Wysłany: 04-03-08, 13:04 [Tutorial] Userbar w Photoshop? - To proste!
Otóż w ten temat postanowiłem poświęcić na pokazanie krok po kroku, jak zrobić prostego userbara na forum/stronę. Wiem, że Reseken zrobił już taki temat, jednak userbar w tym tutorialu jest robiony w Adobe Photoshop. Tutaj macie to, co powinno powstać z tego tutka
Ale do rzeczy:
1. Najpierw należy stworzyć nowy dokument o wymiarach 350 x 19 pikseli ( standardowy rozmiar userbara ).
Otrzymamy taki oto obrazek :
2. Następnie wypełniamy pusty obszar roboczy ( za pomocą narzędzia "Wiadro z farbą"
) jednym z kolorów z Palety kolorów
( w moim przypadku to będzie 85% szary ).
3. Teraz czas dodać wzorek:
Stwórz nowy dokument o wymiarach 6 x 6 pikseli
A następnie za pomocą narzędzia "Ołówek"
narysuj na nim następujący wzorek :
Teraz ustawimy ten obrazek prawdziwym wzorkiem. Po prostu rozwiń menu "Edycja" a stamtąd wybierz opcję "Zdefinuj wzorek ..."
W otwartym oknie możesz wpisać nazwę dla wzorku, jak nazwałem go "pasek". Potwierdź okno za pomocą OK.
4. Wracamy do naszego userbara. Stwórz nową warstwę ( za pomocą Warstwa/Nowa Warstwa lub skrótu Shif + Ctrl + N ),
na którą nałożony będzie nasz wzorek.
5. Teraz rozwiń znane nam już menu "Edycja" i tym razem wybierz opcję "Wypełnij".
6. Otworzy się nam okno, w którym ustawiamy, że chcemy wypełnić warstwę wzorkiem, a z rozwijanej listy wybieramy przed chwilą stworzony pasek ( będzie na samym końcu ) i potwierdzamy OK.
7. Jak widać, nasza warstwa została wypełniona wzorkiem
jednak za bardzo się on odcina, więc jego krycie ustawimy na 60%
otrzymując
8. Uff, już dużo za nami. Teraz dodamy jakiś napis np. "rush fan". Napisy na userbarach tworzy się zazwyczaj za pomocą specjalnej czcionki o nazwie Visitor, jeżeli jej nie macie to po prostu wpiszcie w Google "Visitor" i ściągnijcie, lub zróbcie napis inną czcionką. Aby to zrobić wybierz narzędzie "Tekst" i kliknij gdziekolwiek na obrazku. Napisz swój tekst i gotowe ( biała czcionka i wielkość 14 pikseli ).Pozostaje nam tylko ustawić go z prawej strony za pomocą narzędzia „Przesunięcie”
.
9. Teraz zajmiemy czarnym obrysem owego tekstu. Po prostu kliknij prawym przyciskiem na warstwie z tekstem i kliknij „Opcje mieszania”
Z listy zawartej w oknie po lewej stronie wybierz dział „Obrys”
i ustaw takie parametry
Następnie zaakceptuj zmiany za pomocą OK.
10. Ok, wszystko idzie zgodnie z planem. Teraz czas na mały obrazek w lewej części naszego userbara. Ja osobiście wybrałem taki Przeniosłem go na lewą stronę, ale białe tło zupełnie niszczy jego wygląd. Tak więc, usuniemy je. Najpierw przybliż obraz za pomocą skrótu Ctr i +. Kiedy będzie dostatecznie blisko, wybierz narzędzie „Magiczna gumka” Pozwala wymazać ona niepotrzebne barwy z obrazka. Jej tolerancję ustawiamy na 5 na pasku na górze. Po prostu klikamy na białe miejsca i już po momencie mamy ładny, czerwony kontur
11. Robota już się kończy, teraz zrobimy tak, aby userbar wydawał się szklany. Tworzymy nową warstwę. Najpierw wybieramy „Zaznaczenie eliptyczne”
Następnie zaznaczamy tą część obrazka, która ma być pod szklanym odbłyskiem
Teraz weźmiemy „Pędzel”
Wybieramy kolor biały i zamalowywujemy zaznaczenie
Następnie ustawiamy krycie tej warstwy na 20%.
12.Pozostało nam już tylko dodać czarną obwódkę do userbara. W tym celu stwórzmy nową warstwę i zaznaczamy wszystko za pomocą skrótu Ctrl + Z
Następnie z menu „Edycja” wybieramy opcję „Obrysuj”
W oknie ustawiamy następujące parametry i potwierdzamy OK
13. Ciesz się stworzonym własnoręcznie Userbarem!
Starałem się wytłumaczyć wszystkie kwestie, ale jeżeli macie jakieś pytania, uwagi itp. to piszcie w tym temacie lub na PW, pzdr JakubcioPL
Copyright (C) Kopiowanie tego artukułu tylko za zgodą autora, nie dotyczy użytkowników forum