Wysłany: 02-04-09, 11:41 Gothic World of War [Mod]
1) Info ogólne:
Witam, od pewnego czasu, a dokładniej od miesiąca rozpocząłem prace nad modyfikacją do pierwszej części Gothic, zatytułowaną World of War. Tytuł ten wziął się, stąd iż w modyfikacji tej chcemy głównie zwiększyć poziom brutalności niż w oryginalnej wersji gry. Nasza grupa nosi nazwę Spirit of the Fight.
2) Fabuła:
Jest to wstępny zarys fabuły, który w miarę czas u będzie ulegał zmianie...
...Górnicza Dolina, miejsce dla tutejszych skazańców. Do niedawna objekt wymiany surowców z zewnątrz... Teraz jednak dolina ta została całkowicie odmieniona... Przywódcy Starego Obozu wywołali konflikt zresztą mieszkańców Kolonii... Orkowie, stanęli na wyższym stopniu w kręgu cywilizacyjnym i zdobyli większe umiejętności, zarówno bojowe jak i duchowe... Wykorzystując ten moment wychodzą spoza swoich ziemi ruszają do boju... Dolina ta staje się być pogrążona w chaosie... Bractwo Śniącego staje się być na granicach rozpadu... Nowy Obóz nie widząc żadnych sprzymierzeńców, nie zamierza uczestniczyć w otwartej walce z wrogiem... Gómez, rządny władzy całą kolonią, przeciwstawia się wszystkim siłom... Wysyła niewielkie grupy zwiadowcze by informowali go o sytuacji w pobliskich terenach... Większość mieszkańców porzuca swoje dotychczasowe życie w obozach i zamieszkuje w tutejszych kniejach, jaskiniach, wąwozach, jako pustelnicy... Wszelka opozycja, jaka sprzeciwiała się władzy Gomeza została wymordowana... Monarcha stał się bezwzględnym władcą... Nie chciał dopuścić by ktoś ograniczał jego wpływy... W tym czasie, uformowała się jednak nieznana grupa żołnierzy, gotowa podjąć walkę z wrogiem... Osiedli się w pewnym kanionie, jednakże bez dodatkowego wsparcia militarnego nie byli gotów stanąć sami do boju...Pewnego dnia przed bramą ich obozu, stanął nieznany im i reszty kolonii wojownik... a to właśnie on miał wszystko odmienić...
3) Team:
Oto aktualny skład naszej grupy:
-Tasilvar - założyciel teamu, grafik 2d, level-designer, designer www
-laelkrol - grafik 2d, fabuła
-CBA - skrypter, fabuła (tutaj pepe11_1996)
-Kudlik - grafik 2d, fabuła
4)Co planuję w modzie:
-nowe obozy (najprawdopodobniej 3)
-nowe npc (około 120)
-nowe dialogi i zadania (20-30 nowych zadań)
-ester eggi
-nowe zbroje i przedmioty
-więcej zadań (typu "kill quests")
-"odświeżone" textury gothic
-całkiem nowy bohater
-miecze runiczne
-regeneracja
- i inne bajery
5)Pomoc/Rekrutacja:
Chętnych do pomocy w pracach nad tą modyfikacją proszę o kontakt ze mną na PW. Miło widziałbym szczególnie grafików 3D oraz skrypterów. Jeśli chodzi o mnie to pracuję głównie jako level-designer oraz designer www
6) Więcej infromacji znajdziecie w naszym dziale na forum theModders.org
Miałem zaszczyt robić wywiad z Tasilvarem z tego projektu i powiem wam że projekt zapowiada się ciekawie byle by nie wyszła z niego jakaś kupa bez urazy wywiadzik tutaj później wrzucę
Luzik na pewno stworzymy wersję DEMO, która pojawiłaby się za kilka miesięcy... postaramy się rownież by zminimalizować ilość błedów jaka jest w grze..
Ostatnio dzięki userowi: CBA naprawiliśmy koncert inextremo, który był równieżnaprawiony z Mrocznych Tajemnicach ale mimo wszystko sami żeśmy dochodzili co mogłoby powodować brak jego w oryginalnej wersji gry. Oto screen naprawionego błedu jaki był związany z tym występem
Narazie jesteśmy w fazie obmyślania questów ale jedno mogę powiedzieć:Przy modzie spędzimy miłą chwilkę i questy to nie będą Przynieś i daj ale jak mówił Tasiliviar więcej zadań Zabij go tu macie kilka screenow http://www.michal-jendraszczyk.unl.pl/gallery.php
W najbliższym czasie dostarczymy paczkę screenów pokazujących całkiem nowe rzeczy jakie wprowadziliśmy... Czy mod będzie długi? Raczej średni... a co do prac...hmm, powiedzmy że z rok jeszcze posiedzimy nad tym, zależy od grupy
Ciekawe, moją skromną opinią lepsze od tych, które pokazaliście w Dniu Screena. Gdybyście owe zaprezentowali, nie zajelibyście ostatniego miejsca, choć konkurencja była zaj****
Radzę na lekcje j. polskiego uczęszczać bo takie błędy ort. jak ten to już wstyd.
A co do samych mieczy to za bardzo nic specjalnego nie ma w nich. Najlepiej wypada ten ognisty...Reszta, raczej efekty nie pasują do broni białej. Usypanie mieczem? Tchnienie śmierci czy zamrażanie...jakoś mi się to nie widzi.
Radzę na lekcje j. polskiego uczęszczać bo takie błędy ort. jak ten to już wstyd.
Nie używam Firefox Już dawno zapomniałem część zasad polskiej gramatyki:mrgreen:
Cytat:
A co do samych mieczy to za bardzo nic specjalnego nie ma w nich. Najlepiej wypada ten ognisty...Reszta, raczej efekty nie pasują do broni białej. Usypanie mieczem? Tchnienie śmierci czy zamrażanie...jakoś mi się to nie widzi.
Efekt jest jak narazie testowy. Planuję dodać ulepszanie skryptu poprzez wprowadzenie chociażby pfxów zaklęć na bronie oraz odpowiednie ułożenie skilli na konkretnych broniach(tzn. nie przypisze orężowi najbardziej odpowiadający mu czar oraz dam przy tym kilka skryptowych bajerów)
Cytat:
Usypanie mieczem? Tchnienie śmierci czy zamrażanie...jakoś mi się to nie widzi.
No tak jak pisałem ten ognisty motyw wygląda ciekawie, a zamiast zamrażania można dać np...pięść wichru? Albo ciekawe zaklęcia wodne z G2: NK, jeżeli taka opcja istnieje w ogóle bo na moddingu się średnio znam .
Hmmm... zaklęcie z G2NK.. wydaje się do wykonaniaskoro dało mi się przerzucić pfx z G2 do G1... Już sobie wyobrażam jak atakujemy gejzerem, czy tą czaszką (nie pamiętam nazwy skilla)
Ja proponuję ze 3-4 miecze, 2-3 łuki, jedną wypasioną laskę (np. z falą śmierci Jurizjiela), jakiś toporek i kuszę. Zwłaszcza ta laska byłaby interesująca
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
A ja proponuje, by niczego nie proponowac A tak na serio : Przecież można dawac (jak już przenosimy z G2NK) np. łuk strzelający strzałami, działąjącymi jak zaklęcia magów wody z G2 Pasuje chyba. Do łuków pasuje też wiatr i - opcjonalnie - ogień.
Do broni "lekkiej" wiatr, ogień, opcjonalnie lód (ale pojedyńcze uderzenie, a nie obszarowe. Do ciężkiej np. odrzucenie (jak troll) i ogień. Takie jest moje skromne zdanie
Okej, część propozycji w najbliższym czasie zaistnieje w modyfikacji. Nie wiem ile mi to zajmie, bo jak wiadomo ciężko znaleźć trochę wolnego czasu podczas intensywnej nauki.
Następną prezentację przewiduję już z efektami wizualnymi w mieczach, przykłądowo efekt płonącego ostrza itp. W każdym razie o wszelkich naszych postępach zostaniecie w tym temacie poinformowani:)
a ja proponuje zrobić przynajmiej 4 miecze 4 łuki i jak się da 4 laski dlaczego 4 bo dla każdego żywiołu 1 czyli 1 do wiatru 1 do wody 1 do ognia i 1 do ziemi ps klawiatura mi nawala wienc sory za ortografie
_________________ jestem fanem Piotra_pl ale resztę też bardzo lubię
Ludziska, spokojnie. Rozumiem że chcecie się dowiedzieć o modzie, ale zwracajcie uwagę, że jak ktoś już przed wami zadawał pytania i nie uzyskał odpowiedzi, a to znaczy że autor nie miał czasu odpowiedzieć. Jak autor będzie to na pewno odpisze na pytania. Nie ma sensu spamować. Modderzy to zajęci ludzie, więc nie mogą wszystkiego pilnować bez przerwy.
Ludziska, spokojnie. Rozumiem że chcecie się dowiedzieć o modzie, ale zwracajcie uwagę, że jak ktoś już przed wami zadawał pytania i nie uzyskał odpowiedzi, a to znaczy że autor nie miał czasu odpowiedzieć. Jak autor będzie to na pewno odpisze na pytania. Nie ma sensu spamować. Modderzy to zajęci ludzie, więc nie mogą wszystkiego pilnować bez przerwy.
Na wstępie chciałbym podziękować przedmówcy za kilka mądrych słów. Oczywiście nie tylko po to odświeżam temat. Modyfikacja, nad którą pracujemy niegdyś pod tytułem "World of War" doświadczyła zmiany i jest teraz rozpoznawalna jako Gothic - Świat Wojny. Uznaliśmy, że polska wersja brzmi lepiej i przede wszystkim rzeczywiście przedstawia polską modyfikację.
Jednak nie na samym tytule poprzestaliśmy. Projekt aktualnie wykonuje grupa Immortals, która powstała w wyniku fuzji, jaka miała miejsce kilka miesięcy temu.
Chciałbym nadto przedstawić wam nową prezentację, opublikowaną na naszym oficjalnym kanale @teamimmortals dostępną pod tym adresem:
Do swojej wypowiedzi załączam kilka nowych materiałów:
Ze swojej strony dodam jeszcze, że w razie pytań typu "kiedy optymistycznie będzie premiera moda? " - nie jestem w stanie na chwilę obecną odpowiedzieć. Modduję tylko kiedy mam wolny czas i chęci. Zapewne i reszta z mojej ekipy podziela me zdanie. Mogę jedynie zapewnić was że projekt nie zostanie porzucony. I tym optymistycznym akcentem kończę swą wypowiedź
Może się wypowiem, bo mam taką chętkę, a skoro tak się stało, to już możesz oczekiwać komplementów .
Tak więc najpierw powiem coś o prezentacji - jak dla mnie jest EPICKA, jakby to ujął Pumo XD. Świetnie dobrana muzyka, dobre sceny, przy okazji zostało pokazane dużo nowych lokacji. Co prawda jest to zmodyfikowany świat G1, ale co z tego, skoro wszystko wygląda bardzo ładnie, a po screenach można się domyślić, że będą nowe modele przedmiotów i po filmiku, że też dodane zostaną nowe obiekty.
Ale co do samego moda: opis fabuły na stronie jest naprawdę mocny. Zapowiada się ciekawie, i kiedy mod wyjdzie, nawet pójdę do sklepu i kupię, specjalnie dla moda, Gothica 1, bo obecnie nie posiadam go. Szkoda, że nie wiadomo, kto jest bohaterem, ale może to i lepiej, bo będą jeszcze lepsze wrażenia z moda. Ja już się nie mogę doczekać. Normalnie jak na Starcraft 2, albo ME3.
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.
Lubię grać w porządne modyfikację więc na pewno oczekiwać będę "Świata Wojny"
Prezentacja jak wspomniał Fortuno jest wykonana EPI.... bardzo dobrze . Muzyka nadaję klimatu i wprowadza do sytuacji w Górniczej Dolinie, bardzo dobrze prezentują się nowe lokacje i nie tylko nowe ale również te odświeżone.
Fabuła na stronie (a propos bardzo dobrze się ta strona prezentuje) ciekawi a również to co jest w niej opisanie zapewnia sporą ilość nowości. Pozostaje oczekiwać.
Jako jeden z członków teamu chciałbym ogłosić, iż prace nad modyfikacją wciąż trwają. Niestety mod został nieco okrojony z pewnych powodów. Praktycznie mamy już dość dużo zrobione, więc za pewne jeszcze w tym roku uwiniemy się z premierą modyfikacji. Póki co, przedstawiam tu wam krótką prezentację jednego z zadań, które pojawi się w modzie.