Wymyśliłem taką akcje, nie wiem czy to kogoś zmobilizuje czy nie.
Otóż po 1:
Jakiś sprawny grafik musiałby by zrobić jakiegoś userbara, w którym była by treść "Precz z analfabetami, instaluj Firefoxa".
Moim zdaniem ta akcja zmobilizowała by ludzi do poprawnego pisania. Jak nie instalacja Firefoxa, no to kopiować text do Worlda, choć nie którym się nie chce.
I co by zrobić? Najlepiej za jakąś liczbę błędów, wstawiać ostrzeżenie, bo przecież swoją pisownią reprezentujemy siebie.
Może się to komuś spodoba, i mnie poprze, jednak jeżeli pomysł jest "beznadziejny" "do kitu" itp. To temat można zamknąć.
O ile pomysł z userbarem jest niezły, to osty za pisownię to już przesada. A jak ktoś np. jest dyslektykiem? A więc: userbar tak, osty nie. Tyle z mojej strony.
BTW:
Jeżeli jest dyslektykiem, to niech umieści tą wiadomość np: W profilu.
2) Jeżeli jest dyslektykiem, to nie upoważnia go do tego żeby nie używał Firefoxa, albo "Worda" .
Rozumiem, jeśli komuś zdarzy się błąd, ale jeśli w poście nie używa żadnych zasad interpunkcji i ortografii, to jestem jak najbardziej za wlepieniem słodkiego czerwonego warnika Bo skoro za przekleństwa są ostrzeżenia, to za walenie byka na byku tym bardziej powinny być. Firefox to wcale nie jest dużo Userbar może być, jest mi to już obojętne
Cieszę się, że ktoś pisze poprawnie ortograficznie, ale nie można przesadzać. Ostrzeżenia za błędy to już w ogóle przesada. Można co najwyżej poprawiać na jakiś kolor - tak jak kiedyś Rynezian poprawiał na różowo - ale byłoby to zbyt czasochłonne i na dłuższą metę niepotrzebne.
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
Mam w nosie dyslektyków i ich problem.
Mimo że taka osoba, ma na wyciągnięcie ręki Firefoxa, dzięki któremu przestanie wreszcie kaleczyć Polszczyznę oraz wzrok innych userów, mamy pójść mu jeszcze na rękę?
Mimo że nie jestem orłem z ortografii, z samego szacunku dla innych staram się przy pomocy "mistycznej mocy Ognistego Lisa" nie popełniać byków. Dzięki, jedyne 8, 5 MB nikt nie musi się domyślać o co mi chodzi.
Osty, a nawet bany (za recydywe) dla dyslektyków!
Może inaczej z tymi ostrzeniami.
Co rok, robilibyśmy akcje "Precz z błędami", i moderatorzy podliczali by błędy. Za np: 30 błędów byłby jeden ost (ostrzeżenie).
Może to wydawać się czasochłonne ale nie jest. Wystarczy poprawiać kolorem błędy w poście, a notaniku, zapisywać wyniki. Moderatorzy podzieliby się na działy, i byłby porządek.
Wiem o coś o tym, bo byłem na kilku forach moderatorem, tam też były takie akcje. Trwały Tydzień, i po akcjach, zazwyczaj większość użytkowników się zmobilizowało.
A wiec po kazdym roku napisane jest bardzo duzo postow... Myslisz ze takiemu moderatorowi/adminowi chcialo by sie spr. posty dyslektyka? Ich bedzie dosc duzo.
E$kel, moderator, nie musiałby się sprawdzać 24 godziny na dobę tych błędów. Powiedzmy że w ciągu tygodnia, poświęciłby Półgodzinki, i złapał by paru użytkowników. Nie mówię, że ma on gonić za każdym userem, szukać każdego błędziku, nawet przecinka, kropki itd.
Coś takiego dla mnie byłoby bez sensu Przez pół godziny może spokojnie ocenić komiks, a nie marnować czas na wyszukiwanie ortów Po prostu, jak widać, że w wypowiedzi roi się od błędów to jest warn Pomyłka ludzka, rzecz i nie powinno za to być kar, co innego jak ktoś ma błąd w co drugim słowie
Ja jestem za punktem 1. (Czyli dużo błędów - pouczenie/warn) Nie chce mi się rozpisywać, bo późno,a poza tym poprzednicy mnie do cna wyręczyli
@Spiący: Radzę ci uważać, bo tobie też zdarza ci się ją[mowę] kaleczyć
A tak na serio - bez kar cielesnych. Coś pomysłowego, śmiesznego, ale nie groźba okaleczenia )
_________________ Jako że wszyscy umieszczają w podpisach linki do swoich BatellKinght'ów(itp.), zrobionych komiksów, ja tego(na razie) nie zrobię.
A ty się tak nie interesuj i nie czytaj każdego napotkanego podpisu!
Miłego dnia życzę.
Możecie sobie indywidualnie zrobić te userbary czy coś, ale o ostrzeżeniach za błędy to zapomnijcie. Po za tym nie wiem w ogóle po co taki pomysł, błędów tak wiele wcale nie jest.
Albo jak Spiacy mówił: "Kto kaleczy naszą mowę, tego pokaleczymy My!"
Mam tylko pytanie: Dartamie, nawet jeżeli większość forum, była by za taką akcją, nie wprowadzilibyście jej. Liczycie się ze zdaniem użytkowników. Czy tu tylko Administracja i Modernizacja wprowadza zmiany?
Ostrzeżenia za ortografię to najgorszy pomysł jaki słyszałem...userbary? Jeżeli ktoś chce to niech robi, wstawiania userbarów w końcu nie zabronimy. A z dyslektykami jest taka historia że kiedyś 3/4 nowych userów po wytknięciu błędów za ortografię pisało "bo ja jestem dyslektykiem" czy może raczej...leniem. Bez przesady, nawet jak ktoś jest dyslektykiem to zainstalowanie Mozilli lub sprawdzenie słowa w Google wcale dużo nie zajmuje.
Eee... jak dla mnie kolejne zaostrzenie zasad i regulaminu jest "bez sęsu"
Już teraz trzeba się pilnować, żeby nie zarobić warna. Jeszcze za błędy? Ludzie...
Może jeszcze za zły szyk zdania, stylistykę, ogólne poprawności?
Dopóki treść jest czytelna to mi to nie przeszkadza. Sam Worda nie mam ( ) A firefox mi się nie podoba, więc nie mam zamiaru go używać.
Jestem na nie. Dodatkowy rygor i niepotrzebna praca moderatorów i adminów. Pisz jak chcesz, byle żeby było to czytelne.
Userbary kto chce to sobie zrobi i wstawi. Raczej nie zmusi się do tego tych, co nie chcą.
Osobiście nie trawię FX ( Wiem, jestem inny xp ) i nie mam zamiaru go ściągać.
Ave DN.
Amen. Sigillum Sagium.
_________________ "Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!
Jak Ci się uda namówić przeszło 540 osób to wprowadzimy zmianę.
Akcja upadła. Tylu nie przekona
A tak na serio to nie widzę w tym żadnego sensu. To jaki piszemy posty pokazuje jakimi ludźmi jesteśmy. Jeżeli ktoś wali błąd na błąd na wielbłądzie... Eee... Pogubiłem się. W każdym razie to w jaki sposób piszemy posty pokazuje jak jesteśmy ustosunkowani względem forum i innych użytkowników. Jak piszemy z sensem i tak jak trzeba to pokazujemy swój szacunek względem innych. Jak non stop wielBَDzimy to pokazujemy że mamy innych w... Eee... Wiecie o co mi chodzi. Panie LoLer, ludzi pan nie zmienisz choćbyś bardzo się starał. Niech każdy pracuje nad sobą. Tak będzie najlepiej.
Nie wierzę w to, że komuś (no, może poza LoLer'em) chciałoby się zrobić takiego userbara. Zresztą nie jest potrzebny sprawny grafik; userbara można zrobić najprościej w świecie.
Warny za błędy ortograficzne to lekka przesada, ale rzeczywiście 'nieco' wkurza czytanie postów ze słowami ,,ktury", ,,równierz" itd.
Warny? Za błędy? No ludzie, bez przesady. Już przy obecnym regulaminie niektórzy spiskowcy narzekają że u nas dyktatura. Co pomoże firefox? Jak ktoś ma błędy gdzieś, to czy przejmie się jakimś czerwonym podkreśleniem? Akcje, proszę bardzo, róbcie. Bo starać się o poprawność trzeba. Ale wątpię że kogoś przekonacie. Zresztą, kogo to interesuje że ktoś zrobił błąd? To jest problem jego kogoś, jeśli ktoś nie interesuje się tym, jak się prezentuje na forum, to nie przestanie, nieważne jakie akcje będziecie wprowadzać.
Tylko warny? Kasować userów za jeden błąd i tyle. A tak na poważnie to cały pomysł jest po prostu bez sensu. Jak ktoś pisze z błędami, cóż, to on traci najwięcej. Bo za tym ostrzeżenia za błędy byłyby jednym wielkim niewypałem. A jak zacząłeś mówić, żeby ktoś zrobił userbara to przypomniałem sobie pewien tekst z Terrego Pracheta: "Ktoś musi coś z tym zrobić, ale tym kimś nie jestem ja"
Ja wam muwię, rze po co ta akcja cała, jesli i tak błenty dalej bendoł sien pojawiać. Myślisz rze, ktoś się ciebie posłóha i zainstaluje z dobroci własnej Fajerfoksa i gdy zaznaczy błont na czerwono, to go poprawi. Ta akcja z gury jest skazana na niepowocenie. Ić z tąd z swojoł akcjoł. XD
Jakby ktoś nie wiedział to był JOKE, ale sens tej wypowiedzi jest aktualny XD
_________________ Ej, ty!!! Tak, o ciebie chodzi. Jeśli chcesz mieć ocenę z komiksu/zapowiedzi/MK, to pisz śmiało do mnie na PW. Jak mam czas, to ocenię każdy komiks, jaki zostanie mi zaproponowany.
Wchodze na forum :
Przeglądam Ogloszenia :
Wchodze do skarg, i widze ten temat :
Czytam pierwszy post :
Czytam niektóre pomysły :
Czytam wszystko : XD
Ten cały pomysł jest po prostu ŚMIESZNY. Co jeżeli ktos nie chcę mieć Firefoxa? Jeżeli nie chce marnować czasu wklejać wypowiedzi do ''''(uwaga!) Worla''''. Dostanie ostrzezenie? Dartam ma stu procentową racje, coś takiego po prostu NIE MA MOWY by przeszło... no głupie to strasznie. Ktoś walnie 30 byków i warn. A za 100 wygrywa główną nagrodę? Dam wam bardzo dobry przykład. MNIE. JA NIE MAM ZAMIARU UŻYWAĆ MOZILI, mieszkam w angli, nie w Polsce, nie mam jak wy 5x w tygodniu Polskiego. I co? Dostanę ostzrezenie bo czasem nie chcę mi się napisać tej kropki nad 'z'? albo napisze za szybko i z 'nie' wyjdzie 'nei' ? Bez urazy ale to jest najbardziej popieprzony pomysł jaki kiedy kolwiek był na tym forum. Jestem na NEI! (xD Jak coś to, to celowo to 'nei' )
Z resztą jakby coś takiego było to stracili byśmy naszego CJa
Taaa... w ogóle bez sensu, czy ktoś błędy robi czy nie nie ma znaczenia. Oczywiście nie jestem za czymś takim jak warn za 30 błędów przez rok, bo jest to rzeczywiście niedorzeczne Ale jak ktoś wali byka w co drugim słowie... i tych błędów w JEDNYM poście jest 20, za co ostrzeżenia nie ma. Gdy jednak ktoś w emocjach napisze jakiś nieocenzurowany wulgaryzm to jest warn... I gdzie tu sprawiedliwość, za lenistwo i kompletny brak szacunku dla innych jest się bez żadnej kary, nawet upomnienia. A za wyrażanie emocji, bez których nie bylibyśmy ludźmi jest. I bynajmniej nie mam zamiaru nikogo tym postem urazić Bo pomysł dany przez LoLera, nie jest dobrze pociągnięty, ale ma ten trzon, który zmusił mnie do myślenia. Wcale nie mam namyśli wyszukiwania każdego błędu, po prostu tylko trzymać poziom, jesteśmy chyba ludźmi cywilizowanymi i podstawy pisowni chyba znamy, a jeśli nie to chyba, nie na forum internetowym powinniśmy siedzieć Ja jestem za ostrzeżeniami za ortografię, ale tylko w skrajnych przypadkach, gdy kogoś w ogóle nie obchodzi poprawność ortograficzna tego co napisał Nie chodzi tu o żadne głupie literówki, takie jak napisał MM, rozróżniajmy orta od literówki Tyle z mojej strony, mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i trochę postara pomyśleć
Pozdrawiam
Ps. Dartam, tylko że z pewnie z 600 w ogóle posta nie napisało i nie wchodzi tu za często Takich aktywnych userów jest może z 60, nie więcej