Mamy dziś 24.02.2008 rok. To Pamiętny dzień dla mnie bowiem dziś zakończyłem pracę nad moim najlepszym jak dotąd dziełem opierającym się o grę Gothic. UDAŁO SIę, NARESZCIE!!!
"Ale o co chodzi?" zapytają pewnie użytkownicy, "i co to za tytuł?" Otóż:
Jak wiecie bardzo interesuje się muzyką Rockową, a najbardziej Zespołem RUSH powstałym w 1968. No, nietrudno zauważyć że się interesuję Dziś wiem o nich więcej, nawet dużo więcej niż wtedy kiedy zobaczyłem ich po raz pierwszy. Ale to logiczne. Dość dawno temu zrodziła się w mojej głowie pewna myśl. Postanowiłem że zrobię coś dla zespołu którego tak uwielbiam, i przekonam do niego ludzi. Zapewne RUSH nigdy niezobaczy tego co zrobiłem, ale ważne że zobaczą to ludzie, ludzie którzy kochają Rocka a nieznają RUSH. Ludzie którzy są takzwanymi dziećmi techno, dziećmi dzisiejszych czasów. I przekonają się do muzyki Rockowej. "ale o czym to jest?" W kwietniu 1976 roku RUSH wydał swój czwarty album noszący tytuł 2112 zawierający w sobie 6 piosenek. Tytułowy Utwór opowiada o świecie... O tym przekonacie się sami, gdy przeczytacie pierwszy obrazek komiksu. W skrócie: Zrobiłem komiks przedstawiający graficznie moją wizję świata wymyślonego przez RUSH.
KWESTIE DOTYCZ!CE CZYTANIA PRACY
?eby pojąć komiks, niezbędna jest znajomość piosenki 2112. Dlatego każdy kto będzie chciał przeczytać komiks, będzie MUSIAŁ zapoznać się z utworem. (spokojnie, o downloadzie później) Komiks jest jagby to powiedzieć... "kompatybilny" wraz z piosenką. Czyli: Pod obrazkami niema zwykłych numerków sygalizujących jak je czytać. Pod obrazkami jest przedstawiony CZAS w którym dana rzecz się dzieje W PIOSENCE. NP: 13:45 - 13:49. to znaczy że dany obrazek pasuje do sytuacji muzycznej w tym okresie czasowym utworu.
Z początku będzie wam bardzo trudno przyzwyczaić się do czytania pracy. ale spoko, ja już śmigam ten komiks w paincie i udaje mi się, a codopiero wam jak sobie go odpalicie w internecie, HOHO!
POLECAM
No właśnie. Jak zawsze chce ułatwić wam życie, dlatego powiem wam coś co ułatwi czytanie pracy.
po 1. Przed rozpoczęciem czytania warto jest zapoznać się dokładnie z piosenką, przesłuchać ją 6, 7 razy i dopiero potem brać się za czytanie komiksu. (piosenka ma 20.33 minut, ale TRZEBA zapoznać się z kazdą jej sekundą)
po 2. Komiks zostałnapisany w dwóch wersjach. Angielskiej i Polskiej. Polecam, a wręcz NAKAZUJE aby jak będziecie czytać komiks po raz pierwszy, wźiąść się za wersje angielską i słuchając utworu zagłębiać się w obrazki i tekst na nich zawarty. Dopiero potem doradzam przeczytać komiks w wersji Polskiej.
po 3. Jak dziada czytać? Napewno najlepsza będzie przeglądarka internetowa posiadająca opcję KART. Włączamy sobie (najlepiej wszystkie) arkusze naraz, i mozemy szybko przemieszczać się podczas gdy utwór będzie się odtwarzał. Najlepiej jest także czytać przez opcję krzyża. nie jeździć po arkuszu za pomocą pasków przesuwania, tylko klikamy w środkowe kółko i mamy krzyż do swobodnego przesuwania.
OSTATNIE UWAGI
Napewno podczas czytania komiksu, będziecie musieli zatrzymać na pewnien czas utwór, aby przeczytać tekst zawarty w pamiętnikach, lub aby otworzyć nowy arkusz. Więc jeśli będziecie musieli zatrzymać utywór w niektórych momentach (rzuca się w oczy w których) to normalka i nienalezy się tym przejmować.
BARDZO WA?NA SPRAWA: Świat który jest w tym komiksie, to owszem Gothic, ale nie podchodźcie do sprawy jak do Gothica. Nie ma w tym świecie starego obozu, ani obozu bractwa, więc nie piszcie "ale on niedostał bysię w tak krótkim czasie stąd tam" W TYM ŚWIECIE OWSZEM DOSTAŁBY SIę! Rozumiecie o co chodzi?
Ostatnia sprawa. Jeśli komiks się niespodoba, mam nadzieje że pomyślicie o mnie dobrze od strony Gothica. Mam nadzieje że po przeczytaniu go pomyślicie sobie "on to jednak umie operować postacią w Gothicu" itp.
Niewiem czy mam powiedzieć coś jeszcze. Jak to mówią, wszystko wyjdzie w praniu, będe starał się odpowiadac na bierząco.
Komiks trudno wyrazić słowami - jest tak wyczesany w kosmos, że nie wiem od czego zacząć ale sprubuje :
Wrażenia
Ogromnie podobała mi się praca kamer - postacie są dobrze przedstwaione, często po dwie, trzy razem grające na gitarach na jednym obrazku. Wyrażają mnóstwo uczuć poprzez otwieranie ust, zamknięte oczy, wznoszenie rąk itp. itd. Uwagi nie można też nie zwrócić na postać graficzną - świetnie zrobione szaty Kapłanów, a komputery w świątyni Y'Beriona to już po porstu majstersztyk, podobnie jak Nowicjusz, który gra na gitarze a w tle ma jeziorko, które słychać także w piosence Jedyną rzeczą, która trochę popsuła nastrój, był widok kamery na plac świątynny, gdzie stał Baal Tyon i dwóch Nowicjuszy. Otóż chyba lepiej wypadło by bez nich, ale reszta po prostu miażdży wszystkie twoje dotychczasowe komiksy Papciu ChmieLLu ( Bartufie ) Grzechem także by było nie wspomnieć o muzyce - świetnie dopasowana do każdego kadru komiksu, przez co czytając już drugą stronę miałem wrażenie, że nie czytam tylko oglądam teledysk do 2112 ( która z resztą jest jedną z moich ulubionych piosenek, jako że podobnie jak Papcio słucham Rush'a ).
Błędy
Jedynym małym błędem, na który się natknąłem jest to, że przy słowach kapłana "Just think about average" kapłan przemawia do nikogo - postać z poprzednich obrazków zniknęła.
Podsumowanie
Moim zdaniem jest zupełnie unowocześniony typ komiksu, który daje ogromne możliwości jeżeli chodzi także o ogólną muzykę odtwarzaną podczas oglądania komiksów. Sam komiks jest majstersztykiem pod każdym względem, zwłaszcza spoglądając na kwestię tłumaczenia polskiego. Pzdr
P.S. Oczywiście daje komiksowi mocne 10/10
EDIT
Hehe, z dumą wręczam temu oto komiksowi znak jakości skoro się Bestsellera GK nie może doczekać
Ostatnio zmieniony przez JakubcioPL 25-06-09, 14:31, w całości zmieniany 2 razy
Dzięki za komentarz, ostatnio nieprzytrafia mi się to zbyt często Chciałbym wyjaśnić jedną rzecz a mianowicie:
Napisałeś że jedynym błędem było to że przy "Just think about average" on niemówi do postaci. i to chodziło. On pokazywał na nowicjuszy, którzy całymi dnami się modlą. I Jak w przetłumaczeniu brzmi to pomyśl tylko o tych przeciętniakach" i wskazywał ręką na nowicjuszy. Chodziło o to że oni są tymi przeciętniakami, i on ich pokazuje.
Ale ciesze się że zostało zadane pytanie/wytknięty błąd który mogłem wytłumaczyć
Człowieku. Ty naprawdę potrafisz przenieść wiele rzeczy na komiks i w dodatku mistrzowsko. Podzielenie na polską i angielską wersję również daje ci wielkiego plusa. Te stroje i obrazki są mistrzowsko dopasowane do tekstu piosenki. Po prostu gratuluję wyobraźni. Zdecydowanie 100/10
Powiem jedno. Daje 0/10! Ukradłeś mi pomysł na komiks! No do cholery, miałem zrobić podobny! I tu prośba: mogę? A, i przestroga dla innych: jak macie super plan na komiks, to go od razu róbcie, bo taki Papcio Chmiell zrobi go szybciej! . Nie no żarcik. Komiks wspaniały, mogę się przyczepić da niezbyt częstych, ale niezbyt ładnych sklejek. Ogółem to daję... 9,999/10 - za ukradnięcie pomysłu Nie za to, ale za te sklejki.
Papcio - Ech... pieprzenie w bambus jest niestety twoją mocną stroną, Kamilu
Kamil - Wiem... i jestem z tego dumny XD Zazwyczaj gadam niezrozumiale
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
No kurna pewnie że mozesz. Ale chodzi o typ komiksu? Mówiłem że ten komiks to poczatek tego typu komiksów i okazało się to prawdą! Ukradłem ci pomysł? No widzisz. Ty miałeś dopiero pomysł, a ja już gotowy komiks. Nie masz się o co spinać.
