Zauważyłem że forum posiada tylko 2 możliwości wykorzystania rudy (chyba tylko 2). A jest to VIP oraz usunięcie ostrzeżenia. Jak dla mnie, mało popularne użycie.
A więc stworzyłem ten temat abyście dawali oraz komentowali różne propozycje co zrobić aby forum trzepało na nas kasiorę .
Może teraz napiszę po co stworzyłem ten temat. Jak zauważyliście admini dotrzymali słowa co do wykorzystania bryłek rudy. Znaczy dokładnie nie wiem czy mają w tym oni jakiś zysk, czy jednak wszystko idzie na forum, zresztą nie obchodzi mnie to za bardzo. A więc jeśli chcemy aby częściej były konkursy, oraz żeby nie tylko 1 miejsce otrzymywało nagrody "realne". Bo chyba każdy by się bardziej cieszył z chociaż kubka lub koszulki z logiem GK niż z srebrnego nicku. Dlatego stworzyłem ten temat.
A teraz przedstawię moje propozycje.
1. Reklama komiksu, filmu, opowiadania itp na określoną ilość dni w ogłoszeniach(Albo gdzieś indziej.).
Według mnie reklama na forum czyjejś pracy, a w szczególności mało znanych użytkowników sprawi że będzie ona częściej czytana, oceniana. A każdy twórca kocha jak jego prace są oceniane
Oczywiście jest jeden wyjątek. Prace które się trochę przysługują dla forum czyli np mody. Tak jak były np: Mod z użytkownikami gk, Mod z bohaterami z gk tworzony przez zemnie
2. Długość podpisu. Obecnie istnieje 800 i 1600 znaków i 20,30 linijek (Teraz za to co powiem mnie znienawidzicie) Można by zrobić podział na 3 (USER/VIP)
Np:(Czyli możecie bo akceptacji pomysłu sami wymyślić proporcje)
a - standardowe 400/800 znaków 10/20 linijek
b - zaawansowane 800/1200 znaków 15/25 linijek albo 800/1600 20/30
c - najlepsze 1200/1600 znaków 20/30 linijek albo 1600/2400 30/45
3. Tytuł użytkownika (VIP ma za darmo)
Czyli po prostu jak by ktoś chciał się choć trochę poczuć jak VIP a nie chce mu się wydawać tyle kasy na VIPa
nie wiem czy archiwum GK nadal jest dla VIPów tylko ale jeśli tak to z tym też tak by można zrobić.
To są moje propozycje, co o nich sądzicie oraz piszcie własne.
Hmm... Dobry pomysł Kael ale jeśli o Archiwum SB chodzi to lepiej żeby było tylko dla Vipów i Ekipy Forum XD Ale żeby była możliwość np. wykupienia sobie na 30 dni takiego dostępu.
To fakt, forum musi z czegoś wyżyć, jeśli jest na własnym serwerze, ale jako zwykłemu użytkownikowi, nie miałbym ochoty bawić się o większy podpis, reklamę komiksu, czy archiwum SB. Według mnie to jest mało zachęcające, aby wydać "ciężko zarobione pieniądze". No bardziej byłbym skłonny dać za jaką realną rzecz np. kubek czy koszulkę. Niby taka mała rzecz, a cieszy wzrok oraz pomogłaby forum.
_________________ Ej, ty!!! Tak, o ciebie chodzi. Jeśli chcesz mieć ocenę z komiksu/zapowiedzi/MK, to pisz śmiało do mnie na PW. Jak mam czas, to ocenię każdy komiks, jaki zostanie mi zaproponowany.
Kubek, koszulka tyle żeby je stworzyć admini musieliby za nie zapłacić. A potem powiększyć cenę , wyszło by to za drogo po pierwsze, po drugie chyba adminom nie chciało by się w to bawić po trzecie to forum aż tak wielkie nie jest by mieć własny sklepik (Ciekawe czy jakieś forum ma swój sklepik )
Ile to kosztuje ? 10 złoty ? Bo chyba nie wiecej... Dali by za taki kubek czy koszulke na forum z 110 brylek i juz ;D Wydrukowanie jakiegos komiksu i wyslanie go do osoby ktora go stworzyla ? XD Tak, glupi pomysl
Koszulka? Może nic nie kosztować Wystarczy, że admini przeszukają teren pod swoimi łóżkami, poczeszą jakiegoś psa a potem zaczną szydełkować i mamy gites koszulki z martwej skóry, kłaków i bakterii XD
A Realnie, koszulka jest zawalistycznie dobrym pomysłem. Pomyślcie, tak realnie to mogliśmy się mijać a nawet rozmawiać parenaście razy, a o sobie nawet nie wiedzieliśmy Z taką koszulką, nawet jak jeden będzie miał to chyba nie wstyd zapytać się, czy jesteś z fotum czy nie A Płatność? no cóż, z takiego 'lepszego' materiału koszulka mogłaby kosztować z 15-25 złociszy (te za 10 są tak do niczego [materiał. Nasza drużyna ma teraz nowe koszulki ale tandeta. Nie chodzi o znak szczepu, tylko materiał, oczywista] ale mimo wszycho da się nosić . Cóż, myślę, że 25 na koszulkę do manufócktury + 10 złoty od użytkownika dla adma na forum to jakieś 35 zł. Zakładam, że jeśli mielibyśmy robić taki tik z koszulkami, takby(śmy) powinni zrobić, takl + 10 zł.
Co wy na to?
EDIT:
Nie mówiłem tun nic o bryłkach, bo po co? Skoro mamy kupować kodzulki za bryłki za ktore oddajemy kasę, to po co brylki do tego, jak i tak zapłacimy? Dla mnie bryłki powinny zostać ,,zabawą" forumową, a nie jakimiś cholera Euro gąbkami... Co my?! NK?!
@Kastet
Zgadzam się. ja uważam, że vipa powinienem mieć, ale nie mam... No nioc, nie mnie tu sądzić
_________________ DO KUJA Z POLITYKĄ Tu się Gothic i twórczość z niego liczy . Nie kłóćmy się o politykę, bo zobaczcie jak to nasze stosunki psuje... Ja + Fortuno = Korespondencyjni ziomale poróżnieni przez Politykę, ale zakopaliśmy to i cały czas ziomale. Tak samo z Darmorem.
Ja mam lepszy pomysł !!! Koszulka z autografami adminów\lub\i moderatorów forum GK. Mała rzecz, a cieszy. Najlepiej to taka biała, a na niej autografy ;]
Dobry pomysł Miłosz, ale lepsze będzie z nadrukiem GothicKomiksy z przodu, a z tyłu twój nick na forum Albo wziąść wydrukować komiks, zapakować w pudełeczko i można mieć na swojej półce swój komiks
Ze skierowania Pumy daję taką propozycję.
Za powiedzmy np. 20 bryłek można by zmienić sobie nick na śmieszny, zabawny, ale nie na zawsze! Powiedzmy na... 3 dni?
Co Wy byście powiedzieli na to cosik?
_________________ "Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!
Jestem ZA , chociaż chyba to trochę tańsze powinno być? Może to tak: 1 zmiana nicku na zabawny= Gratis (Nick nie może być wulgarny itd.bo to będzie = Ban albo zmiana nicku na taki jaki moderatorom będzie pasować).
I wszyscy po wprowadzeniu 1 razu darmowego będą mieć inne nicki. Jednak pomysł Garradora jest niezły i jestem ZA. Co do koszulek to jeszcze większe ZA. Mam dużo bryłek tylko ze względu pomocy dla forum. Na VIPa jednak nie chcę wydawać. Czyli 2x ZA.
_________________ Piszę poprawnie po polsku.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Asasyn Shargan - opowiadanie
Temat otwarty to piszę. Otóż mam pewną propozycję zarobku. Chodzi o wykupywanie sobie coś w rodzaju medali, ale nie tych co można na oscarach otrzymać. Można by jakieś specjalne zrobić i mieć do nich dostęp po wykupieniu. Mnie osobiście takie coś by ciekawiło i na pewno wykupywałbym. Tylko kwestia czy chcę się komuś takowe medale robić?
Ale po co? Chciałbyś kupować sobie za np. 5 zł obrazeczki, które by ci się potem pokazywały w profilu? Przestań. Jeśli się za coś płaci, to się również czegoś w zamian żąda. W przypadku forum muszą to być pewne udogodnienia związane z funkcjonalnością, bo inaczej nikt by tego nie chciał.
Ale po co? Chciałbyś kupować sobie za np. 5 zł obrazeczki, które by ci się potem pokazywały w profilu? Przestań. Jeśli się za coś płaci, to się również czegoś w zamian żąda. W przypadku forum muszą to być pewne udogodnienia związane z funkcjonalnością, bo inaczej nikt by tego nie chciał.
Ech... Ja teraz odrobinkę przeproszę za Off-top, ale mnie już troszkę krew zalewa...
Powiedzcie mi do jasnej pitolonej no PO CO tak zrobiliście z forum? Cholera, kiedyś ktoś zapłacił, żeby było można w Albumie zdjęcia przeglądać i dostał za to VIP'a. Słusznie. Podziałał na rzecz forum w szlachetny sposób i (to był ponoć Garrador, choć mogę się mylić) dostał za to zasłużoną rangę... Ale do jasnej szczapy to co się teraz zrobiło z tą rangą i w ogóle to po prosu kur2 tragedia... No ludzie: kupują(JECIE) ją, a czasem są to ludzie którzy nic, w ogóle nic, *nie zrobili czegoś 'szlachetnego' by mieć tą rangę... tylko przelew i spox. Są jeszcze ludzie o długim stażu, nie mając tej rangi. JAk ArcyMag, i myślę, że on ma na tyle honoru by jej nie kupować, tylko sobie na nią w jakiś tam sposób zasłużyć... I jak jeszcze to ograniczenie w długości podpisu (choć z bólem: Musiałem ZNACZNIE okroić swój podpis...) tak to, że ja jako ,,zwykły" użytkownik nie mogę sobie przejrzeć archiwum SB to mnie to po prostu aż wsztrząsnęło... Widzicie: JAkiś czas temu rozmawiałem z Kastetem iii... Usnąłem. SB poszło do przodu i se chciałem zerknąć jak mi odpisał... ,,Bla bla bla... tylko dla Vipów ", takie okienko mnie powitało.
Powiedzcie mi? W czym ja jestem gorszy od CJ'a, Kentisa, kurde, Kasteta czy Bartka 120? Tym że nie mam niebieskawego kolorku?
Aha: I w sumie to chyba możemy za to podziękować Razielowi, który raczył tu wpaść dawno temu, wpisać taki temat (,,VIP Po co?") i se pójść... zostawiając ,,normalnych" userów w malutkim bagnie... Cóż: nie jest jakoś zajehiście źle... ale te ograniczenia są troszkę (nawet nie ,,troszkę") upokarzające i denerwujące.
Gracias, he terminado.
_________________ DO KUJA Z POLITYKĄ Tu się Gothic i twórczość z niego liczy . Nie kłóćmy się o politykę, bo zobaczcie jak to nasze stosunki psuje... Ja + Fortuno = Korespondencyjni ziomale poróżnieni przez Politykę, ale zakopaliśmy to i cały czas ziomale. Tak samo z Darmorem.
Powtarzam po raz kolejny. Pieniądze z rangi VIP zbierane są, aby opłacić domenę i serwer lub przeznaczamy je na nagrody w konkursie (tak jak było to w tym roku). Panie Firewolf, pieniądze nie biorą się znikąd, a utrzymanie forum kosztuje, skądś jakieś środki czerpać musimy, a jak nie z rangi VIP, to skąd?
FIREWOLF napisał/a:
No ludzie: kupują(JECIE) ją, a czasem są to ludzie którzy nic, w ogóle nic, *nie zrobili czegoś 'szlachetnego'
Jak nic nie zrobili szlachetnego? Wspomogli forum finansowo...
FIREWOLF napisał/a:
Są jeszcze ludzie o długim stażu, nie mając tej rangi. JAk ArcyMag, i myślę, że on ma na tyle honoru by jej nie kupować, tylko sobie na nią w jakiś tam sposób zasłużyć...
Przykro mi, ale rangi będą otrzymywać tylko osoby, które sobie ją wykupią, ponieważ jakbym jednej osobie nadał uprawnienia VIPa to za parę miesięcy/lat pojawiłyby się nowe zasłużone osoby, którym ranga na takim układzie się należy. Ponadto byłoby to niesprawiedliwe wobec osób, które wpłaciły coś na forum. Rozumiem Kael'thas i CJ otrzymali rangi nie wpłacając nic, ale to działało na starym systemie i właściwie czegoś takiego być nie powinno.
FIREWOLF napisał/a:
I jak jeszcze to ograniczenie w długości podpisu (choć z bólem: Musiałem ZNACZNIE okroić swój podpis...)
Tak zdecydowanie, 800 znaków to bardzo mało. Podpis to nie autobiografia. Na innych forach miejsca jest jeszcze mniej i jakoś ludzie nie narzekają. Jeśli Ci się podpis nie mieści użyj do linków - http://tnij.com/
FIREWOLF napisał/a:
że ja jako ,,zwykły" użytkownik nie mogę sobie przejrzeć archiwum SB to mnie to po prostu aż wsztrząsnęło... Widzicie: JAkiś czas temu rozmawiałem z Kastetem iii... Usnąłem. SB poszło do przodu i se chciałem zerknąć jak mi odpisał... ,,Bla bla bla... tylko dla Vipów ", takie okienko mnie powitało.
Zrozumiałbym, jakby archiwum było wcześniej i zostałoby zabrane zwykłym użytkownikom, ale zostało ono doinstalowane później i od początku dostęp miały tylko VIPy.
FIREWOLF napisał/a:
Powiedzcie mi? W czym ja jestem gorszy od CJ'a, Kentisa, kurde, Kasteta czy Bartka 120? Tym że nie mam niebieskawego kolorku?
Rany... tu nie chodzi oto, że ktoś jest lepszy czy gorszy...
Ogólnie to zastawiam się w jakim ty świece żyjesz, że nie potrafisz tego zrozumieć.
Dalej.
FIREWOLF napisał/a:
Podziałał na rzecz forum w szlachetny sposób i (to był ponoć Garrador, choć mogę się mylić) dostał za to zasłużoną rangę...
Jeśli chodzi o Album, wpłacili Rezo, Darmor i bodajże Raziel.
Wyczekujesz czegoś szlachetnego. Nie, żebym Ci się chwalił, ale zechciej spojrzeć na temat, w którym zgłosiło się sześć (?) osób, po odliczeniu tych, którzy jawnie zrezygnowali. Z tych sześciu (?) osób, tylko ja wpłaciłem na postawienie domeny GothicKomiksy.pl.
10zł bo 10zł, mało. Ale potrzeba było sześciu dych, a skoro zgłosiło się sześć (?) osób, to i tyle wysłałem.
No i tylko ja wpłaciłem. No, chyba, że był ktoś jeszcze (nie wspominając o Adminach, którzy serwer postawili z własnej kieszeni większościowo). No, chyba, że -jak Ty to ująłeś- ktoś miał na tyle honoru, żeby nie zgłosić swojej wpłaty.
I za to dostałem VIPa.
Co do innych tych rangowców, którzy wykupili to przez bryłki. No i co z tego?
Muszą zapłacić cztery razy więcej niż ja, wszystko idzie na serwer, czy też wspomniane nagrody. Gdyby wpłaty nie były regularne (nie mogę powiedzieć, że są, ale co jakiś czas ktoś się na VIPa decyduje), forum nie byłoby stać na chociażby nagrodę, która była główną w Wiosennym Konkursie Komiksowym.
Mimo to, że wielu z nich wpłaciło tylko ze względu na owe udogodnienia (wpłacając swoją cegiełkę też, szczerze powiedziawszy, myślałem w dużej mierze o tym), to jednak wpłaciło. Nie wydaje mi się, że wypadałoby to zostawić bez niczego - dlatego jest ranga VIP.
Następnym razem, zanim zaczniesz rzucać mięsem, dwa razy sprawdź, czy Twoje sprawdzone dane są na pewno sprawdzone
Prawda jest taka, że ranga VIPa jest jak najbardziej na miejscu. Sam byłem przeciwny (i nadal jestem) takiemu systemowi bryłek, czy "odpracowywania" ostrzeżeń, ale akurat system VIPa jest niczego sobie pomyślany. Natomiast sens dokupywania jakiś medali, statuetek, itp. uważam za zupełnie zbędny. Po co dokupywać jakieś gówienka, które do niczego się nie przydadzą, i nie świadczą o niczym innym, jak o tym, ze dałeś kasę, żeby mieć bardziej świecący/wypindrzony profil? Zupełnie się to kupy nie trzyma.
Ten pomysł z medalami i tak nie wejdzie w życie, więc nie ma sensu tu dalej o nim gadać.
Firewolf, jak chcesz to możesz sam łożyć kasę na wszystkie wydatki forum i nie dostaniesz nic w zamian. To ci powinno pasować.
Po przeanalizowaniu waszych postów. a także nikiedy niedorzeczności swoich (swojego) to doszedłem do wniosku, że to zwykła walka z wiatrakami. Tak. Wprowadziłem zamieszanie i, przyznam, jestem z tego dumny, że jednak moje zdanie się coś tutaj liczy XP. Ale fuckt. Pieniądze nie biorą się z nikąd, Dartamie. Tu był mój błąd... a o tym tnij.com nawet nie wiedziałem, więc dzięx.
Kastet: Wiem o twoim (sz)czynie z tą dychą Ty ogólnie z góry zawsze byłeś okej.
Jakubcio: tu aqrat nie mówiłem NIC o odpracowywaniu warnów, szczerze mówiąc mało mnie o obchodziło... Teraz spojrzałem i widzę... Widzę, że przez to nasz największy skarb forumowy (o Kimixy z Gothica mi chodzi) może się stać zwykłą komerchą... ,,O wiem, przelecę ten komiks, rzucę okiem na tamten wesprę się komentami i odrobię se warny Hi hi hi...
No nic. Podsumowując: poddaję się, nie dlatego bo i tak nie wygram (a może tak?...) tylko dlatego, bo zauważyłem że to nie ma żadnego sensu... Mamy płatną domene, więc i wypadało by czasem zapłacić...
Dziękuję, ale widzę że się pozamieniało to w jakiś off-top...
Wracając: Co wy na to z tymi koszulkami jak pisałem wyżej?
Koszulki to drogi wydatek, zauważ, że to musi się sprzedawać. Co najwyżej można sobie zamówić na allegro koszulkę z napisem, a jeśli Dartam pozwoli, to logo GK można dać jako obrazek - można tak, kumpel sobie kupował. Walutę trzeba wykorzystywać do innych celów - po to jest ten topic, jeśli ktoś ma jakieś sensowne pomysły niech się wypowie.
Ranga VIP za około 30 zł. Trochę bez sensu. Ów rangę powinny dostawać zasłużone osoby, znane i szanowane. Głupio będzie wyglądać jak byle user wejdzie wykupi VIPa i będzie szpanował. Owszem rozumiem że forum potrzebuje źródeł pieniędzy ale to taka chyba przesada. To tylko moje zdanie. Za bryłki można by było wprowadzić jakąś inną rangę. . To tyle jeśli chodzi o mnie.
Forum utrzymuje się w zasadzie tylko z osób, które płacą za VIPa więc ta ranga jest niezbędna do istnienia forum. Serwer i domena same się nie utrzymują.
No i Kastet. On dostał dzięki wpłacie ale nie poprzez bryłki z tego co wiem.
[ Dodano: 09-01-12, 15:17 ]
Patrzyłem na inne fora od tak bez celu, i wpadłem na pomysł by za bryłki można było wykupić własną dowolną rangę z wymyśloną przez siebie nazwą. Można byłoby jeszcze dodać jaki kolor etc. Co wy na to?
A ile bryłek/kasy byś wydał aby być "Super Wojownikiem" z różowym napisem? Ja tam bym nie miał nic przeciwko, jeśli zwykli userzy, niezależnie od ilości postów miałby taką samą.
Na razie, potrzeba czegoś, co zachęci userów do częstszego przebywania na forum, a na pewno nie są to kubki, koszulki czy wybór swojej własnej wymarzonej rangi za kasę. Takie rzeczy można robić gdy fora przeżywają złoty wiek.
_________________ Ej, ty!!! Tak, o ciebie chodzi. Jeśli chcesz mieć ocenę z komiksu/zapowiedzi/MK, to pisz śmiało do mnie na PW. Jak mam czas, to ocenię każdy komiks, jaki zostanie mi zaproponowany.