Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Zima w Khorinis
Autor Wiadomość
Bartek 120 

Monet: 7
Medale: 2

Wysłany: 31-07-10, 09:39   Zima w Khorinis  

:arrow: Zapowiedź

Zanim przeczytacie małe zastrzeżenia screen 25 i 26 miały być rozmazane, słabo to widać. To wszystko zapraszam do czytania. ;)
:arrow: Zima w Khorinis cz. 1
:arrow: Zima w Khorinis cz. 2
:arrow: Zima w Khorinis cz. 3
:arrow: Zima w Khorinis cz. 4
:arrow: Zima w Khorinis cz. 5
:arrow: Zima w Khorinis cz. 6
:arrow: Zima w Khorinis cz. 7
:arrow: Zima w Khorinis cz. 8
:arrow: Zima w Khorinis cz. 9
:arrow: Zima w Khorinis cz. 10
:arrow: Zima w Khorinis - epilog
Niestety zapodaj.net ma też swoje "niedziałające" dni, więc przenoszę na inny hosting.
:arrow: Zima w Khorinis cz. 1
:arrow: Zima w Khorinis cz. 5
:arrow: Zima w Khorinis cz. 6
:arrow: Zima w Khorinis cz. 7
:arrow: Zima w Khorinis cz. 8
:arrow: Zima w Khorinis cz. 9
:arrow: Zima w Khorinis cz. 10
:arrow: Zima w Khorinis - epilog

Dla urozmaicenia komiksu wprowadziłem takie małe głosowanie. Niestety nie mogę wykonać tego w ankiecie, więc jestem zdany na waszą pamięć i chęci. Wybrałem poszczególne ujęcia ze screenów i który waszym zdaniem wyszedł mi najlepiej? Oto lista:
- screen nr 83 http://naforum.zapodaj.net/1901d8f62459.png.html
- screen nr 133 http://naforum.zapodaj.net/1d2803354289.png.html
- screen nr 160 http://naforum.zapodaj.net/fddd57367205.png.html
- screen nr 161 http://naforum.zapodaj.net/9f12af687039.png.html
- screen nr 173 http://naforum.zapodaj.net/d22c4c0fdff6.png.html
- screen nr 189 http://naforum.zapodaj.net/824b4fc8d548.png.html
- screen nr 190 http://naforum.zapodaj.net/5ebe5d277b68.png.html
- screen nr 197 http://naforum.zapodaj.net/c8e710847019.png.html
- screen nr 198 http://naforum.zapodaj.net/4a82b5f5c18c.png.html
- screen nr 202 http://naforum.zapodaj.net/2a351c059326.png.html
- screen nr 231 http://naforum.zapodaj.net/c4b34b9bbb41.png.html
- screen nr 233 http://naforum.zapodaj.net/cdef4f731f19.png.html
- screen nr 234 http://naforum.zapodaj.net/b26bebdc2c07.png.html
- screen nr 256 http://naforum.zapodaj.net/c1b0b628ec5b.png.html
- screen nr 314 http://naforum.zapodaj.net/9c0505d2e028.png.html
- screen nr 321 http://naforum.zapodaj.net/d0fa5c07f4cf.png.html
Uff… trochę ich jest, ale myślę, że dacie radę wybrać ten “najlepszy”.

Ciekawostki:
- w komiksie nie wystąpili żadni magowie, nie licząc bogów
- warto zwrócić uwagę na niektóre pojedyncze screeny, kilka z nich ukazuję małą wzmiankę o fabule (np. screen nr 109)
- zapewne wielu zadaje sobie pytanie: „Kto jest głównym bohaterem?” wybór nie był prosty Ingmar i Eremit wykonali wiele ważnych czynności, ostatecznie głównym bohaterem został Eremit, dominuje on swoimi poczynaniami w końcowych i kluczowych arkuszach
- spostrzegawcze osoby mogą zauważyć niekiedy gorszą i lepszą jakość pancerzy, nie korzystałem tylko i wyłącznie z zimowego moda, potrzebowałem do komiksu jeszcze zwykłą grę
- screen 117 normalnie na tym zdjęciu ginie jeden z żołnierzy, lecz po prawdzie bardziej pasowała tu śmierć alchemika Constantina i tak też zrobiłem
- po całym zajściu w 5 arkuszu paladyni udali się do pobliskiej karczmy, nie miało to dużego znaczenia dla fabuły
- zdaję sobie z tego sprawę, w trakcie bitwy podczas rozmowy Eremita z Lee powinni na drugim planie być najemnicy, lecz nie na tym komiks się skupia
- screen 285 ukazuje trzech bogów
- Eremita i Jarvisa łączyła ogromna przyjaźń, dlatego rzucił się do walki w jego obronie
- jakby ktoś się nie domyślił to końcowy narrator jest pisany opowiadaniem głównego bohatera
- screen 283 widać, że śnieg się topi, ale jak to zrobiłem, wystarczyło zainstalować takiego moda: „Vurt's Gothic II Texture Pack”
- w 5 arkuszu Ingmar po pokonaniu golema zabiera jego serce, niestety nie było jak wywnioskować co ono zawiera, gdyż alchemik zginął, a drugi był początkującym praktykantem
- Eremita lub inaczej pustelnik to osoba żyjąca na pustkowiu i całkowicie odizolowana

Jeśli waszym zdaniem coś jest nie wyjaśnione, bądź coś istotnego pominąłem, piszcie.

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

Ostatnio zmieniony przez Bartek 120 24-12-10, 08:41, w całości zmieniany 15 razy  

Eragorn 

Wysłany: 31-07-10, 10:22     

Szybko zleciało, pierwszy arkusz to praktycznie forma prologu, który wytłumacza co się stało. Muszę cię pochwalić bo niektóre ujęcia naprawdę mi się spodobały, ale dymki... wręcz przeciwnie. Do tekstów nie mam zastrzeżeń. Ocenię ten arkusz na 8/10, ale nie wiem....

Eskel 

Monet: 8
Medale: 1

Wysłany: 31-07-10, 10:38     

Mhm... Komiks jest dość fajny, a raczej zapowiada się dosyć ciekawie. Bo w końcu jest to Prolog, przedstawienie ogólnej sytuacji co wyszło ci dość dobrze. Fabuły póki co nie widzę tu wcale, no ale można się domyślić że będą próbować przetrwać w tych warunkach i pewnie jakoś przegonić tą zimę. A skoro w zapowiedzi napisałeś że ma to być coś w stylu Dramatu/Katastrofy to raczej Happy Endu nie będę się spodziewać :mrgreen: Ogólnie to jeśli na prawdę się postarasz to może wyjść coś świetnego, ciekawego i na maxa wciągającego. :P Wykonanie jest... no normalne, średnie. Takie jak w większości twoich komiksów np. Bezdomny Jack. Własne arkusze tzn. zwykłe sklejenie obrazków w Paintcie. Nie jest to ani plusem, ani minusem. Każdy robi komiks jak chce. ;) I nie żebym cię namawiał ale spróbuj może skorzystać z arkuszy Dartama, dodają tego fajnego wyglądu i lekkiego klimatu komiksowi. A podnosi też ocenę wykonania. ^^ Teksty... No szczerze to zawsze mam z tym problem. Nie wiem jak oceniać teksty, ale tu są dobre, błędów ortograficznych czy interpunkcyjnych nie zauważyłem. Jest też sporo tekstów narratora, a ja raczej nie jestem ich fanem bo to co można zobaczyć na obrazu pisze narrator, i taki nowy tylko czyta, a nie patrzy w obrazki by wczuć się w komiks, jego klimat tylko szybko czyta komiks i by dać ocenę. A więc znaczy Wobec tego czas na ocenę:

Fabuła: 8/10
Wykonanie: 7/10
Teksty: 8/10

Ocena za Komiks: 8-/10

karpczonisko 

Monet: 5
Warn: 1/4

Wysłany: 31-07-10, 11:40     

Nieee no fajnie się zapowiada. Został użyty MOD i ładnie to wygląda. Po za tym komiks katastroficzny hehehe tego bym się nie spodziewał. No ale spodziewałem się czegoś gorszego po zapowiedzi okazało się całkiem fajną robotą. Tak po za tym to fabuła jest dość pomysłowa chętnie nowe arkusze przeczytam. Za fabułę masz ode mnie 9/10. Teksty... No na razie nie są złe bo to był mały arkusz po paru nie można określić jakie są. Ale na razie dam ci za nie 8/10. Graficznie też bardzo ładne ujęcia choć ja bym się pokusił o zrobienie takich ,,mroźnych" łączników to znaczy zmienił kolor i jakieś sople po dodawał. No cóż za pierwszy arkusz masz solidne 8/10.

"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]

Karik04 

Wysłany: 31-07-10, 16:24     

Narazie nie dzieje się za wiele, ale jak na pierwszy arkusz to jest bardzo dobrze.

Fabuła: Ciekawa, ciekawa, zaiste ciekawa.
Narazie typowego głównego bohatera nie ma, ale to komiks katastroficzny, więc jesteś usprawiedliwiony ;) Ciekawe są losy tego kolesia co wyszedł z miasta i... nie wiem xD
Czekam na dalsze części.
8/10.

Wykonanie: 25 i 26 bodajże to rewelka! Ujęcia są bardzo dobre, sklejka też elegancka. Użyłeś moda i to też zaliczam in plus. Łączniki, dymki i inne duperele solidne.
8+/10.

Teksty: klimatyczne, interesujące, błędów brak. Nie ma Cudu nad Wisłą, ale dobrze jest. Interpunkcja dobra, rażących "bykuff" brak.
8/10.

Ogólnie: mało tego to i mało piszę xD Komiks ciekawy, czekam na więcej :P

Ocena: 8/10.

Elminster 
1/2/3/24/4

Medale: 3

Wysłany: 01-08-10, 19:56     

Bardzo chaotyczny początek. Nie lubię takich przeskoków czasie tzn: teraźniejszość-->przeszłość-->teraźniejszość. Lepiej się sprawdza czas biegnący normalnie :) Nie wyjaśnileś za bardzo czemu te zjawiska pogodowe powstaly, mam nadzieję że w kolejnych arkuszach rozwiniesz tę tajemnicę. Na szczęście dobrze omówileś sprawy gospodarcze związane z nagłą zmianą klimatu. Dość ciekawy wątek rozpocząłeś ze znikającymi mieszkańcami, jestem ciekaw co z tego wyniknie. Nie podobala mi się jednak sprawa z wilczkami. No cóż...wilków się raczej nie je, mogłeś wymyślić coś bardziej realnego. W sumie w tej części otworzyłeś jeden interesujący wątek...glównego bohatera na razie nie przedstawiłeś...może i dobrze? :P Wykonanie jest calkiem niezle chociaż niektore ujęcia ze zwierzyną mi się nie podobały...więcej detali powinno być :) Teksty sa klimatyczne, budujące nastrój...ich poprawności nie oceniam, nie jestem "hómanistą" XD

Za ten arkusz oceny nie wystawiam...powiem tylko że mnie zaciekawiłeś...

"the smell of your flesh
so rancid and fresh
it keeps me alive"
~Bloodbath - Cry My Name

Pumo 
Full-Time Employee

Monet: 16
Medale: 7

Wysłany: 04-08-10, 14:48     

Bardzo, ale to bardzo poplątane. Chyba byłeś niedawno w kinie na tej całej "Incepcji" i teraz robisz nam wodę z mózgu. Wstępny pomysł jest bardzo ciekawy, nagła zima, utrudnienia w gospodarce miasta. Tylko że ten pierwszy arkusz to jeden wielki kocioł, w dodatku trwa bardzo krótko i nijak nie mogę się połapać o co chodzi. Sceny były bardzo krótkie, np. poszli polować na wilki, spytali się o pancerz i następna scena. Przemykają ciągle jacyś nowi ludzie znikąd. Ale pomysł jest naprawdę ciekawy. Wykonanie i teksty stoją na wysokim poziomie, nie zauważyłem żadnych błędów. Pójdę drogą Elminstera i nie wycenię tego arkusza. Widzę że kroi się dobry komiks, ale nie byłbym w stanie wystawić dobrej oceny takiemu krótkiemu prologowi. Więc czekam na następne i, mam nadzieję, dłuższe arkusze, bo we wszystkich twoich komiksach denerwuje mnie krótkość poszczególnych części. :P
| Biała Śmierć | Dwa Światy

Jeśli popierasz Nową Prawicę, wklej to do podpisu.

Denpok 

Wysłany: 04-08-10, 16:55     

A mnie się bardzo podobało. Dobrze wykorzystałeś modyfikację w swojej pracy. Do dymków nie mam zatrzeżeń choć mogły być troszkę lepiej wykonane, natomiast reszta jest... poprostu awesome. Czekam na następną część. Ocenka to 5+/6. Pozdro.

timex550 

Monet: 15

Wysłany: 04-08-10, 17:05     

Super. Klimat dość specyficzny, ale podoba mi się (przypomina mi się jedna z części Wallander'a). Jako, że 1 arkusz jest raczej formą wstępu do normalnej fabuły, nie ma zbyt wiele do oceny. Ale po kolei:

- fabuła: Przemyślana, ciekawa, klimatyczna. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wszystko jest banalne, ale jednak... 8+/10

- wykonanie: Lepsze niż przeciętne. Niczym nie zaskakuje, ale pasuje :D 8=/10

- teksty: Tutaj się nieco zaskoczyłem. Wszystko pięknie, ładnie, ale kilka błędów składniowych psuje ogólny obraz wypowiedzi. 7+/10

- ogólnie: Przyłóż się do tego, bo może wyjść coś naprawdę fajnego 8) 8-/10

ReDmAsTeR(PL) 

Monet: 3

Wysłany: 06-08-10, 12:27     

Fajnie się zapowiada, a piszę zapowiada ponieważ pierwszy arkusz to taki prolog. Ale wszystko jest super. Zima w Khorinis, coraz to nowe i groźniejsze stworzenia - Super!

Fabuła - 7/10
Teksty - 7/10
Kamera - 10/10
Równość dymków - 9/10

Wszystko jak na razie daje Ci ocenę... 8/10. :)

Chocolate 

Monet: 1

Wysłany: 08-08-10, 16:13     

Przyznam, że mnie to bardzo zaciekawiło...

Najlepszy film katastroficzny związany ze zmianami pogodowymi jaki oglądałam, to "Pojutrze".
Od razu mi się przypomniał jak zaczęłam czytać ten komiks :)

Zdjęcia bardzo ładne, w tekstach też nie pojawiają się błędy, miałabym tylko zastrzeżenie do tej numeracji obrazków... Przynajmniej mnie to rozpraszało trochę... Sądzę, że nie jest to potrzebne, ale - to tylko sugestia. :P

Fabuła naprawdę bardzo mnie zaintrygowała... Co prawda pogmatwane to trochę, ale mi się podoba... Powiem szczerze, że się nie mogę doczekać dalszego ciągu...

A 25 i 26 screen są właśnie idealnie rozmazane, tak jak powinno być ;)

A nad oceną to się zastanawiam, bo strasznie to krótkie jak na razie...

Chyba za ten pierwszy arkusz dam 9/10 i niecierpliwie czekam na resztę... :)

To MOJE! :
Karykaturalne Rysunki
Srebrne Pióro
II i IV wartościowi

Ostatnio zmieniony przez Chocolate 08-08-10, 16:33, w całości zmieniany 1 raz  

.:KERTH:. 

Wysłany: 08-08-10, 16:23     

Pierwszy arkusz co prawda krótki, ale w sumie nie mam do niego jakichś większych zastrzeżeń ;) Wykonanie jest świetne, takie jakie według mnie powinno być w każdym komiksie. Dymki ładne i estetyczne, poszczególne obrazki odpowiedniej wielkości, no i najważniejsze jest to, że arkusz utrzymywał się w stosunku 4*00, tzn. 4 obrazki w poziomie. Fabuła jest ciekawa i logiczna. Zwrot który wydarzył się w ostatnich obrazkach w arkuszu, muszę przyznać że mnie zdziwił, i sprawił w jakiś magiczny sposób, że nie mogę doczekać się kolejnego (arkusza), i z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój fabuły. Ogólnie, komiks zapowiada się bardzo dobrze, a pierwszy arkusz jest wyśmienity. Moim zdaniem ocena 9/10 jest w pełni zasłużona ;)

Siruviel 

Wysłany: 17-08-10, 15:41     

Komiks naprawdę świetnie się zapowiada 8) . W tym komiksie został użyty mod (a w niewielu tak naprawdę są, chyba że chodzi o MT, to już inna sprawa). Jeśli chodzi o klimat to po prostu uwielbiam komiksowe dramaty (Tak, tak wiem, uwielbiam strasznie dużo komiksowych gatunków, nie moja wina, taki jestem :-) ). Obrazki są ładnie pstryknięte, tak samo teksty. I jeśli dalej utrzymasz to na takim poziomie, to ja i inny będą bardzo zadowoleni (przynajmniej tak myślę :P ). Ode mnie otrzymasz 9/10.

Anticitizen 

Wysłany: 10-09-10, 15:22     

Spokojny, klasyczny pierwszy arkusz... Niektóre rzeczy mnie dziwią, naprzykład, czemu ludzie w Khorinis w niektórych miejscach stoją w normalnych ubraniach, a już straż to powinna wogóle dostać jakieś specjalne pancerze... Ale za atmosferę komiksu, która jest dobra jak czarny ruski kawior :D daję 10\10

Malbert 
Filtrator komiksowy

Wysłany: 11-09-10, 18:58     

Cóż, straszny chaos, momentami błędy kompozycyjne, np. w jednej chwili piszesz o nowych wilkach jako narrator, a poniżej dymek o tym samym, napisany wręcz tymi samymi słowami. Dodatkowo ta misja z wilkami strasznie sztampowa jest... czegoś takiego nie zdzierżyłbym nawet jako questa w jakimś modzie, a co dopiero w komiksie!
Jednak masz ogromnego plusa za pomysł. Świetne scenerie, opis tego co się dzieje w mieście (chociaż przydałoby się parę innych opisów, np. o ludności z górnego miasta czy dzielnicy portowej).
W każdym razie komiks zapowiada się świetnie. Ogranicz tylko błędy w kompozycji i ten chaos... a będzie dobrze.
8+/10

Garrador 
Arcymag arcylisz

Monet: 13

Wysłany: 12-09-10, 09:06     

Arkusz zdaje mi się być strasznie chaotyczny. Przeskakujesz między tymi dniami zbyt gwałtownie i zbyt często - Zdecyduj się na jeden ciąg czasowy. ( No, można jeszcze zrobić czasem takie przeniesienie... ale z rzadka :P ) O fabule trudno cokolwiek jeszcze powiedzieć. Wątek z zimą jest ciekawy i przynajmniej świata nie atakuje kolejny Władca Ciemności wraz ze swoją plugawą armią. Mam tylko nadzieję, iż to jakoś dobrze rozwiniesz. Ogólniej trudno jeszcze coś powiedzieć.
Wykonanie jest całkiem dobre. Co prawda początkowe screeny cyknięte w Gothicu nie podobały mi się zbytnio, to następne są znośne. Arkusz też jest dobry.
Dymki również nie mają nic do zarzucenia - Łączniki i same dymeczki są wykonane dobrze.
Ah, i jeszcze mogłeś nie robić pierwszych screenów w nocy, imo to lekko przeszkadzające ;P
Teksty... średnie. Oczywiście ortografia jest dobra. Sam sens słów wielu miejscach i dosyć... dziecinny? Tak mogę to nazwać. Znów w reszcie jest całkiem znośnie.
Koniec końców daję Ci ocenę 7/10. Nie będzie to raczej bestseller ale sam w sobie komiks jest dobry i z chęcią przeczytam dalsze arkusze.

"Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!

Ursegor 

Wysłany: 17-09-10, 18:55     

No to coś nowego. Zapowiada się ciekawie. Śnieg, chłód, głód i wilki. Wszystko jest. Jednak komiks jest trochę zagmatwany. Akcja skacze jak kangur mieszając nam w głowach. Od połowy komiksu nie wiedziałem o co chodzi.

Moja ocena to 7/10 :]

Dartam 

Monet: 27
Medale: 6

Wysłany: 20-09-10, 14:20     

Świetnie! Uwielbiam takie apokaliptyczne komiksy. Wszystko tu wygląda jakby kierowało się ku upadkowi, nastaję chaos i zamieszanie. :D Świetnie opisałeś skutki związane z nagłym nadejściem zimy, tylko sam początek zmian trochę skonociłeś, zrobiłeś to za szybko według mnie. Dla mnie bomba, tylko grafika nieidealna proponowałbym:

:arrow: większe obrazki
:arrow: mniejsze numerki screenów
:arrow: dymki prostokątne, nie zaokrąglaj ich.

No i to tyle z moich uwag.

Ocena 6/6. Pracuj dalej, może wyjdzie Ci z tego bestseller. :D

Bartek 120 

Monet: 7

Wysłany: 23-09-10, 16:21     

Widzę, że każdego ciężko zadowolić. Każdy ma jakieś pretensję. I kilka wyjaśnień z mojej strony:
- nie zmieniam arkuszy, łączników itp. Zacząłem tak i skończę.
- czas w komiksie będzie nieco poplątany
To wszystko i na życzenie 2 userów ( XD ) wrzucam 3 arkusze. Proszę o wasze komentarze i wytyczenie błędów. Jeszcze mała uwaga przepraszam za słabą jakość 2 części. No i Pumo mam nadzieję, że w końcu nie będziesz narzekać na długość. :P

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

Eskel 

Wysłany: 23-09-10, 17:09     

Pod względem fabuły komiks rozwija sie bardzo dobrze, tepo komiksu nie jest szybkie, ani za wolne... Jest umiarkowane, czyli takie jak powinno byc. Jednak nie podoba mi sie ze ten obywatel od razu zsotal najemnikiem, mogl klamac, powinni go wedlug mnie jakos sprawdzic. Nie do konca zrozumialem koncowke trzeciego arkusza, z tym alchemikiem pomieszales... Nie wiedzialem kto byl w koncu czy na zenatrz czy wenatrz, kto kogo zaatakowal... Jedyny zagmatwany moment w fabule. Co do wykonania to coz... Zle nie jest, je dobre, niektore ujecia byly dobrze pstrykniete. Teksty takze sa dobre, nie bylo zadnych literowek czy bledow... Choc raz zamiast kropki powinien byc znak zapytania. Jesli chodzi o ocene tych trzech arkuszy no to:

Fabuła: 9/10
Wykonanie: 8/10

Ocena ogólna za te trzy arkusze: 7+/10

Karik04 

Wysłany: 23-09-10, 18:04     

Ciekawe, naprawdę ciekawe arkusze. Spodobało mi się to przeplatanie miejsc i czasu. Może z tego wyjść fajna kombinacja ;) Jest jedna wada; czyta się to bardzo szybko.

Fabuła: coraz ciekawiej. Ciekawi mnie, co przytrafiło się temu Eremitowi. Fabuła blądzi, zakręca a poznaje się ją z niesamowitą wprost przyjemnością ;)
Narazie ukazujesz drobne sprawy decydujące dla bohaterów. Nie ma podróży ku prowodyrowi całych wydarzeń. Jest pewnego rodzaju... survival :)
Wolałbym też obejrzeć trochę wydarzeń z tych "paru dni" z punktu widzenia tej grupy łowców. Hmm... chyba sam zrobię komiks survivalowy :D
9+/10. Takie fabuły to ja rozumiem :D

Wykonanie: Ujęcia z reguły bardzo dobre, ale moim zdaniem spartoliłeś jeden z tych obrazków z Constantinem. Wygląda obleśnie. Ale na szczęście jest to jednostkowy przypadek. Fantastycznie wyszła ci ta scena ucieczki. Po prostu rewelka. Reszta trzyma ten poziom.
Drobne detale/duperele (niepotrzebne skreślić) trzymają fason i są miłe dla oka.
Mod dalej daje niesamowity efekt. Wygląda to wszystko bardzo dobrze i zachowuje klimat.
Rozmyte screeny doskonale budują klimat.
9/10.

Teksty; Nie zauważyłem błędów, ale i nie ma sensacji. Teksty nieco nie nadążają za klimatem. Czyta się je dość przyjemnie, ale nie czuć swoistego napięcia, suspensu. Ale i tak są nadal dobre. Powinieneś się nieco wprawić, popisać trochę tekstów w podobnych klimatach by bez reszty wsiąknąć i dobrze to wsiąkniecie oddać.
8/10.

Ogólnie: namawialiśmy cię z Eskelem i się udało :D "Zima w Khorinis" znów nas zmroziła. Bardzo dobre trzy arkusze.

Ocena: 9/10. Oceniając progres w mojej ocenie, przy następnych arkuszach dam dychę ;)

Pumo 
Full-Time Employee

Medale: 7

Wysłany: 25-09-10, 08:49     

Nooo, rozkręcasz to całkiem nieźle, częste i nagłe zmienianie czasu i miejsca wydarzeń nie razi już tak jak w pierwszej części i o wiele łatwiej się we wszystkim połapać.
Tylko niekiedy trudno zrozumieć dialogi. Np. kiedy Ingmar przerywa rozmowę z Lordem w momencie gdy żołnierza atakuje Golem, dowiadujemy się tylko że żołnierzowi "głos zamarzł" a gdy Hagen słucha dalej, Ignmar mówi "po pokonaniu golema" o którym wcześniej nie wspominał. A gdy Lord Hagen groził Ingmarowi karą za jakieś jego uczynki, już w ogóle nie mogłem się połapać o co mu chodzi. Dziwi mnie też że jedyne źródło jedzenia to te toksyczne wilki, jakoś nie chce mi się wierzyć że nie byłoby więcej zwierząt które mogliby zjeść :P No i brakuje typowych dla tego typu wydarzeń zamieszek. Ludzie powinni stać pod ratuszem z bronią i grozić buntem, a sklepy powinny być regularnie okradane. Bo zwyczajne wyjście Hagena i odprawienie motłochu nie jest przekonujące.
W tekstach znalazłem tylko jeden poważny błąd, a mianowicie zabójcze "cofnięcie się w bok" xD Słowo "cofnąć się" oznacza zrobienie kilku kroków do tyłu i tylko do tyłu :P
Wykonanie stoi na wysokim poziomie, tylko ostatnie screeny czwartego arkusza mnie dobiły, bo kompletnie nie wiedziałem co się dzieje.
Komiks można ocenić na 8/10, to bardzo dobra i oryginalna praca, ale ma kilka wad :P
| Biała Śmierć | Dwa Światy

Hubi2 

Wysłany: 25-09-10, 10:31     

Ogólnie to powiem, że komiks bardzo mi się spodobał. Fabuła jest ciekawa, z niecierpliwością czekam co będzie dalej. Znaczących minusów nie dostrzegłem. Aczkolwiek te niejasności, o których wspomniał Pumo. Właśnie z tym golemem i konsekwencjami. Ogólnie komiks trzyma poziom i przypadł mi do gustu.

Ocena: 10/10

Lestek147 
Oyashiro-sama

Monet: 12

Wysłany: 25-09-10, 18:48     

Noo, niezłe :D Początek ciekawy.. sam chciałem zrobić takiego apocalyptica (i może nawet zrobię... chociaż powodem zUa nie będzie zima.) Fabuła zdrowo pokręcona, ale naprawdę niezła. A i niektóre screeny (te w jaskinii) są nieco za ciemne... ogólnie grafika za dobra nie jest, ale może być. Teksty ok - błędów nie widziałem, a to znaczy że nie jest ich zbyt dużo.
10/10 - druga dziesiątka dzisiaj... co za dzień :D

karpczonisko 

Wysłany: 25-09-10, 19:28     

Łuuuuuuu. Na razie całkiem nieźle. Pierwsze dwa arkusze raczej wiele nie mówiły a te nowe są niczego sobie :D . No to ja może ocenię. Teksty... Raczej dobre masz za nie 9/10. Pomysł... Nie pierwszy katastroficzny komiks nieźle. Na TAKI pomysł bym nigdy nie wpadł. Za pomysł masz dodatkowy + w ocenie. Hmmm screeny są ładnie pyknięte w sumie to nie mam zastrzeżeń. A masz 9+/10

"Mów co chcesz, ale Zafina to najzajebistsza laska w tekkenie" - ja
"Ill take their fucking heads! - Trivium
Zajrzyj na mój profil do autobiografii żeby zobaczyć moje komiksy ;]

Eragorn 

Wysłany: 26-09-10, 17:19     

Nooo nie wiem od czego zacząć...
Nadal będę się czepiał twoich dymków,które no...nie podobają mi się :P więcej zastrzeżeń do strony technicznej nie mam. Fabularnie jest bardzo dobrze według mnie nie potrzebnie robiłeś przerywniki podczas opowiadania Ingmara. Nie spodobała mi się również ta sytuacja z jaskinią pełną potrzebnego miastu ziela rozumiem,że wymagała od tego fabuła ale mimo wszystko...Dobra zostawiam w spokoju sytuację w mieście. Uważam,że ten cały Eremita za łatwo dostał Najemnikiem, gdyby Lee dałby mu jakieś choćby i proste zadanie do wykonania :/ . Jeszcze jedno zastrzeżenie jak taki spec-oddział Ingmara mógł popełnić taki błąd :!: przecież Constantino był w tym okresie jedną z najbardziej kluczowych postaci w mieście, a oni olali sprawę i zostali sobie przy ognisku nawet nie sprawdzając wcześniej jaskini. Ciekaw jestem jak potoczą się losy tych,że tak powiem "ocalałych". Masz 9-/10 bo mimo kilku zastrzeżeń arkusze bardzo mnie przykuły.

Fortuno 

Wysłany: 29-09-10, 20:46     

Obiecałem, że ocenię, więc oceniam :) . Może trochę spóźniony zapłon, ale jest :D .
W każdym razie przejdę od razu do oceny.

Jeżeli chodzi o fabułę, to jeszcze nie do końca wiem kto jest głównym bohaterem, czy Eremita czy może Ingmar? To jest bardzo długi wstęp :) .
Ale tak ogólnie fabuła jest w zasadzie ciekawa, nie było chyba takiego komiksu, więc myślę, że jest bardzo oryginalnie.

Wykonanie jest dobre i nie będę się rozpisywał. Jest ono po prostu dobre, nie jest jakieś super hiper mega koks, ale moim zdaniem jest miłe dla oczu.
Teksty też trzymają w miarę klimat i nie zauważyłem zbytnio błędów.

Ocena? Moim zdaniem na razie 8+/10.
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.

Cytat:
Ready to set the world on fire...

Brand

Dartam 

Monet: 27
Medale: 6

Wysłany: 01-10-10, 17:24     

Cóż mogę powiedzieć. Nadal mi się podoba, ale nie było już takiego pozytywnego zaskoczenia jak w pierwszym arkuszu. Fabuła jest ok, chociaż jak na razie za wiele z niej nie wiadomo. Zmian w grafice żadnych nie widzę, rozumiem zacząłeś tak i zamierzasz tak skończyć, no ale to nadal jest minus. Dodatkowo nie podobało mi się:

:arrow: rośliny w jaskini? Rozumiem, że sam kreujesz swój świat, ale to trochę mało realnie.
:arrow: przyjęcie do najemników Eremita według mnie nastąpiło zbyt szybko i do tego od razu dostał darmowo wyposażenie. Każdy mógłby tak zrobić, aby się wzbogacić.
:arrow: no i jak wspomniałem... niepoprawiona grafika.

Ocena - 5+/6 - Ogólnie bardzo dobrze. ;)

Powodzenia w kolejnych częściach.

xxxl 

Wysłany: 15-10-10, 12:44     

No, ładnie, ładnie. Komiks jak na razie przypada mi do gustu. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy.
Fabuła: Nagłe nadejście zimy, nie wiadomo z jakiego powodu... spodobało mi się. Daję 9/10.
Grafika: Jest dobrze, ale mogło być lepiej. Przede wszystkim nie podobają mi się łączniki z dymkami. Są rozpikselowane. Poza tym brak tu tego... czegoś. Ale rozmyte screeny nieco poprawiają sytuację. Oceniam grafikę na 8/10.
Teksty: Poważniejszych błędów nie było. Ale dość często zdarzały się braki przecinków. Poza tym... jakoś wydaje mi się, że mogłyby być lepsze te teksty. 6,5/10.
Długości nie oceniam, bo komiks jest niedokończony.
Ogólnie: 7,75/10

http://gothickomiksy.pl/viewtopic.php?t=1969

Komentujcie i oceniajcie.

Zerox 
Nabijacz postów

Monet: 14
Medale: 3

Wysłany: 16-10-10, 11:19     

Bardzo fajny komiks :) Cóż mogę powiedzieć, dobry pomysł i dobrze wykonany. Z chęcią przeczytam kolejne części ;)
Wykonanie bez zarzutów. Niewielkie błędy zdarzały się w tekście tu i tam.
Nie będę się czepiał bo praca naprawdę mi się podoba :P

Fabuła: 8/10
Grafika: 9/10

RAZEM: 8,3/10

Koniec z komiksami - czas na emeryturę

Odpowiedz do tematu