Być może słyszeliście o czymś takim z innych for/stron.
Na sam początek, trzeba wiedzieć, o co w tym chodzi. Tutaj możemy sprawdzić, kto jest lepszym pisarzem. Zgłaszają się dwie osoby do walki i dwie do sędziowania (trzecią do sędziowania jestem zawsze ja ). Podaję temat, a uczestnicy piszą zgodnie z tematem, który napisałem, do jakiegoś terminu, który ustala (zgadnijcie kto) - ja. Po tym terminie, osoby wyznaczone do sędziowania, piszą swoje opinie (maksymalnie przez jeden dzień). I tak dalej i tak dalej XD
AHA! ZMIENIAM ZASADĘ! Kolejny temat wybiera zwycięzca poprzedniego pojedynku!
Warunki uczestnictwa:
a) dla pisarzy: żadne, muszą tylko wyrobić się w danym czasie
b) dla sędziów: muszą często wchodzić na stronę, oceniać w miarę obiektywnie i pisać w miarę bezbłędnie.
Po wygranym pojedynku, osoba dostaje punkt. Kto uzbiera pięć punktów, otrzyma medal. Warunek jest jeden: nie można dwa razy pod rząd brać udziału (sędziować można).
Dobra. Skoro wszystko jasne, to...
Jeśli macie pytania - piszcie śmiało. Jeśli chcecie się zgłosić do sędziowania lub walki - piszcie śmiało. Ogólnie, chcemy się dobrze bawić
EDIT: OPOWIADANIE ALBO WIERSZ - osobiście wolałbym to pierwsze
PIERWSZYM UCZESTNIKIEM JESTEM JA. Temat to "Walki gladiatorów".
Dobra, piszę post pod postem, ponieważ skończyłem swoje. Niestety, z opowiadaniem się nie wyrobiłem, ale za to napisałem wiersz. Drugie niestety: średnio pasuje do tematu. No to:
Krew leży na twardej ziemi,
Z widowni oklaski brzmią,
Ale z policzków pięknej Reni,
Lodowate łzy spadają.
Jej mąż poległ w walce,
Wojownik zabił go.
Odcięte, krwawiące palce,
Potoczyły się daleko.
Przebił serce, odciął ręce,
Po czym zginął w udręce.
Złotem zasypano zwycięzcę,
Przegrany poddał się klęsce.
Wygrany wciąż tryumfował,
Swe ciało całe zachował.
Miecz miał cały zakrwawiony,
Nie przejmował się płaczem żony.
Zyskał sławę, wygrał na arenie,
Później poślubił tą samą Renię,
Ta o śmierci męża zapomniała,
Nowego wiele bardziej kochała.
Lecz pewna koleżanka przypomniała,
O tym, że nie raz męża zdradzała,
O tym, że ten nowy go zabił,
?e się strasznie tym czynem zhańbił.
Zakończenie tej historii,
Tajemnicą pozostało,
Ale można przypuszczać,
?e dobrze się nie stało.
AHA! ZMIENIAM ZASADę! Kolejny temat wybiera zwycięzca poprzedniego pojedynku! Jury ocenia prace dopiero po wstawieniu przez Reza.
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
Gladiatorzy, woje potężne,
Silne, sprytne oraz mężne,
Miecz swój chwytają,
Do walki ruszają,
Nagród tyle, co mleka z dżdżownicy,
Gdyż w większości to niewolnicy,
Bunty wybuchały często,
Krew lała się szybko i gęsto,
Zalała by pole na trzysta mil,
Tylko w kilka krótkich chwil,
Zbroje ciężkie noszą,
Nikogo o nic nie proszą,
Bo po głowie jedynie dostaną,
Tak podoba się ich panom,
Ku gawiedzi uciesze giną,
Z celem życiowym się nie przeminą.
Wiem, że krótkie, ale mam zawalone teraz w szkole, co chwile sprawdziany, piszę podanie (długi opis życia) do JA, oraz opowiadanie fantasy więc ... A nie jestem jednym z tych którzy się zgłaszają i prac nie oddają .
KzL - twój wiersz jest długi ale ma wiele błędów. Rymy: "go" i "daleko" tak średnio do siebie pasują. Jak przegrany jest martwy to jak mógł trumfować? XD. Raz rymy są 1-3, 2-4 a raz 1-2, 3-4. W przedostatniej zwrotce w ostatnim wersie jest więcej sylab. Mimo tego fajnie się go czyta. Dobra koniec błędów 7/10.
Rezo - w twoim wierszu nie ma błędów ale jest krótszy. Tylko od połowy wiersza nie ma powiedziane kto by się buntował i kto by co robił. Ale to nie zmienia faktu że... dostajesz 7-/10. Nie czytało się go aż tak fajnie jak wiersz KzL.
KzL - No, wiersz mi się spodobał, dobrze jest ułożony i wszystko jest na swoim miejscu. Tylko niektóre rymy, nie pasują do siebie, natomiast niektóre dziwnie się czytało, ale sam w sobie wiersz jest dobry .
Rezo - Tutaj jest podobnie, z rymami. Niektóre są dziwne. Co do ułożenia... mogłeś go jakoś podzielić, tak jak KzL, bo tworzy sobą papkę tekstów, którą się niezbyt przyjemnie czyta, jednakże wiersz utrzymuje dobry poziom.
W ogólnym rozrachunku zagłosowałbym na was równo, jednak ktoś musi zadawać... Niech będzie Rezo! KzL już zadawał XD.
Temat: Kaczki w stawie Uczestnicy: Biały Wilk kontra Artheneos (swoją drogą to fajnie wyszło, bracia rywalizują ze sobą )
Sędziowie: Eregrin, Kamilzlasu, Kuba75.
Piszecie do PI!TKU, 27 MARCA, godzina 20:00.
Jury opinie wstawia do 20:00 następnego dnia.
Jeśli komuś nie odpowiada, to proszę pisać.
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą