Już niedługo (być może w tym tygodniu) powstanie spolszczenie do moda Returning. Jak wiadomo, jest to najwiekszy (a przynajmniej w megabajtach) mod do gothic II NK. Spolszcza go Jason (na tym forum Bartez9999 czy jakoś tak) i poprosił mnie abym obwiesciła to całemu światu Komiksów! Panowie, jeśli ktoś ma Returning to tylko czekać na spolszczenie, a jeśli ktoś jeszcze nie ma, proponuje mu zacząć już ściągać!
Tak pracuje. Pracuje nad spolszczeniem podan 5000 skryptów, jeśli nie wiecej. Przyda sie jakaś pomoc, jeśli ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej sprawie, to prosze pisać na gg: 9507495
Na wersję PL moda będziecie musieli poczekać dłużej niż to przewidziałem gdyż mam problemy z komputerem i muszę ten problem zażegnać kupując nowy Procesor(stary się podpala ) ale pracuję nad spolszczeniem jak tylko mogę...
Ale dobrze że chociaż ktoś spolszcza a nie jak TheSnajper który jest zaangażowany w setki innych projektów i mówi "Robię robię ale mam na głowie inne rzeczy" ogólnie TheSnajper nie jest godzien zaufania.
W sumie pewnie już wiele osob zagrała w polskiego Returninga ale być może parę osób ominęla ta przyjemność:
Cytat:
oto beta tłumaczenia Ruskiego moda Returning z łatką ReBalance na język Polski
wersja beta jest zrobiona automatem, prace nad wersją profesjonalną trwają
na początku posta jest skrócona informacja co do instalacji moda i spolszczenia
dokładna instrukcja "dla niekumatych" znajduje się w cytacie w dolnej części posta
------------------------------------------------------------------------------------------------
ściągnąć z:
beta1: http://www.przeklej.pl/pl...xe-000a1l2bq96u
beta2: http://www.przeklej.pl/pl...ip-000asgbrn5a5 //haslo do archiwum: "devmajaczek" (bez cudzysłowiów)
[informacja o beta2.5PL w drugim poście]
hasło: devmajaczek
paczka zawiera:
-plik czytaj.txt z listą autorów/zmian
-plik z rozszerzeniem *.mod zawierający tłumaczenie
-plik ini do wgrania do katalogu ścieżka_gothic\system gdy gramy w wersji mod (od beta2)
instrukcja obsługi:
-jeśli zainstalowałeś wersję exe returninga - wystarczy wgrać plik mod do katalogu DATA w folderze instalacji gothica i tłumaczenie zacznie śmigać
-jeśli niestety zainstalowałeś wersję mod - wgraj plik mod do katalogu DATA\modvdf w folderze instalacji gothica a następnie popraw plik konfiguracyjny modu returning dodając nazwę pliku mod we właściwym miejscu - w razie problemów z konfiguracją poprosić o pomoc Dave
EDIT: instrukcja obsługi dla niekumatych zamieszczona na końcu postu
INFO: [NIEAKTUALNE] od beta 2.0
wersja beta nie zawiera polskich znaków (zadbamy o to w kolejnej)
w menu będzie trochę krzaków w miejsce polskich liter
wewnątrz gry będą znaki zapytania zamiast polskich liter
tym którzy instalują Returning po raz pierwszy zalecam instalację w wersji EXE, ponieważ:
-zapewnia bardzo dobrą integrację z GOTHICiem
-zawiera poprawioną wersję pliku gothic.exe zawierającą NOCD i mającą poprawione błędy
-powoduje znaczną optymalizację plików danych GOTHICa, cos skutkuje większą prędkością gry
-i oczywiście upraszcza instalację wszelkiego rodzaju tłumaczeń i łatek włącznie z naszym tłumaczeniem
UWAGA: wszystkie trzy elementy returning/rebalance muszą być w tej samej wersji (mod/exe), jeśli nie zrobiliście tego nie odpowiadam za błędy (jak również rosyjska ekipa)... wersja tłumaczenia jest przeznaczona do wersji exe jednak w wersji mod też powinna działać (po edycji konfiguracji moda)
Cytat:
instalacja dla niekumatych
@instrukcja obsługi
nie wiem czemu wszyscy tyle radzą i mieszają - instalka jest prosta:
-najpierw trzeba mieć czystego G2NK
-NIE INSTALOWAĆ G2MDK/gothic_starter
-zainstalować GMDK bez gothic starter
-zainstalować returning 1.0 w wersji exe
-zainstalować returning 1.1 w wersji exe
-zainstalować rebalance w wersji exe (pisze LOL) - ważne! rebalance zawiera upek do 1.15 więc jest konieczny
-wsadzić plik mod z paczki w pierwszym poście do katalogu katalog_gothica\DATA
-sprawdzić czy mamy prawidłowy plik vdfs.cfg - jeśli nie to poprawić
-teraz powinno zacząć działać, uruchamiamy grę przez gothic.exe
UWAGA: po instalacji w wersji exe returning integruje się z G2NK, oraz uniemożliwia instalowanie innych modów na tej samej instalcji gothica - tym którym to nieodpowiada proponuję mieć 2 instalacje gothica (1 dla returning i 1 zwykłą) lub skorzystanie z instalacji alternatywnej (w wersji MOD)
@Instalacja alternatywna
jeśli ktoś chce zainstalować returning w wersji MOD:
-najpierw trzeba mieć G2NK
-zainstalować GMDK+ gothic starter
-zainstalować returning 1.0 w wersji mod
-zainstalować returning 1.1 w wersji mod
-zainstalować rebalance w wersji mod - ważne! rebalance zawiera upek do 1.15 więc jest konieczny
-wsadzić plik mod z paczki w pierwszym poście do katalogu katalog_gothica\DATA\modvdf
- włożyć plik ini od adanosa do katalogu katalog_gothica\system
- włożyć plik ini z paczki do katalogu katalog_gothica\system
-teraz powinno zacząć działać - uruchamiamy przez gothic_starter.exe
UWAGA:
-nie odpowiadam za błędy w przykładowym pliku ini - jest on zrobiony przez osobę spoza naszej grupy i może nie działać prawidłowo
@uwagi ogólne odnośnie instalacji:
-aby zainstalować returning w wersji mod potrzebne jest 4gb wolnego miejsca na dysku na czas instalacji, potem miejsce się zwolni
-aby zainstalować returning w wersji exe potrzebne jest 8gb wolnego miejsca na dysku na czas instalacji, potem miejsce się zwolni
-jeśli masz za mało miejsca na dysku instalacja returning skończy się ale z błędem
-trzeba usunąć lub przenieść plik zangielszczenia aby nie przeszkadzał działać spolszczeniu
-nie należy mieszać instalacji mod i exe bo będą błędy których nikt nie ma zamiaru poprawić
Cytat:
tłumaczenie grupy prowadzonej przez majaczka
członkowie:
-majaczek
-fifka63 (z the-modders.org)
-Dave (z the-modders.org)
-Regynild
poprawki drukarskie:
-majaczek (naprawa tekstów gdzie przeoczono)
sztab techniczny:
-majaczek
poprawki tłumaczenia:
-nieobecne w wersji beta
UWAGA! Autorzy spolszczenia roszczą sobie takowe prawa autorskie:
Cytat:
PRAWA AUTORSKIE:
jeśli chcesz opublikowąć plik mod z mojej/oficjalnej paczki lub jego zawartość w innnej paczce niż moja/oficjalna lub zrobić instalkę musisz:
-zamieścić plik czytaj.txt z oficjalnej paczki
-umieścić paczkę/instalkę pod hasłem "devmajaczek"
-w przeciwnym wypadku nie masz prawa publikować tej zawartości
?ródło: Themodders.org
Moja opinia o spolszczeniu:
W sumie to jest tekst przepuszczony przez translatot więc występuje bardzo dużo "kfiatków" Mimo wszystko idzie się połapać o co chodzi w modyfikacji. Zadania są czytelne, dialogi równiez. Od czasu do czasu idzie się natknąć na nieprzetumaczone rosyjskie lub angielskie slowo jednak jest tego bardzo niewiele i da się polapać we wszystkim.
Mam nadzieję że uszczęśliwiłem tych, ktorzy o polonizacji nie wiedzieli