Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
"Paladyn" [Jest już część III]
Autor Wiadomość
Wandal 

Wysłany: 12-05-10, 20:16   "Paladyn" [Jest już część III]  

Jest to mój pierwszy komiks, początkowo chciałem robić filmiki, lecz Ivona nawaliła, więc.. xd
Jest robiony w Paincie (poważnie xD ) Po przeczytaniu i ocenieniu komiksu, możecie mi powiedzieć, w czym powinienem to robić z łaski swojej xD

Jest to prolog, i jak pisałem wcześniej mój pierwszy komiks, więc dlatego taki krótki, chciałem pierw zobaczyć, jakie będzie pierwsze wrażenie.
Komiks, prawdopodobnie będzie opierany ( takie mam plany ) Na wydarzeniach z Gothic'a. Aż do czasu, kiedy pojawi się tytułowy "Paladyn" Ale dość tego, pośmiejcie się ze mnie xD

Paladyn - Prolog
Paladyn - Część Pierwsza - Fabuła dopiero będzie się rozkręcać, mam już plany. Więc nie narzekać na razie na nudną fabułę xd. Kolejne części będą dłuższe, na razie dopiero 'poznaje' możliwości Gothica. ;x Ps. Jeżeli będzie wam się chciało, z łaski swojej, możecie napisać czego mam nie robić, co poprawić itp. Z góry dzięki.
Paladyn - Część Druga - Przeczytałem jeszcze raz komentarze, coś wywnioskowałem... xd. Komiks jest dość długi jak na moje oko myśle, że przypadnie wam do gustu. Miłego czytania.
Paladyn - Część Trzecia - Tu przyznam zawaliłem, większość tekstów to teksty narratora, ale tak miała opierać się fabuła, pewnie większość użytkowników tego nie lubi, więc nie dostane wysokich notów xd. Miłego czytania.

Ostatnio zmieniony przez Wandal 15-05-10, 20:26, w całości zmieniany 7 razy  

Kentis 
Najemnik

Monet: 8

Wysłany: 12-05-10, 20:31     

Ocenię dwie części. Pierwszą połowę i drugą. W pierwszej screeny są w kiepskiej jakości, czcionka do kitu, nic nie widać. W drugiej szok. Dużo lepiej. Fabuła typowo prologowa. 1 połowa 3/10, a druga 7.5/10. Oby tak dalej (jak drugiej połowie).

Moja twórczość:
Zawieszone:
Asasyn Shargan - opowiadanie

W pracy:
Powrót zbanowanych
Duch (NoName Studio production)
Artefakty

Plany:
Paladyni vs. Łowcy Smoków
Nekrologi (NoName Studio production)

Wandal 

Wysłany: 12-05-10, 20:35     

Dzięki, początkowo miałem zamiar robić tą czcionką, ale potem zmieniłem, a zapomniałem o tamtej, więc jakoś tak wyszło :D Jutro robię następną część.

Części Paladyna
"Paladyn" - Prolog [Done]
"Paladyn" - Część I [ Done ]
"Paladyn" - Część II [ Done ]
"Paladyn" - Część III [ Done ]
"Paladyn" - Część IV [ Obrazki 26/64, Teksty Narratora 2%, Teksty mówione przez bohaterów - 0%. ]

lordwik 

Monet: 1

Wysłany: 12-05-10, 20:53     

Arkusz jest dość krótki ale to w końcu tylko prolog.
Na pierwszym obrazku czcionka jest tragiczna ale potem sie poprawia.
Pierwsze co rzuca się oczy to to że główny bohater całe szczęcie nie jest bezimiennym ale ...gomezem XD .
Jednak to ty decydujesz jaką gębe ma główna postać a nie ja.
Ogólne komiks nawet dobrze sie zapowiada tylko troche głupie jest to ujęcie zza pleców na ostatnim obrazku- staraj się takich unikać.
Moja ocena za prolog to 6/10.

Karik04 

Monet: 5
Medale: 2

Wysłany: 12-05-10, 21:28     

Prolog króciutki. Może to i dobrze, bo mi się nie podobał. Ale co ja będę uprzedzał fakty...

Fabuła: Jest se złodziej, poszedł kraść i go zlapali. Proste jak patyk od lodów Algida. Plusem jest to, że takie fabuły potem rozwijają się na lepsze. Jako, że to prolog to znaj łaskę Karika: 4+/10 xD

Wykonanie: Leży. Tragiczna czcionka, nagła jej zmiana (nie lubię niekonsekwencji. Albo doprowadzasz tę czcionkę do końca arkusza, albo wogóle jej nie używasz). Po oczach z siłą wkurzonego Pudziana bije brak animacji. Obrazki są statyczne. No, coś tam jest, ale za mało. To się musi rzucać. Rozłożenie tekstów na dwa obrazki to strzał z gatlinga w stopę. Screeny? Przeciętne. 5/10.

Teksty: Czcionka na początku dobila je. Poza tym są średnie. Wkurzylo mnie, że rozłożyleś je w pewnym momencie na dwa obrazki. Wyglądało to paskudnie. I psuło efekt na dodatek. Jako, że jak na nowego to rokujesz dość dobrze pod względem tekstów, to na 5/10 zasługujesz.

Ogólnie: Do Kraksy trochę ci brakuje, ale niektórych np. nie wiem... miśkagrabo cośtam- cośtam młucisz jak Pudzian Najmana xD Ogólnie iwprost mówiąc: jesteś średniakiem.

Ocena: Nie będę się cackał: 5/10. Dziękuję, dobranoc.

Jakoob 

Wysłany: 13-05-10, 07:51     

Wykonanie hmm denne najgorsze są chyba dymki no ale:
-fabuła może się ożywić 5.5/10
-wykonanie no jak dla mnie to jakieś 3/10
-literówki, itp. staraj się jednak pisać "ż,ź,ć,ó,ą,ę,ś" no i czcionka ogólnie masz 5/10

(5.5 + 3 + 5) : 3 = 4.5
4.5 + 1 (jako że to twój pierwszy komiks a nie zapowiada się źle) = 5.5
;)
"teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"

Karik04 

Wysłany: 13-05-10, 20:06     

Część pierwsza gorsza od prologu.

Fabuła: prędkość rozwoju prawidłowa. Niestety, mało, strasznie mało. Rób dłuższe arkusze. Fabuła ogólnie nie przypadła mi do gustu. Czwóra, Wandalu xD

Wykonanie: AAARRRRRRRGGGHHHHHHHH!!! Paskudztwo. Obrazki statyczne, malo efektowne to raz. Ale do szału doprowadziłeś mnie tekstami rozplanowanymi na kilka obrazków. Wygląda to obleśnie! Poza tym obleśny łącznik. Że o ciemnych obrazkach nie wspomnę. 3/10.

Teksty: ocenę obniża rozplanowanie tekstów na dwa obrazki.Teksty są bez polotu, za dużo przekleństw (a myślałem, że to Kraksa w Niezapomnianej Osiemnastce ostro przecholował). Jak dla mnie, to przekroczyłeś granice dobrego smaku. 4/10.

Ogólnie: nie przypadło mi do gustu. Nie posłuchałeś rad o rozplanowaniu obrazków, pogorszyłeś się. Nie wiem, co o tym myśleć. Niby wszystko na pionę zrobione, ale jednak coś mówi: wyżej czwóry plus nie podskoczy. Wezmę to pod uwagę.

Ocena: tu będę ostry. Nie spodobało mi się, ale jednak na tak wczesnym etapie i przy twoim braku doświadczenia, ocena brzmi 4+/10. Błagam, przeczytaj komentarze, przemyśl co robisz źle i tego nie rób. Gdybyś nie rozdzielał tekstów, które to zepsuły całe wrażenie to byłaby szóstka. Może nawet siódemka, gdybyś popracował nad fabułą i tekstami. Jeszcze proponuję przewertować porady.

PS. Informuj o następnych arkuszach. Wtedy więcej osób skomentuje twoją twórczość.
Dziękuję, dobranoc xD

MaCio$ 

Monet: 2

Wysłany: 14-05-10, 06:29     

hmm...Takie sobie,fabuła?
koleś zamknięty do kicia i po kilku tygodniach go wypuszczają i wykonuje qesty?
to bez sensu...liczę na poprawę.

Prolog dl mnie na 3/10
a 1 część hmm...6/10 byłoby 7 gdy by nie te małe screeny! :/

Komiksy:

Mini komiksy:

Filmy:
Gothic: Krwawa wojna
Gothic: Wojownik
Gothic: Krwawa wojna 2
w planach:

Karik04 

Wysłany: 14-05-10, 18:05     

No, niby coś tam polepszyłeś, ale do perfekcji daleka droga. Wróciłeś do punktu wyjścia. Pisałem raz, napiszę drugi: INFORMUJ O NOWYCH ARKUSZACH! NIC NA TYM NIE STRACISZ A ZYSKASZ POSTA!

Fabuła: powoli i w bólach coś tam się kształtuje. Niestety, fabuła jest w wielu miejscach dziurawa i schematyczna. Zrób to, idź tam, pogadaj z tym, zrób to, idź tam... i tak w kółko. Urozmaić to nieco.
Wątek z trucizną skopany jak frajer przez dresów. Bohater ma to głęboko gdzieś, gada o tym beznamiętnie, jak lekarz sądowy na widok zwłok. Poza tym te rany są nieopatrzone, krwawią itd. Przeprowadźmy doświadczenie. Weź nóż, potnij się w wielu miejscach, oderwij płaty skóry, posyp to ziemią, polej tłuszczami, daj trochę starego mięsa. Nastęnie NIE bandażuj się, pójdź normalnie do szkoły, donikąd... nieważne. I tak zemdlejesz po drodze xD Jeśli nie umrzesz. Albo skocz na bungee! Efekt będzie jak przy teleportacji. Już rozumiesz?
Nieco te wszystkie wątki naiwnie wyglądają. Efekt nie jest kuszący.
Poza tym wątek z nudystami dodano na siłę. Chciałeś nas tym rozbawić? Sorry chłopie xD
Fabuła na 5/10, bo coś tam się kształtuje, rozkręca.

Wykonanie: nie rozdzielasz już tekstów na dwa obrazki. To duży plus. Screeny mi się nie podobają. Za małe, a i niewiele na nich widać. Poza tym nie rób zdjęć podczas dialogu. Czcionka ujdzie, ale preferowałbym Ariala, białasa, dychę, pogrubionego xD
Za wykonanie może być 5/10.

Teksty: większych błędów brak. Niestety, brak w tekstach klimatu. Zauważyłem też znaczny wpływ Gothica III na twoją psychikę. Każdej postaci nadajesz imię właśnie stamtąd. Inwencji własnej niewiele, ale przynajmniej jest.
Za teksty 5/10.

Ogólnie: Komiksu tak bardzo zasługującego tylko na piątkę dawno nie widziałem. Wszystko jest średnie,

Ocena: 10/10 oczywiście! albo nie... 1/10? To wszystko przez tą sklerozę xD Co ty tam miałeś dostać...
...
...
...
...
5/10? Tak.

Wandal 

Wysłany: 14-05-10, 18:13     

Odpowiem na parę rzeczy.
Czcionka : Arial, czarny, pogrubiony... Więc nie wiem co chcesz xD
Fabuła : Co do tej trucizny, ona jest przez "zadrapania" wilków, to jak by, emm zakażenie w naszych czasach, rozumiesz?
Wykonanie : Czytałem parę poradników na forum, tam pisali, że najodpowiedniejszy rozmiar screena to 500/350 jakoś tak, takie robię więc nie wiem o co Ci chodzi xd. I co do tych nie ładnych screenów. Nie podoba Ci się perspektywa, czy jak?

Jeszcze co do "reklamowania". Gdy wpisuję nową część, pisze posta na ShoutBoxie...

Ps: Jeszcze co do tych screenów podczas dialogów, nie lubię się bawić w te niewidzialne postacie itp. Więc zostanę przy tym, efekt nie jest genialny, ale moim zdaniem dobry.

Części Paladyna
"Paladyn" - Część IV [ Obrazki 26/64, Teksty Narratora 2%, Teksty mówione przez bohaterów - 0%. ]

Karik04 

Wysłany: 14-05-10, 18:24     

Wandal napisał/a:
Odpowiem na parę rzeczy.

Ja też xD

1. Chodzilo mi o teksty narratora.
2. Zakażenie rozumiem, ale ta beznamiętność... jakbyś ty się dowiedział, że jest ryzyko, że umrzesz, to co byś zrobił? Chyba nie miałbyś tego gdzieś?
3. Co dorozmiaru to zwracam honor. Faktycznie rozmiar dobry, ale psuje go kilka niedoróbek, stąd moja pomyłka. A sreeny na moje po prostu słabo cyknięte. Dialogi, te sprawy...
4. ShoutBox znika :P Po godzince czy dwóch wiedzą o tym tylko grupy specjalne: Modzi, Admini, junior Admini i VIPowie. A ich na pęczki nie ma. Po prostu pisz w temacie komiksu posty np.

Chciałbym poinformować, że wyszła nowa część komiksu "blablabla". Zapraszam do czytania i oceniania.
Link: plepleple (tu jest link)

Link dajesz też w pierwszym poście i git. Juszwiesz xD ?

Wandal 

Wysłany: 15-05-10, 20:26     

Jest już nowa część Paladyna!

Paladyn - Część Trzecia

Zapraszam do czytania!

Części Paladyna

Fortuno 

Monet: 3

Wysłany: 15-05-10, 20:56     

Ogólnie komiks nie jest taki zły, ale - mógł być lepszy.
Głównym minusem jest niestety fabuła, jest taka... prosta, w ogóle jak dla mnie słaba. Ta kradzież przedmiotów jest naciągana. Ale w 3 części jest lepsza fabuła niż w poprzednich. W ogóle z części na część komiks jest coraz lepszy.
Teksty to też minus - za dużo tych takich "nowych" zwrotów i "humor" wciskany na siłę (nudyści itd.). Wykonanie jest przeciętne, ale ujdzie w tłoku.

Za całość 6/10. Postaraj się!
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.

Cytat:
Ready to set the world on fire...

Brand

Xardass1 

Monet: 10
Warn: 3/4

Wysłany: 15-05-10, 21:00     

Komiks niezły jak na pierwszy.

Fabuła: Ehh... jedyne co mi się nie podoba. Jest w stylu "Przygody wesołego gladiatora Zenka" czyli za nic nie można się domyśleć o co chodzi. No bo popatrz, teleportuje się, śpi, pije mikstury, walczy itp. Gdzie fabuła? 1/10.

Wykonanie: Dymki ładne, ujęcia też niezłe. Wielkość obrazków prawidłowa. Ale wszystko psuje ta wielka paskudna czerwona kreska u boku ;/ 7/10.

Teksty: No cóż, trochę ortów jest. No i trochę bezpłciowe takie, jeśli wolno się tak wyrazić. 5/10.

Ogólnie: Może byłoby nawet 7, gdybyś nie skiepścił tego fabułą. A tak 5+/10.

Wandal 

Wysłany: 15-05-10, 21:18     

Dzięki za oceny. A tak co do tego wątku z nudystami, to on jest wciskany na siłe XD
Przy sklejeniu całego komiksu - zauważyłem, że przypadkiem złapałem face helperów których używałem, przed chwilą. A że nie chciało mi się go od nowa sklejać, to dodałem dymek.. xd

Części Paladyna

Karik04 

Wysłany: 15-05-10, 21:55     

Przynajmniej informujesz o nowych częściach. Jeden argument przeciwko tobie mniej. I o to chodzi.

Fabuła: powoli się rozwija, ale nadal kojarzy mi się to nieodparcie z "Rayem" Kraksy. Ten sam brak epickości itd. Ale tu jest znacznie lepiej pod pewnymi względami. Np. fabuła. Tu się jakoś klei i jest logiczniejsza. Nieco brakuje mi efektowności. Nie mówię, że musi być Wybrańcem itd. ale, że... nie wiem jak to ująć, ale biega mi o to, by komiks nie stał się nieco ubarwionym opisem czyjegoś życia. Rozumiesz, o co mi chodzi? No, ale jest na pewno lepiej niż w poprzednich częściach.
Fabuła na 6/10.

Wykonanie: Już w poprzednim arkuszu poszedłeś po rozum do głowy i przestałeś rozdzielać dialogi. To dobrze, bo widać, że caly czas doskonalisz swój styl. Tu dostrzegłem znacznie lepiej cyknięte screeny i mniejszą ich statyczność. Nie są nudne, są ciekawe. Jeden screen zza pleców nieco psuje efekt, ale to tylko mała rysa.
Za wykonanie 6+/10.

Teksty: Tu są błędy. Idź się przepsać to zrozumiesz o co chodzi. Poza tym dostrzeżono delikatny wzrost klimatu. Dostrzegłem kilka nielogiczności. W każdym razie teksty niezłe, ale najpierw poćwicz. Dużo czytaj a teksty pisz najpierw w Wordzie. Będzie mniej błędów ;) .

Ogólnie: Robisz postępy. Rozwijasz się. Stopniowo rozwijaz ten projekt i możesz zrobić z niego coś ciekawego.

Ocena: 6/10.

Kentis 
Najemnik

Wysłany: 15-05-10, 22:44     

Tak, obrazki za małe (cz. 1, 2). Masa powtórzeń i błędy głównie interpunkcyjne. Imiona w znacznej części są z G3. Marcus nie dawał mu miecza, a przy wilkach już go miał. Dziwne trochę. I jeszcze tekst maga z przed klasztoru o przydrożnych kapliczkach. Adanos w przeciwieństwie do innych bogów zabrania budować mu kapliczek. I ot tak Marcus wyrzucił bohatera? Umowa to ,,Albo straż, albo loch". I ot tak wyrzuca (daje wolność) go, a on smutny? Dziwne. I do tego kiepsko wyglądają dialogi na dwóch obrazkach.

Cz.1 4.5/10
Cz.2 5/10
Cz.3 7.5/10

Moja twórczość:
Zawieszone:

W pracy:
Powrót zbanowanych
Artefakty

Plany:

Wandal 

Wysłany: 16-05-10, 10:32     

Kentis, przyjrzyj się... Gdy, wychodzi z lochu ma przy sobie sztylet. Poza tym co do obrazków od Części I do III są 500x350 więc nie wiem, o co Ci chodzi..
Poza tym, co do fabuły. Starajcie się zwracać uwagę na to, jak to wygląda z oczu bohatera, a nie waszych. Bardziej zrozumiecie fabułę...

Części Paladyna

Jakoob 

Wysłany: 16-05-10, 10:57     

Prolog był dobry...
Potem cz. 1 słabsza, 2 tak samo no i 3 już lepsza hmm
Tytułowego paladyna nie widać :P
No ale błędy są...
Na początku myślałem że będziesz zwykłym średniakiem, ale możesz jeszcze zrobić z tego dobry komiks ;)
Porada: możesz wykorzystać jakiegoś moda z nowymi lokacjami, będzie ciekawiej :)
powodzenia !
jak na razie masz: 6.5/10
"teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"

Kentis 
Najemnik

Wysłany: 16-05-10, 11:25     

Wandalu, przepraszam za mój błąd. Klikałem w arkusz i niewiele większe. Dopiero potem kliknąłem pokaż obraz i tam powiększyłem. Fabuła mimo prób zrozumienia kolesia nic mi nie daje. Ciekawi mnie jak zostanie paladynem (jeśli to o nim mówi tytuł). Zachęcam do doskonalenia się.

Moja twórczość:
Zawieszone:

W pracy:
Powrót zbanowanych
Artefakty

Plany:

Wandal 

Wysłany: 27-08-10, 11:59     

No, przepraszam że tak to zaniedbałem, wakacje, problemy z kompem, ale w miarę możliwości, postaram się wytworzyć czwartą część.

Części Paladyna

karpczonisko 

Warn: 1/4

Wysłany: 27-08-10, 13:21     

Ufff co ja mogę powiedzieć. Na początku Prolog. CZCIONKA DO DUPY I NIE CZYTELNA. Pierwszy screen słabej jakości. No taki prologowy prolog z słabymi tekstami. Pierwsza część to CHAOS! CHAOS! Jeszcze raz CHAOS. Ogólnie teksty są słabe... A zrobienia z byle złodziejaszka kolesia który rozwala gromadę wilków mnie trochę dziwi. I teksty słabe. Akcja z lekko za szybko idzie. No i zrobić że złodzieja któremu w sumie ufać nie można strażnika miejskiego? To samo o drugiej części... Trzecia częśc... NIE JEST ZŁA. Jest postęp. To raczej przeciętniak. A co mi tam masz 5/10

"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]

Odpowiedz do tematu