Jest to mój pierwszy komiks, więc proszę o wytykanie błędów, żebym mógł je potem poprawić... No i o wystawianie ocen w skali 1-10 bo to pomaga mi zrozumieć jaki jest poziom mojego komiksu. Cenię każdą konstruktywną krytykę
Może najpierw dam link do zapowiedzi komiksu, jakby ktoś chciał zobaczyć:
No a teraz koniec gadania. Jak na razie wydałem pierwszą część komiksu, składającą się z dwóch arkuszy po 50 obrazków i jednego 25-obrazkowego. Razem 125 obrazków. Oto i CZĘŚĆ PIERWSZA:
No no, komiks mi się podobał. Rośnie nam drugi komiksiarz, co? Ciekawa fabuła, już po zapowiedzi wnioskowałem, że fabuła będzie dobra. Wykonanie też jest dobre. Jeżeli chodzi o teksty, to w sumie nie mam zastrzeżeń. Narrator bardzo dokładnie opisuje sytuację, co mi się podoba. Hmm... jak dla mnie komiks zasługuje na 8/10, jak na twój debiut - genialnie.
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.
Jak na pierwszy twój komiks to jest bardzo dobry. Fabuła ciekawa, do tekstów nic nie mam. Wykonanie też niczego sobie. Znalazłem tylko jedną literówkę i żadnych ortów. Oby kolejne części były tak samo dobre. Za tą część otrzymujesz ode mnie 8,5/10. Oby tak dalej.
Człowieku... to jest super. Co prawda posiada błędów trochę, ale nie są one specjalnie duże. To może tak:
Fabuła jest ciekawa, o mutantach... było coś? Ładnie to przedstawiłeś. No i świat jest Twój własny... I do tego stworzyłeś koxa który jest zdezorientowany, jak dziecko, a nie nadęty. Bardzo dobrze. Ale po 1 arkuszu trudno cokolwiek powiedzieć.
Jeśli chodzi o wykonanie, to jest dobre, ALE! Arkusz niby jest ok, tylko oddzielacze obrazków rób lepiej czarne... czerwone zbyt odwracają uwagę, przynajmniej wg. mnie. Wyjechałeś też raz screenem za oddzielacz. Screeny dobrze pstryknięte.
Dziwnie operujesz narratorem. W pierwszym arkuszu jest ok, w drugim jest go za mało a w trzecim za dużo. Nie opisuj tego, że ktoś wyszedł z budynku - to widać na obrazku.
Teksty w porządku jeśli chodzi o ortografię.
Razem dam Ci ocenę 8/10. Brawo! Oby tak dalej, a nawet lepiej.
_________________ "Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!
Czekałem na ten komiks. Wyszedł ci dobrze jak na pierwszy raz. Fabuła jest wyjątkowa, poza tym wciąga. Do tekstów mam zastrzeżenie jak dla mnie było za dużo narratora, ale później to ograniczyłeś. Co do wykonania mam również kilka zastrzeżeń, niepotrzebne bezimienne screeny, jednak było kilka ładnie pstrykniętych i obrobionych. A więc za 1 część dam 7+\10. Ta ocena w mojej skali to 7.5, bo widzę, że liczysz średnią. XD
Mutant...
Nie spodziewałem się, że tak ładnie to poprowadzisz. Po pierwsze - technika pracy. Ładne screeny, dymków a w zasadzie ich łączników się można trochę przyczepić. Ale oddzielacze też są dobre, także nie ma co narzekać. Komiks czyta się dobrze i naprawdę mnie zaciekawił.
Teraz co nieco o fabule... Miałeś dobry pomysł, nie spieprz go. Chcę przeczytać pracę o człowieku, który jest manipulowany przez masę prześladowców, szpiegów, władców i innych pierdół. Nie chcę kolejnej fantastycznej papki! Daj mi coś, co mi pozostanie w pamięci! Bo po samym opisie początkowym, mam wrażenie że to spieprzysz. Za dużo opisowości, za dużo narratora, a opis wyspy był taki słodziutki że zesrać się można. Nie spieprz tego! Mniej opisów, więcej konkretów i zawoaluj, zakręć trochę fabułę, żeby nie była tak prosta i przewidywalna jak mi się wydaje!
7+/10
Pozdro.
No, no, no! Jestem pod wrażeniem. Po zapowiedzi moje oczekiwania były przeolbrzymie. Na wstępie powiem, że nie wywiązałeś się ze wszystkich moich oczekiwań. Ale i tak jest super!
Fabuła: długaśny wstęp i wogóle niewiele akcji, ale jednak dobra.
Podoba mi się, że fabuła zmierza w naprawdę dobrą stronę. Liczę, podobnie jak Malbert; na pracę o człowieku manipulowanym przez wszystkich, który musi podjąć wybór. Że nie będzie dobrego wyboru. Że każdy wybór będzie zły, sprowadzi zniszczenie, śmierć itd. ?e wybierze mniejsze zło. Że przed wyborem będą nim wstrząsały rozterki. Uff, ale mnie poniosło
Za długo wprowadzasz w swoją pracę. Za mało fabuły, za dużo opisów. Zamiast dialogów dałeś streszczenia. BTW. nie chcę czytać, jak bohater się ubiera czy jaki ma numer buta. Widać, że brak ci wyczucia czy na tym skończyć czy coś jeszcze napisać.
Ale fabuła bardzo dobra, więc 8/10.
Wykonanie: ujęcia bardzo ładne. Eleganckie i wogóle. Trochę brak kodów "play_ani", ale nadrobisz. Irytuje natomiast bezruch postaci na niektórych ujęciach. Przykładem jest moment stworzenia mutanta. Mag zachowuje się zupelnie nierealistycznie. Całkiem ładne efekty specjalne. Ogólnie mówiąc, wykonanie dobre. Ot, rzemiecha.
6+/10.
Teksty: za dużo opisów. Błędów nie dostrzegłem. Dosyć kimatyczne, ale jednak trochę lepiej mogłeś je zrobić.
Nie popełniasz błędu dość popularnego u nowych, mianowicie tekstów slangowych.
Teksty estetyczne. Nieco ponad rzemiechą, ogólnie mówiąc.
7+/10.
Ogólnie: czekałem, czekałem i się doczekałem. Gratuluję udanego debiutu
BTW. dzięki twojej pracu uznałem, że warto wreszcie zacząć robić własny komiks.
Ocena: Narazie lekko naciągane 8-/10, ale w następnych arkuszach powinno być lepiej.
Czemu oceniłem zapowiedź, a komiksu nie? ;< Pora to nadrobić, szczególnie jeśli człowiek w potrzebie.
Człowieku kurde... To je świetne. Posiada błędy, mniejsza z tym.
Fabuła jest dość ciekawa, z początku bylo mało akcji ale potem zrobiło się ciekawie. Mutanty... ? Chyba nie było żadnego komiksu o Mutantach czyli otrzymujesz plusa za oryginalność i za samemu wykreowany świat. Fajnie wszystko przedstawiłeś, oceniałem już zapowiedź komiksu gdzie wszystko było idealne a komiks to porażka. Obawiałem się tego także tutaj, ale ty zrobiłeś wszystko idealnie. Wykonanie jest... no dobre. Było parę nieźle pstrykniętych ujęć. Stosuj nowoczesne arkusze Dartama, dodają tego dobrego wyglądu dla komiksu. Teksty bez zarzutów, są tylko dobre. Co tu więcej napisać? Aaa... ocena. 7+/10 z tym że bliżej ósemki .
Komiks jak coraz więcej (smutna prawda ) zaczął mnie wciągać...
Obrazki, bez większych zastrzeżeń, tworzenie tytułowego mutanta bardzo ładnie wyszło...
Fabuła, wciąga na dłużej (xD)...
Teksty, tutaj bez większych zastrzeżeń, ale odniosłem wrażenie (!!!), że tytan mówi w formie koxa (w sensie, że on wie, kim jest)...
Ogółem, komiks jest na dobrym poziomie i potrafi nieźle wciągnąć...
Ocena: 8/10
Na początku chciałem się przywitać. Cześć. Wracajmy do komiksu:
Zacznę od fabuły. Bardzo spodobał mi się motyw pół-tytana. Jest to bardzo oryginalny pomysł, lecz chyba też wymagający. Fabuła nie wygląda mi na prostą typu zadanie-zabijanie-zadanie-zabijanie itp. To świetnie, że tworzysz coś niepowtarzalnego na tym forum. Ciekawi mnie, jaką propozycję da ten facet temu tytanowi.
Potem mamy teksty. To dziwne, ale nic nie znalazłem. Jesteś chyba narazie jedyną osobą którą komentowałem bez znalezienia żadnego błędy ortograficznego lub interpunkcyjnego. Nie podoba mi się tylko zmiana częstotliwości narratora. Jeżeli poprawiłbyś to w miarę swoich możliwości, miałbym do czynienia z jakimś olśnieniem.
No i została mi jeszcze Grafika i Modyfikacje świata. Dobrze by było gdybyś ustawił najdalszą odległość mgły. Na 36 obrazku strażnik jest trochę niewyraźny. Na 61 obrazku wygląda to tak jakby on przebił się tym mieczem. Modyfikacji gry chyba nie było, przynajmniej jej nie widać.
Postanowiłem dodać jeszcze jedną kategorię, która niestety jest bez oceny czyli Ogólne wrażenia. Komiks "Mutant" to bardzo dobry komiks początkującego komiksiarza. Te 3 arkusze są lepsze od 75% początkujących twórców. Przedstawiłeś półtytana, człowieka obdarzonego nadludzką siłą. Oryginalny pomysł, choć kojarzy mi się ze "Starciem Tytanów". 117 obrazek wygląda komicznie. Spójrzcie na szyję i na twarz. Tak jakbyś ją przykleił do innej postaci.
Komiks jest godny polecenia. Otrzymuje on ocenę 8/10. Ocena będzie podwyższana z kolejnymi arkuszami.
Ocenił: Gwizdek
_________________ Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Pumo.
Zapoznaj się z regulaminem.
Po pierwsze: Witam nowego komiksiarza .
Teraz ocenianie.
W sprawie wykonania jedno tylko zastrzeżenie - raz wyjechałeś obrazkiem za oddzielacz. Do tekstów nie można się przyczepić. Fabuła zaś... Jest naprawdę niezła. Pomysł z półtytanem - oryginalny. Nie ma zbyt wiele magii, wszechpotężnego czarownika, mamy za to realistycznego lorda żadnego władzy, otumanionego bohatera, którego jedynym atutem jest nadludzka siła i wolnych ludzi... Zapowiada się nieźle. Dam Ci tylko jedną radę: nie kończ przed 10 arkuszem! XD
Wystawię niezłagodzoną ocenę, nie będę obniżał twojej wartości tylko dlatego, że to twój debiut. O ocena ta to 8+/10.
_________________ "Pro Fide, Rege et Lege" - "Za Wiarę, Króla i Prawo" "Sic transit gloria mundi." - "Tak przemija chwała świata."
Fajne . Ale zaczniemy od narzekania. Pierwsza rzecz. Lord Shavor i Sharioni. Nazwy ok tylko w dwóch słowach które są często używane obok siebie nie powinno być głoski ,,sz" bo to brzmi... z lekka komicznie. W sumie pomysł dobry,mi się podoba robota też niezła,do tekstów nie ma co się czepiać... 8,1/10.
"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]
Komiks jest ładny. Estetycznie wykonany fabuła również niczego sobie. Świetnie to wygląda. Łączniki są równe i ogólnie tam są. Obrazki są również równie i to mi się podoba. Najbardziej podoba mi się to że mutantem nie jest Bezimienny. Nawet ciekawy Ci ten komiks Calvin wyszedł
Ogólnie ocena wynosi 10/10. Czekam na następne arkusze i oczywiście dostajesz jako trzeci znaczek wartości!
Tak. Pomysł jest dość ciekawy. Może nie jakiś szczególnie porywający, ale ciekawy.
Czyli fabuła jest w porządku.
Wykonanie też jest w porządku. W tekstach raczej nie robiłeś błędów (a to się ceni ).
Zdjęcia też ładne.
Tylko nie podobają mi się te czerwone oddzielacze.
I nie potrzebnie numerowałeś obrazki - oczywiście nie jest to błąd, ale przynajmniej ja tego nie lubię. To mnie rozprasza .
Dobry komiks, naprawdę dobry, nie można się za bardzo do niczego przyczepić.
8/10.
_________________ "Jeśli jesteś za słaby, by się zabić, nie jesteś godzien, by żyć. Zabij się."
Bardzo dobre. Może jeszcze nie świetnie, ale jak poprawisz błędy składniowe (powtarzające się w sąsiednich zdanich wyrazy np. dotyczące osoby) i literówki to będzie kawał solidnegow komiksu. Na razie jest niewiele do oceny, bo prawdziwa akcja dopiero się zaczyna. Sama fabuła jednak wydaje się ciekawa, nie wspominając, że twoje dzieło wciąga. Teksty są klimatyczne i nie psują klimatu. Nie mogę się też przyczepić do wykonania screenów, w których praca kamery jest (więcej niż) dobra. Ocenę wystawie ci: 8+/10
_________________ "Miecz Przeznaczenia ma dwa ostrza, Ty jesteś jednym z nich"
Bardzo dobrze. Chłopie, kontynuuj - jesteś jednym z nielicznych nowozarejestrowanych którzy robią dobre komiksy. Teksty w zasadzie idealne - a to baardzo rzadkie. Fabułą ciekawa, oryginalna, realia również. Grafika w porządku. Ode mnie masz 9/10. RÓB DALEJ ! ! !
Nienajgorzej to wygląda. Jakiś czas temu chciałem robić film w gothicu o mutacjach, a ten komiks przywrócił mi wenę No cóż, mnie się podoba, dobrze wykonane i tp. Nie ma co gadać, 10/10
A rozwijając tę myśl: Ciekawa fabuła i sam pomysł na komiks. Takiego jeszcze nie było - albo był i go nie widziałem Grafika również całkiem niezła, mistrzostwem nie jest, ale jest git. Teksty na wysokim poziomie, niektórych może zrazi długość wstępu ale mi to nie przeszkadza. 8/10 zasłużone.
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą