Zamkniesz ty te mordę? Ja pitole . Akurat teraz pokazujesz swoja inteligencje...te "XD" pokazują właśnie jak się teraz czujesz...Konqu cię uraził i na pewno trafił w 10 tym "Generalnie, zakładam że jesteś małym pryszczatym,grubym 11 latkiem i podnieciłeś się możliwością pisania na forum postów(wiesz co to jest ?) ." Bo po twojej odpowiedzi wyraźnie widać że ma rację. Zresztą...proszę któregoś z adminów o posprzątanie tego syfu.
Patrzcie jaką dzieciak ma radość że mu zjechał komiks, sam jest do dupy, więc się musi wyżyć jesteś debilnym i zakompleksionym 11-latkiem, bo nie możesz skapować że komiks to nie real I żałosny to ty jesteś, bo tak naprawdę sam chciałbyś zrobić taki komiks, ale nie umiesz, to teraz walisz teksty że gówno :shock: Więc zastanów się co piszesz 11-latku
Patrzcie jaką dzieciak ma radość że mu zjechał komiks, sam jest do dupy, więc się musi wyżyć jesteś debilnym i zakompleksionym 11-latkiem, bo nie możesz skapować że komiks to nie real I żałosny to ty jesteś, bo tak naprawdę sam chciałbyś zrobić taki komiks, ale nie umiesz, to teraz walisz teksty że gówno :shock: Więc zastanów się co piszesz 11-latku
Zgadzam się z tobą Arcyś. Tylko z tym 11-latkiem to mnie obraziłeś bo ja mam 11 lat, ale wiem, że ten komiks nie jest prawdziwy tylko przedstawia uczucia. Oczywiście komiks dostaje 10/10.
Wychdozicie teraz na dzieci neo że mi się komiks nie podoba to trzeba obrazac poczytacjie troche regulaminu Moja opinia a w się do niej nie wpieprzpajcie TAK MYśLAEM OWLAILEM JEGO komiks to juz mnie obrazazacie XD Nie rozumiecie ze mi sie komiks nie podoba
Wychdozicie teraz na dzieci neo że mi się komiks nie podoba to trzeba obrazac poczytacjie troche regulaminu Moja opinia a w się do niej nie wpieprzpajcie TAK MYśLAEM OWLAILEM JEGO komiks to juz mnie obrazazacie XD Nie rozumiecie ze mi sie komiks nie podoba
Taaaa ale tym że ci się nie podoba i że komiks jest do dupy to po 1. Obrażasz Piotra, najlepszego twórcy komiksów z gothica i Admina tego forum, a raczej założyciela. Po 2. Obrażasz całą Polskę jak i starania które dokonała Polska i walkę o nią aby ją odzyskać a nie poddawali się. Po 3. Komiks mówi o miłości, poświęceniu itp. a nie tylko o walce tylko żeby pokazać jak dzielnie Polacy walczyli i mogą walczyć. Po 4. Piotr włożył wszelkich starań w stworzenie tego komiksu, a samo wymyślenie zajęło mu dużo czasu jak i: robienie ogromnej ilości screenów, jeszcze musiał te części wsadzać na fotosik a jest ich duuuużo, musiał sprawdzać czy wszystkie screeny są dobrze zrobione. Więc uszanuj jego pracę i sam obrażasz Polaków.
Fajny komiks dobrze że poruszyłeś temat pariotyzmy i dobvrze był to komiks o tym że Niemcy Przegrywają bo Niemcy jak na 100 lat jakieś wojny nie przyjebią to są chorzy
Jezus Maria , czy wy zawsze musicie się kłócić na tym forum, faktycznie zachowuje się jak dziecko i używa przekleństw , ale wy spadacie do jego poziomu tymi aktami obrony swojego "bóstwa" wkrótce w Polsce w Polsce będą kapliczki z Piotrem . Zauważyłem że Piotr powiela te same błędy ponieważ nikt nie skrytykuje go , nikt mu na nie nie zwróci uwagi ( chwała Papciowi za to że była tu jego krytyka i to dosyć duża) więc nie jedzcie tak po tym gostku że skrytykował coś Piotra.pl.
Ps.Widzę , żę mimo wysiłku Adminów jest coraz więcej tych głupawych kłótni,
no ale żeby je zaprzestać Admini (w tym wasz "bóg")musieli wywalić co najmniej połowę moderatorów.
Co do komiksu , no Piotrze, napracowałeś się i niestety, na marne.Trudno w komiksie wyrazić uczucia a z tą.......Martą , przypomniałem sobie, to ja myślałem że ona dawniej zmarła , komiks jest , jakby nie powiedzieć NUDNY Po1. czy zamiast 200 nie opisanych "wojennych" obrazków nie lepiej dać 15 opisanych , i jeszcze mniej roboty .Po 2 . dobra to skoro są te dyplomatyczne rozmowy to miesza się z nimi życie osobiste bohaterów
przepraszam ale informacja , że wszyscy bohaterowie często spotykają się w miejscowym barze, to , że tych dwóch lubi się zakładać (zapomniałem imion) albo to, ,że Piotrek lubi pić powerady nie są za bardzo potrzebne komiksowi.Ok z nudą skończyłem 2 sprawa TO JEST WOJSKO! Może już się tak nie gnoi co dawniej ale te nardy z szeregowcami............................. aha , nie obchodzi za bardzo mnie że tak dużó zrobiłeś skoro zaledwie 1/3 pcha fabułę do przodu.
_________________ ---------------------------------------------------------
Szanuj prezydenta swego bo możesz mieć gorszego
Boże, jak czytam niektórych to naprawdę nie chce mi się niczego komentować, ale zgoda, tym razem to zrobię. A zaczynając od bartka i kłótni jaka wybuchła to powiem tak. Nie mam nic przeciwko złym ocenom. Ja po prostu robię komiksy bo to moje hobby a oceny mogą być dobre i złe. No ale jednak forma w jakiej bartek wyraził swoją opinię była na poziomie dziecka. Komentarze krytyczne pisze się normalnie, grzecznie i z argumentami a nie nadużywając ikon, jakiegoś ,,hahahah" albo dopisując coś w rodzaju ,,pewnie mnie zgnoicie że śmiałem..." co ma specjalnie sprowokować. Dla mnie takie coś to po prostu trolling. Dlatego nie chciało mi się nawet odpowiadać. Wyglądała tak jakby specjalnie chciał zwrócić na siebie uwagę. A co do reszty to nie musicie od razu się denerwować ani ubliżać. Wystarczy tylko argumenty sensowne wyciągnąć.
I jeszcze coś. ?alowo mi się robi od osób które oskarżają o tzw. czczenie, lizanie dupy itp. Jak ktoś napisze krytyczny post a inny mu za to naubliża to owszem, to może być lizanie dupy. Ale jak ktoś napisze post krytyczny na poziomie małego dziecka, albo które mogłoby obrażać i ktoś na to odpowie to już nie musi wcale oznaczać lizania dupy.
A tak w ogóle dodając to ja nie wiem o co tu w ogóle chodzi. Ja jestem tylko człowiekiem który robi to co mu się podoba i przenosi to na obrazki. Umieszczam je w necie żeby inni mogli je sobie obejrzeć. To moje hobby i robię to dla przyjemności a nie jakiejś debilnej wielkości czy coś w tym rodzaju. Więc naprawdę nie wiem o co chodzi niektórym. Jak niektórzy zamiast normalnych komentarzy wyrażających ocenę pracy zamierzają pisać jakieś głupoty prowokujące, obrażające albo powodujące że czytającemu się robi żal autora postu to niech nie pisze w ogóle. Ja robię swoje i nikogo się nie czepiam. To tylko rozrywka.
Spokój już? Proszę mi tu pisać komentarze o komiksie a nie innych użytkownikach. I z kulturą, bo nie pozwolę żeby tutaj był drugi Onet.pl.
PS: Do osób które piszą jak jest w wojsku powielając się na komentarz Papcia. Teraz z ręką na sercu przyznać się kto to wiedział zanim Papcio napisał swój post? Bo ja otwarcie się przyznaję że nie wiedziałem wtedy jak jest w wojsku. Mogę się założyć że większość też nie, ale to już jest nieważne.
Wyszłeś na idiote i podlizwacza dupy Piotrowi nie możesz zniesc ze nie podoba mi się jego komiks
Śmieszny jesteś, mam gdzieś czy komiks piotra ci się podobał , nie jestem zadnym podlizywaczem , chodzi mi poprostu o idiotyczną forme twojego postu , z resztą nie mam zamiaru dyskutować, niech ktoś sprzątnie ten syf
Powód: niekulturalna wypowiedź na temat czyjejś pracy. Oczywiście, możesz mieć swoją ocenę, ale na przyszłość przedstawiaj ją estetyczniej i kulturalniej - to co zaprezentowałeś sobą to dno wypowiedzi.
Uwaga co do komentarza: gdybyś choć raz przejrzał naprawdę komiks to zauważyłbyś, że nie był on robiony tylko w Gothic'u, ale także w kilku innych grach i ten komentarz był wystawiony przez Ciebie specjalnie (perfidnie widać to w końcówce wypowiedzi), ponieważ musiałeś wyzwolić swój "zew trollingu".
Konq, piszesz "usuńcie ten syf", to następnym razem nie bądź jego współtwórcą, dobrze?
Dodam tylko, że bartek PRAWDOPODOBNIE był w gronie osób "AntyGK", więc wszystko już miałoby swoje uzasadnienie.
Proszę kontynuować pisanie komentarzy do tego komiksu, ale pamiętajcie o estetyce i pracy w którą włożył autor w OJCZYZNE.
Super komiks . Naprawdę super. Najdłuższy komiks na forum. Raz nie miałem po południu co robić , to obejrzałem Ojczyznę .Popołudnie tak szybko zleciało.
Grafika 11/10 - Za ilość
Fabuła 11/10 - Ciekawy pomysł z miejscem akcji.
Teksty 10/10 - Bez zarzutu
Ocena końcowa 11/10
[size=9]Dodane po 9 minutach:[/size]
Zamierzałem powiedzieć coś na temat bezsensowności kłótni , ale chyba
tego nie zrobię , bo ktoś by się do mnie przyczepił. Powiem więc tylko jedno każdy ma prawo wyrazić swoją opinię co nie znaczy ,że powinien to robić tak jak bartek.[/code]
PS: Do osób które piszą jak jest w wojsku powielając się na komentarz Papcia. Teraz z ręką na sercu przyznać się kto to wiedział zanim Papcio napisał swój post? Bo ja otwarcie się przyznaję że nie wiedziałem wtedy jak jest w wojsku. Mogę się założyć że większość też nie, ale to już jest nieważne.
Wiedziałem o tym gdyż czytam dużo książek poświęconych wojsku i stamtąd wiem , no , nie czepiam się tej fali (w Polsce już jej nie ma) ani telefonów ale te narady i rozmieszczanie wyższych stopniem to nawet dla laika wyda się dziwne a co dopiero twórca komiksu o wojnie , minus za ignorancje.
( tak to co inni wyrabiają to jest lizanie dupy ponieważ zamiast zwrócić uwagę mu żeby tak wulgarnie nie pisał to od razu z 10 najeżdża z "dzieckami","żalami" itp. a dziwie się bo są to moderatorzy i "weterani"
w tym pan Arcymag który ocania komiksy niesprawiedliwie [mam dowody].
_________________ ---------------------------------------------------------
Szanuj prezydenta swego bo możesz mieć gorszego
Wystarczy wziąść pierwszy lepszy komiks piotra i jest super, ale to bije wszystkie na łeb! To arcydzieło! To najlepszy komiks na forum! Ba, na forum... Na świecie! Normalnie aż się wzruszyłem, gdy czytałem ostatni arkusz T_T... Ja nawet nie będe oceniać tego komiksu, bo jak uczeń może oceniać mistrza... Zresztą... Ocena by się w skali nie zmieściła... W każdym razie: Arcydieło arcymistrza
Komiks jest Ogromny za samo to należy się pochwała.
Fabuła jest ciekawa i sprawiała, że zastanawiałem się co dalej? Niewiele prac budzi we mnie taką ciekawość. Oceniam wykonanie na Bardzo Dobrze.
Niestety niektóre rzeczy były nie na miejscu jak na przykład rozmowy telefoniczne czy nagłe przejęcie przez bohatera dowodzenia nad oddziałem w tych ruinach. Myślę, że można by było dodać scenkę gdzie by go wybrano na dowódcę i było by lepiej. Ale to obiektywna ocena osobiście to naprawdę świetnie wykonana praca.
10/10 te uwagi nie przyćmią geniuszu tej opowieści.
ps. W jednym z dialogów Morawski pokazał jaki z niego Gandalf
_________________ Moc spoczywa w rękach tych którzy potrafią ją okiełznać
88% Graczy uważa że najważniejsza jest grafika. 10% Uważa że ważniejsza jest fabuła. 1% Uważa że te 98% to idioci. Jeżeli należysz do 1% uważającego że ten drugi 1% uważający en 98% za idiotów, to idioci, wklej to do podpisu.
Komiks przeczytałem niemal rok temu, ale w mojej pamięci pozostanie na długo. Noralnie jakbym czytał go wczoraj. Nie będe się czepiał szczegółów, bo te już zostły uwypuklone przez moich przedmówców, ale muszę powiedzieć że ten komiks naprawdę dużo daje do myślenia. Szczególnie teraz, w okresie światowego kryzysu, może stać się tak jak w komiksie (tzn.: upadek ONZ, UE i NATO), choć wątpie w atak Niemiec na Polskę. Poprostu w czasach I i II Wojny Światowej, a także wcześniej Niemy były zupełnie innym krajem, a swoje sukcesy na frncie w latach 1939-1941 zawdzięczali strategii "wojny błyskawicznej", która została również zaprezentowana w komiksie.
Świat w "OJCZY?NIE" był takim światem, który jest już w takim głębokim kryzysie że nastąpiła katastrofa. Obecny świat w czasy kryzysu dopiero wchodzi i miejmy nadzieje że politycy z całego świata zrobią wszystko, aby z kryzysu wyjść jak najszybciej ( ).
Co do samego komiksu to znakomicie ukazałeś w nim istotę wojny. Nie wygląda to na pewno tak jak na prawdziwym froncie, bo co o czymś takim może wiedzieć cywil uczęszczający do liceum/technikum/zawodówki/gimnazjum/podstawówóki (niepotrzbne skreślić). Wojna jest kataklizmem,który w ciągu chwili pochłania setki, tysiące, miliony istnień.
"Wojna wywołana przez jednego człowieka jest największym z kataklizmów. Przynosi zagładę milionom".
No ale przecież nawet w czasach wojny jest miejsce na wielką miłość. Wspomnijmy czasy Powstania Warszawskiego, kiedy to jakieś dwieście par zawarło ślub...
Pokazałeś wojnę taką jak ją sobie wyobrażasz i sądzę, że wysło Ci to dobrze. Sam taką wojnę wyobrażam sobie podobnie.
Komiks został wykonany... świetnie. Widać że włożyłeś weń mnóstwo pracy i serca. Osiem miesięcy prac to bardzo długo.
FABUŁA: 9+/10
WYKONANIE: 10/10-(czytaj ostatni akapit)
TEKSTY: 10/10 - profesjonalne, bezbłędne jak zwykle.
GRAFIKA: 9/10- choć czasami w scenach z WiC nie bardzo wiadomo kto jest kim.
OCENA: 10/10. Moim zdaniem najlepszy komiks roku 2008, choć Oscara otrzymała dobra "Droga Arkhana", aletaki już wybór krytyków. Ja głosowałem na Ojczyznę.
To najlepszy komiks jaki czytałem. To jest takie świetne! Ocena to jak najbardziej 10/10!
Co mi się nie podobało:
- Gothic oddaje klimat średniowieczu, a nie czasom współczesnym. To tak trochę dziwnie wyglądało, jak w roku 2010 bohaterowie wchodzą do do drewnianego baru z kominkiem, etc.
- Bitwy były straszne... Tyle niemych obrazków... Tak, jak komiks czytam za pomocą strzałek, tak kółeczkiem myszy przewijałem to na dół. Po prostu... to była chyba najsłabsza część komiksu. Walki łącznie stanowią mniej więcej ponad 20% całego komiksu.
Co mi się podobało:
- Jest tego tyle do wymieniania... Fabuła i wykonanie są tak wspaniałe, że należy się po 10/10.
- Element zaskoczenia czytelnika. Co prawda, wiedziałem, że Piotr Morawski umrze, ale jak wrócił z bitwy, zacząłem się zastanawiać w jaki sposób... Potem popełnił samobójstwo...
- Na końcu, Twoje szczere wyznania. Zamieściłeś część swoich prywatnych sekretów w najlepszym komiksie na świecie.
- Chwilami komiks był wzruszający, a zwłaszcza pod koniec. W komiksie trudno stworzyć dramat, zatem gratulacje.
- Cała reszta...
Przez długi czas nie chciałem czytać tego komiksu, bo myślałem, że jest stworzony ciągle w innej grze niż Gothic, etc. Jednak teraz doszedłem do wniosku, że wcale mi to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony przez Eregrin 18-07-09, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
uaaaaa troche miejscami nudny i za długi
ale i tak świetny 9/10
_________________ "gdybym miał no koncie więcej niż trzy zera odpier**** bym zajebisty melanż" "teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"
Ten komiks przeczytałem około miesiąca temu ( jeszcze przed rejestracją ) . Byłem oszołomiony. Temu komiksowi blisko, bardzo blisko profesjonalizmowi! Tak, profesjonalizmowi jaki osiągnęli ZAWODOWI twórcy komiksów. Są momenty gdy komiks przynudza, np. początek. Rozumiem musiałeś zrobić wprowadzenie, ale jednak zrobiłeś trochę za długie. Nie podobał mi się jeszcze zbytni patriotyzm Polskich żołnierzy... Biegli na bitwę, gdzie ludzki żywot Śmierć ma jak na patelni, a ci w głowach mają hymn Polski... A nie gdzie się ukryć, tak aby szwaby i oficerowie nie widzieli. Mój wujek jest w armii, dlatego trochę znam się na rygorze wojskowym i stopniach... Ale ty jak napisałeś się na tym nie znasz, więc nie krytykuję błędów z tym związanych, chociaż mogłeś wcześniej zapoznać się z tematem. Nie podobało mi się jeszcze wejście wojsk USA. Było takie... banalne... Warszawa powoli upada, opór słabnie i nagle zjawia się poczciwy Wujek Sam który wszystko naprawia.
Podobały mi się bitwy. Robią wrażenie, osobiście nie wyobrażam sobie robienia komiksów w World in Conflict. Mam tą grę i nie wiem jak to zrobiłeś . Świetne jest również zakończenie, gdy Piotr strzela sobie w głowę... W sumie szkoda... To mi pokazało jak przywiązałem się do tego bohatera. Nie jest taki jak Enric, czyli przesadzony, za bardzo porywający się do heroizmu. Jest po prostu zwykłym człowiekiem... Który ma swoje zmartwienia, dla niego ważniejsze niż wojna. Za samą taką postać należy się wysoka ocena.
Oj, Piotrze ! To nie jest twój pierwszy raz, tzn że nas zaskoczyłeś
Ten komiks jest najdłuższy, i najbardziej dający do myślenia jaki widziałem. No już tu nic nie będę pisał ten komiks to ARCYDZIEŁO - nie będę tego oceniał
No nie,powiem krótko zagiąłeś mnie na całej linii.To jest komiks na miarę XXI wieku i na skalę przynajmniej Europy.Powinni to tak opatentować żeby cały świat mógł to czytać.Nie no człowieku kilka słów pochwały i dobra ocena nie wystarczą na taki komiks.Ocena oczywiście 10+/10