No, przecież nic nie mówiłem Tylko, do cholerki, myślałem, że to będzie super-hiper nowy gatunek komiksu. A tu bury tyłek Ale nic, mój będzie lepszy Tylko w moim będzie kilka piosenek, i trochę inna formuła. No i fabuła . Szkoda, że ty robisz komiksy szybciej a nawet :C
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
O co ci chodzi z tym burym tyłkiem? Ze co, niepodoba ci się? Najpierw piszesz, że ocena 999 itd. a teraz to? Nierozumiem cię w tym momencie. Pisz sensowne rzeczy, i jak chcesz pogadać o SWOIM komiksie to pisz w swojej zapowiedz, ok?
Chodzi o to, że myślałem (dobre sobie:)), że mój komiks będzie pierwszym o takiej tematyce, a tu nic. Oceny nie zmieniam, bo komiks jest świetny Widać, że muszę pisać trochę bardziej zrozumiale
Sorry że to tak długo trwało, ale jak siedzę na kompie to rzadko słucham muzy i trochę czasu zajęło mi przesłuchiwanie piosenki...no, ale przejdźmy do rzeczy...
Komiks robi ogromne wrażenie Nie wiem co napisać :shock: , przecież wykonania ani tekstów nie będę oceniał...końcówka jest świetna Tylko dość ciężko jest zrobić by wszystko się zgadzało, czyli żeby oglądać odpowiedni obrazek w odpowiednim momencie ...ale wyszło ci super Za świetny pomysł i wielkie zaangażowanie w pracę (a na pewno nie było to zbyt proste ) bez wahania wystawiam 10/10...
Stary... skopałeś mnie i urwałeś mi głowę Świetne przeniesienie piosenki na "papier". Mógłbym ględzić i ględzić, ale pewnie by to brzmiało jak u innych (te pochwały itd.) więc bez zbędnego gadania oceniam tą wyjeb...zaczepistą pracę na 10/10 .
No praca wzorowa. Bardzo dobrze przeniosłeś piosenkę na "papier" bo nie wiem jakby to inaczej nazwać. Problem sprawia tylko dopasowanie czasu i obrazków komiksów.
Mam tylko dziwne uczucie że zespół RUSH jest strasznie podobny do zespołu IRA. A zapomniałbym o ocenie: 10/10.
Bardzo fajny komiks!Na początku nie zrozumiałem jego treści!Ocena 10/10!Fabuła jak piosenka...BD!Nie warto plusów i minusów wymieniać bo minusów NIE MA!
O żal, myślałem że już ten komiks oceniłem, Papu czemu mi nie pisałeś na Gderu-Gderu?! Trzeba było pisać bo komiks dosłownie, MIODZIO!!! Nowy tryb komiksu to jest, macie racje! Zarąbiscie ci wszystko wyszło,a szczegulnie najlepiej to się prezętuje! Zarąbiste ujęcia z każdej persfektywy, no co mam jeszcze napisać? Zaraz zwalą nam się komiksy-musicale XD Heh, oczywiście Papu dostajesz odemnie 10/10! :thumright:
Nie trzeba już ściągać piosenki z rapidshare, zeby przeczytać komiks 2112 DOSTEPNE NA WRZUTA.PL, DO BEZPOŚREDNIEGO ODSŁUCHANIA!!!
Mam nadzieje, że zachęci was to do przeczytania.
Kiedy czytałem komiks i słuchałem muzyki, czułem, że ta praca jest boska. Wszystko do siebie pasuje. Jest to przepięknie przedstawione. Każdy obrazek wyśmienicie pasuje do momentu piosenki. Bardzo mi się to podobało. Dymki i łączniki może nie były najlepsze, ale to nic nie znaczy przy tak dobrym dziele. Teksty również czasem nie zaczynają się z dużej litery, ale co tam. Przełożenie piosenki na grę, i w dodatku Gothic'a, to jest coś. Jesteś na prawdę mistrzem w przełożeniu czegoś na grę. Ocena oczywiście 10/10! Mistrzostwo!
O man nie moge sobie wyobrazić ile pracy włożyłeś w zrobienie komiksu do tego fantastycznego utworu ktorym raczyłeś nas na obozie dwa lata temu (to był czasy, chlip) . Rewelacja wszystko gra i buczy! z dumą wystawiam swoją pierwszą ocene na tym forum 10/10 : ]
Ja nie rozumiem tego komiksu. O co w nim chodzi? Bo sam komiks fajny. Domyśliłem się że oni śpiewają piosenkę tak? Piosenka też okej. Ale to nie jest ten typ komiksów więc oceniam w innej skali.
5/6
1. Twój poprzedni post był 8 minut temu, a żeby przeczytać ten komiks potrzeba przynajmniej 20 minut (bo tyle o ile pamiętam trwała piosenka), czyli go nie przeczytałeś, albo przeczytałeś niepoprawnie
2. Najpierw musisz się przysposobić do tej muzyczki zespołu Rush, więc kilka razy przed przeczytaniem trzeba ją odsłuchać
3. Komiks jest jakby ,,teledyskiem" tej piosenki. Jak pewnie zauważyłeś, w prawym dolnym rogu jest wymiernik czasowy - odnosi się to do czasu w piosence
ECHHH. Kastet czy ja ci muszę wyjaśniać że ja dawno przeczytałem wszystkie komiksy Papcia i Piotra jako gośc (gdzieś w wakacje) Teraz postanowiłem to ocenić. Wczoraj przezcytałem go sobie jeszcze raz ale nadal go nie zrozumiałem.
Piosenkę odsłuchałem i musze przyznać że była dobra.
ECHHH. Kastet czy ja ci muszę wyjaśniać że ja dawno przeczytałem wszystkie komiksy Papcia i Piotra jako gośc (gdzieś w wakacje) Teraz postanowiłem to ocenić. Wczoraj przezcytałem go sobie jeszcze raz ale nadal go nie zrozumiałem.
Piosenkę odsłuchałem i musze przyznać że była dobra.
Ta praca nie jest do rozumienia. To jest dla mnie osobioste dzieło, i sprawdzenie samego siebie w dziedzinie tworzenia komiksów. Niejednokrotnie słyszałem gratulacje za pracę którą włożyłem w ten komiks, bo była ona naprawde duża, największa jaką do tej pory zrobiłem. Odemnie dla użytkowników jest to praca którą mogą ocenić pod względem komiksowej roboty, i swoich własnych wymyślonych kryteriów.
Za samą staranność wykonania można już z miejsca postawić 5. Za adaptację... lub raczej zrobienie komiksu-teledysku kolejne 2pkt. Kolejny punkt można przyznać za przetłumaczenie tekstu. Tekstu, którego mało nie jest. Ostatnie dwa punkty idą za efekt końcowy. A ten jest zadowalający.
_________________ http://myplay.com/video-player/michael-jackson
Każdy fan (oraz nie fan) Króla, bezpretensjonalnie musi wejść na tę stronę.
"Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum. "
Ehh, mnie osobiście, komiks się nie podoba. Przeczytałem go, i zdałem sobie sprawę, że straciłem czas Wykonanie dość dobre, ale o reszcie tak powiedzieć nie mogę, no cóż, nie chcę Cię dołować, i dalej się nie wypowiem.
Komiks miażdży. Świetny utwór RUSH świetnie przeniesiony na grunt komiksowy. Jak dla mnie: BESTSELLER! Klimat świetny. Fabuła świetna. Wykonanie perfekcyjne. Świetny pomysł, by zamiast standardowej numeracji dać sekundy. 10/10.
Czcz...Człowieku! Eureka! Odkryłeś nowy rodzaj komiksu! Toż to jest majstersztyk! Zawsze za najlepszy komiks uważałem "OJCZYZNA" ale ten przebija wszystko!
JA TU CHCĘ ZOBACZYĆ BESTSELLERA! Arcydzieło! Sam słucham Rocka (dzieckiem techno wcześniej nie byłem nigdy nie lubiłem tego czegoś siedziałem w Rapie ale prawdzim rapie 2pac,jay-z,eazy-e a nie ta cała firma,jp i inne gówno) ale z lekka innego (ogólnie Grunge, Nirvana,Pearl Jam,Soundgarden,Alice in Chains itd) choć ze starego Rocka RUSH też lubię razem z AC/DC,KISS,The Kinks i innymi grającymi dobrą muzykę zespołami. Sam utwór to po prostu geniusz a twój komiks... Zadziwił mnie swoją orginalnością... No cóż dobra robota choć te sklejki czasem nieco wkurzały. Fajne texturki robota też fajna. Najbardziej na ocenę 10/10 zasługuje zdecydowanie pomysł. A i dzięki twojemu komiksowi podsunąłeś mi pomysł jak zrobić utwory w komiksie Tenacious D który właśnie tworze. Nie będzie to takie same tylko zupełnie inne tylko podsunąłeś mi pewien pomysł a za to ci dzięki... Twój komiks to arcydzieło! jeszcze raz muszę to powiedzieć ale 10/10 i chce tu bestsellera.
"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]