Wysłany: 17-07-09, 13:56 Dywizja Bohaterów -Starcie o Mont-Ormel- (ZapowiedĽ Filmu)
CZYTAJ WSZYSTKO
Witam. Jak zapewne każdy wie, ostatnio niestety nie mam weny na robienie komiksów w Gothicu. Ale sądzę że to minie jak zaspokoję swoją wenę na filmy Wkrótce na YouTube pojawi się film który właśnie tworzę i postanowiłem podzielić się tym z wami
Akcja filmu dzieje się w sierpniu 1944 roku we Francji. Wojska Amerykańskie, Angielskie, Kanadyjskie i Polskie, tworzą pod Falaise ,,kocioł" w którym zamierzają zamknąć wycofujących się Niemców. Polska 1 Dywizja Pancerna dociera do leżącego na otwartej drodze z kotła Wzgórza, niedaleko Mont-Ormel. Na tym Wzgórzu 262 (albo znanym w polskiej historii jako Maczuga) Polacy dowodzeni przez majora Władysława Jachowicza dostają rozkaz od generała Maczka, aby utrzymać to miejsce aż Korpus Kanadyjski przybędzie z odsieczą. Jednak Niemcy oblegają Mont-Ormel i również chcą je zdobyć za wszelką cenę, a odcięci od sojuszników polscy żołnierze zdani są tylko na siebie.
Cel filmu:
Tym razem nie zamierzam pokazywać żadnych skutków wojny itp. Pamiętamy wszyscy o naszych bohaterach. Często mówimy o Westerplatte, Bzurze, Wiźnie, Monte-Cassino, Tobruku, Powstaniu Warszawskim, Berlinie itp. Jednak mało kto zna walkę o Wzgórze Mont-Ormel, gdzie Polacy pod dowództwem wzorowego generała Stanisława Maczka, bronili się w 1944. Jestem jedną z tych osób które nie pozwolą o nich zapomnieć.
Kilka faktów o filmie:
-Film jest fabularną wersją wydarzeń historycznych jakie rozegrały się od 17 do 21 sierpnia 1944 roku na wzgórzu 262.
-Film jest historyczny, ale będzie kilka faktów fikcyjnych, stworzonych na potrzeby filmu.
-Tworzony będzie w grze ,,Company of Heroes" u nas znanej jako ,,Kompania Braci"
-Twórcy CoH nie pomyśleli niestety o filmowcach. A co za tym idzie, w filmie zobaczymy te cholerne oznaczenia nad głowami żołnierzy, oznaczenia punktów zbornych itp. Ale ludzie mimo to tworzą w tej grze filmy i nikt nie narzeka
-Film jest trudny do zrobienia, z tego względu że najpierw z kolegą rozgrywamy sceny, zapisujemy powtórkę, a potem odpalam i dopiero kręcę. Jednak trzeba czekać, bo w powtórce nie da się przewijać. Ale za to można wyłączyć interface, spowalniać akcję i zmieniać kamerę, co daje o wiele więcej efektów do filmu Jednak niestety coś za coś. Na górze będzie cały czas wisiał napis ,,Powtórka" ale sądzę że da się go zignorować
-Wydarzenia będą przedstawione z perspektywy przede wszystkim Polaków, ale też Kanadyjczyków i Niemców.
-Polskich żołnierzy zagrają Anglicy, a Kanadyjskich Amerykanie.
-W filmie pojawią się takie rzeczy jak brutalność pokazana z bliska oraz gdzieniegdzie wulgarny język. Ale też efektowne spowolnienia akcji, dużo słynnych utworów takich jak ,,Obrona Zbaraża" ,,40:1" czy ,,Hero".
-Film będzie w całości po polsku, ale na dole planuję wyświetlanie angielskich napisów, dla widzów zza granicy.
-Premiera planowana jest na 18 sierpnia. Czyli rocznicę dnia gdy zaczęły się walki o Mont-Ormel. Jednak zależy czy się wyrobię
No nie powiem. Robi wrażenie. Całość fajnie zmontowana, klimatyczna muzyka, itp. Ogólnie zapowiada się świetnie. Bitwa za którą się wziąłeś to kawał na prawdę mocnej historii. Musi być super. 10/10
EDIT: Zapomniałem się spytać. Co to za muzyka w tle?
Ostatnio zmieniony przez MattiR 17-07-09, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
CJ, linijkę wyżej Piotr dał pełną nazwę gry - Company of Heroes. A co do trailera, to nawet ładnie zgrany (jednak momentami nie pasowały mi ujęcia). Co prawda niektóre rzeczy psują klimat (choćby ten napis "Powtóra). Jednak mimo wszytko czekam na film z niecierpliwością. Ocena - 8/10.
CJ, linijkę wyżej Piotr dał pełną nazwę gry - Company of Heroes. A co do trailera, to nawet ładnie zgrany (jednak momentami nie pasowały mi ujęcia). Co prawda niektóre rzeczy psują klimat (choćby ten napis "Powtóra). Jednak mimo wszytko czekam na film z niecierpliwością. Ocena - 8/10.
Tak wiem. Ten napis powtórka, oznaczenia nad głowami żołnierzy itp. to po prostu dla mnie sól w oku... No ale niestety trzeba się z tym przemęczyć, bo nie da się wyłączyć ;p Ale przyznać muszę że można się do tego przyzwyczaić
Ehhh...CJ jakbyś był nieco bardziej spostrzegawczy to byś zobaczył notkę "CZYTAJ WSZYSTKO" na samej górze, a jakbyś się do niej zastosował to byś znał nazwę gry . Myślenie nie boli.
Co do samego filmu to wydaje się być bardzo ambitną produkcją. Trailer jest zachęcający, muzyka, ujęcia fajne. Lekko drażni interface, ale jakoś da się go przeżyć. Natomiast napis "Powtórka" jest niemal niewidoczny. Bullettime jest wprowadzony we właściwym momencie i ogólnie filmik robi całkiem spore wrażenie. 10/10...naprawdę zasłużone bo jedyne co mnie w trailerze drażni to interface, ale ciężko żebym obniżył ocenę za coś co nie jest twoją winą.
No jak to mówią, wyjdzie w praniu. Ja akurat o CoHu wiem tyle co widziałem na hyperze, więc nie wiem jak to jest robić w nim coś. Cóż ja nie mam aż takiego zainteresowania II wojną światową, ale jako, że książki czytam, tajemnice twierdzy szyfrów oglądam to i ten film zobacze. A i może jak się uda (niewiem nie grałem) to zrób Bitwę Pod Monte Cassino. Trailer niezły i mi się podoba. Zobaczymy (oceny nie daję narazie).
Zapowiedź dobrze zmontowana, klimatyczna muzyka, tylko te oznaczenia nad postaciami i ten napis powtórka, ale można to przeboleć. Film zapowiada się ciekawie na pewno zobaczę. 10/10
No fajnie... Dobrze że coś robisz ale ja wolę komiksy niż filmy, cóż trzeba przeboleć... Za samą zapowiedź daje 10/10. Mam nadzieję że szybko wyjdzie bo mi nudno
Pewnie mnie ukrzyżujecie, ale mnie ten pomysł się nie podoba... Nigdy nie lubiałem Frontu Zachodniego... Mogłeś zrobić coś o kampanii wrześniowej... No ale chociaż są Polacy... Co do filmu nie mam zastrzeżeń... 7/10.
Jeśli montujesz w Sony Vegas, to możesz tak przybliżyć ekran, by nie było widać napisu "Powtórka". Jeśli nie - cóż, powiem tylko tyle, że program jest wart polecenia
Za film 4. Wolałbym żeby było "Polacy". Mam wrażenie, że to wszystko będzie trochę "stronnicze" Mimo to, czekam na film
Też wole, Gothicowe filmy (tzn z gry) ale i tak ta zapowiedź jest bardzo fajna, muzyka dobrana dobrze... a wsumie co ja gadam, nie umiem oceniać filmów. Ale ten mi się podobał i to wystarczy, więc napewno obejrze cały 'film'
Aha, i mam nadzieje że piotr nie masz nic przeciwko to przeniose ten temat do 'Filmy',
W związku z tym że zaczęły się ferie i mam tak jak wszyscy chwilę spokoju, oświadczam że prace nad filmem zostają wznowione Ja i mój kumpel, pomagający w projekcie, postaramy się nagrać jak najwięcej scen (w sumie już około 50% scen jest nakręcone) i włożymy w prace całe nasze serce.
WESOŁYCH ŚWIˇT DLA CAŁEGO FORUM GOTHIC KOMIKSY!!! WSZYSTKICH ADMINÓW, MODÓW, USERÓW I KAŻDEGO KTO STANOWI CZĘŚĆ FORUM )
Trailer spoko ale boli mnie,że ten wybuch koło wojska nie zabił kilku
Słyszałem,że masz problemy ze zrobieniem filmu
_________________ Witam jestem Maciek moja działalność na forum jest oczywista, komiksy i filmy ( głównie filmy bo robi się je przyjemniej ) Pozdrawiam