Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Magia i Miecz
Autor Wiadomość
Papcio ChmieLL 
Nieugięty

Monet: 5
Medale: 5

Wysłany: 22-11-09, 01:27   Magia i Miecz  

Witam zgromadzonych!

Pragnę przedstawić wam komiks, który według mnie jest najcięższym projektem jaki dotąd robiłem. Praca nad nim daje dużo frajdy, ale męczarnią jest cały tok postępowania nad robotą. No nikt nie mówił że będzie łatwo :]
Magia i Miecz, cuż to takiego? brzmi banalnie; kolejna historyjka i magach i wojownikach w gothicu błeeeeeee! Do wyżygania! Ale nie, nie u mnie! :]
Magia i Miecz to strasznie stara, jeśli dobrze pamiętam angielskiej produkcji gra planszowa, osadzona w fantastycznym świecie... właśnie magii i miecza. Całość owiana jest oczywiście grubą tajemnicą i przygodami, które czekają na każdym kroku! Możecie mi wierzyć; gra jes przesiąknięta klimatem, i można grać w nią godzinami. Planszówkę tę dostałem jako mały dzieciak, nierozumiejąc wtedy jej zasad. Kilka lat temu wróciłem do M&Ma, i zostałem w nim do dziś.
Teraz pragnę wam przedstawić komiks, który będzie opowiadał... W MORDĘ! ILE JA TU JUŻ WAM POWIEDZIAŁEM! DOSYĆ STARCZY! Zapraszam na komiks:

Safirka 

Warn: 2/4

Wysłany: 22-11-09, 08:44     

Niezłe :D . Poprawiłeś teksty łączniki itp... Co do samych tekstów nie mam zarzutów - ale przy "farciarzu" padłem :mrgreen: . Wykonanie jest dobre, i dymki już niezłe ;) . Fabuła - oryginalna jak cholera i dobra :) . Jeszcze nie było czegoś takiego :D . Tylko jedno mi sie nie podoba. Fioleotwy kolor tego gościa nie widać na obrazkach :/ .
Ogólnie: Bardzo dobry komiks, jeden z twoich lepszych :P . 8+/10.
Uniwersytet Alibaba i Wielki Pożar
Poszukiwacze
Inny Wymiar
Upadła legenda

Moje słowa, moje wpisy - mój blog. Tylko o sporcie.

Eskel 

Monet: 8
Medale: 1

Wysłany: 22-11-09, 11:15     

Komiks jest niezły... Świetna Fabuła, czegoś takiego chyba jeszcze nie było. Co do tekstów to czasem trudno było mi rozczytać fiolet, czerwień i niebieski. Ocena to: 8/10

Archanix 

Monet: 1

Wysłany: 22-11-09, 11:59     

He he sesja RPG
Gdybym ja grał z kumplami zapewne co drugie słowo zaczynałoby się na 11 literę alfabetu.
Ale fabuła mnie jakoś nie powala...
W komiksie widzimy tylko akcję gry osobiście wolałbym zobaczyć więcej emocji ze strony graczy. 9/10
Urodziłem się 9 czerwca, to wielka data gdyż wtedy pojawiła się pierwsza kreskówka z Kaczorem Donaldem. Wiele lat później urodził się Don Rosa (też 9 czerwca) wg. mnie najlepszy rysownik tego uniwersum który wprowadził w bajkę dla dzieci łzy cierpienia i prawdziwe ludzkie marzenia.

Indiana 

Monet: 24
Medale: 2

Wysłany: 22-11-09, 12:21     

Ano, słyszałem o tej grze, ale nigdy nie grałem. A podobno naprawdę fajna. Dobra, muszę ci powiedzieć, że naprawdę fajne. Na początku takie niby zebranie magów, a tu nagle grają sobię w grę planszową XD. Teksty były nawet fajne, ale ciężko było rozczytać te kolory (mogłeś to dać na jakimś tle). Wykonanie bez zarzutów. Jedynie co ci mogę postawić to solidne 9/10.

Lestek147 
Oyashiro-sama

Monet: 12

Wysłany: 22-11-09, 12:22     

Hehehe, niezłe. A nawet lepiej - świetne. Krótkie ale treściwe (i jest humor). No to dam ci... hmmm.... O ! Rzucę kostką XD Wyszło 8/10 ;)

JakubcioPL 

Monet: 25
Warn: 1/4

Wysłany: 22-11-09, 12:28     

Cóż, w Magię i Miecza, to się Papcio pocinało, nie? :) Tak więc komiks że tak powiem, najarał mnie na granie :) No, ale do rzeczy

Fabuła na razie widać, że się rozkręca. Potrzeba więcej akcji, no ale to dopiero pierwsza kolejka, więc trudno cudów wymagać :) Rzeczywiście, kolory są słabo widoczne, dlatego proponowałbym dorobić do nich jendopikselowy czarny obrys, to by świetnie je odcięło. Obrazki są zrobione ok, teksty trochę do dupki porozcinane, tak jak wypadło, tak przenosiłeś, no i dość za bardzo się o ramki opierają. Reasumując, daję 7/10 i czekam na dalszy ciąg :)

Autor postu otrzymał kopa w dupę.

Spiacy 

Monet: 3

Wysłany: 22-11-09, 12:29     

LOL, sesja RPG przedstawiona jako komiks. Tego się nie spodziewałem xD
Pomysł bardzo odważny, ponieważ bardzo łatwo coś takiego zepsuć. Tobie jednak na szczęście się udało. I chociaż tego gęstego klimatu nie wyczułem (pewnie dlatego że komiks nie posiada takiego stopnia(a tak właściwie to wcale nie posiada xD ) interakcji jak gra) czytało się całkiem fajnie. Najbardziej spodobały mi się docinki graczy, których było za mało :P Daję 8/10 i chcę kontynuacji. I to jak najszybciej! xD

Doriansen 

Monet: 6
Medale: 4

Wysłany: 22-11-09, 12:40     

Noooo... Jestem pod ogromnym wrażeniem :!: Czegoś takiego nie było i gdyby nie ty to w ogóle by się na forum nie pojawił komiks opisujący grę. Nie spodziewałem się komiksu o czymś takim :!: W fajny sposób zapoznałeś nas z zasadami tzn. dzięki rozmowie magów między sobą. Chciałbym zagrać w tą grę :!: Jedyny minus to czasem nieczytelne teksty. Ale poza tym same plusy :!: POMYSŁ, SCREENY, OGÓLNE WYKONANIE, KLIMAT :!: Wszystko na najwyższym poziomie :!: 6/6 już za sam pomysł :!: Powodzenia przy pracy. Ten projekt jest teraz moim ulubionym zaraz przy Bogach Wojny autorstwa Pumo :)

ArcyMag 
mI$HCz K0mIQóFf 666

Monet: 23

Wysłany: 22-11-09, 13:44     

Ale to ma klimat! Nie mogę się pogodzić, że jeszcze nie ma kolejnych arkuszy :P Słyszałem o tej grze od brata, sam nie miałem okazji zagrać :] Jak już mówiłem klimat powala, takie niby spotkanie magów, a cisną w jakąś gierkę, poza tym te postacie chodzące o liczbę oczek, walki, docinki, wszystko genialnie przedstawione. Tylko... opis przed grą, kolor narratora beznadziejny, pierwszego z tych trzech obrazków nie da się odczytać, i ten miecz wyszedł paskudnie, taki rozmazany, trochę mnie to na początku zniesmaczyło, ale jak zaczęli grać :D W tej dalszej części czasem narrator nie był czytelny :] Leci do Ciebie +8/10 i rób kolejne części w trybie natychmiastowym :P
Witto, :D
Przyszłość GK, xD
Snaf, xD
Areny Innos +
Zemsta Gilberta
CI: Braterska Złość
CII: Leże Bestii
Arcyś?
:D praca się gotuje :? zawieszony ;) planowany xD skończony

Nie chcem ale muszem! Jeśli chcesz dostać komentarz, PW!

Papcio ChmieLL 
Nieugięty

Wysłany: 22-11-09, 13:52     

Cholera! Macie racje, rzeczywiście niektórych kolorowych tekstów nie widać! Psia krew, nie sprawdziłem tego przed wrzuceniem na forum :red: :roll: ! Trzeba będzie zmienić format, W NASTĘPNEJ CZĘŚCI BĘDZIE LEPIEJ OBIECUJE!
Dzięki za ocenki!

Pumo 
Full-Time Employee

Monet: 16
Medale: 7

Wysłany: 22-11-09, 13:58     

Haha! Nie ma co, oryginalny pomysł wsadzić M&M do Gothica :D Kurde, sam w to grałem lata temu, szkoda że już nie ma tego w zwykłych sklepach :( No ale wracając do komiksu, pomysł jak już mówiłem oryginalny, a zrealizowany świetnie. Tylko te nieszczęsne teksty :/ No ale skoro w następnej części wszystkie teksty mają być widoczne to nie ma sprawy :D Rozmówki między magami są niezłe, ale spodziewałem się czegoś poważnego, a tu "No to patrz, SZEŚĆ haha!..." albo "iiii.... JEDEN! Szlag!" :P Jeśli o wykonanie chodzi to nie ma zastrzeżeń (nie licząc tekstów) Obrazki ładnie cyknięte, fajnie zrealizowana rozgrywka. Ogólnie wychodzi z tego przyzwoity komiks. Ma niezły RPGowy klimacik, co uznaję za plus. Co by tu wystawić... chyba 8/10 będzie na miejscu. Na razie trochę przykrótko ale skoro zapowiadasz następne części... Oryginalny pomysł i na dodatek świetnie zrealizowany to mocna strona komiksu. Tak więc 8/10 jak dla mnie zasłużone.
| Biała Śmierć | Dwa Światy

Jeśli popierasz Nową Prawicę, wklej to do podpisu.

KamilzLasu 

Monet: 34
Medale: 3

Wysłany: 22-11-09, 14:45     

Wróciłeś do MMa? XD

Komiks całkiem niezły i co najważniejsze - oryginalny. Co prawda nie znam tej gry, ale mam nadzieję, że to nie przeszkodzi zbytnio w zrozumieniu komiksu. Pardon, grałem w Might&Magic 2 na komórce, ale to się chyba nie liczy :P Wykonanie dobre, tylko te teksty :/ Spróbuj coś z tym zrobić. Teksty bardzo dobre. Hihi. :P Dostaniesz 8/10 za to, że komiks przywrócił mi wenę :)

LEGENDA

lordwik 

Monet: 1

Wysłany: 22-11-09, 16:14     

Genialny komiks ale mam nadzieję że te dwa arkusze to nie cały komiks ( zrób jeszcze kilka, prrrrroszę!!!).
Na początku zaczeło się tajemniczo a gdy usłyszałem że będą grać w grę planszową to padłem ze śmechu :mrgreen:
Super pomysł, super wykonanie , super fabuła, ogólnie SUPER!!!
Ocena 9/10 ( dam 10 jak dasz jeszcze kilka arkuszy). ;)

ZłyLudek 

Wysłany: 22-11-09, 22:06     

Ehhh, nie ma to jak stara dobra magia i miecz.
Gra jest świetna, tudzież komiks miał duże szanse.
Przeszedłeś moje wszelkie oczekiwania...myślałem sobie "nuda...znowu jakiś cienki komisk jakiegoś frajera" a to nagle...patrzę, Papcio Chmiel :D
Komiks ma same plusy, prócz jednego.
Miałem mały problem, naprawdę malutki, z odczytaniem niektórych tekstów.

Mam nadzieję, że to jest tylko wstęp, bo według mnie, ten komiks może mieć wielką przyszłość.

10/10 od kompletnego nowicjusza w tych sprawach.

Piszę poprawnie po polsku
.

Papcio ChmieLL 
Nieugięty

Wysłany: 23-11-09, 18:47     

Oczywiście że to tylko wstęp. :] Mówię odrazu, żeby nie było nieporozumień, że to już koniec. :D

Ado'o 

Monet: 19
Medale: 4

Wysłany: 23-11-09, 21:17     

No, klimat i swój urok to to ma, ale...od strony technicznej przydałoby się kilka usprawnień, jak już ktoś wspominał to przez kolorowe czcionki czasem nic nie widać. Co tam jeszcze miałem napisać? A tak! Pytanie brzmi...czy po jakimś czasie nie stanie się to zbyt nudne i monotonne? Póki co, średnio mnie to interesuje bo sam pomysł mi się spodobał. 8/10.
Droga Arkhana

Aktualnie pracuję:
Symfonia Nocy

Zawieszone:
Soldier
Droga Arkhana II

Kamowski 

Wysłany: 23-11-09, 21:48     

Fajne :P Czekam na kontynuację bo zapowiada się super komiks. Tylko te kolory są troszkę nieczytelne :/ Według mnie: 9/10

DAJCIE PIEROGA! CHCEMY JEŚĆ! xD

MattiR 
Gray Hat Pirate

Monet: 21

Wysłany: 03-04-10, 21:51     

Okej. Pora na pierwszy komentarz od dnia po premierze. Gra RPG wykonana w grze cRPG. Dość ciekawy pomysł.
FABUŁA: To na razie widzę wstęp, ale jest nieźle. Zastanawiam się jak się kończy gra w "Magię i Miecz".
WYKONANIE: Wykonanie... nierówne. Screeny co prawda są znakomite, ale teksty są gdzieniegdzie całkowicie niewidoczne. Do poprawy.
TEKSTY: Są okej. Poza wspomnianym wyżej problemem z widocznością nie dopatruję się wad.

OCENA:7+/10. Ocena słaba, ale to dopiero dwa arkusze i ciężko jest mi porządnie ocenić...
Kiedy następne części?

Karik04 

Wysłany: 04-04-10, 07:29     

Fajny komiks. Fabuła świetna i oryginalna, klimacik jest, teksty niezłe. Pomysł miałeś rewelacyjny. 9/10. Kiedy następne arkusze?

Papcio ChmieLL 
Nieugięty

Wysłany: 04-04-10, 10:27     

Następne części są już w drodze, tak około 1/3 jest już gotowa; muszę tylko przetransportować materiały ze starego kompa, no i zdobyć Gothica :)

Zerox 
Nabijacz postów

Monet: 14
Medale: 3

Wysłany: 06-04-10, 17:22     

Trzeba przyznać- bardzo orginalny pomysł z tym komiksem XD A jedyny problem to nieczytelny niebieski tekst no i jakiś błąd wpadł mi w oko. Miejmy nadzieję, że dalej będzie równie dobrze lub lepiej.

Fabuła: 10/10
Grafika: 8/10
Teksty: 9/10

RAZEM: 9/10

Generał 

Monet: 12

Wysłany: 07-04-10, 09:05     

Bardzo dobry i przemyślany pomysł. Gdbyby nie to że to jest na podstawie kultowej gdy planszowej, to bym pomyślał, tak samo jak napisałeś na początku.

Papcio ChmieLL napisał/a:
Magia i Miecz, cuż to takiego? brzmi banalnie; kolejna historyjka i magach i wojownikach w gothicu błeeeeeee! Do wyżygania!

Mam nadzieję, że dalsza fabuła zaskoczy nas wszystkich ;)

Co do wykonania też nie mam zastrzeżeń, robisz ładne sceeny, tylko bez tych bajerów, wklejanek itp., ale jest git. Tylko co do tekstów, to mam zastrzeżenie, bo kolorowe napisy w słabo zapisywanym formacie .jpg rozmazują się. Tu dam taką radę, zapisuj komiksy w formacie .jpg, ale przez programy takie jak GIMP, PHOTOSCAPE itp, gdzie możesz samemu ustalać ile ma zajmować praca. Jak wiem, najlepszy hosting zdjęć to fotoo.pl gdzie można wrzucać pliki do 6MB. Przy takiej zajmowanej pojemności .jpg wygląda tak samo jak .bmp ;) . Wracając do komiksu to zasługuje na : 9/10 ;)

Papcio ChmieLL 
Nieugięty

Wysłany: 07-04-10, 15:23     

No wiem wiem Generale o tym zaposywaniu poprzez gimpa, ale przyznam się wszystkim, że nie chciało mi się zapisywać przez to, i byłem pewien że z kolorkiem wszystko gra. No i po fakcie się dopiero zorientowałem, że bardzo to rozmazane. :] Nastęnym razem tak zrobię ;)

Dzięki za komentarze!!!

Bartek 120 

Monet: 7

Wysłany: 07-04-10, 16:02     

Nie widziałem jeszcze ten komiks, więc oceniam. ;) Na początek dodam, że nawet w tą gierkę by się zagrało. To co ty piszesz sugeruję na kolejne odpoczęcie od "komputera". XD Ale komiks wypadł kiepsko. :? Już najbardziej dobijające były rozmazane kolory czcionk. Niektórych rzeczy nie mogłem przeczytać. Momentami zdarzyło ci się zacząć zdanie z małej litery. A teraz plusy. ;) Screeny ładnie pstryknięte, pomysł na fabułę. To chyba wszystko komiks oceniam na 6\10.

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

Jakoob 

Wysłany: 16-05-10, 10:06     

Myślałem że oceniałem już :D
Dobra, zupełna nowość wśród komiksów :D
Myślę że ten tekst z mocą na końcu mówi że za tą grą kryje się coś więcej. No ale to tylko gdybania xD
Dobra no to minusy...
Teksty, mało widoczne :(
Noo dobra 9/10
"teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"

timex550 

Monet: 15

Wysłany: 24-06-10, 13:53     

Heh, bardzo fajny komiks. Oryginalna fabuła i przedsatawienie zamieszania... w końcu kto robi komiks o samej grze i zamieszaniu przy niej. Jednak nie wszystko pięknie, ładnie. Niektóre teksty (te niebieskie) były niewyraźne, co psuło ogólnie dobrą grafikę. A co tam - masz 9/10 xD

karpczonisko 

Warn: 1/4

Wysłany: 30-07-10, 09:37     

Fajne ale mimo że muszę odrabiać ostrzeżenia to nie ma co się rozpisywać :P . Otóż fabuła jest fajnie przemyślana,zabawna tak samo jak teksty. Bardzo fajne mnie tam się podoba. Ujęcia też ładne choć te napisy obniżają ocenę bo mało widać mogłeś je w jakąś rameczkę objąć czy coś w tym stylu. No i kolejny minus to taki że to jest za krótkie i wolałbym żeby to się znalazło w mini-komiksach ale cóż... 9/10

"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]

Eragorn 

Wysłany: 30-07-10, 09:57     

Heh gdybym nie przeczytał opisu pomyślałbym,że znowu zagrożenie wisi nad kolonią.
Pomysł jest świetny wsadzenie gry planszowej jest ciekawym i oryginalnym pomysłem...plus za fabułę. Wykonanie też dobre nie zauważyłem błędów ortograficznych, bardzo spodobały mi się dymki w pierwszym arkuszu...ale muszę wstawić minusik za wspomniane zlewanie się czcionki z otoczeniem nie tylko przy Xardasie. Ocena to 10-/10

Gogetan 

Wysłany: 12-03-11, 19:11     

Czekam na następne części.
Mam tą grę i na prawdę jest świetna.
Ta czcionka kolorowa jest źle widoczna. Daję 9/10 dodaj też Podziemia ^^

Odpowiedz do tematu