Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Komiksowe Ciekawostki
Autor Wiadomość
Piotr_PL 

Monet: 9
Medale: 7

Wysłany: 29-09-07, 09:52   Komiksowe Ciekawostki  

Witam. Postanowiłem że podzielę się z wami kilkoma ciekawostkami, na temat swoich komiksów. Niektóre z nich posiadają pewne drobne, ciekawe rzeczy ;)

UWAGA: Proszę nie czytać ciekawostek do komiksu, którego się nie widziało ;)

Oto moje komiksy bez tajemnic:

Jack-Zemsta po Śmierci

-Komiks powstał w oparciu o grę ,,Stubbs the Zombie”.
-Na 26 obrazku widać maga z czarem, który w środku jest czarny. Jest to zrobione za pomocą Painta.

Noc żywych Trupów.

-Komiks jest czarno-biały. Jest to hołd dla filmu ,,Noc żywych Trupów” który również jest czarno-biały.
-Riley jest głównym bohaterem wszystkich komiksów z serii ,,..żywych Trupów”. Inaczej jest w serii filmów, gdzie bohater o imieniu Riley pojawia się tylko w ,,Ziemii żywych Trupów”.
-Komiks posiada kolorową wersję (Ta sama, tylko że w kolorze), która nigdy nie została opublikowana.

Świt żywych Trupów.

-Gdy Charlie i Ray mają oczyszczać kryjówkę z Zombie, Charlie mówi żeby Ray ruszył w lewy korytarz. Ray tam rusza, ale na górze jest napis ,,Ray ruszył w prawy korytarz...”.
-Charlie jest również postacią z filmu ,,Ziemia żywych Trupów”.
-Na 12 obrazku można zobaczyć że pod nogami Charli'ego leży upuszczona strzała.
-Postacie Francine i Steven były w filmie ,,Świt żywych Trupów”. Jednak w filmie Francine nie ginie, a Steven zostaje zamieniony w Zombie a potem zastrzelony.
-W komiksie na kryjówkę napadają bandyci. Natomiast w filmie na supermarket w którym ukrywali się bohaterowie, napada gang motocyklistów.

Dzień żywych Trupów.

-Na początku komiksu, bohaterowie spotykają włóczęgę. Napis ,,włóczęga” jest widoczny nad jego głową na 4 obrazku.
-Zombie badany przez doktora Logana, to pierwszy zombie który rozwinął umiejętność myślenia.

Ziemia żywych Trupów.

-Czarnoskóry zombie-przywódca to ,,Big Daddy”, który również pojawił się w filmie. Grał go aktor Eugene Clark.
-W komiksie Riley miał otrzymać paczkę od ,,Grubasa”. Natomiast w filmie miał odebrać samochód od karła o ksywie ,,Chihuahua”.
-W filmie Cholo nie zamierzał wpuszczać do miasta Zombie, ale zbombardować je.
-W komiksie Cholo przeżywa i udaje się w nieznanym kierunku. Natomiast w filmie zostaje zamieniony w Zombie i ginie razem z Kaufmanem z rąk Big Daddy'ego.
-Ze wszystkich komiksów z serii żywych Trupów, w tym fabuła jest najbardziej podobna do fabuły z filmu.

Enric-Obrońca Kolonii.

-Komiks opiera się na Bitwie o Helmowy Jar z Władcy Pierścieni.
-Władca Orków nazywa się Grish-Pak. We Władcy Pierścieni był orkowy generał o imieniu Grish-Nack.
-Postać Enric'a wzorowana jest na Aragornie, oraz Jurandzie ze Spychowa, z książki Henryka Sienkiewicza ,,Krzyżacy”.
-Na obrazku 28 Diego mówi że zwichnął nogę. Opierałem się tam na sobie, gdyż tamtego dnia, gdy robiłem komiks, miałem zwichniętą nogę.
-Gdy Najemnicy walczą z Orkami, to na 67 obrazku są białoskórzy. Jednak na 69 są czarnoskórzy i łysi, a na 70 znów białoskórzy.
-Moment gdy Enric decyduje się na samotne bronienie przejścia, oparty jest na micie ,,Horacy-Obrońca mostu” gdzie rzymski generał Horacy, decyduje się bronić przed wrogiem jedynego mostu, którym można się dostać do Rzymu.

Basket & Wigo.

-Na jednym z Gothic'owych portali główni bohaterowie zostali nazwani ,,Gothicowymi Flipem i Flapem”.
-Rozmowa między Wigiem a Strażnikiem (Thorus) jest inspirowana z gry Teenagent.
-Wymiociny Basketa w chacie Wiga zostały zrobione za pomocą plam krwi Zombie.
-Skrót ESB pojawiający się w dialogach oznacza ,,Empire State Building”.
-Był to ostatni komiks gdzie używałem sposobu ,,Wejdź, Print screen, wyjdź” do robienia zdjęć.

Umarli Powstają.

-Komiks opiera się na grze ,,Dead Rising” wydanej na Xbox 360.
-Fabuła o wiele odbiega od tej z gry. Frank nie poruszał się po całym mieście, tylko po supermarkecie, oraz nie znał Brock'a.
-Towarzyszka Franka, Mischelle w grze nazywa się Izabela.
-Walka Franka i Brock'a to jedyne wydarzenie z komiksu, które było w grze. Jednak w grze walczyli na zniszczonym czołgu, a nie dachu.

Basket & Wigo 2.

-West Coast Customs o którym mówi Cavior to program na MTV ,,Odpicuj mi brykę” prowadzony przez rapera Xzibita. Odnawiają tam stare graty, na mocno podrasowane samochody.
-Moment gdy Basket & Wigo stają naprzeciw G.R.O.M. to parodia ,,300”.
-Imię ,,Gothicablo” powstało przez połączenie nazw ,,Gothic” i ,,Diablo”. A sama postać jest parodią Szkieletora z ,,Heman'a”.

Enric II- Tajemnica Grish-Pak'a.

-Gdy bohaterowie dochodzą do Kopalni, to schodzą po drabinie i idą spać, a rano budzi ich wezwanie do broni. Podobny motyw był w komiksie ,,Świt żywych Trupów”.
-Na obrazku 63 można na środku zobaczyć zabitego chrząszcza. Wiele razy używałem chrząszczy, do tworzenia scen bitewnych, aby szybko zginąć i nie podświetlać imienia jednego z walczących.
-Na obrazku 95 widać błękitny dym na kamieniu. Stworzony został on za pomocą postaci, która ukryta została w kamieniu i używała czaru Teleportacji.
-Mimo iż Enric walczył, został ranny i biegł kawał drogi, to w Enric III miał jeszcze siłę by dalej biec i sporo walczyć.

Enric III- Bitwa o Kolonię.

-Fabuła komiksu jest oparta na ,,Powrocie Króla”.
-Na obrazkach 12 i 27 Gomez jest w identycznej pozycji, co zdarzyło się zupełnie przypadkowo.
-Walka Enric'a ze szkieletami była wykonywana w czasie rzeczywistym. Każdy szkielet poruszał się bez mojego wkładu.
-Na obrazku 133 widać strażnika z kuszą, oraz Strażnika świątynnego, który wbiega wprost na drogę, którą ma polecieć bełt.
-Bitwa była tworzona kilka razy, zanim w pełni została wykorzystana w komiksie.
-Na środku obrazka 215 widać Strażników świątynnych którzy skrzyżowali miecze.
-Gomez który w grze jest tyranem, w trylogii ,,Enric” jest szlachetnym władcą.

Basket & Wigo 3.

-Komiks powstał bez zapowiedzi, jako moja niespodzianka dla forum w dniu moich 17 urodzin.
-?ołnierze i broń AK47 to mod ,,Gothic Strike beta”.
-W pewnym momencie Wigo trafia terrorystę w jaja, a ten krzyczy ,,O Allachu, moje jaja!”. Jest to inspirowane z filmu ,,Naga broń”.
-Treść tekstu z wrzutami, który bohaterowie wysłali dowódcy terrorystów, to tekst, którym kiedyś objechałem jednego nooba na portalu filmowym. Na potrzeby komiksu została lekko zmieniona treść.
-Broń ,,bazooka maszynowa” została wymyślona na potrzeby komiksu. Chodziło w niej o to że wystrzeliwuje rakietę za rakietą tak szybko jak karabin pocisk za pociskiem.
-Gdy bohaterowie na 96 obrazku rozmawiają z dowódcą, ma on na sobie strój terrorysty.

Nóż z Ciemności.

-Imię ,,Werter” zostało zainspirowane imieniem bohatera książki ,,Cierpienie młodego Wertera”.
-Postać mordercy została zainspirowana autentycznymi mordercami. M. in. Kubą Rozpruwaczem i Andriejem Czekatiło.
-Trylogia ,,Nóż z Ciemności” to jak dotąd najbrutalniejszy komiks który zrobiłem.
-Fabułę ,,Noża z Ciemności” miałem zaplanowaną już wiele lat wcześniej niż zacząłem robić komiksy. Postanowiłem przelać ją na komiks gdy nabrałem doświadczenia.
-W komiksie jest nawiązanie do ,,Sennego Koszmaru”. Gdy Bariera pada, to tak naprawdę moment gdy Xardas zabija Y'Beriona.

Nóż z Ciemności II- Nowa Krew.

-Na początku Werter zabija farmera, przebijając go na wylot mieczem. Później zakłada jego ubranie, na którym jakimś cudem nie ma krwi.
-Uszycie płaszcza zajmuje czasem wiele miesięcy, natomiast Werter uszył swój w zaledwie kilka godzin.
-Gdy moja dziewczyna obejrzała ten komiks, powiedziała- ,,O Boże, chodzę z totalnym psycholem” :P Chyba ma rację :P
-Zbrodnia Wertera, gdy zabija kobietę w ciąży, inspirowana jest ostatnią ofiarą Kuby Rozpruwacza, która była w ciąży.
-Moment gdy Lares jest w ciemnym lesie, jest odrobinę inspirowany ,,Blair Witch Project”.
-Gdy Werter walczy z Diego, rani go w bok. Po czymś takim Diego powinien mieć problemy z chodzeniem, a jednak bez problemu biega.
-Werter zostaje trafiony kamieniem i pada. Diego mógł go dobić, ale ze względu na strach nie pomyślał o tym i uciekł.
-Podtytuł ,,Nowa Krew” inspirowany jest podtytułem jednej z części ,,Piątku 13-ego.”

Nóż z Ciemności III- Werter idzie do Piekła.

-Postać Wertera z maczetą, jest inspirowana postacią Jasona Voorhees'a z ,,Piątek 13-ego”.
-W tej części Werter mało mówi, oraz sprawia wrażenie człowieka, który tylko chodzi i zabija. Jest to wynik całkowitego podporządkowania się Beliarowi.
-Jest to jedyna część trylogii w której nie widać twarzy Wertera.
-Na obrazkach 127, 128 i 132 Diego i Sara trzymają się za ręce.
-W tej części Trylogii ginie najwięcej ofiar.
-W tym komiksie największą tajemnicą było kto zabił Sarę. Wyjaśnia się to w ,,Xardas kontra Werter”.
-Pod koniec walki na Klifie, Werter zostaje przebity maczetą. Kiedy spada, widać wyraźnie że już jej wbitej nie ma.

Senny Koszmar.

-Postać Xardasa-mordercy inspirowana jest postacią Freddy'ego Kruegera, z ,,Koszmaru z ulicy Wiązów” który również zabijał przez sen i zginął od ognia.
-Sceny gdzie Milten ma zamknięte oczy, zostały zrobione przypadkowo. Normalnie miał mieć otwarte oczy.
-Rozmowy Beliara z Xardasem, przypominają niekiedy rozmowy Beliara z Grish-Pak'iem.

Senny Koszmar II- Polowanie na Miltena.

-Xardas jest sennym demonem, zabijającym w świecie snów. Jednak niektóre osoby zabijał na jawie. Np. Skorpiona.
-Gdy Xardas atakuje Corristo we śnie, podobne to jest do tego jak w ,,Sennym Koszmarze” atakował Miltena. Najpierw próbował opanować jego umysł, a potem uderzył kulą ognia.
-Moment gdy Xardas niszczy barierę, pokrywa się z zakończeniem komiksu ,,Nóż z Ciemności” gdzie również pęka bariera.

Senny Koszmar III- Doba Xardasa.

-Na zapowiedzi Xardas jest pokazany w płonącej szacie. Mimo to w komiksie jest taki dopiero pod koniec.
-Początkowo podtytuł miał brzmieć ,,Koniec Xardasa”. Ale zmieniłem gdyż nie chciałem za bardzo nakierowywać na zakończenie.
-Na obrazku 101 Milten podsuwa żyłę na ręku pod ogień, aby się obudzić. Coś takiego było w filmie ,,Freddy nie żyje- Koniec koszmaru”.
-Na 104 obrazku Xardasowi świecą oczy. Zostało to zrobione, za pomocą dwoch niewidzialnych postaci, które miały przygotowany taki czar.
-Na obrazku 128 widać jak Xardas atakuje czarem ognistym, które leci do środka domu w Khorinis. Jest to moment gdy zabija Sarę- ?onę Diega.

Gomez- Droga do Władzy.

-Strażnik który rządzi w Kopalni nazywa się Alron. Wzięło się to stąd że to strażnik przywołany kodem, o nazwie ,,Allronden Testmodel”.
-Wizja o której Y'Berion mówi na 41 obrazku to pierwsza wizja Śniącego.
-Pierwsi dwaj Kopacze widoczni na obrazku nr. 96 to Grim i Herek. Nie zgadza się tu Grim, gdyż został wrzucony niewiele przed przybyciem Bezimiennego. Czyli gdy już od lat istniała Bariera.
-Gomez w grze ma złoty ząb. Spotkanie Gomeza z Heric'iem miało być wyjaśnieniem dlaczego go ma.

Gomez II- Marsz na Kolonię.

-Na 26 obrazku Y'Berion siedzi na swoim miejscu, ale kobieta z wachlarzem nie wachluje jego tylko obok.
-Większość wydarzeń z komiksu ma oparcie o wydarzenia tuż przed i w trakcie II Wojny Światowej.
-Zbrojenia Gomeza, oraz jego plany związane z Kolonią, są oparte o zbrojenia Hitlera i jego plany związane z Europą.
-Gomez zajął Górską Fortecę i Obóz bandytów bez walki, tak jak Hitler Austrię i Czechy.
-Atak Starego Obozu na Nowy Obóz, inspirowany jest atakiem Niemiec na Polskę w 1939 roku.
-Na obrazku 245 widać jak Strażnik goni szkodnika, a po obu jego stronach przelatują bełty.
-Po podbiciu Nowego Obozu przez Stary Obóz, Lee, Lares i Gorn chodzą sobie swobodnie, co dziwne jak na jeńców wojennych.
-Podczas bitwy o Klasztor ilość walczących wojsk cały czas się zmienia.
-Na 507 obrazku, podczas bitwy o Bractwo, strażnik Świątynny który jest najbliżej, ma zamknięte oczy.

Gomez III- Ostatni Rozkaz.

-Armia Bractwa kroczy na Stary Obóz od wschodu, a armia Nowego Obozu od Zachodu. Zupełnie jak Alianci i Armia Czerwona, które atakowały Niemcy z dwóch stron i pokonały.
-Powstanie w Nowym Obozie inspirowane było Powstaniem Warszawskim. Jednak Powstanie Warszawskie skończyło się porażką Polaków.
-Gdy Siekacz przemawia do jeńców, że będą szli do kopalni, u stóp jednego z nich widać plamę krwi.
-Na 104 obrazku widać ciała strażników leżące w wodzie. Naprawdę byli to żywi strażnicy, którzy pływali i sprawiało to wrażenie dryfujących ciał.
-Zamordowani magowie, znalezieni w lesie, byli inspirowani pomordowanymi Polakami w Katyniu. Jednak tej zbrodni nie dokonali Niemcy, tylko Rosjanie.
-Gomez wiedząc że ostatecznie przegrał wojnę, popełnia samobójstwo. Tak samo postąpił Hiter.
-Wśród sądzonych za zbrodnie wojenne był Bartolo, mimo iż służył jedynie za posła i nie maczał palców w zbrodniach Gomeza. Natomiast Thorus który dowodził atakiem na Nowy Obóz, został nowym władcą Starego Obozu.

Basket & Wigo 4.

-Pojedynek słowny Basket'a i Wiga na ,,Jak śmiesz?" jest parodiowany z filmu ,,Ści(ą)gany".
-Na obrazku 29, gdzie Wigo grozi młotkiem, widać że ma groźnie przymknięte oczy.
-Na 69 obrazku Wigo wymienia dolegliwości Basketa. Normalny człowiek nie przeżyłby, takich dolegliwości, gdyby miał je wszyskie naraz.
-Bitwa między czołgami Polsko-Rosyjskimi została stworzona za pomocą Polskiej gry ,,Trzecia wojna Światowa: czarne złoto". Jedak naprawdę te Polskie czołgi, to Amerykańskie czołgi.
-Czołgi którymi jadą Basket i Wigo, to francuzkie Leclerki.
-Bohaterowie spotykają Piotra_pl. w Pabianicach. To się zgadza bo ja mieszkam w Pabianicach ;P
-Zwój który robił za scenariusz to naprawdę list do Magów ognia.

Xardas kontra Werter.

-Czerwone światło którym jest Beliar, to naprawdę czar ,,Strach".
-Werter leżał pod wodą 3 lata. Gdy zmartwychwstaje, jego maczeta jest zardzewiała, jednak jego szata jest taka jaka była przed śmiercią.
-Ogromne plamy krwi były tworzone za pomocą demona z jednym punktem życia, który latał i mocno krwawił.
-Jest to pierwszy komiks, gdzie zacząłem robić czerwone ramki między zdjęciami. Normalnie były czarne.
-Po czcionce w zdaniach wymawianych przez Xardasa widać że mówi demonicznym głosem. Zaczął tak mówić pod koniec ,,Senny Koszmar III" gdy zaczął płonąć.
-W pewnym momencie bohaterom pomaga Ulf. Jednak pamiętamy że Ulf został zabity przez Wertera w ,,Nóż z Ciemności III", gdy uciekł z więzienia.
-Przez trylogię ,,Nóż z Ciemności" oraz ,,Xardas kontra Werter" dowiadujemy się że śmierć z rąk Wertera ponosi 68 istot ludzkich.
-Przez trylogię ,,Senny Koszmar" oraz ,,Xardas kontra Werter" dowiadujemy się że śmierć z rąk Xardasa ponoszą 44 osoby.
-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana.
-Czar którego używa Xardas na 452 obrazku to ,,Krzyk Umarłych" dostępny tylko w Noc Kruka.
-Gdy Xardas na 501 obrazku wychodzi z wody, widać że ma zamknięte oczy.
-W finale Werter wychodzi z wody, trzymając w ręku głowę Xardasa. Daje nam to dowód że Werter zwyciężył pojedynek, ale nie wiadomo co się dalej dzieje z Werterem, ani czy zamierza dalej mordować.
-Komiks posiada alternatywne zakończenie, które nie zostało opublikowane.

JACK

-Komiks ,,JACK" jest Remake'iem komiksu ,,Jack- Zemsta po Śmierci".
-Na 79 obrazku Horacy ma zamknięte oczy.
-W scenach gdy Jack śpi jest pokazane że ma otwarte oczy. Jest to nawiązanie do starej wersji gdzie Jack również miał otwarte oczy.
-Zombie które pojawiają się w komiksie to Zombie-Nadzorcy. W oryginale komiksu, Jack-Zombie był Zombie-Nadzorcą.
-W starej wersji Jack zabił Lewusa przed chatą. W nowej wewnątrz chaty.
-Lee i Najemnik rozmawiają o zagrożeniu ze strony Gomeza. Jest to nawiązanie do komiksu ,,Gomez II- Marsz na Kolonię".
-Na 287 obrazku widać krew chrząszcza (koloru zielonego).
-Na 293 obrazku Najemnik nakłada strzałę na łuk, ale nie ma napiętej cięciwy.
-Na 295 obrazku z prawej strony można dostrzec stojącego Bezimiennego.
-Na 299 obrazku mag rzuca czar, który w środku jest czarny. To nawiązanie do oryginalnej wersji, gdzie również było coś takiego.
-Krew Saturasa została zrobiona za pomocą biegającego rannego zębacza.

Samotny Wilk

-Nazwa Samotny Wilk wzięła się tylko dlatego że nie mogłem wymyślić fajnego imienia :P
-Imię Renia wzięło się od rzeki Ren.
-Scena w której Renia leży naga na podłodze była jedną z najtrudniejszych w całym komiksie.
-Samotny Wilk umie rozmawiać z Wilkami. Jednak nie wiadomo skąd się nauczył tej sztuki :P
-Dziwną rzeczą był napad na Wilka w lesie przez dwóch bandytów. Nie każdy zwykły bandziorek ma odwagę atakować największą legendę walki miecza.
-Miecze na plecach i paskach były robione metodą: Wyjmij miecz, edit abilites, ustaw tryb pustych rąk(wtedy stał normalnie ale miał nadal miecz w ręku) i załóż wtedy drugi miecz.
-Jeżeli Bloodwyn był w stanie pokonać Samotnego Wilka, nic nie stało na przeszkodzie aby poszedł go pokonać, bez tej całej akcji porwania :P

Basket & Wigo 5

-Praktycznie każda część zaczyna się od słów ,,Nowy Jork".
-Tekst Wiga o siedzeniu Basketa na Epulsie jest oparty na autentycznej wypowiedzi.
-Nazwiska Donów: Corleone i Barzini są zaczerpnięte z ,,Ojca Chrzestnego".
-Don Starker przypomina słowo ,,STALKER"
-Na początku była mowa że Wigo i Basket się trochę pokłócili, ale kiedy Basket przybiega do Wiga, to gadają normalnie.
-Na obrazku 68 Wigo niesie pochodnię, ale nie znajduje się ona w jego ręku tylko obok nadgarstka.
-Basket czyta artykuł o ,,Cierpieniach dresów w Nigerii". Jest to mój tekst który z nudów wymyśliłem siedząc na podwórku :P
-Na obrazkach 96 i 101 Wigo jest w identycznej pozycji.
-ksywa ,,Decks"(Dexter) oparta jest od ksywy DJ-a zespołu ,,Slums Attack" którego liderem jest Peja.
-Na obrazku 125 mafiosi trzymają shootguny bokiem albo do góry nogami.
-Screeny z gry mafijnej to screeny z gry ,,Godfather".
-Wypowiedzi w telewizji są oparte o wypowiedzi ,,Cygana"

OJCZYZNA

-Jest to najdłuższy komiks jaki kiedykolwiek zrobiłem.
-Specjalnie na potrzeby komiksu kupiłem grę ,,World in Conflict"
-Praca zajęła 5 miesięcy a pisanie scenariusza 3.
-Pomysł na komiks wpadł mi po jednej z kampanii gry ,,Supreme Ruler 2010" gdzie 9 maja Niemcy atakują Polskę.
-Warszawa to tak naprawdę amerykańskie miasto Seattle.
-Piotr Morawski w sporej części oparty jest na mnie i kilku moich przeżyciach.
-Sprzęt używany przez armię niemiecką to naprawdę sprzęt radziecki.
-Na zdjęciach z Gothica polscy żołnierze mają AK47, jednak na zdjęciach z WiC już mają M16.
-Darek Korowicz jest Polakiem, jednak może trochę dziwić fakt że jest czarny.
-Historia samobójstwa Morawskiego była opierana na książce ,,Cierpienia Młodego Wertera".
-Minister spraw zagranicznych Niemiec oparty jest o Udo Voigt'a. Lidera neonazistowskiej partii w Niemczech- NPD.
-Niemcy atakując Polskę wszystko niszczyli. Pozostaje zadać pytanie jakie by mięli pożytki ze zrujnowanej Polski.
-Obrona kościoła wzorowana była na Obronie Wizny oraz Westerplatte w 1939 roku.
-Bitwa na polach między armią Niemiecką a połączoną Polsko-Amerykańską była rodzajem ,,współczesnego Grunwaldu".
-Podczas wojny nie działają środki komunikacyjne, jednak Morawski rozmawiał z Kozłowskim w oblężonym Kościele.
-Prawie każda postać cywilna w komiksie była opierana na osobie które znam naprawdę.
-Pod koniec chwalono wyczyn Polaków i Amerykanów, jednak zapomniano o Litwinach.
-Po ataku Nuklearnym Niemcy się poddały, jednak nie wiadomo czy Sprzymierzeni dotarli do Berlina.
-Komiks był udostępniony pewnemu Niemcowi który zna polski. Po przeczytaniu stwierdził że ten komiks powinien być przykładem na to dlaczego należy zdelegalizować partię NPD w Niemczech.
-Jest to mój pierwszy ( i mam nadzieję ostatni :P ) komiks gdzie aby móc go stworzyć musiałem zapłacić.
-Normalnie tak wielkie armie nie są dostępne w WiC. Robiłem je za pomocą Trainera.

Las Śmierci

-Komiks w dużej mierze jest wzorowany na Blair Witch Project.
-Aby nabrać doświadczenia w horrorach, na potrzeby komiksu przeszedłem grę ,,Penumbra: Overture"
-Imiona głównych bohaterów to autentyczne, norweskie imiona.
-Tekstura Wilka została zrobiona przez Raziela. Podziękowania ;)
-Czerwone zdjęcia z oczu potworów były robione w programie ,,GIMP".
-Bohaterowie mięli pochodnie ale nie wiadomo jak rozpalili ją w środku lasu, nie mówiąc już o tym że zapalili ognisko w lesie, bez brania pod uwagę ryzyka.
-Poruszające się po lesie niewyraźne istoty ludzkie to duchy tych którzy zginęli zabici przez bestie. Ci co ginęli na skutek zakażenia zmieniali się w zombie, wilkołaki itp.
-W pewnym momencie zaczyna padać deszcz, jednak pochodnia pali się dalej.
-Pustelnik opierany jest na Indianinie z gry ,,Blair Witch Projekt: Rustin Parr".
-Planowany jest komiks który ma opowiadać o początkach klątwy rzuconej na Las.
-Ostatni duch pokazany w komiksie to duch Renault'a (Diego)
-Do wsparcia nad komiksem używałem filmów- Blair Witch Projekt, Predator, Przeklęty Księżyc oraz Gier- Penumbra: Overture, Resident Evil 2 oraz Necronomicon.

Basket & Wigo The Movie

-Głos na samym początku filmu pochodzi z przeróbki Kubusia Puchatka.
-Pomysł na film wpadł mi już po wydaniu Basket & Wigo 4, jednak wolałem poczekać aż nabiorę doświadczenia w filmach.
-BabaJaga jest postacią która występuje w opowiadaniach ,,Magiczne przygody Kubusia Puchatka" gdzie również pędziła wino Herakles.
-Motyw z sobowtórem Basketa i ucieczką w rytm ,,Nie jestem Sobą" jest parodią kultowego, polskiego filmu ,,Killer-ów 2-óch".
-Film był montowany za pomocą programu ,,Sony Vegas Studio Platinum".
-Niko Bellic (Diego) jest głównym bohaterem GTA IV.
-Motyw Raziela początkowo nie istniał w scenariuszu. Został dodany w ostatniej chwili.
-Walka Wiga z GROM-em jest (tak samo jak w Basket & Wigo 2) parodią filmu ,,300". Natomiast moment gdy walka przenosi się na widok z oczu Wiga, stworzony jest za pomocą gry ,,Call of Duty 4: Modern Warfare".
-Rozmowa Black Tupac'a z Basketem była pierwszą sceną na jaką wpadłem tworząc scenariusz.
-Beknięcie Wiga, to tak naprawdę moje beknięcie, nagrane dyktafonem. Mam do niego wszystkie prawa autorskie zastrzeżone XD
-Scena gdy Basket się wspina po murze, została zrobiona przy pomocy komendy wspinania się po drabinie.
-W filmie występują prawie wszystkie postacie które pojawiały się w poprzednich częściach komiksów.

Krwawa Pełnia

-Jest to pierwszy komiks gdzie użyłem gry Morrowind.
-Na potrzeby komiksu ściągnąłem mod do Morrowind'a, który dodawał świat z Gothica 2. To pozwoliło na umieszczenie Wilkołaka w gothicowym świecie.
-Widok zielony z oczu Wilkołaka, został zrobiony za pomocą programu GIMP.
-Postać Dragomira oparta jest na autentycznej postaci myśliwego Jeana Chastel'a który w XVIII wieku zabił terroryzującą Francuzów istotę, zwaną ,,Bestią z Gévaudan".
-Sceny przemiany Wilkołaka zostały zrobione za pomocą ujęć z filmu ,,Bad Moon/Przeklęty Księżyc".
-Planowana jest trylogia tego komiksu, przedstawiająca dalsze losy Dragomira.

Punkt Zwrotny -upadek Bractwa-

-Do stworzenia komiksu natchnęła mnie książka ,,Człowiek z wysokiego Zamku" autorstwa Phillipa Dick'a. Przedstawia ona alternatywną historię gdzie Niemcy i Japonia zwyciężyły w II Wojnie Światowej.
-Phillip Z. to nawiązanie do Phiilip'a Dick'a ;)
-W początkowych planach fabuła wyglądała inaczej. Powstańcy mięli cały czas być w obozie, a potęga Starego Obozu miała być zniszczona za pomocą silnej eksplozji magii. Zrezygnowałem z tego scenariusza bo wydał mi się zbyt niedorzeczny.
-Na obrazku 70 widać lecący bełt.
-Na obrazku 76 strażnik Świątynny ma miecz wbity w skałę i biegnie.
-Gdy Gor na Drak podejmuje decyzję o wycofaniu się z Bractwa, zaczyna padać deszcz. Jednak parę obrazków dalej deszczu już nie ma.
-Słowa Kruka ,,Zabierzcie te ścierwa i wywalcie wężom na pożarcie" są nawiązaniem do słów Lewusa ,,Zabierzcie to ścierwo i wyrzućcie do jeziora" z komiksu ,,Jack - Zemsta po Śmierci"
-Gdy powstańcy palą zioło w jaskini, wypełniona jest dymem. Ale gdy tylko przestali, dym zniknął momentalnie.
-Słowa Gor na Draka ze sceny 188 ,,Jeszcze wojna nie skończona, kiedy my żyjemy" przypominają trochę pierwszą zwrotkę naszego Hymnu ,,Mazurka Dąbrowskiego" ;)
-Na 229 obrazku Kruk przebija Nowicjusza, ale nie ma krwi.
-Zielonkawe sceny ze wspomnienia bitwy o Klasztor na Klifie, zostały zrobione za pomocą programu GIMP.
-Po pierwszej walce Gor na Draka i Kruka, dowódca partyzantów zostaje ranny w nogę. Jednak potem może normalnie chodzić.
-Na obrazku 335 jeden z żołnierzy ma zamknięte oczy.
-Mieszkańcy Nowego Obozu noszą broń, mimo że są okupowani i nie stawiają oporu, podczas pogromu.
-Jeden z ludzi Gor na Draka szpiegował Stary Obóz. Jednak jakimś cudem nikt się nie domyślił skąd pochodzi, mimo tatuaży na twarzy.
-Ani razu nie widać twarzy szpiega Gomeza.
-Na obrazku 431 Milten ma zamknięte oczy.
-Imię Akom było inspirowane ksywką Akon :P
-Obrona Górskiej Fortecy była inspirowana Bitwą pod Termopilami.
-Na obrazku 645 jeden ze Strażników podnosi się i patrzy na Strażnika Świątynnego który walczy w bitwie.
-Jest to mój pierwszy komiks gdzie zastosowałem technikę FaceAni. Dlatego Gomez miał wściekłą minę.
-Walka Kruka i Gor na Drak'a to lekkie nawiązanie do walki Geralta z Azar'em Javed'em z gry ,,Wiedźmin".
-Scena gdy Milten używa Deszczu Ognia nawiązuje do komiksu ,,Enric - Obrońca Kolonii".
-Na 814 obrazku Gomez wydaje rozkaz ,,Ani kroku w tył". Jest to nawiązanie do rozkazu Stalina podczas obrony ZSRR przed Niemcami w 1941 roku.
-Na końcu Gor na Drak miał zginąć, poświęcając się dla Bractwa, jednak postanowiłem się ulitować ;)

Kodeks Szpiega

- arkusz numer 12 zajmuje 666 kb ;>
- większość komiksu ma szarą ramkę, jednak kilka początkowych arkuszy ma czarną. Postanowiłem wprowadzić szarą ramkę, gdyż komiks w większości dzieje się w nocy.
- Na obrazku nr. 14 napisane jest że Strażnicy podjęli pościg za Carsonem. Jednak gdy zostaje złapany przez Najemnika, nie widać żeby dobiegli.
- Akcja komiksu dzieje się w czasie trwania głównego wątku Gothic'a, czego dowodem jest Bezimienny.
- Przygotowując się do komiksu obejrzałem całą trylogię Bourne'a, Uprowadzona, Furia oraz przeszedłem wszystkie 3 części Thief, oraz wszystkie 5 Splinter Cell.
- Na 68 obrazku Lewus mówi Carsonowi żeby zaniósł wodę, przez co od razu pozna kilku ludzi, mimo że Carson mieszkał w Nowym Obozie już od dawna.
- Na 74 obrazku Lewus ,,kuśtyka". Zrobione było to za pomocą animacji pijanego NPC.
- Sztuka walki jaką stosuje Carson to połączenie Boksu i Krav-Magi.
- Słowo ,,Cholera" pojawia się w komiksie 47 razy.
- Na obrazku 139 widać plamę krwi, która pojawiła się tam nie wiadomo skąd.
- Sceny zabierania stroju Szkodnika i Pancerza Strażnika są bardzo podobne. Nawet Carson mówi podobne kwestie.
- W Jaskinii gdzie Carson zostaje przyjęty do GPR widać pierścień nałożony na strzałę, wbitą w ścianę.
- Motyw nielegalnego handlu rudą jest autentycznym, występującym w Mrocznych Tajemnicach.
- Motyw łapania od tyłu za gardło zrobiony jest za pomocą animacji drugiego ciosu pięścią.
- Carson często ogłuszając wrogów po prostu ich zostawia. Dziwne że nikt tego nie zobaczył.
- Na 234 obrazku ponownie pojawia się niezidentyfikowana plama krwi.
- Zarówno list ze Stróżówki Najemników, List wykradziony w Zamku jak i ten znaleziony w kieszeni Krolla, zostały ,,zagrane" przez Listę Iana.
- Początkowo Gildia Pokoju i Równowagi miała istnieć w Starym Obozie, pod przywództwem Gomeza. Jednak stwierdziłem że Stary Obóz jest lepszym miejscem do bycia szpiegowanym, a sam Gomez jest mało wiarygodny jako człowiek któremu zależy na pokoju.
- Na obrazku 271 widać że Carson skierował się niewielkim wąwozem. Jednak obrazek wcześniej widać że idzie ścieżką, którą już dawno minął ten wąwóz...
- Zamachowiec z Sekty to tak naprawdę myśliwy obozu Fanatyków z MT.
- Na 326 w dialogu wypowiadanym przez Wrzoda, słowo ,,Ale" ma dziwny rozstęp ,,A le"
- Na 338, Carson wytyka Martinezowi że mówi do siebie. Tymczasem sam Carson wielokrotnie mówi do siebie.
- Gdy Carson zakrada się do zamku w celu dostania do lochu, przy ognisku stoi dwóch Strażników o imionach - Sam i Fiszer. Jest to nawiązanie do Sama Fisher'a - głównego bohatera gier i książek ,,Splinter Cell".
- Na obrazku 393, Carson otwiera zamek wytrychem i mówi ,,no dalej". To kolejne nawiązanie do Sama Fishera, który wypowiada takie kwestie przy otwieraniu zamków.
- Siedzący w więzieniu Kroll naprawdę tam siedzi w Mrocznych Tajemnicach. Nie jest jednak zabójcą, ale byłym rycerzem.
- Carson z każdym zamieszanym w handel rudą rozprawiał się bezlitośnie. Jednak gdy poznaje Krolla jest spokojny.
- Bandyci w górach przetrzymują Kobietę, jednak wygląda i nazywa się inaczej.
- Większość bandytów była pijana. Jednak ta grupa co uciekła poruszała się całkiem trzeźwo.
- Na samym końcu Andżelina jest całkiem naga. Zostało to zrobione za pomocą istniejącego w MT modelu nagiej kobiety, która nazywa się właśnie Andżelina.
- Podczas robienia scen z pierwszym spotkaniem Pełzaczy były problemy, gdyż robale wciąż wbiegały do kryjówki Carsona.
- Motyw zawarty w liście od Alberto, dotyczący obcinania uszu, zaczerpnięty został z Wietnamu. Żołnierze Amerykańscy ucinali uszy zabitych Koreańczyków jako trofea.

Wrath of the Lich King

Ostatnio zmieniony przez Piotr_PL 04-06-10, 07:56, w całości zmieniany 6 razy  

Milten Michał 

Monet: 1
Medale: 3

Wysłany: 29-09-07, 10:21     

:O :O :O Piotr............. Piotr......... Raany ! Szok. XD Ale się uśmiałem tekstem : -Gdy moja dziewczyna obejrzała ten komiks, powiedziała- ,,O Boże, chodzę z totalnym psycholem” Chyba ma rację XD XD XD XD XD Ale Jeżeli chodzi o Enrica. To ja dobrze wiedziałem, że to z włądcy pierściein ;) Bardzo lubie Włądce Pierścieni XD Ale wole Legolasa niż Aragorna XD Super. I ?eczywiście jest tu kilka, żeczy których nie wiedziałem :D Ale domyśliłem się kiedy Xardas zabił sare ;) Super, Super, Super. XD Nieno to jest świetne ! Może wykorzystam kilka z tych newsów XD XD XD Ale jak mi G1 Zadziałą :P

P.S : Chciał bym robić takie suuuperowe komiksy jak ty. XD XD XD

Edit :

Yeaah. ! Wygrałem ten wyścig ! Pierwszy koment XD XD XD

Ado'o 

Monet: 19
Medale: 4

Wysłany: 29-09-07, 11:44     

Wow najbardziej szokującą ciekawostką jest ta:
"-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana."
ale też ostatnio słyszałem że symbolem szatana jest 696...i tak myślałem że Enrica wzorowałeś na WP

PS. sporo tych ciekawostek
Droga Arkhana

Aktualnie pracuję:
Symfonia Nocy

Zawieszone:
Soldier
Droga Arkhana II

Beliar

Wysłany: 29-09-07, 17:41     

Ado'o napisał/a:
Wow najbardziej szokującą ciekawostką jest ta:
"-Obaj zabójcy mają w imieniu 6 liter. Nawet słowo ,,kontra" ma ich tyle. Tytuł ,,Xardas kontra Werter" daje nam ,,6 6 6"-symbol Szatana."

PS. sporo tych ciekawostek

Dokładnie też zrobiłem wielkie oczy i od razu przeliczyłem :D Heh a to z tekstem twojej dziewczyny to było dobre :D

Ps. ty to zawsze jakiś ciekawy temat wymyślisz XD

Indiana 

Monet: 24
Medale: 2

Wysłany: 29-09-07, 18:01     

Wiedziałem że ten gość to psychopata, nie no idę z tego forum jak mogłem się tak wrobić? <żart> :P Sam nie mogłem uwierzyć że tego jest aż tyle. :shock: i coś podejrzewałem że Enrick ma związek ze Władcą Pierścieni.

Dawcor 

Monet: 11

Wysłany: 29-09-07, 21:18     

Oooo ... dobrze że to napisałeś bo w ogóle nie wiedziałbym co z czego itp. ?e też ci się chciało pisać. "O Boże, chyba chodzę z totalnym psycholem" he he he xP

"Pokora i spokój wewnętrzny idą z sobą w parze."

Konrad

Monet: 5
Medale: 1

Wysłany: 30-09-07, 08:43     

Po przeczytaniu tych ciekawostek czuje się upokorzony. II Wojną Światową interesuje ,się od dawna ,a jedyne podobieństwo jakie z nią zobaczyłem do serii komiksów z Gomezem to to ,że Gomcio przypomina wujka Adolfa. I takie małe pytanko ? Jakie bitwy przedstawiłeś w komiksie :D .
PS. Chodzi mi o to ,jakie bitwy były powiązane z historią.
Wojna w Koloni 2
Ostatni Seigeen
Aktualizowane:
Vengeance
Ostatni Seigeen : Tajemnica szepczących

Ostatnio zmieniony przez Konrad 30-09-07, 15:14, w całości zmieniany 2 razy  

ArcyMag 
mI$HCz K0mIQóFf 666

Monet: 23
Medale: 5

Wysłany: 30-09-07, 09:21     

Ile tego jest :shock: podziw ze ci sie chciało pisać XD "totalny psycholu" XD żarcik :devil:
Witto, :D
Przyszłość GK, xD
Snaf, xD
Areny Innos +
Zemsta Gilberta
CI: Braterska Złość
CII: Leże Bestii
Arcyś?
:D praca się gotuje :? zawieszony ;) planowany xD skończony

Nie chcem ale muszem! Jeśli chcesz dostać komentarz, PW!

Ilus 

Wysłany: 01-10-07, 14:29     

Kurcze a wiecie ze jak czytalem komiks o Gomezie to tak wlasnie pomyslalem o Hitlerze tez popelnil samobojtwo i tez chcial byc wladca :D

bartek

Wysłany: 01-10-07, 22:05     

8) zapomniałeś jeszcze jedno w swoich komiksach zrobiłeś z Xardasa morderce a tak naprawde to dośc miły dziadek.

Ilus 

Wysłany: 02-10-07, 15:07     

Dosc mily dziadek? :shock: Nie powiedzialbym moze w pierwszej czesci byl dla nas mily ale chyba wiecie co zrobil w drugiej?Tak tak przeszedl na strone Beliara i od poczatku nas wykorzystywal hehe :lol:

bartek

Wysłany: 02-10-07, 22:01     

No tak ale w trzeciej przecież pomógł nam się uwolnic się od wojny pomiędzy innosem a beliarem :) i wcale xardas nie przeszedł na strone beliara ale tylko wykorzystywał jego moc.

Diego

Wysłany: 03-10-07, 13:50     

Ilus napisał/a:
Dosc mily dziadek? :shock: Nie powiedzialbym moze w pierwszej czesci byl dla nas mily ale chyba wiecie co zrobil w drugiej?Tak tak przeszedl na strone Beliara i od poczatku nas wykorzystywal hehe :lol:

On udawał że dołączył do Beliara,dostał od niego propozycje zostania jego wysłannikiem.zgodził sie tylko dlatego by Beliar zdradził sekret bogów(że za pomocą wszysktich artefaktów mozna skontaktowac sie z Bogami.Ilus kup G3 to dowiesz sie oco cchodzi :wink:

a co do tych ciekawostek:dobrze wymyśliłeś ten kamień z dymem
:wink:

Zrobione:
-Gothic Vs. Świat realny (Mini-Komiks)

Robie:
-Brak

Ilus 

Wysłany: 03-10-07, 21:25     

Aha jak tak to przepraszam zwracam honor Xardasowi przepraszam jestes milym dziadkiem nie zabij mnioe we snie :roll:

Celeb

Wysłany: 24-10-07, 17:16     

Pytanie do Piotra, jak luknie na forum:Tekst Scutty'ego o miksturze [po tym jak Basket się zmniejszył] pochodzi z przeróbki sąsiadów :D ?Dokładniej to przeróbka "Sąsiedzi - Tapety (by Michal240390)" :D [akurat czytając komix, oglądałem ten odcinek, więc pytam].Na skutek dezlimacji... to mnie rozwala XD.

Moje Komixy:
1)Mission Kolonia:
Stan:S T O J ę[124 obrazki]

2)Przygody userów Celebiksa i Shariksa cz.1 "Początek":
Stan:Zrobiony[65 obrazków]

3)Przygody userów Celebiksa i Shariksa cz.2 "W poszukiwaniu ziela":[narazie brak tytułu
Stan:Robię [11 obrazków]i

Lares

Wysłany: 10-11-07, 19:27     

No troche tego tutaj dałeś

ArcyMag 
mI$HCz K0mIQóFf 666

Monet: 23
Medale: 5

Wysłany: 17-11-07, 12:41     

Czy Xardas kontra Werter nie jest zrobiny na podstawie "Freddy kontra Jason", bo zobaczyłem w programie opis i jest podobny do komiksu XD
Witto, :D
Przyszłość GK, xD
Snaf, xD
Areny Innos +
Zemsta Gilberta
CI: Braterska Złość
CII: Leże Bestii
Arcyś?
:D praca się gotuje :? zawieszony ;) planowany xD skończony

Nie chcem ale muszem! Jeśli chcesz dostać komentarz, PW!

Konq

Wysłany: 23-11-07, 19:34     

Arcymag, napisze za piotra : tak , nawet zakonczenia sa podobne

Autor postu dostał w mordę.

KamilzLasu 

Monet: 34
Medale: 3

Wysłany: 24-11-07, 07:41     

A ja mam pytanie: Czy do Samotnego Wilka i basket i Wigo 5 nie było ciekawostek?

LEGENDA

Piotr_PL 

Wysłany: 24-11-07, 08:19     

kamilzleszna napisał/a:
A ja mam pytanie: Czy do Samotnego Wilka i basket i Wigo 5 nie było ciekawostek?

Do tych dwóch komiksów będą wkrótce ciekawostki. Po prostu nie miałem kiedy ich dopisać, bo całą uwagę skupiam na ,,OJCZY?NIE" ;) Postaram się dopisać jak najszybciej.

Wrath of the Lich King

Achilles

Wysłany: 23-01-08, 11:32     

Dodaj Piotr-pl, że w komiksie Senny koszmar-Doba Xardasa na kturymś z obrazków nad Miltenem widać troszkę czar światłó. Milten stoi z Xardasem na moście przed klasztorem.

FIREWOLF 

Warn: 1/4

Wysłany: 20-02-08, 15:41     

WOW!! ty jesteś geniusz! Przeczytałem wszystkie twoje komixy 2 razy i jeszcze czytam dalej! Tak se patze na te ciekawostki i patrze czy w komixie też są...i są :lol: a wogule z chrząszczem to dobry pomysł!

malinkarj

Wysłany: 25-05-08, 20:11     

kiedy wreszcie wstawisz ciekawostki z Basket and Wigo 5 i Ojczyzna Samotnego Wilka jus dawno zrobiłeś ojczyznę.

Kastet 
I'm a collector!

Monet: 92

Wysłany: 06-06-08, 21:11     

Więc napisałeś o ciekawostkach :) Nawet nie wiedziałem, że tytuł ,,Xardas kontra Werter" ma w sobie trzy szóstki - a jednak :)

Bartek 120 

Monet: 7

Wysłany: 07-06-08, 15:17   Re: Komiksowe Ciekawostki  

No naprawdę tego dużo, a najbardziej już powalił ten tekst:
Piotrpl napisał/a:
-Gdy moja dziewczyna obejrzała ten komiks, powiedziała- ,,O Boże, chodzę z totalnym psycholem” Chyba ma rację

A tak za nawiasem mówiąc to przjeże jeszcze raz twoje komiksy i przeanalizuję te ciekawostki.

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

Ezio 
Il Mentore

Monet: 8

Wysłany: 13-06-08, 13:18     

Bardzo przydatne te ciekawostki bo wcześniej nie wiedziałem co miało byc i nie wiedziałem też co może byc tam ukryte.

FIREWOLF 

Warn: 1/4

Wysłany: 01-09-08, 19:08     

No, to teraz tylko czekamy na ciekawostki do Lasu śmierci XD
DO KUJA Z POLITYKĄ :D Tu się Gothic i twórczość z niego liczy :) . Nie kłóćmy się o politykę, bo zobaczcie jak to nasze stosunki psuje... Ja + Fortuno = Korespondencyjni ziomale poróżnieni przez Politykę, ale zakopaliśmy to i cały czas ziomale. Tak samo z Darmorem. :)

Piotr_PL 

Wysłany: 21-09-08, 02:17     

malinkarj napisał/a:
kiedy wreszcie wstawisz ciekawostki z Basket and Wigo 5 i Ojczyzna Samotnego Wilka jus dawno zrobiłeś ojczyznę.

Spoko. Wiem że Ciekawostki należy uzupełnić, jednak ostatnio po prostu nie miałem na to czasu :P Ale cierpliwości. Następne ciekawostki pojawią się wkrótce. Jak narazie jestem całkowicie skupiony na robieniu filmu, więc dodam prawdopodobnie po premierze ;)

Wrath of the Lich King

Odpowiedz do tematu