Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Golem
Autor Wiadomość
Fortuno 

Monet: 3

Wysłany: 23-07-10, 15:08   Golem  

Link do zapowiedzi

Cóż, prace nad komiksem zajęły mi miesiąc. Kilka informacji:
:arrow: Komiks dzieje się na wyspie Khorinis, która jest królestwem. Imiona postaci są inne niż w grze.
:arrow: Komiks liczy 307 obrazków, 7 arkuszy.
:arrow: Na wyspie są dwa kręgi: Ognia i Wody. Każdy ma swój klasztor (w komiksie został pokazany tylko Ognia). Krąg Ognia ma Radę składającą się z pięciu osób (Rada Pięciu), a Krąg Wody z trzech osób (Rada Trzech).
:arrow: Na początku przez chwilę narrator ma białą czcionkę, co oznacza, że jest to wstęp do komiksu, krótkie przedstawienie. Później narrator jest żółty, co oznacza początek komiksu. Biała pochylona czcionka oznacza to, że narratorem jest golem (retrospekcja). Później czcionka cały czas jest biała, co oznacza akcję komiksu. Później czcionka znowu staje się żółta, co jest po prostu oznaką epilogu.
:arrow: W kwestiach orków nie bawiłem się w tworzenie ich języka tylko po prostu pokazałem przetłumaczone kwestie. Dlatego są napisane pochyłą i pogrubioną czcionką.

No, więc zapraszam do czytania :) .

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.

Cytat:
Ready to set the world on fire...

Brand

Pumo 
Full-Time Employee

Monet: 16
Medale: 7

Wysłany: 23-07-10, 15:45     

Całkiem ciekawy komiks, muszę powiedzieć, czytało się przyjemnie. Pomysł oryginalny, postać golema bardzo fajnie wykreowana. Zamiast tępej i pokornej kupy kamieni, zrobiłeś ciekawą, wkurzoną i czasami zabawną postać - duży plus. Co prawda temat wojny ludzi z Orkami jest już kompletnie przewałkowany, to jednak historię poprowadziłeś całkiem ciekawie (zwrot akcji - ucieczka golema i maksymalnie filmowy i przewidywalny powrót). W zasadzie bardziej niż na akcji, skupiłeś się na relacjach golema z ludźmi i jego rozmyślaniach. Ogólny efekt jest zadowalający. Jeśli chodzi o teksty, to na początku po prostu razi ogromny nadmiar niepotrzebnych tekstów narratora, na szczęście później było lepiej. Co do wykonania, nie mam żadnych zastrzeżeń (aha, arkusz którego użyłeś został zrobiony przez Dartama, a Fargel tylko przerobił szablon na różne rozmiary). Ogólnie, komiks przyzwoity, przyjemnie się czytało, ale brakowało mu trochę kopa i taki jakiś krótki :P Ale chyba mogę wstawić... 8-/10.
| Biała Śmierć | Dwa Światy

Jeśli popierasz Nową Prawicę, wklej to do podpisu.

Garrador 
Arcymag arcylisz

Monet: 13
Medale: 1

Wysłany: 23-07-10, 15:51     

Cóż... ciekawy, oryginalny komiks. Naprawdę, podobało mi się.
O ile sam początek był nudny, gdyż ponownie orkowie masakrują świat w swojej wielkiej liczbie, to potem zaczynało się ciekawiej. Przebudzenie golema nudne, charakter i zachowanie owego mnie... zdziwiło. Naprawdę, pozbywasz się stereotypów i za to plus. Zwrot akcji, a mianowicie ucieczka golema szokował i był BARDZO dobry. To chyba największy obok charakteru istoty plus. Końcówka również ciekawa, ale raczej się jej spodziewałem. Tylko skąd on wytrzasnął tą dwójkę? o.o . Ogólnie bardzo dobry i oryginalny komiks pod względem fabuły.
Wykonanie jest już gorsze. Arkusz jest dobry. Jeśli chodzi o screeny... średnie. Typowo średnie. Bez innowacji, a zarazem w cale nie są brzydkie.
Na screenie z przebudzeniem Golema zdawało się się, że widzę czar "Krzywda" Wprost z DnD. Ten taki czerwony słup :P . Efekty nie wyszły najgorzej, ale na kiepskiej grafice słabo się prezentują.
Za to bitwy były całkowicie beznadziejne. Pierwsza... dwa screeny? Pokaz orków, pokaz zaklęcia, koniec walki. Co to jest?! Dalej było już lepiej, acz niekoniecznie dobrze. Szczególnie to, że raczej tylko przywołałeś orków w środku miejsca bitwy. Jeśli tego nie zrobiłeś, to takie wrażenie jednak pozostaje. Słabiuśkie bitwy. Ale dostajesz plusika za ustawianie dużej liczby rycerzy :P
Do tekstów NIC się nie przyczepię. Nie widziałem żadnych zbytnich błędów, a dymki zrobiłeś całkiem niezłe.
Podsumowując, -9/10 to ocena na jaką zasługujesz. Mimo średniego wykonanie, powalasz oryginalnością. A fabuła i klimat liczą się bardziej.

"Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!

Ostatnio zmieniony przez Garrador 23-07-10, 15:54, w całości zmieniany 1 raz  

karpczonisko 

Monet: 5
Medale: 2
Warn: 1/4

Wysłany: 23-07-10, 15:51     

Super. Po prostu zawaliste choć początek wydawał się taki... Niszowy. Ale cała reszta była bardzo dobra mnie zresztą zdziwiła aż taka ilość palów i orków... Nie cięło się trochę? Tak po za tym moja ocena to 9/10.

"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]

Eskel 

Monet: 8

Wysłany: 23-07-10, 16:03     

Heh... Komiks wyszedł ci na prawdę ciekawie, czytało mi się go bardzo przyjemnie. Trzeba przyznać że świetnie udało ci się wykreować postać Golema... Czasami była zabawna, wkurzona, a innym razem zachowywała się jak normalny człowiek. Pomijając fakt że jednak miała te odruchy 'Golemowskie" xP Fajnie rozwinąłeś wątek przyjaźni Xardassa i Golema... =] Do wykonania nie można się przyczepić, jest dość dobre. Niektóre ujęcia były bardzo fajnie zrobione. Pojawiło się kilka efektów i muszę przyznać że moment ożywania Golema wyszedł ci świetnie, no może nie przesadzajmy, ale dobrze ci wyszedł. =P
Teksty... W porównaniu z komiksem konkursowym, tu zastanawiałem się czy oby na pewno ty je pisałeś. Jest w nich duża różnica, błędów ortograficznych czy interpunkcyjnych nie pojawiało się zbyt wiele, a jak już takie były to chyba ich nie zauważyłem. ;D Nie wiem jakie oceny wystawili poprzednicy bo nigdy na nie nie patrze przed wystawieniem własnego komentarza ale w moim uznaniu zasłużyłeś na te 8+/10 z tym że dość blisko 9...

Miłosz 

Monet: 4

Wysłany: 23-07-10, 16:24     

Skoro dałem ci Wenę to teraz muszę skrytykować ci komiks:

Fabuła: Najgorsza ze wszystkich 10/10 !!! A tak na prawdę: Golem głównym bohaterem, zdziwiło mnie kilka momentów. Według mnie najoryginalniejsza fabuła tego roku!
Chociaż było parę...hmmm...np: Ożywianie Golema... było takie szybkie, a zwykle ożywienie takiej bestii wymagało by trochę czasu. A co mi tam, 95\100 - Moje ostatnie słowo.

Eragorn 

Wysłany: 23-07-10, 16:47     

Twoja praca nie poszła na marne tyle ci powiem.
Komiks jest średniej długości ale czyta go się szybko i przyjemnie po prostu nie zauważa się upływu czasu to niewątpliwy plus ;) , zaskoczyło mnie to jakoby Xardass (tak trudno o wymyślenie dobrego imienia :mrgreen: ) "zaprzyjaźnił" się z Glumem to mnie naprawdę zaskoczyło :o . W kwestii technicznych nie to nie ma większych błędów ani żadnych specjalnych "bomb", spodobało mi się rozwiązanie w stosunku do narratora. Fabuła na prawdę mnie wciągnęła a kiedy czytałem komiks miałem wrażenie,że otwarto kilka wątków,które mogą umożliwić nowy komiks o podobnej tematyce. Nie pozostaje mi nic więcej jak wystawić ci mocną dziewiątke

xxxl 

Wysłany: 23-07-10, 17:06     

Całkiem fajny komiks. Zabieram się do oceniania!
Długość: 8,75/10
Fabuła: Było ciekawie. Co prawda atak orków jest nieco oklepany, ale masz plusy za wykorzystanie golema w roli głównego bohatera i za zwrot akcji, czyli jego ucieczkę. Nie spodziewałem się również, że golem będzie rozumny i że polubi maga. Daję 9,75/10 za ten atak orków :P
Grafika: W całym komiksie były porządnie cyknięte screeny, znalazło się też kilka takich, które wybijały się ponad resztę. Niestety, pierwsza bitwa była beznadziejna. Następne - nieco lepsze, ale także mogły być jeszcze lepsze. Scena ożywiania golema była bardzo ładna. Dam... 7,5/10.
Teksty: Zwykle pasowały do sytuacji, teksty golema były dość śmieszne... co ciężko uznać za minus, nawet w takim komiksie odrobina humoru nie jest zła, błędy - były, ale mała ilość. Zdecydowałem się dać ci za to 9/10.
Ogólnie: 8,75/10

http://gothickomiksy.pl/viewtopic.php?t=1969

Komentujcie i oceniajcie.

Vesten 
Hand of the King

Wysłany: 23-07-10, 17:34     

Jednym tekstem mnie powaliłeś: "Król Khorinis - Lord Khor"
XD

Przejdźmy do rzeczy.
Wykonanie jest porządne, tak samo teksty. Szczególne gratulacje za ustawianie sporych armii, chociaż bitwy nie wyszły najlepiej - kilka rzutów z góry... Zmarnowałeś swoją pracę. A fabuła... Oryginalna, naprawdę oryginalna i wciągająca. Golem miał ciekawy charakter, tak samo Xardass. Wolałbym jednak, żebyś wymyślił własne imiona. Niemniej jednak... No nie wiem, co powiedzieć. Komiks zasługuje na 9/10 i taką też ocenę ci wystawiam ;) .

Poeta
Milten

Jeśli popierasz Nową Prawicę, wklej to do podpisu.

MattiR 
Gray Hat Pirate

Monet: 21

Wysłany: 23-07-10, 18:38     

Witam na dzisiejszej lekcji. Dziś ugotujemy komiks wraz z użytkownikiem Fortuno. Na początek potrzebujemy duuuży garrnek. Najlepiej marki Khorinis ze zmodyfikowanymi elementami imiennymi. Do garrnka wrzucamy wojnę ludzi z orkami i gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie dorzucamy do tego maga, który ma pomysł jak obronić miasto oraz magiczną istotę o trudnym charakterze. Każdą z głównych postaci należy posiekać na kawałki a cechy charakteru dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić to wspomnieniami Golema i już prawie gotowe. Przed podaniem należy doprawić ładnymi ujęciami, mało znaczącymi podmiotami okołofabularnymi a wszystko podać na batalistycznym talerzu. Smacznego.

A teraz normalnie. Fabuła jest zbitką niezłych pomysłów, choć pierwszym z nich jest oklepana wojna ludzi z przeważającymi siłami orków. Niemniej oklepany jest mag, który wie jak orków powstrzymać. Najmniej oklepany jest tytułowy Golem.
Technicznie jest okej. Dobrze działa ci jak widzę Gothic bo jakbym dał tyle postaci co ty to wyskoczyłby mi AV. Nieźle wykonane sceny batalistyczne, a ujęcia są bardzo dobre.

Ocena za komiks wynosi 7/10. Nie jest to jakaś rewelacja, ale na pewno bardzo dobra praca.

Bartek 120 

Monet: 7

Wysłany: 23-07-10, 20:26     

To bardzo sympatyczna praca. ;) Mimo, że podobne fabuły już były i dalej się ciągną to ten komiks udowadnia, że ta sama fabuła nadal przyciąga. Przystępuje do oceniania. :D I zacznę od fabuły. Na początku trochę mnie rozczarowała. Ot tak po prostu nawet sam król zgadza się na obudzenie golema. Jednak wiem, że musiał stawiać wszystko na jedną kartę. Dalej było lepiej. Umieściłeś tam kilka nieprzewidywalnych zwrotów akcji. Chcę jeszcze dodać, że podziwiam ustawianie wszystkich strażników i orków. Sam wiem jakie to męczące. Co do fabuły to wszystko co chciałem powiedzieć. Czas na teksty. Błędów nie zauważyłem. Tak, więc ocena za teksty będzie dobra. Mogę dodać, że sam golem potrafił sprzeciwić się, choćby królowi. Przede wszystkim nie bał się wyrazić swojej opinii. Plus za to. ;) Na koniec zostało wykonanie. Powiem krótko bez zarzutu. ;) To już wszystko za komiks daję ci zasłużone 9\10. ;)

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

Gwizdek 

Monet: 7
Warn: 2/4

Wysłany: 24-07-10, 11:29     

Jea! Fortuno dodał komiks! Już oceniam:

Na pierwszy ogień pójdzie fabuła. Jest bardzo oryginalna, ale przegonił Cię Calvin. Ma oryginalniejszą. Ożywienie Golema było świetne tak jak i to, że golem nie był w pełni posłuszny. Ale zawołać 2 kumpli i zabić szefa orków? To była przesada. Zwroty akcji też były ciekawe, przytoczę tutaj ucieczkę Króla/Lorda z oblężonego miasta.

Potem będą teksty. Zniszczyłeś mnie różnorodnością. Na początku żółte, potem białe itp. Błędów ortograficznych i interpunkcyjnych było mało. To dobrze. Humor golema jest pasujący do sytuacji. Teksty w tym komiksie to mocna strona.

No to teraz grafika i modyfikacje świata. 88 obrazek wygląda tak jakby golem się rozpadał. Obrazki są w miarę przyzwoite, jasność kadrów również. Bez modyfikacji. Przynajmniej ich nie widać.

Postacie. No tu jest słabo. Dodałeś tylko 2 postacie chyba. Króla/Lorda i tego śmisznego maga który grał klona w konkursie komiksowym Generała. Imię Xardass mnie zmiażdżyło. Oryginalne imię. Guln jest fajne i proste. Ustawienie golema na obrazku 72 mnie zniszczyło. Kurdę, ciągle coś mnie niszczy i miażdży.

Komiks Fortuno to dobry komiks, przewyższający kilka komiksów, których nazwy pominę.

Ocena to 9/10. Byłoby 10/10 gdyby nie kilka błędów.

Ocenił: Gwizdek

VchrisV 

Monet: 14

Wysłany: 25-07-10, 09:05     

Jestem zadowolony, że dostałem to, co oczekiwałem :)
A patrząc na zapowiedź i twoje umiejętności podejrzewałem, że wykonasz dobry komiks: z niewielką liczbą małych błędów, nieprzełomowy - ale dobry.
Fabuła prezentuje się najlepiej. Ożywiony golem, który często 'wymyka się spod kontroli' i z poczuciem humoru. Ale ma to też wadę: TYLKO teksty Gluna są śmieszne i pasujące. Tekst palladyna z obrazku 181 to... Żenada niestety. No i zauważyłem pewien często powtarzający się u początkujących błąd - raz teksty narratora są w czasie teraźniejszym, raz w przeszłym. Na szczęście inne aspekty fabuły dają radę.
Wykonanie nie jest szałowe, ale przynajmniej wygląda przyzwoicie. Co prawda te duże fazy bitwy nie wychodziły najlepiej. Efekt ożywiania golema był dobry, ale patrząc na fabułę można oczekiwać czegoś bardziej... Epickiego. Ale to można Ci wybaczyć, w końcu nie można w tym stadium oczekiwać od Ciebie efektów jak w komiksach Pumo :P
Ogółem, komiks jest dobry. Dobry, nie bardzo dobry, nie wyśmienity, ale po prostu dobry. Z wielką chęcią i poczuciem spełnienia daję Ci 8+/10.
I powodzenia na przyszłość.

ReDmAsTeR(PL) 

Wysłany: 25-07-10, 11:04     

Komiks jest piękny. Historia jest ciekawa, pomysł mi się podoba. Niekiedy się uśmiechnąłem np. jak golem powiedział ''...skamieniałem'' i coś tam dalej ;)
Łączniki są dobrze wykonane, sceny walki i nie tylko również. Wszystko jest idealne. I mam takie pytanie, ten Xardass znalazł w końcu tego golema? xD

Ogólnie za komiks masz 9/10 ponieważ w miarę krótki jak się wciągniesz. Wszystko inne jest bomba! Rób dalej takie komiksy.

Dodatkowo JAKO PIERWSZY OTRZYMUJESZ mój pierwszy znaczek wartości ;)

Elminster 
1/2/3/24/4

Monet: 8
Medale: 3

Wysłany: 25-07-10, 15:40     

Hmm szczerze mówiąc spodziewałem sie po tobie więcej. Nie znaczy to że jest źle ale moglo by być dużo lepiej. Zastosowałeś jeden niezwykle oklepany pomysł. Mam tu na myśli wojnę z orkami, było to juz walkowane wiele razy i się już znudzilo. Na szczęście sutuację ratuje "kontrpomysł" :P czyli tytłuowy Golem. Jest on postacią całkiem ładnie zrobioną posiadającą własny oryginalny charakter, który czasami potrafi nawet rozśmieszyć. Kolejną ważną postacią jest Xardass...no cóż nie wyszło Ci imię tego bohatera (sorry Xardass1 :) ) jego charakter też jest taki sobie. Zwłaszcza na początku później jednak pokazujesz że Xardass nie jest zwykłym bohaterem ale ma też swój umysł. Bitwy z orkami Ci nie wyszły a pomysł z wystawieniem samych strażników byl co najmniej nie na miejscu. Mogleś naprawdę nieźle wydłużyć komiks gdybyś nacykal więcej ujęć batalistycznych co w przypadku orków taką trudną sztuką nie jest. Samo zakończenie jest...interesujące i być może pozostawia nadzieję na kontynuację.
Co do tekstów to były6 one klimatyczne zwlaszcza Golema...i chyba tyle :) Wykonanie złe nie było...mogleś się jedynie bardziej postarać przy scenach batalistycznych...
Za całkiem udane dzielo stawiam...8\10

"the smell of your flesh
so rancid and fresh
it keeps me alive"
~Bloodbath - Cry My Name

lordwik 

Monet: 1

Wysłany: 27-07-10, 09:28     

Przeczytałem to tydzień temu ale dopiero teraz postanawiam to ocenić.
No więc komiks jest dość krótki- co jest wadą.
Najpierw co nieco o fabule- jest dość orginalna- wprawdzie znów jest tu temat wojny z orkami ale opowiedziałeś historie nie jakiegoś mega herosa, wybrańca innosa (zrymowało się XD ) ale golema co jest całkowicie nowym pomysłem.
Zachowanie Golema zostało przedstawione bardzo realistycznie.
Najlepszy w całym komiksie jest finał jak golemy atakują orkowego herszta.
Tylko mogłeś w skrócie wytłumaczyć skąd golem wytrzasnął ekipę.
Teraz odrobinę o wykonaniu- bitwy były FATALNE!!! Prawie każda bitwa to dwa zdjęcia- jedno pola bitwy, a drugie palladyna z czarem. Natomiast bardzo dobrze ci wyszły np: reakcje golema podczas przebudzenia.
Tekstom ie ma co zażucić- niektóre teksty golema mnie roźśmieszyły.
Moja ogólna ocena to 8+/10.

Lestek147 
Oyashiro-sama

Monet: 12

Wysłany: 27-07-10, 11:26     

6/10
Komik krótki, beznadziejne bitwy (zobacz sobie Wyspy Skazańców :D albo komiksy Piotra_PL ) końcówka zresztą też... skąd reszzta golemów, gdzie armia, gdzie trolle o których gadał orkowy herszt ? Zero wyjaśnienia... beznadzieja... Graficznie też kiepsko.... komiks ratuje dobrą fabuła (i golem) chociaż dałoby się to "podać" w lepszej formie.

Karik04 

Monet: 5

Wysłany: 01-08-10, 12:09     

Komiks ciekawy, ale na najwyższej półce bym go nie postawił.

Fabuła: pędzi jak pijany Struś Pędziwiatr :D Brakuje jakiegoś zwolnienia, przystopowania. Ale tyle upchnąłeś w tych siedmiu arkuszach... mogłeś dłużej a wolniej.
Mimo pośpiechu zdołałeś zgrabnie przedstawić postaci. Problem w tym, że oprócz golema są one płaskie i jednowymiarowe. Khor to arogancki władca. Jego nagła zmiana ("Umrę wraz z mymi ludźmi!") jest nieprzekonująca. Xardass(1) to dobry, mag a golem... on jest postacią pełnowymiarową ;)
Podobna fabuła jest w "Mutancie" Calvina.
Jeszcze tylko powiem, że fabuła przewidywalna jak "Moda na Sukces". Tym "hepi endem" zalatywało od początku. Nie spodziewałem się tyko, że husaria będzie tak "liczna".
Za fabułę 7-/10

Wykonanie: sklejka dobra (Fargelowe arkusze zawsze dobrze się prezentują). ujęcia takie sobie. Są dobre ujęcia, ale są też słabe. Miejscami brakowało łączników. Mod ScorpionX'a ładnie usprawnił Khorinis. Ale to nie twoja zasługa.
Bitwy zrealizowałeś słabo. Widać, że po prostu insertowałeś wojowników jak szalony. Nie czuć ogromu, monumentalności, skali i statusu bitwy. Ujęcia nie wyglądają ładnie, widać podświetlone postacie.
Zbyt też nacudaczyłeś z narratorem.
Byłbym w stanie dać 7+/10 gdyby nie fatalne bitwy. Tak masz tu tylko 5+/10. Ale z taaaaakim plusem!

Teksty: Były byki z gatunku "koniec czubek". Czubek to ja byłem próbując znaleźć w tym sens xD Takich poważnych byków się ustrzegłeś.
Teksty nie są luźne. Ba, są bezjajeczne. Brak im ikry. Są suche i nieprzyjemne w czytaniu. Nie czuć przesadnego realizmu. Tu wybija się golem mówiący jak trzeba. Khor mówi dziwacznie a to jego " Wiesz co, Xardass? Chyba jednak ucieknę" czy jakoś tak, ale sens chyba dochowałem.
Narratora wykorzystałeś dobrze.
6/10.

Ogólnie: nie jest to wykwintne danie, ale solidne żarcie na pewno (jeśli mogę pozwolić sobie na żywieniową metaforę). Gdybyś to rozwinął do 10-13 arkuszy nie odczuwałbym niedosytu, że mogło być lepiej (smaczniej?). Bo komiks miał aspiracje, miał ambicje, zadatki. Zabrakło tylko iskry...

Ocena: 7/10.

Chocolate 

Monet: 1

Wysłany: 08-08-10, 17:29     

A mi się komiks podoba.
Nawet mogłabym powiedzieć, że bardzo.

Ale w sumie jestem dziewczyną, komiks w pewnych momentach nawet mnie wzruszał... Dobra, nieważne... Wezmę się za ocenianie.

Fabuła jest dobra, pomysłowa. Fajne było to w jaki sposób wyrażał się o ludziach golem. Może trochę to było przewidywalne, ale mi się i tak podobało. :P

Teksty w porządku, błędów raczej nie było.

Trochę myliły i... raziły kolory tych czcionek - przed rozpoczęciem lektury przeczytałam dokładnie wszystkie wskazówki, a i tak mi się to mieszało.
Poza tym ani trochę nie podoba mi się kiedy w komiksach używana jest żółta czcionka.

Screeny ładne.

Nadal utrzymuję się w przekonaniu, że numerowanie obrazków jest rzeczą zbędną, ale jak kto woli :P

Widać, że robiłeś komiks starannie. Podobał mi się.
Szkoda tylko, że taki krótki... :P
Hmm... 8+/10.

To MOJE! :
Karykaturalne Rysunki
Srebrne Pióro
II i IV wartościowi

Drako 

Wysłany: 03-03-11, 20:32     

Noo Powiem tak. Skoro przeczytałem komiks do końca to znaczy że mnie wciągnoł a to dobrze wróży.

Od dawna mialem ochote na komiks z orkami no i takowy znalazłem.
Do 4-5 arkusza czytało się miło potem nadeszła bitwa i.. odnosze wrazenie ze przy 6 arkuszu juz mialeś dość komiksu i próbowales go jak najszybciej skonczyc. A szkoda. Innym faktem jest to ze nie wyobrazam sobie kamiennego golema ktory niszczy Hordy orków (na podstawie moich informacji zakonczyło by się koncem ataku orków ale i śmiercią golema tzwn zamienieniem w sparalizowaną kupke kamieni )

no dobra koniec z krytykowaniem czas na ocenianie :D

Nie wiem zabardzo jak okreslic szczegóły to odrazu podam całosc..

oceniam na 7+/10 (wiem to bardzo surowo) zabrałko mi tej akcji na bitwie.. no nie wazne. masz do tego dryg i to mi sie podoba.. no i masz gust. Zycze powodzenia w nastepnych pracach. Troche popracujesz a mysle ze bedzie bestseller ;]

Martin 

Wysłany: 04-03-11, 20:30     

Komiks jest bardzo dobry, jednakże zdarzyło się kilka błędów które pragnę wymienić. Otóż.
Najbardziej, w oczy razi tępo fabuły. Na początku, fabuła idzie wolno, w tempie idealnym. Jednak potem, gdy zaczyna się atak orków, fabuła nagle strasznie przyśpiesza. Ten komiks mógłby być jednym z najlepszych i mieć ponad 10 arkuszy, gdybyś tylko przedłużył walki z orkami, te na farmie, w Khorinis i inne. Błędów ortograficznych nie zauważyłem, omyłek językowych także. Screeny są bardzo ładnie zrobione, więc mogę teraz tylko powiedzieć, że komiks zasługuję na ocenę 6/10, przepraszam, ale ta szybka fabuła na prawdę przeszkadza w czytaniu komiksu. :)

P.S. Zrób kontynuację, na prawdę, może wyjść z tego ciekawa trylogia.

Fortuno 

Wysłany: 15-04-11, 20:12     

Kontynuacja jest w planach, ale od kiedy wyszedł golem myślę nad tym, co miałoby być w tej kontynuacji. Mam kilka pomysłów, ale muszę wszystko ułożyć w spójną i interesującą fabułę.
O komiksach nie zapomniałem, po prostu zrobiłem sobie wakacje. A moim kolejnym komiksem ma być Golem 2, bo tak sobie postanowiłem.
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.

Cytat:
Ready to set the world on fire...

Brand

Spiro 

Wysłany: 16-04-11, 13:40     

Fabuła komiksu jest średnio oryginalna, zawarłeś ciekawe zwroty akcji. Różnorodność kolorów tekstów wygląda ładnie, ale czasami razi w oczy. Ogólnie mało błędów wychwyciłem, więc za teksty masz u mnie plus. Obrazki są wykonane przyzwoicie i na dobrym poziomie

Ogólnie praca dobra, ale do ideału trochę jej brakuje
Ocena: 7/10

xdsser 

Wysłany: 21-10-11, 14:17     

Bardzo fajny komiks. Podobał mi się. Bardzo dobrze wybrane postacie, wykonanie też niczego sobie. Te bitwy zrobione super i dobrze wykorzystany mod na bramę i barykadę w Górnym Mieście.

Fabuła: podobała mi się 5/5
Wykonanie: też niczego sobie 4/5

Ogólnie to 9/10
Historie z Nowego Obozu (mini-komiksy)
Wojna (w produkcji)( zobacz zapowiedź )
Moja cegiełka Wspólnego Komiksu

Lubię GothicKomiksy bo to FAJNE FORUM jest!!!

Generał 

Monet: 12

Wysłany: 02-11-11, 12:43     

No to jazda. Informuję, że komiks oceniam na bieżąco.

Nie powiem ciekawy komiks, ale już na samym wstępnie ma niedociągnięcia. Czy fabuła toczy się przed akcją w grze czy potem? Zamek w Górniczej Dolinie, sugeruje że jest to po wypadzie Beziego w Khorinis... ale, ale. Pojawia się młody mag Xardass. Nie wiem, czy to młody Xardas, ale w młodości miał o jedno "s" za dużo? Jeśli to prawda, to komiks już na wstępie jest nielogiczny.
O, bym zapomniał. Fajnie nazwałeś Radę magów. Tam gdzie siedzi 3 magów w Radzie nazwałeś "Radę Trzech", a tam gdzie siedzi 5 magów w Radzie nazwałeś... BAM-BAM-BAM-BAM... UWAGA! "Radą Pięciu"! ALEŻ TO GENIALNE. No i przekombinowałeś z tymi kolorkami tekstu narratora. Przeczytałem co będą znaczyć te kolory, popatrzyłem w bok i nie mogłem sobie już przypomnieć co znaczy biały pochyły tekst :P .
Obrazek od 33 do końca arkusza. CO!? Nie dość, że najpierw ustawienie się w odpowiedniej pozycji zajęło im godzinę, to jeszcze w razie niepowodzenia stało 3 strażników, którzy mieliby zabić Golema. Przecież była rozmowa, o tym, że Golem ma im pomóc w walce z orkami. W ogóle pokonać wszystkich orków. Jeśli 3 strażników, miałoby pokonać Golema, który mógłby pokonać całą armię orków, to znaczy, że ci właśnie strażnicy mogliby pokonać najeźdźców. TO PO CO IM TEN GOLEM? Tak, wiem, czepiam się :P .
O widać, że postarałeś się o humor. Golem: "Skamieniałem z wrażenia..." Dobre.
Jedyne co mi się trochę nie podoba, to to że niby arogancki król, a jednak zamiast szlachty, wojskowych i siebie, chce wysłać zwykłych kmieci. No i jeszcze wysyła generała, zamiast zwykłego szeregowego, aby dostarczył wiadomość na drugi koniec miasta.

WALKA. Taak. Nareszcie coś fajnego. Widać, że zrobiłeś to po łebkach, no ale niemożliwe byłoby ustawiać każdego żołnierzyka w szeregu i później męczyć się z ustawianiem ich do sceny walki. Chociaż nie wygląda to najlepiej, to jednak też nie najgorzej :P . Najbardziej podobała mi się druga fala, gdzie został tylko jeden żołnierz xD . A co by było, gdyby wszyscy padli? Remis? To z jednym ocalałym, jest trochę naciągane :P . Widać też, że skorzystałeś z moda. No w końcu ktoś pomyślał o tym, aby zrobić jakieś zamknięcie do bramy.

No dobra, jestem gdzie król przedostał się do klasztoru. I co go spotyka? Lekcja życia z klasztoru od pewnego nowicjusza. Nie ważne, że orkowie zabili tysięczną armię króla w kilka dni oraz że niszczą miasto. Nie ważne też jest, że bez spoczynku dotarł do klasztoru przez tajemne przejście i jest teraz głodny. Każdy na jego miejscu pewnie chciałby usłyszeć historię z życia klasztoru.
Kolejne "CO!?". Król nie wie, jak nawet wygląda arcymistrz magii i w ogóle członkowie Rady Trzech, składających się z trzech magów? To jakby byłaby od tak sobie zwykła organizacja, przypuśćmy, przestępcza, gdzie król "oficjalnie" nie miałby prawa znać szefów/bossów/zarządców/przewodniczących/mistrzów itp. Albo inaczej, jakby katolicki prezydent, katolickiego kraju, nigdy nie znałby papieża.

No dobra, w tym momencie przeczytałem komiks. I co? Jestem trochę zdziwiony. Myślałem, że to komiks będzie o Golemie, jak pokonuje całą armię, nagle zbuntuje się przeciwko Xardassowi, a potem przemyśli to i wróci. Tytułowego Golema, było jak na lekarstwo. Praktycznie cały komiks należał do króla i jego paladynów, no pojawił się golem na początku, aby przypomnieć, że to komiks o nim. Wojna z orkami należy do żołnierzy, ale pokonanie zielonoskórych należy do golemów. LOL! Skąd się pojawiają inne golemy? Nie wolno takich rzeczy zostawiać niewytłumaczonych. Gdyby byłoby coś bardziej błahego lub małostkowego, to bym się zgodził, że o tym nic nie napisałeś. No, ale jak jeszcze wyskakują dwa inne golemy...
Dobre jest to, że Xardass został członkiem Rady Pięciu oraz wędrowcem... Po co mu bycie w Radzie, jak i tak nie będzie na żadnym spotkaniu, bo będzie wędrować?

Dobra, komiks przedstawia dziwną postać, jaką jest Golem. Jednak te jego uczucia... no cóż, chciałeś zrobić nieludzką postać o ludzkich uczuciach, ale według mnie, Golem nie był jakąś zachęcającą postacią. Sam nie widzę w tytułowym bohaterze potencjału. Za słabo był wykreowany i gdyby byłoby więcej z nim scen, to pewnie miałbym o nim inne zdanie.

Komiks jest niedociągnięty, trochę mało logiczny oraz postacie są słabo wykreowane (wszyscy okazali się, że są postaciami dynamicznymi; arogancki król, chciał ratować zwykłych ludzi; mag który interesuje się cierpieniem zwykłych ludźmi, zostaje wędrowcą szukający Golema).
Ok, za ten komiks mogę postawić -7/10.

Odpowiedz do tematu