Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez:
Piotr_PL
25-06-09, 22:16
CZYTAJ!! O mnie, moim stylu, pracach, poglądach itp...
Autor Wiadomość
Piotr_PL 

Monet: 9
Medale: 7

Wysłany: 13-12-08, 15:36   CZYTAJ!! O mnie, moim stylu, pracach, poglądach itp...  

Witam ;) Stworzyłem ten post aby każdy kto chce czytać moje prace miał świadomość o mnie, o co chodzi w moich pracach oraz czego powinien unikać. Pozdrawiam ;)

1.Komiksy traktuję jako hobby, a nie coś śmiertelnie poważnego. Lubię je robić i dzielić się efektami pracy z innymi. Po prostu chcę stworzyć jakąś historię na obrazku a potem podzielić się z resztą komiksiarzy. Traktuję to z przymrużeniem oka, oraz jako rozrywkę aby była przyjemna atmosfera. Dodać muszę przy okazji że należę do ludzi którzy cenią sobie suwerenność. Tzn. Komiksy robię tak jak mi jest najwygodniej i nigdy nie będę nic robił zgodnie z powszechnie panującymi trendami, jeżeli mi one zwyczajnie ograniczają wolność pracy. Dlatego nie oczekuj ode mnie że będę np. ozdabiał komiks srebrną ramką, albo używał czcionki o takim rozmiarze i o takim kształcie, tylko dlatego że wszyscy tak robią. Ja mam swój własny styl pracy i tak będę pracował, nawet jeżeli jest to styl starszy od forum.

2.Uważam że każdemu należy dawać szansę, bo nawet jeżeli zaczyna od kiepskich prac, to z czasem mogą się zacząć tworzyć bestsellery. Jednak jeżeli już stworzy kiepską pracę to komentującym nie daje to prawa do obrażania go.

3.Komentarze to ważna część życia twórcy komiksów. Są dwa rodzaje- Pozytywne i Krytyczne. Oba te rodzaje są tak samo ważne. Pozytywne dają twórcy dobrą wenę i chęć aby dalej tworzył. Krytyczne natomiast mogą mu uświadomić gdzie robi błąd i dać szansę że więcej tego błędu nie popełni. JEDNAK: Do komentarzy mam zastrzeżenie. Możemy pisać krytykę na to co nam się nie podoba w pracy. Jestem zwolennikiem aby krytycy uświadamiali błędy. Jednak absolutnie nie toleruję komentarzy które obrażają twórcę lub kogokolwiek innego i są napisane chamskim stylem. Można krytykować zachowując kulturę osobistą, tak aby nikogo nie urazić. Jeżeli masz zamiar mnie obrażać, napinać się lub chamsko wymądrzać to proszę Cię łaskawie o nie pisanie komentarzy bo i tak je usunę. A może i nawet Ciebie, jeżeli za mocno mi zaleziesz za skórę. TAK SAMO nie toleruję komentarzy negatywnych, które wytykają że autor nie robi prac zgodnie z powszechnie panującym trendem. Komentarz typu ,,Komiks fajny, ale nie robisz go zgodnie ze współcześnie panującym stylem pracy, dlatego masz za to -2." uznaję za totalny brak szacunku. Każdy robi tak jak mu się podoba i nie musi być to koniecznie złe.

4.Są na świecie zasadniczo trzy rodzaje ludzkie których nienawidzę. Są to pseudokibice, dzieci neostrady. Jednak osoby których nienawidzę najbardziej to rasiści. Dlatego nie zezwalam na pisanie jakichkolwiek zakompleksionych, rasistowskich komentarzy w stronę jakiejkolwiek narodowości. Nie obchodzą mnie twoje kompleksy względem Żydów, Rosjan, Amerykanów, Niemców, Anglików itp. Możesz się nimi podzielić ze społeczeństwem zwanym przeze mnie ,,polaczkami z Onetu”, którzy generalizują jak tylko się da i wymyślili sobie modę że wszystko co amerykańskie to źródło wszelakiego zła i pogaństwa. Tutaj takiej możliwości nie masz. Ja też mam różne kontrowersyjne poglądy na różne sprawy. Jednak na forum zachowuję je dla siebie. Tak samo jak sobie nie zezwalam na te rzeczy na forum, tak nie zezwalam też innym. A rasizm, generalizowanie i dyskryminacja będą nagradzane banem. Przypominam jedno zdanie które czasem zdarza mi się powtarzać - ,,Od leczenia antyamerykańskich kompleksów jest Onet a nie to forum”.
Tak samo, jeżeli gdzieś w internecie znajdziesz usera z GK i zobaczysz że ma on poglądy typu że popiera PiS, PO, SLD itp. to na forum nie masz prawa go przez to krytykować. Tutaj nie liczą się poglądy polityczne kogokolwiek.

