Witam tych co łaskawie wpadli.
Przedstawiam swój pierwszy komiks (a raczej pierwszy arkusz). Mam nadzieję że się spodoba.
Ale jeśli ktoś - litościwie - weźmie się za czytanie moich wypocinek, musi wiedzieć parę rzeczy. Więc tak:
Opisy na pierwszych kilku obrazkach nie zawierają polskich znaków, poza "ó". Miałem mały problem z nimi...
Po drugie, przy robieniu go (komiksu) bawiłem się "troszkę" Photoshopem i... zresztą zobaczycie sami.
Myślą że to tyle.
Oto komiks (to znaczy pierwszy arkusz):
Jeśli ktoś go przeczytał to moje - wielkie - uznanie. Jeśli Wam się spodobał to napiszcie. To być może zmotywuje mnie do dalszej pracy i "sklecenia" czegoś nowego. A jeśli komuś się nie podobał to przecież nie zabiję. Napiszcie co robię źle, co powinienem zmienić, żeby się Wam spodobał.
Dziękuję.
Drugi Arkusz:
(Niestety musiałem go podzielić)
_________________ http://myplay.com/video-player/michael-jackson
Każdy fan (oraz nie fan) Króla, bezpretensjonalnie musi wejść na tę stronę.
"Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum. "
Chrzest Ognia
Ostatnio zmieniony przez Regis_Osso 13-06-08, 19:38, w całości zmieniany 3 razy
Nawet, nawet. Komix ogólnie dość ciekawy... historia ładnie przedstawiona...dość szczegółowo. Opisów jest od cho... nie mam nic przeciwko ale mógłbyś umieszczać wszystkie texty na górze obrazka albo na kolejnym. Zbyt wielkie wykorzystanie photoshopa. Te kolory są takie za jaskrawe. Mogłeś przerabiać pojedyncze elementy a nie całe obrazki. Do textów się nie przyczepie...wręcz ubóstwie. Niezbyt często się zdarza aby ktoś w komiksie używał bardziej...wyrafinowanych słów. Ostatni element: akcja...a raczej walki, których zabrakło ale mam nadzieję że jakieś będą. Nawet mam do tego wielkie nadzieje...wiadomo Photoshop.
Ogólnie jest dość fajnie.
Ocena: 8\10!!!!!!!!
Bo pierwszy i pomysł niepowtażalny.
Jak dla mnie to dobry start. Jednak mniej photoshopa i mniej opisów. W końcu to komiks nie musisz nam opisywać wszystkiego tak szczegółowo. Mam nadzieję że w kolejnej części będzie się coś działo . Chociażby jakiś dialog . No, dobra to pamiętaj:
-Mniej photoshopa
-Nieco mniej opisów
Do wszystkiego jeszcze dobra fabuła, a będzie extra. Jak na razie to 7+/10 i mam nadzieję że ujrzę kolejne arkusze .
Komiks podoba mi się . Wyłapałem kilka literówek ale to itak nie zmienia oceny . Akcja nie toczy się jak kula do kręgli . Wielka szkoda , że nie było walk ani dłuższych dialogów . Postaraj się z następną częścią . Dobra nie , gadam tylko daję ocenę 60% 4/6 .
Mnie się tam bardzo podoba dam 9/10 komiks jest ciekawy a fabuła dla mnie tajemnicza ale to chyba dobrze no więc ocena była i mam pytanie jak robiłeś te światła że raz był czerwony biały zielony idt??
Hmm... Cieszę się że się Wam podoba. A co do pytania drako5, to "bawiłem" się Photoshopem. Po prostu nie mogłem się powstrzymać. I na następnych arkuszach chyba też tak będzie.
Mniej opisów... na dobra. Postaram się.
I jeszcze takie małe pytanko... Bardziej wolicie taką standardową walkę (to znaczy magia i miecz), czy mam się nie krępować i dać walkę psychiczną? Oczywiście będzie taka i taka... ale tak profilaktycznie pytam.
"Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum. "
efekty psychiczne są o wiele fajniejsze. A komiks? Więc tak: początek świetny z tym kadrem zza bryłki rudy, ale fabularnie trochę gorzej. potem efekty oczywiście znakomikte i grafika jest ogółem wporządku. Ale tekst narratora mógłbyś chociaż pogrubić.dymków mał ale dobre . opisowo, ale mi to nieprzeszkadza. no i komiks krótki. Fabuła - może być z tego coś ciekawego.
Sądze że 7/10
Hmm... więc tak. Fabuła, jeszcze się nie rozwinęła, ale zapewne będzie dobry komiks... grafika i efekty? Cud, miód, malina! Teksty... i tu już mały problem... teksty narratora pogrubiaj bo takie chude to nieestetyczne ... myślę, że... 7/10 jak na pierwszy arkusz...
a)
Fabuła Ciekawość - Ech... No praktycznie to cel komiksu to to by dostał się do SO i się wyspał, no ale sam pomysł, dobry I 5 PKT
Spójność - Fabuła narazie słabo rozwinięta, więc za bardzo ciężko tu ten punkt zawalić, i tobie się nie udało XD 3 PKT
Sens - Bez zastrzeżeń 3 PKT
Szybkość - Trochęszybciej by mogło być ;D 1 PKT
Wykonanie Praca Kamerą - Dobre ujęcia,nawet bardzo 4 PKT
Obróbka w Fotoszopie(przupuszczam ze robiłeś całość w nim) - Przesadzona, za dużo tej zabawy i tekst zajmuje za dużo miejsca 2 PKT
wykonanie w Gothicu - Dobre, aczkolwiek nie było jakiś extra pozycji 2 PKT
Tekst Ortografia - Literówki się zdarzają(zmora komixiarzy) 6 PKT
Sens - Niezwykle przemyślane texty 4 PKT
Czcionka - Obowiązkowo grubsza 1 PKT
Bardzo ciekawie zgrałeś czynności w gothicu z efektami Photoshopa To mi się bardzo podoba. Trochę tylko mógłbyś przyspieszyć akcyjkę, ale minimalnie Ogólnie, to... wciągnął mnie komiks Inne, co mi się nie podobało, zostało wymienione - teksty za chude. Ocena: 8,5/10
Rób dalej
Uwaga! Wreszcie zrobiłem Drugi Arkusz Nemesis. Jeśli już to czytałeś, to zacznij czytać od pierwszego arkusza. Mam nadzieję, że się spodoba. Jak pewnie zauważycie, używałem Photoshopa o wiele rozważniej (ale i tak nie zbyt ). Akcję ciut przyśpieszyłem.
I do ArcyMaga, na początku nie wiedziałem jaki cel komiks ma. Ale wymyśliłem w arkuszu dwa. Może powód dość błachy ale... zapraszam do czytania.
Arkusz Drugi w pierwszym poście.
WOW
Bez zbędnego gadanie przechodzę do PLUSÓW:
+Te przeróbki z Gimpa(czy photoshopa) są SUPER! Bardzo mi się podobają, widać, że masz wprawę
+Ogónie wykonianie (nie będe się rozpisywał)
+Fabuła (dużo nie pokazałeś, ale z niecierpliwością czekam na kolejne części!)
MINUSY:
-w drugiej części drugiego arkusza są za duże obrazki
-strażnik przestraszył się rannego człowieka? Trochę to naciągane
Patrząc na powyższe argumenty, z czystym sumieniem daje ci 8/10
Kranek weź wielki kamulec i przywal porządnie pare razy jakiemuś kolesiowi po twarzy i po kolanach. Jeśli widok pokrwawionej i zdeformowanej twarzy nie będzie dla ciebie makabryczny to brawo za stalowe nerwy! Ale przejdźmy do komiksu.
Plusy
+Ciekawa fabuła
+Lekko psychodeliczny klimat
+Grafika (świetna pokazówka błotoshopa)
+Teksty
+GENIALNIE zrobiony poobijany Nemesis
+Jeden z najbardziej nowatorskich komiksów na forum!
+Dużo ciekawych pomysłów
Minusy
-Kilka ortów mniej i bardziej poważnych
-Dość krótki.
-Nie pasujące imię (Nemesis to w końcu była kobieta)
Tak więc z czystym sercem dam 8.5/10 i z niecierpliwością czekam na kolejne części.
No no...fajne...ładne...przemyślane...w sumie to b. dobrze! Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to do zbyt długich i nudnych opisów...jest ich znacznie za dużo, a to komiks nie książka. I co jest raczej nieistotne to że ta czcionka którą jest napisane na końcu "Nemesis" jest genialna! To tyle...9/10 .
Cieszę się, że Wam się podoba. No i małe wyjaśnienie co do imienia. Nie miałem za bardzo pomysłu na imię, więc dałem mu takie. A, że grałem w Black & White to imię to skojarzyło mi się z czymś takim mrocznym i niszczącym.
I dodam, że krew była robiona w Photoshopie i to bez specjalnych brushy! Miałem z tym trochę pieprzenia.
PS: Pumo ma z tym kamieniem rację
Ale się bawisz tym Photoshopem XD Biegł i sobie rozwalił kolana i twarz ?? Eeee... W drugiej części drugiej części (XD) obrazki za duże są. Ale fabuła, wykonanie są na wysokim poziomie. Dam 8/10.
Widzę po komentach że drugi arkusz wyszedł dużo lepiej. Ja również tak uważam. Obrazki może i trochę za wielkie ale rozumiem to. (niektóre efekty trudno by było przedstawić na małych) Nadal chwale przemyślane texty. Fabuła zaczyna być wciągająca ale mam nadzieję że masz jeszcze parę asów w rękawie. Bardzo piękne zrenderowanie (czy jakoś tak) Nemesisa. Widzę że ograniczyłeś efekty photshopie. Teraz wygląda to dużo lepiej. I jeszcze trochę krótkie.
Ocena: 9\10
No nie... i znów muszę wyjaśniać. To dla Kasteta. Słuchaj, jest napisane, że biegł w ch*j szybko i wpadł w poślizg. Wyobraź sobie coś takiego. Szybciej niż rozpędzony pociąg (czy co tam chcecie).
A jeśli chodzi o długość arkuszy, robię po 25 obrazków, bo więcej mi się nie chce. Zresztą jest taka sprawa, że używam Print Screen. No i jeszcze obróbka w Photoshopie.
I jeszcze to, że obrazki są takie duże, to nie tylko dlatego, że efekty itd. Mam za duży monitor ( ?) i chcę żeby coś tam było. Jedyny obrazek który zrobiłem na nowym monitorze o wielkości takiej jak w pierwszym arkuszu, jest ostatni w pierwszej połowie drugiego arkusza (mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo).
Tyle w kwestii wyjaśnień.
EDIT
Zaprojektowałem logo dla komiksu.
Możecie je podziwiać niżej:
Ogłaszam też, że w trzecim arkuszu obrazki będą miały numerację (ale JAK!, to zobaczycie).
Początek
Wykonanie:2pkt.
Fabuła:2pkt.
Teksty:1pkt.
Polszczyzna:2pkt.
Długość:1pkt.
Czy jest wciągający
Chyba tak...
Ocena
Buuuuu. Muszę dać dobrą ocenę, ale ten komiks na to zasługuje.
8/10
Nieźle Do tekstów nie mam większych zastrzeżeń, ale sam przyznasz- trochę za dużo tym fotosklepem naciaplakowałeś (XD).Trafiły się tam jakieś malutkie błędy lecz nie będę ich wymieniał. 8\10
_________________ To twoja walka ,to twoje życie. Nigdy na dnie , zawsze na szczycie !
Komiks jest spoko ,nie ma błędów ortograficznych ,Photoshopa za dużo
Troszkę obrazki za duże ale nic hhhhhhmmmmmmmmm.... dam ci 7,5/10
Aha Fabuła jest bardzo Dobra ,i akcja nie za szybko się dzieje