Witam. Postanowiłem że podzielę się z wami kilkoma ciekawostkami, na temat swoich komiksów. Niektóre z nich posiadają pewne drobne, ciekawe rzeczy
UWAGA: Proszę nie czytać ciekawostek do komiksu, którego się nie widziało
Oto moje komiksy bez tajemnic:
Jack-Zemsta po Śmierci
-Komiks powstał w oparciu o grę ,,Stubbs the Zombie”.
-Na 26 obrazku widać maga z czarem, który w środku jest czarny. Jest to zrobione za pomocą Painta.
Noc żywych Trupów.
-Komiks jest czarno-biały. Jest to hołd dla filmu ,,Noc żywych Trupów” który również jest czarno-biały.
-Riley jest głównym bohaterem wszystkich komiksów z serii ,,..żywych Trupów”. Inaczej jest w serii filmów, gdzie bohater o imieniu Riley pojawia się tylko w ,,Ziemii żywych Trupów”.
-Komiks posiada kolorową wersję (Ta sama, tylko że w kolorze), która nigdy nie została opublikowana.
Świt żywych Trupów.
-Gdy Charlie i Ray mają oczyszczać kryjówkę z Zombie, Charlie mówi żeby Ray ruszył w lewy korytarz. Ray tam rusza, ale na górze jest napis ,,Ray ruszył w prawy korytarz...”.
-Charlie jest również postacią z filmu ,,Ziemia żywych Trupów”.
-Na 12 obrazku można zobaczyć że pod nogami Charli'ego leży upuszczona strzała.
-Postacie Francine i Steven były w filmie ,,Świt żywych Trupów”. Jednak w filmie Francine nie ginie, a Steven zostaje zamieniony w Zombie a potem zastrzelony.
-W komiksie na kryjówkę napadają bandyci. Natomiast w filmie na supermarket w którym ukrywali się bohaterowie, napada gang motocyklistów.
Dzień żywych Trupów.
-Na początku komiksu, bohaterowie spotykają włóczęgę. Napis ,,włóczęga” jest widoczny nad jego głową na 4 obrazku.
-Zombie badany przez doktora Logana, to pierwszy zombie który rozwinął umiejętność myślenia.
Ziemia żywych Trupów.
-Czarnoskóry zombie-przywódca to ,,Big Daddy”, który również pojawił się w filmie. Grał go aktor Eugene Clark.
-W komiksie Riley miał otrzymać paczkę od ,,Grubasa”. Natomiast w filmie miał odebrać samochód od karła o ksywie ,,Chihuahua”.
-W filmie Cholo nie zamierzał wpuszczać do miasta Zombie, ale zbombardować je.
-W komiksie Cholo przeżywa i udaje się w nieznanym kierunku. Natomiast w filmie zostaje zamieniony w Zombie i ginie razem z Kaufmanem z rąk Big Daddy'ego.
-Ze wszystkich komiksów z serii żywych Trupów, w tym fabuła jest najbardziej podobna do fabuły z filmu.
Enric-Obrońca Kolonii.
-Komiks opiera się na Bitwie o Helmowy Jar z Władcy Pierścieni.
-Władca Orków nazywa się Grish-Pak. We Władcy Pierścieni był orkowy generał o imieniu Grish-Nack.
-Postać Enric'a wzorowana jest na Aragornie, oraz Jurandzie ze Spychowa, z książki Henryka Sienkiewicza ,,Krzyżacy”.
-Na obrazku 28 Diego mówi że zwichnął nogę. Opierałem się tam na sobie, gdyż tamtego dnia, gdy robiłem komiks, miałem zwichniętą nogę.
-Gdy Najemnicy walczą z Orkami, to na 67 obrazku są białoskórzy. Jednak na 69 są czarnoskórzy i łysi, a na 70 znów białoskórzy.
-Moment gdy Enric decyduje się na samotne bronienie przejścia, oparty jest na micie ,,Horacy-Obrońca mostu” gdzie rzymski generał Horacy, decyduje się bronić przed wrogiem jedynego mostu, którym można się dostać do Rzymu.
Basket & Wigo.
-Na jednym z Gothic'owych portali główni bohaterowie zostali nazwani ,,Gothicowymi Flipem i Flapem”.
-Rozmowa między Wigiem a Strażnikiem (Thorus) jest inspirowana z gry Teenagent.
-Wymiociny Basketa w chacie Wiga zostały zrobione za pomocą plam krwi Zombie.
-Skrót ESB pojawiający się w dialogach oznacza ,,Empire State Building”.
-Był to ostatni komiks gdzie używałem sposobu ,,Wejdź, Print screen, wyjdź” do robienia zdjęć.
Umarli Powstają.
-Komiks opiera się na grze ,,Dead Rising” wydanej na Xbox 360.
-Fabuła o wiele odbiega od tej z gry. Frank nie poruszał się po całym mieście, tylko po supermarkecie, oraz nie znał Brock'a.
-Towarzyszka Franka, Mischelle w grze nazywa się Izabela.
-Walka Franka i Brock'a to jedyne wydarzenie z komiksu, które było w grze. Jednak w grze walczyli na zniszczonym czołgu, a nie dachu.
Basket & Wigo 2.
-West Coast Customs o którym mówi Cavior to program na MTV ,,Odpicuj mi brykę” prowadzony przez rapera Xzibita. Odnawiają tam stare graty, na mocno podrasowane samochody.
-Moment gdy Basket & Wigo stają naprzeciw G.R.O.M. to parodia ,,300”.
-Imię ,,Gothicablo” powstało przez połączenie nazw ,,Gothic” i ,,Diablo”. A sama postać jest parodią Szkieletora z ,,Heman'a”.
Enric II- Tajemnica Grish-Pak'a.
-Gdy bohaterowie dochodzą do Kopalni, to schodzą po drabinie i idą spać, a rano budzi ich wezwanie do broni. Podobny motyw był w komiksie ,,Świt żywych Trupów”.
-Na obrazku 63 można na środku zobaczyć zabitego chrząszcza. Wiele razy używałem chrząszczy, do tworzenia scen bitewnych, aby szybko zginąć i nie podświetlać imienia jednego z walczących.
-Na obrazku 95 widać błękitny dym na kamieniu. Stworzony został on za pomocą postaci, która ukryta została w kamieniu i używała czaru Teleportacji.
-Mimo iż Enric walczył, został ranny i biegł kawał drogi, to w Enric III miał jeszcze siłę by dalej biec i sporo walczyć.
Enric III- Bitwa o Kolonię.
-Fabuła komiksu jest oparta na ,,Powrocie Króla”.
-Na obrazkach 12 i 27 Gomez jest w identycznej pozycji, co zdarzyło się zupełnie przypadkowo.
-Walka Enric'a ze szkieletami była wykonywana w czasie rzeczywistym. Każdy szkielet poruszał się bez mojego wkładu.
-Na obrazku 133 widać strażnika z kuszą, oraz Strażnika świątynnego, który wbiega wprost na drogę, którą ma polecieć bełt.
-Bitwa była tworzona kilka razy, zanim w pełni została wykorzystana w komiksie.
-Na środku obrazka 215 widać Strażników świątynnych którzy skrzyżowali miecze.
-Gomez który w grze jest tyranem, w trylogii ,,Enric” jest szlachetnym władcą.
Basket & Wigo 3.
-Komiks powstał bez zapowiedzi, jako moja niespodzianka dla forum w dniu moich 17 urodzin.
-?ołnierze i broń AK47 to mod ,,Gothic Strike beta”.
-W pewnym momencie Wigo trafia terrorystę w jaja, a ten krzyczy ,,O Allachu, moje jaja!”. Jest to inspirowane z filmu ,,Naga broń”.
-Treść tekstu z wrzutami, który bohaterowie wysłali dowódcy terrorystów, to tekst, którym kiedyś objechałem jednego nooba na portalu filmowym. Na potrzeby komiksu została lekko zmieniona treść.
-Broń ,,bazooka maszynowa” została wymyślona na potrzeby komiksu. Chodziło w niej o to że wystrzeliwuje rakietę za rakietą tak szybko jak karabin pocisk za pociskiem.
-Gdy bohaterowie na 96 obrazku rozmawiają z dowódcą, ma on na sobie strój terrorysty.
Nóż z Ciemności.
-Imię ,,Werter” zostało zainspirowane imieniem bohatera książki ,,Cierpienie młodego Wertera”.
-Postać mordercy została zainspirowana autentycznymi mordercami. M. in. Kubą Rozpruwaczem i Andriejem Czekatiło.
-Trylogia ,,Nóż z Ciemności” to jak dotąd najbrutalniejszy komiks który zrobiłem.
-Fabułę ,,Noża z Ciemności” miałem zaplanowaną już wiele lat wcześniej niż zacząłem robić komiksy. Postanowiłem przelać ją na komiks gdy nabrałem doświadczenia.
-W komiksie jest nawiązanie do ,,Sennego Koszmaru”. Gdy Bariera pada, to tak naprawdę moment gdy Xardas zabija Y'Beriona.
Nóż z Ciemności II- Nowa Krew.
-Na początku Werter zabija farmera, przebijając go na wylot mieczem. Później zakłada jego ubranie, na którym jakimś cudem nie ma krwi.
-Uszycie płaszcza zajmuje czasem wiele miesięcy, natomiast Werter uszył swój w zaledwie kilka godzin.
-Gdy moja dziewczyna obejrzała ten komiks, powiedziała- ,,O Boże, chodzę z totalnym psycholem” Chyba ma rację
-Zbrodnia Wertera, gdy zabija kobietę w ciąży, inspirowana jest ostatnią ofiarą Kuby Rozpruwacza, która była w ciąży.
-Moment gdy Lares jest w ciemnym lesie, jest odrobinę inspirowany ,,Blair Witch Project”.
-Gdy Werter walczy z Diego, rani go w bok. Po czymś takim Diego powinien mieć problemy z chodzeniem, a jednak bez problemu biega.
-Werter zostaje trafiony kamieniem i pada. Diego mógł go dobić, ale ze względu na strach nie pomyślał o tym i uciekł.
-Podtytuł ,,Nowa Krew” inspirowany jest podtytułem jednej z części ,,Piątku 13-ego.”
Nóż z Ciemności III- Werter idzie do Piekła.
-Postać Wertera z maczetą, jest inspirowana postacią Jasona Voorhees'a z ,,Piątek 13-ego”.
-W tej części Werter mało mówi, oraz sprawia wrażenie człowieka, który tylko chodzi i zabija. Jest to wynik całkowitego podporządkowania się Beliarowi.
-Jest to jedyna część trylogii w której nie widać twarzy Wertera.
-Na obrazkach 127, 128 i 132 Diego i Sara trzymają się za ręce.
-W tej części Trylogii ginie najwięcej ofiar.
-W tym komiksie największą tajemnicą było kto zabił Sarę. Wyjaśnia się to w ,,Xardas kontra Werter”.
-Pod koniec walki na Klifie, Werter zostaje przebity maczetą. Kiedy spada, widać wyraźnie że już jej wbitej nie ma.
Senny Koszmar.
-Postać Xardasa-mordercy inspirowana jest postacią Freddy'ego Kruegera, z ,,Koszmaru z ulicy Wiązów” który również zabijał przez sen i zginął od ognia.
-Sceny gdzie Milten ma zamknięte oczy, zostały zrobione przypadkowo. Normalnie miał mieć otwarte oczy.
-Rozmowy Beliara z Xardasem, przypominają niekiedy rozmowy Beliara z Grish-Pak'iem.
Senny Koszmar II- Polowanie na Miltena.
-Xardas jest sennym demonem, zabijającym w świecie snów. Jednak niektóre osoby zabijał na jawie. Np. Skorpiona.
-Gdy Xardas atakuje Corristo we śnie, podobne to jest do tego jak w ,,Sennym Koszmarze” atakował Miltena. Najpierw próbował opanować jego umysł, a potem uderzył kulą ognia.
-Moment gdy Xardas niszczy barierę, pokrywa się z zakończeniem komiksu ,,Nóż z Ciemności” gdzie również pęka bariera.
Senny Koszmar III- Doba Xardasa.
-Na zapowiedzi Xardas jest pokazany w płonącej szacie. Mimo to w komiksie jest taki dopiero pod koniec.
-Początkowo podtytuł miał brzmieć ,,Koniec Xardasa”. Ale zmieniłem gdyż nie chciałem za bardzo nakierowywać na zakończenie.
-Na obrazku 101 Milten podsuwa żyłę na ręku pod ogień, aby się obudzić. Coś takiego było w filmie ,,Freddy nie żyje- Koniec koszmaru”.
-Na 104 obrazku Xardasowi świecą oczy. Zostało to zrobione, za pomocą dwoch niewidzialnych postaci, które miały przygotowany taki czar.
-Na obrazku 128 widać jak Xardas atakuje czarem ognistym, które leci do środka domu w Khorinis. Jest to moment gdy zabija Sarę- ?onę Diega.
Gomez- Droga do Władzy.
-Strażnik który rządzi w Kopalni nazywa się Alron. Wzięło się to stąd że to strażnik przywołany kodem, o nazwie ,,Allronden Testmodel”.
-Wizja o której Y'Berion mówi na 41 obrazku to pierwsza wizja Śniącego.
-Pierwsi dwaj Kopacze widoczni na obrazku nr. 96 to Grim i Herek. Nie zgadza się tu Grim, gdyż został wrzucony niewiele przed przybyciem Bezimiennego. Czyli gdy już od lat istniała Bariera.
-Gomez w grze ma złoty ząb. Spotkanie Gomeza z Heric'iem miało być wyjaśnieniem dlaczego go ma.
Gomez II- Marsz na Kolonię.
-Na 26 obrazku Y'Berion siedzi na swoim miejscu, ale kobieta z wachlarzem nie wachluje jego tylko obok.
-Większość wydarzeń z komiksu ma oparcie o wydarzenia tuż przed i w trakcie II Wojny Światowej.
-Zbrojenia Gomeza, oraz jego plany związane z Kolonią, są oparte o zbrojenia Hitlera i jego plany związane z Europą.
-Gomez zajął Górską Fortecę i Obóz bandytów bez walki, tak jak Hitler Austrię i Czechy.
-Atak Starego Obozu na Nowy Obóz, inspirowany jest atakiem Niemiec na Polskę w 1939 roku.
-Na obrazku 245 widać jak Strażnik goni szkodnika, a po obu jego stronach przelatują bełty.
-Po podbiciu Nowego Obozu przez Stary Obóz, Lee, Lares i Gorn chodzą sobie swobodnie, co dziwne jak na jeńców wojennych.
-Podczas bitwy o Klasztor ilość walczących wojsk cały czas się zmienia.
-Na 507 obrazku, podczas bitwy o Bractwo, strażnik Świątynny który jest najbliżej, ma zamknięte oczy.
Gomez III- Ostatni Rozkaz.
-Armia Bractwa kroczy na Stary Obóz od wschodu, a armia Nowego Obozu od Zachodu. Zupełnie jak Alianci i Armia Czerwona, które atakowały Niemcy z dwóch stron i pokonały.
-Powstanie w Nowym Obozie inspirowane było Powstaniem Warszawskim. Jednak Powstanie Warszawskie skończyło się porażką Polaków.
-Gdy Siekacz przemawia do jeńców, że będą szli do kopalni, u stóp jednego z nich widać plamę krwi.
-Na 104 obrazku widać ciała strażników leżące w wodzie. Naprawdę byli to żywi strażnicy, którzy pływali i sprawiało to wrażenie dryfujących ciał.
-Zamordowani magowie, znalezieni w lesie, byli inspirowani pomordowanymi Polakami w Katyniu. Jednak tej zbrodni nie dokonali Niemcy, tylko Rosjanie.
-Gomez wiedząc że ostatecznie przegrał wojnę, popełnia samobójstwo. Tak samo postąpił Hiter.
-Wśród sądzonych za zbrodnie wojenne był Bartolo, mimo iż służył jedynie za posła i nie maczał palców w zbrodniach Gomeza. Natomiast Thorus który dowodził atakiem na Nowy Obóz, został nowym władcą Starego Obozu.
Basket & Wigo 4.
-Pojedynek słowny Basket'a i Wiga na ,,Jak śmiesz?" jest parodiowany z filmu ,,Ści(ą)gany".
-Na obrazku 29, gdzie Wigo grozi młotkiem, widać że ma groźnie przymknięte oczy.
-Na 69 obrazku Wigo wymienia dolegliwości Basketa. Normalny człowiek nie przeżyłby, takich dolegliwości, gdyby miał je wszyskie naraz.
-Bitwa między czołgami Polsko-Rosyjskimi została stworzona za pomocą Polskiej gry ,,Trzecia wojna Światowa: czarne złoto". Jedak naprawdę te Polskie czołgi, to Amerykańskie czołgi.
-Czołgi którymi jadą Basket i Wigo, to francuzkie Leclerki.
-Bohaterowie spotykają Piotra_pl. w Pabianicach. To się zgadza bo ja mieszkam w Pabianicach ;P
-Zwój który robił za scenariusz to naprawdę list do Magów ognia.
Xardas kontra Werter.
-Czerwone światło którym jest Beliar, to naprawdę czar ,,Strach".
-Werter leżał pod wodą 3 lata. Gdy zmartwychwstaje, jego maczeta jest zardzewiała, jednak jego szata jest taka jaka była przed śmiercią.
-Ogromne plamy krwi były tworzone za pomocą demona z jednym punktem życia, który latał i mocno krwawił.
-Jest to pierwszy komiks, gdzie zacząłem robić czerwone ramki między zdjęciami. Normalnie były czarne.
-Po czcionce w zdaniach wymawianych przez Xardasa widać że mówi demonicznym głosem. Zaczął tak mówić pod koniec ,,Senny Koszmar III" gdy zaczął płonąć.
-W pewnym momencie bohaterom pomaga Ulf. Jednak pamiętamy że Ulf został zabity przez Wertera w ,,Nóż z Ciemności III", gdy uciekł z więzienia.
-Przez trylogię ,,Nóż z Ciemności" oraz ,,Xardas kontra Werter" dowiadujemy się że śmierć z rąk Wertera ponosi 68 istot ludzkich.
-Przez trylogię ,,Senny Koszmar" oraz ,,Xardas kontra Werter" dowiadujemy się że śmierć z rąk Xardasa ponoszą 44 osoby.
-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana.
-Czar którego używa Xardas na 452 obrazku to ,,Krzyk Umarłych" dostępny tylko w Noc Kruka.
-Gdy Xardas na 501 obrazku wychodzi z wody, widać że ma zamknięte oczy.
-W finale Werter wychodzi z wody, trzymając w ręku głowę Xardasa. Daje nam to dowód że Werter zwyciężył pojedynek, ale nie wiadomo co się dalej dzieje z Werterem, ani czy zamierza dalej mordować.
-Komiks posiada alternatywne zakończenie, które nie zostało opublikowane.
JACK
-Komiks ,,JACK" jest Remake'iem komiksu ,,Jack- Zemsta po Śmierci".
-Na 79 obrazku Horacy ma zamknięte oczy.
-W scenach gdy Jack śpi jest pokazane że ma otwarte oczy. Jest to nawiązanie do starej wersji gdzie Jack również miał otwarte oczy.
-Zombie które pojawiają się w komiksie to Zombie-Nadzorcy. W oryginale komiksu, Jack-Zombie był Zombie-Nadzorcą.
-W starej wersji Jack zabił Lewusa przed chatą. W nowej wewnątrz chaty.
-Lee i Najemnik rozmawiają o zagrożeniu ze strony Gomeza. Jest to nawiązanie do komiksu ,,Gomez II- Marsz na Kolonię".
-Na 287 obrazku widać krew chrząszcza (koloru zielonego).
-Na 293 obrazku Najemnik nakłada strzałę na łuk, ale nie ma napiętej cięciwy.
-Na 295 obrazku z prawej strony można dostrzec stojącego Bezimiennego.
-Na 299 obrazku mag rzuca czar, który w środku jest czarny. To nawiązanie do oryginalnej wersji, gdzie również było coś takiego.
-Krew Saturasa została zrobiona za pomocą biegającego rannego zębacza.
Samotny Wilk
-Nazwa Samotny Wilk wzięła się tylko dlatego że nie mogłem wymyślić fajnego imienia
-Imię Renia wzięło się od rzeki Ren.
-Scena w której Renia leży naga na podłodze była jedną z najtrudniejszych w całym komiksie.
-Samotny Wilk umie rozmawiać z Wilkami. Jednak nie wiadomo skąd się nauczył tej sztuki
-Dziwną rzeczą był napad na Wilka w lesie przez dwóch bandytów. Nie każdy zwykły bandziorek ma odwagę atakować największą legendę walki miecza.
-Miecze na plecach i paskach były robione metodą: Wyjmij miecz, edit abilites, ustaw tryb pustych rąk(wtedy stał normalnie ale miał nadal miecz w ręku) i załóż wtedy drugi miecz.
-Jeżeli Bloodwyn był w stanie pokonać Samotnego Wilka, nic nie stało na przeszkodzie aby poszedł go pokonać, bez tej całej akcji porwania
Basket & Wigo 5
-Praktycznie każda część zaczyna się od słów ,,Nowy Jork".
-Tekst Wiga o siedzeniu Basketa na Epulsie jest oparty na autentycznej wypowiedzi.
-Nazwiska Donów: Corleone i Barzini są zaczerpnięte z ,,Ojca Chrzestnego".
-Don Starker przypomina słowo ,,STALKER"
-Na początku była mowa że Wigo i Basket się trochę pokłócili, ale kiedy Basket przybiega do Wiga, to gadają normalnie.
-Na obrazku 68 Wigo niesie pochodnię, ale nie znajduje się ona w jego ręku tylko obok nadgarstka.
-Basket czyta artykuł o ,,Cierpieniach dresów w Nigerii". Jest to mój tekst który z nudów wymyśliłem siedząc na podwórku
-Na obrazkach 96 i 101 Wigo jest w identycznej pozycji.
-ksywa ,,Decks"(Dexter) oparta jest od ksywy DJ-a zespołu ,,Slums Attack" którego liderem jest Peja.
-Na obrazku 125 mafiosi trzymają shootguny bokiem albo do góry nogami.
-Screeny z gry mafijnej to screeny z gry ,,Godfather".
-Wypowiedzi w telewizji są oparte o wypowiedzi ,,Cygana"
OJCZYZNA
-Jest to najdłuższy komiks jaki kiedykolwiek zrobiłem.
-Specjalnie na potrzeby komiksu kupiłem grę ,,World in Conflict"
-Praca zajęła 5 miesięcy a pisanie scenariusza 3.
-Pomysł na komiks wpadł mi po jednej z kampanii gry ,,Supreme Ruler 2010" gdzie 9 maja Niemcy atakują Polskę.
-Warszawa to tak naprawdę amerykańskie miasto Seattle.
-Piotr Morawski w sporej części oparty jest na mnie i kilku moich przeżyciach.
-Sprzęt używany przez armię niemiecką to naprawdę sprzęt radziecki.
-Na zdjęciach z Gothica polscy żołnierze mają AK47, jednak na zdjęciach z WiC już mają M16.
-Darek Korowicz jest Polakiem, jednak może trochę dziwić fakt że jest czarny.
-Historia samobójstwa Morawskiego była opierana na książce ,,Cierpienia Młodego Wertera".
-Minister spraw zagranicznych Niemiec oparty jest o Udo Voigt'a. Lidera neonazistowskiej partii w Niemczech- NPD.
-Niemcy atakując Polskę wszystko niszczyli. Pozostaje zadać pytanie jakie by mięli pożytki ze zrujnowanej Polski.
-Obrona kościoła wzorowana była na Obronie Wizny oraz Westerplatte w 1939 roku.
-Bitwa na polach między armią Niemiecką a połączoną Polsko-Amerykańską była rodzajem ,,współczesnego Grunwaldu".
-Podczas wojny nie działają środki komunikacyjne, jednak Morawski rozmawiał z Kozłowskim w oblężonym Kościele.
-Prawie każda postać cywilna w komiksie była opierana na osobie które znam naprawdę.
-Pod koniec chwalono wyczyn Polaków i Amerykanów, jednak zapomniano o Litwinach.
-Po ataku Nuklearnym Niemcy się poddały, jednak nie wiadomo czy Sprzymierzeni dotarli do Berlina.
-Komiks był udostępniony pewnemu Niemcowi który zna polski. Po przeczytaniu stwierdził że ten komiks powinien być przykładem na to dlaczego należy zdelegalizować partię NPD w Niemczech.
-Jest to mój pierwszy ( i mam nadzieję ostatni ) komiks gdzie aby móc go stworzyć musiałem zapłacić.
-Normalnie tak wielkie armie nie są dostępne w WiC. Robiłem je za pomocą Trainera.
Las Śmierci
-Komiks w dużej mierze jest wzorowany na Blair Witch Project.
-Aby nabrać doświadczenia w horrorach, na potrzeby komiksu przeszedłem grę ,,Penumbra: Overture"
-Imiona głównych bohaterów to autentyczne, norweskie imiona.
-Tekstura Wilka została zrobiona przez Raziela. Podziękowania
-Czerwone zdjęcia z oczu potworów były robione w programie ,,GIMP".
-Bohaterowie mięli pochodnie ale nie wiadomo jak rozpalili ją w środku lasu, nie mówiąc już o tym że zapalili ognisko w lesie, bez brania pod uwagę ryzyka.
-Poruszające się po lesie niewyraźne istoty ludzkie to duchy tych którzy zginęli zabici przez bestie. Ci co ginęli na skutek zakażenia zmieniali się w zombie, wilkołaki itp.
-W pewnym momencie zaczyna padać deszcz, jednak pochodnia pali się dalej.
-Pustelnik opierany jest na Indianinie z gry ,,Blair Witch Projekt: Rustin Parr".
-Planowany jest komiks który ma opowiadać o początkach klątwy rzuconej na Las.
-Ostatni duch pokazany w komiksie to duch Renault'a (Diego)
-Do wsparcia nad komiksem używałem filmów- Blair Witch Projekt, Predator, Przeklęty Księżyc oraz Gier- Penumbra: Overture, Resident Evil 2 oraz Necronomicon.
Basket & Wigo The Movie
-Głos na samym początku filmu pochodzi z przeróbki Kubusia Puchatka.
-Pomysł na film wpadł mi już po wydaniu Basket & Wigo 4, jednak wolałem poczekać aż nabiorę doświadczenia w filmach.
-BabaJaga jest postacią która występuje w opowiadaniach ,,Magiczne przygody Kubusia Puchatka" gdzie również pędziła wino Herakles.
-Motyw z sobowtórem Basketa i ucieczką w rytm ,,Nie jestem Sobą" jest parodią kultowego, polskiego filmu ,,Killer-ów 2-óch".
-Film był montowany za pomocą programu ,,Sony Vegas Studio Platinum".
-Niko Bellic (Diego) jest głównym bohaterem GTA IV.
-Motyw Raziela początkowo nie istniał w scenariuszu. Został dodany w ostatniej chwili.
-Walka Wiga z GROM-em jest (tak samo jak w Basket & Wigo 2) parodią filmu ,,300". Natomiast moment gdy walka przenosi się na widok z oczu Wiga, stworzony jest za pomocą gry ,,Call of Duty 4: Modern Warfare".
-Rozmowa Black Tupac'a z Basketem była pierwszą sceną na jaką wpadłem tworząc scenariusz.
-Beknięcie Wiga, to tak naprawdę moje beknięcie, nagrane dyktafonem. Mam do niego wszystkie prawa autorskie zastrzeżone XD
-Scena gdy Basket się wspina po murze, została zrobiona przy pomocy komendy wspinania się po drabinie.
-W filmie występują prawie wszystkie postacie które pojawiały się w poprzednich częściach komiksów.
Krwawa Pełnia
-Jest to pierwszy komiks gdzie użyłem gry Morrowind.
-Na potrzeby komiksu ściągnąłem mod do Morrowind'a, który dodawał świat z Gothica 2. To pozwoliło na umieszczenie Wilkołaka w gothicowym świecie.
-Widok zielony z oczu Wilkołaka, został zrobiony za pomocą programu GIMP.
-Postać Dragomira oparta jest na autentycznej postaci myśliwego Jeana Chastel'a który w XVIII wieku zabił terroryzującą Francuzów istotę, zwaną ,,Bestią z Gévaudan".
-Sceny przemiany Wilkołaka zostały zrobione za pomocą ujęć z filmu ,,Bad Moon/Przeklęty Księżyc".
-Planowana jest trylogia tego komiksu, przedstawiająca dalsze losy Dragomira.
Punkt Zwrotny -upadek Bractwa-
-Do stworzenia komiksu natchnęła mnie książka ,,Człowiek z wysokiego Zamku" autorstwa Phillipa Dick'a. Przedstawia ona alternatywną historię gdzie Niemcy i Japonia zwyciężyły w II Wojnie Światowej.
-Phillip Z. to nawiązanie do Phiilip'a Dick'a
-W początkowych planach fabuła wyglądała inaczej. Powstańcy mięli cały czas być w obozie, a potęga Starego Obozu miała być zniszczona za pomocą silnej eksplozji magii. Zrezygnowałem z tego scenariusza bo wydał mi się zbyt niedorzeczny.
-Na obrazku 70 widać lecący bełt.
-Na obrazku 76 strażnik Świątynny ma miecz wbity w skałę i biegnie.
-Gdy Gor na Drak podejmuje decyzję o wycofaniu się z Bractwa, zaczyna padać deszcz. Jednak parę obrazków dalej deszczu już nie ma.
-Słowa Kruka ,,Zabierzcie te ścierwa i wywalcie wężom na pożarcie" są nawiązaniem do słów Lewusa ,,Zabierzcie to ścierwo i wyrzućcie do jeziora" z komiksu ,,Jack - Zemsta po Śmierci"
-Gdy powstańcy palą zioło w jaskini, wypełniona jest dymem. Ale gdy tylko przestali, dym zniknął momentalnie.
-Słowa Gor na Draka ze sceny 188 ,,Jeszcze wojna nie skończona, kiedy my żyjemy" przypominają trochę pierwszą zwrotkę naszego Hymnu ,,Mazurka Dąbrowskiego"
-Na 229 obrazku Kruk przebija Nowicjusza, ale nie ma krwi.
-Zielonkawe sceny ze wspomnienia bitwy o Klasztor na Klifie, zostały zrobione za pomocą programu GIMP.
-Po pierwszej walce Gor na Draka i Kruka, dowódca partyzantów zostaje ranny w nogę. Jednak potem może normalnie chodzić.
-Na obrazku 335 jeden z żołnierzy ma zamknięte oczy.
-Mieszkańcy Nowego Obozu noszą broń, mimo że są okupowani i nie stawiają oporu, podczas pogromu.
-Jeden z ludzi Gor na Draka szpiegował Stary Obóz. Jednak jakimś cudem nikt się nie domyślił skąd pochodzi, mimo tatuaży na twarzy.
-Ani razu nie widać twarzy szpiega Gomeza.
-Na obrazku 431 Milten ma zamknięte oczy.
-Imię Akom było inspirowane ksywką Akon
-Obrona Górskiej Fortecy była inspirowana Bitwą pod Termopilami.
-Na obrazku 645 jeden ze Strażników podnosi się i patrzy na Strażnika Świątynnego który walczy w bitwie.
-Jest to mój pierwszy komiks gdzie zastosowałem technikę FaceAni. Dlatego Gomez miał wściekłą minę.
-Walka Kruka i Gor na Drak'a to lekkie nawiązanie do walki Geralta z Azar'em Javed'em z gry ,,Wiedźmin".
-Scena gdy Milten używa Deszczu Ognia nawiązuje do komiksu ,,Enric - Obrońca Kolonii".
-Na 814 obrazku Gomez wydaje rozkaz ,,Ani kroku w tył". Jest to nawiązanie do rozkazu Stalina podczas obrony ZSRR przed Niemcami w 1941 roku.
-Na końcu Gor na Drak miał zginąć, poświęcając się dla Bractwa, jednak postanowiłem się ulitować
Kodeks Szpiega
- arkusz numer 12 zajmuje 666 kb
- większość komiksu ma szarą ramkę, jednak kilka początkowych arkuszy ma czarną. Postanowiłem wprowadzić szarą ramkę, gdyż komiks w większości dzieje się w nocy.
- Na obrazku nr. 14 napisane jest że Strażnicy podjęli pościg za Carsonem. Jednak gdy zostaje złapany przez Najemnika, nie widać żeby dobiegli.
- Akcja komiksu dzieje się w czasie trwania głównego wątku Gothic'a, czego dowodem jest Bezimienny.
- Przygotowując się do komiksu obejrzałem całą trylogię Bourne'a, Uprowadzona, Furia oraz przeszedłem wszystkie 3 części Thief, oraz wszystkie 5 Splinter Cell.
- Na 68 obrazku Lewus mówi Carsonowi żeby zaniósł wodę, przez co od razu pozna kilku ludzi, mimo że Carson mieszkał w Nowym Obozie już od dawna.
- Na 74 obrazku Lewus ,,kuśtyka". Zrobione było to za pomocą animacji pijanego NPC.
- Sztuka walki jaką stosuje Carson to połączenie Boksu i Krav-Magi.
- Słowo ,,Cholera" pojawia się w komiksie 47 razy.
- Na obrazku 139 widać plamę krwi, która pojawiła się tam nie wiadomo skąd.
- Sceny zabierania stroju Szkodnika i Pancerza Strażnika są bardzo podobne. Nawet Carson mówi podobne kwestie.
- W Jaskinii gdzie Carson zostaje przyjęty do GPR widać pierścień nałożony na strzałę, wbitą w ścianę.
- Motyw nielegalnego handlu rudą jest autentycznym, występującym w Mrocznych Tajemnicach.
- Motyw łapania od tyłu za gardło zrobiony jest za pomocą animacji drugiego ciosu pięścią.
- Carson często ogłuszając wrogów po prostu ich zostawia. Dziwne że nikt tego nie zobaczył.
- Na 234 obrazku ponownie pojawia się niezidentyfikowana plama krwi.
- Zarówno list ze Stróżówki Najemników, List wykradziony w Zamku jak i ten znaleziony w kieszeni Krolla, zostały ,,zagrane" przez Listę Iana.
- Początkowo Gildia Pokoju i Równowagi miała istnieć w Starym Obozie, pod przywództwem Gomeza. Jednak stwierdziłem że Stary Obóz jest lepszym miejscem do bycia szpiegowanym, a sam Gomez jest mało wiarygodny jako człowiek któremu zależy na pokoju.
- Na obrazku 271 widać że Carson skierował się niewielkim wąwozem. Jednak obrazek wcześniej widać że idzie ścieżką, którą już dawno minął ten wąwóz...
- Zamachowiec z Sekty to tak naprawdę myśliwy obozu Fanatyków z MT.
- Na 326 w dialogu wypowiadanym przez Wrzoda, słowo ,,Ale" ma dziwny rozstęp ,,A le"
- Na 338, Carson wytyka Martinezowi że mówi do siebie. Tymczasem sam Carson wielokrotnie mówi do siebie.
- Gdy Carson zakrada się do zamku w celu dostania do lochu, przy ognisku stoi dwóch Strażników o imionach - Sam i Fiszer. Jest to nawiązanie do Sama Fisher'a - głównego bohatera gier i książek ,,Splinter Cell".
- Na obrazku 393, Carson otwiera zamek wytrychem i mówi ,,no dalej". To kolejne nawiązanie do Sama Fishera, który wypowiada takie kwestie przy otwieraniu zamków.
- Siedzący w więzieniu Kroll naprawdę tam siedzi w Mrocznych Tajemnicach. Nie jest jednak zabójcą, ale byłym rycerzem.
- Carson z każdym zamieszanym w handel rudą rozprawiał się bezlitośnie. Jednak gdy poznaje Krolla jest spokojny.
- Bandyci w górach przetrzymują Kobietę, jednak wygląda i nazywa się inaczej.
- Większość bandytów była pijana. Jednak ta grupa co uciekła poruszała się całkiem trzeźwo.
- Na samym końcu Andżelina jest całkiem naga. Zostało to zrobione za pomocą istniejącego w MT modelu nagiej kobiety, która nazywa się właśnie Andżelina.
- Podczas robienia scen z pierwszym spotkaniem Pełzaczy były problemy, gdyż robale wciąż wbiegały do kryjówki Carsona.
- Motyw zawarty w liście od Alberto, dotyczący obcinania uszu, zaczerpnięty został z Wietnamu. Żołnierze Amerykańscy ucinali uszy zabitych Koreańczyków jako trofea.
Ostatnio zmieniony przez Piotr_PL 04-06-10, 07:56, w całości zmieniany 6 razy
:O :O :O Piotr............. Piotr......... Raany ! Szok. XD Ale się uśmiałem tekstem : -Gdy moja dziewczyna obejrzała ten komiks, powiedziała- ,,O Boże, chodzę z totalnym psycholem” Chyba ma rację XD XD XD XD XD Ale Jeżeli chodzi o Enrica. To ja dobrze wiedziałem, że to z włądcy pierściein Bardzo lubie Włądce Pierścieni XD Ale wole Legolasa niż Aragorna XD Super. I ?eczywiście jest tu kilka, żeczy których nie wiedziałem Ale domyśliłem się kiedy Xardas zabił sare Super, Super, Super. XD Nieno to jest świetne ! Może wykorzystam kilka z tych newsów XD XD XD Ale jak mi G1 Zadziałą
P.S : Chciał bym robić takie suuuperowe komiksy jak ty. XD XD XD
Edit :
Yeaah. ! Wygrałem ten wyścig ! Pierwszy koment XD XD XD
Wow najbardziej szokującą ciekawostką jest ta:
"-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana."
ale też ostatnio słyszałem że symbolem szatana jest 696...i tak myślałem że Enrica wzorowałeś na WP
Wow najbardziej szokującą ciekawostką jest ta:
"-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana."
PS. sporo tych ciekawostek
Dokładnie też zrobiłem wielkie oczy i od razu przeliczyłem Heh a to z tekstem twojej dziewczyny to było dobre
Wiedziałem że ten gość to psychopata, nie no idę z tego forum jak mogłem się tak wrobić? <żart> Sam nie mogłem uwierzyć że tego jest aż tyle. :shock: i coś podejrzewałem że Enrick ma związek ze Władcą Pierścieni.
Oooo ... dobrze że to napisałeś bo w ogóle nie wiedziałbym co z czego itp. ?e też ci się chciało pisać. "O Boże, chyba chodzę z totalnym psycholem" he he he
Po przeczytaniu tych ciekawostek czuje się upokorzony. II Wojną Światową interesuje ,się od dawna ,a jedyne podobieństwo jakie z nią zobaczyłem do serii komiksów z Gomezem to to ,że Gomcio przypomina wujka Adolfa. I takie małe pytanko ? Jakie bitwy przedstawiłeś w komiksie .
PS. Chodzi mi o to ,jakie bitwy były powiązane z historią.
Dosc mily dziadek? :shock: Nie powiedzialbym moze w pierwszej czesci byl dla nas mily ale chyba wiecie co zrobil w drugiej?Tak tak przeszedl na strone Beliara i od poczatku nas wykorzystywal hehe
No tak ale w trzeciej przecież pomógł nam się uwolnic się od wojny pomiędzy innosem a beliarem i wcale xardas nie przeszedł na strone beliara ale tylko wykorzystywał jego moc.
Dosc mily dziadek? :shock: Nie powiedzialbym moze w pierwszej czesci byl dla nas mily ale chyba wiecie co zrobil w drugiej?Tak tak przeszedl na strone Beliara i od poczatku nas wykorzystywal hehe
On udawał że dołączył do Beliara,dostał od niego propozycje zostania jego wysłannikiem.zgodził sie tylko dlatego by Beliar zdradził sekret bogów(że za pomocą wszysktich artefaktów mozna skontaktowac sie z Bogami.Ilus kup G3 to dowiesz sie oco cchodzi
a co do tych ciekawostek:dobrze wymyśliłeś ten kamień z dymem
Pytanie do Piotra, jak luknie na forum:Tekst Scutty'ego o miksturze [po tym jak Basket się zmniejszył] pochodzi z przeróbki sąsiadów ?Dokładniej to przeróbka "Sąsiedzi - Tapety (by Michal240390)" [akurat czytając komix, oglądałem ten odcinek, więc pytam].Na skutek dezlimacji... to mnie rozwala XD.
A ja mam pytanie: Czy do Samotnego Wilka i basket i Wigo 5 nie było ciekawostek?
Do tych dwóch komiksów będą wkrótce ciekawostki. Po prostu nie miałem kiedy ich dopisać, bo całą uwagę skupiam na ,,OJCZY?NIE" Postaram się dopisać jak najszybciej.
Dodaj Piotr-pl, że w komiksie Senny koszmar-Doba Xardasa na kturymś z obrazków nad Miltenem widać troszkę czar światłó. Milten stoi z Xardasem na moście przed klasztorem.
WOW!! ty jesteś geniusz! Przeczytałem wszystkie twoje komixy 2 razy i jeszcze czytam dalej! Tak se patze na te ciekawostki i patrze czy w komixie też są...i są a wogule z chrząszczem to dobry pomysł!
No, to teraz tylko czekamy na ciekawostki do Lasu śmierci XD
_________________ DO KUJA Z POLITYKĄ Tu się Gothic i twórczość z niego liczy . Nie kłóćmy się o politykę, bo zobaczcie jak to nasze stosunki psuje... Ja + Fortuno = Korespondencyjni ziomale poróżnieni przez Politykę, ale zakopaliśmy to i cały czas ziomale. Tak samo z Darmorem.
kiedy wreszcie wstawisz ciekawostki z Basket and Wigo 5 i Ojczyzna Samotnego Wilka jus dawno zrobiłeś ojczyznę.
Spoko. Wiem że Ciekawostki należy uzupełnić, jednak ostatnio po prostu nie miałem na to czasu Ale cierpliwości. Następne ciekawostki pojawią się wkrótce. Jak narazie jestem całkowicie skupiony na robieniu filmu, więc dodam prawdopodobnie po premierze