5.Kiedy tworzę komiks najważniejsze są dla mnie dwie rzeczy w nim zawarte. Fabularna spójność oraz charakter postaci w nim występujących. Takie rzeczy jak ,,ciągła akcja” czy ,,Jak najwięcej krwi” schodzą dla mnie na dalszy plan. Nie oczekuj w moich pracach że będzie środek akcji już od trzeciego obrazka. Jeżeli będę miał kaprys to zrobię komiks gdzie jest 0 akcji. Dla mnie najważniejsze w komiksie jest to aby fabuła miała spójny sens i chodźby nie wiem jak to było nudne to i tak będę tak robił. Akcja nigdy nie będzie dla mnie ważniejsza od fabuły i charakteru postaci.

6.Nie uznaję komentarzy które zawierają zdanie: ,,zgadzam się z przedmówcą”. W moich oczach taki komentarz powstaje nie we własnym zdaniu, ale w oparciu o cudze. Chcesz napisać komentarz? To napisz go zaraz po przeczytaniu komiksu, nie czytając cudzych komentarzy. Chcę aby każdy wyrażał tylko SWOJE zdanie i nie opierał się na innym komentującym.

7.Nie masz najmniejszego prawa atakować kogokolwiek kto napisał krytyczny lub pozytywny komentarz. No chyba że ten komentarz był obraźliwy względem Ciebie, to masz szansę się bronić. Jednak nie zezwalam na ,,łacińskie potyczki” na forum. Nie masz prawa atakować autora komentarzy krytycznych, nazywając go je***ym skur****nem itp. Ani też komentarzy pozytywnych, oskarżając o ,,lizanie dupy” itp. Tylko dlatego że wyraził inne zdanie niż Ty. Jeżeli jest skrajnie źle (wulgaryzmy, ubliżanie, obrażanie rodziny itp) to zgłoś o tym mnie na PW.

8.Chcę abyś przy pisaniu komentarzy trochę się wysilił :P Napisz po kolei co Ci się podobało w całokształcie komiksu a co nie. Na koniec daj ogólną ocenę. Pisząc komentarz gdzie rozbudowujesz swoją opinię, dajesz mi dowód że przeczytałeś go całego ;)

9.Jeżeli tworzę komiks który dzieje się nie w Kolonii a w realnym świecie, to często główne wydarzenia komiksu nie są jego główną rzeczą. Chciałbym też podkreślić że po prostu śmieszy mnie tzw. ,,oskarżanie powieści S-F o brak realizmu”. To jest po prostu KOMIKS. Świat komiksów nie ma żadnych ograniczeń. Może się tam wydarzyć wszystko co tylko by przyszło autorowi do głowy i w tej chwili nie jest ważny świat realny, fizyka, polityka itp. No oczywiście wyjątkiem są już totalne odchyły, ale jeżeli jest wyjaśnione dlaczego tak jest to nie ma się czego czepiać. Tak jak mówiłem ,,oskarżanie S-F o brak realizmu” jest w moich oczach prowokacją.

10.Chcesz żebym obejrzał twoją pracę? Zrobię to bardzo chętnie ;) Jednak z powodów takich że często mnie nie ma na forum, lub sprawy szkolno-zawodowe mam, to mogę nie mieć czasu na obejrzenie. Dlatego podeślij mi na PW link do swojego komiksu. Gdy wejdę to na pewno zobaczę wiadomość i przeczytam Twój komiks ;)

11.Niespecjalnie uznaję dawanie ocen Zapowiedziom. Wyznaję zasadę – Nie oceniać książek po okładce. Ja gdy tworzę zapowiedź to wyjaśniam pisemnie zarys fabuły a obrazek daję jedynie aby można się było nakierować o czym jest komiks. Nie robię obrazka po to aby robił piekielnie dobre wrażenie. Jeżeli będę miał kaprys to zrobię czarny obrazek z tytułem na środku :P Ocena dla mnie jest ważna komiksu a nie zapowiedzi. Nie oczekuj że moja zapowiedź będzie super-dynamiczna. Może inni tworzą zapowiedzi że Obrazek opisuje większość fabuły, ale jak już mówiłem JA mam swój własny styl i na moich zobaczysz jedynie tyle żeby było mniej więcej wiadomo o czym będzie komiks. I nic więcej. Pisanie recenzji mojej zapowiedzi jest bezsensowne, bo dając ją, oczekuję że napiszesz opinię co myślisz o zarysie fabularnym komiksu a nie obrazku z Zapowiedzi.

12.Bywam pamiętliwy. Działa to w obie strony. Jesteś moim przyjacielem i wyświadczyłeś mi przysługę? Prędzej czy później się odwdzięczę. Napiszesz pozytywny komentarz z wyjaśnieniem to dodasz mi weny na następną pracę. Dodasz krytyczny z wytłumaczeniem błędu to będę wiedział jakich błędów nie popełniać. Jednak zapamiętam Ci również to jeżeli będziesz mnie chamsko obrażał, pisał ironiczne przemądrzałe komentarze albo starał się mnie pouczać też w sposób chamski, dając jednocześnie dowód że nie zrozumiałeś komiksu. Wtedy jesteś już w moich oczach całkowicie skreślony, a twoje komentarze nie będą miały dla mnie najmniejszej wartości. Okazuj szacunek dla drugiej osoby a otrzymasz to samo. Zwłaszcza jeżeli tyczy się to zwracania do Moderów i Adminów. Jednak to NIE znaczy że Moderzy i Admini mogą się do Userów zwracać chamsko. ,,Szacunek należy się każdemu, poza tymi którzy go nie okazują”

13.Uważam że nie należy nikogo poganiać w tworzeniu pracy. Jeżeli twórca bardzo długo nie wydaje komiksu to widocznie ma albo dużo innej pracy, albo brak weny spowodowany problemami osobistymi. Nie poganiajmy nikogo w jego dziele. Zdanie które wyznaję to - ,,Lepiej czekać bardzo długo na świetny komiks niż krótko na totalną porażkę” ;)

14.Kiedy piszesz komentarz, staraj się unikać błędów. Dobra, każdy je od czasu do czasu popełnia i takie ,,puł” jeszcze wybaczę, ale już nie wybaczam czegoś takiego jak ,,rzułf” ,,ksionc” ,,rzouniesz” itp. Tak samo jestem wręcz uczulony na pisownię w rodzaju: ,,BaRdZo FaJnY kOmIkS. kIeDy NaStEmPnA cZeNsć!!11!????” itp. Pisanie takiego komentarza zostanie nagrodzone ostrzeżeniem za próbę uszkodzenia wzroku czytającego.

15.Pamiętaj że twórca komiksów sam decyduje jakie dzieło stworzy. Nie należy mu mówić że w żadnym wypadku nie może tego zrobić. No chyba że byłby to komiks który by kogoś obrażał, albo był plagiatem cudzego komiksu. Jednak twórca tworząc własne dzieło, ma pełne prawo to robić. Jeżeli dany pomysł Ci się nie podoba to napisz to kulturalnie i podaj powody. Jeżeli się chamsko wydrzesz, nie dając argumentów to zwyczajnie Ci odpowiem: ,,Łaski mi nie robisz, więc jak się nie podoba to nie zmuszam Cię do ogladania. A za chamstwo zakazuję Ci pisać u mnie komentarz”.

No to chyba wszystko co bym chciał opisać, aby uniknąć nieporozumień ;p Jezeli coś dojdzie to dodam. W każdym razie aby nie popełnić gafy, nie robić kłopotów ani psuć sobie opinię w oczach innych, należy unikać robienia rzeczy które wymieniłem powyżej. Pozdrawiam gorąco każdego i życzę sukcesów ;)

Wrath of the Lich King

Ostatnio zmieniony przez Piotr_PL 11-06-10, 14:21, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr_PL 

Monet: 9
Medale: 7

Wysłany: 25-06-09, 22:16     

Witam. Dopisuję tutaj krótkie info. Chodzi o to że chwilowo przestaję robić komiksy. Powód? Po prostu nie czuję się na siłach i nie mam chwilowo na nie weny. Uważam że lepiej będzie jak odczekam aż mi wena wróci i powrócę do komiksów, niż miałbym je robić bez weny i chęci. Dlatego nie martwcie się, nie skończyłem z tym ostatecznie ;) Po prostu potrzebuję przerwy od prac komiksowych i tworzonych w Gothicu ;p
W chwili obecnej mam wielką ochotę na stworzenie 2 filmów (1 zwykły i drugi jako ,,Saga Filmowa") Sądzę że jak je stworzę to moje pragnienia filmowe zostaną zaspokojone i wrócę z pełnią chęci do komiksów :) Tak więc ogłaszam że z komiksami mam przerwę, ale nie powinna trwać ona długo ;)

PS: Kto by był ciekaw filmów jakie zamierzam zrobić niech zagląda na mój profil na YT. Nick: Piotrekpl. Chociaż zapowiedzi pewno też dam na forum, oraz będę potrzebował rekrutów do dubbingu ;) Pozdrawiam.

Wrath of the Lich King

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi