No, no, no... Coś z panem Lechem Wałęsą mnie łączy XD.
PS. Uważam, że ten test nie jest najlepszy. Jak mamy pytanie:
" Unia Europejska powinna dawać wytyczne państwom członkowskim w sprawach prawnych regulacji takich kwestii światopoglądowych jak aborcja, eutanazja, in vitro."
To zgadzam si, aby dawała wytyczne przeciw, ale nie za! I muszę dawać wymijającą odpowiedź, że nie mam zdania, choć je mam, tylko nie da się go podać z tym zestawem odpowiedzi.
_________________ "Pro Fide, Rege et Lege" - "Za Wiarę, Króla i Prawo" "Sic transit gloria mundi." - "Tak przemija chwała świata."
Co do pierwszego testu
Wolność gospodarcza: -1
więcej od 23.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:5
więcej od 48.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:10
więcej od 40.6% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Socjaldemokracja
Tego się nie spodziewałem
A co do drugiego: Wyszedł mi...Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy
Zgodność poglądów: 65 %
Tego to już się w ogóle nie spodziewałem!
_________________ 11% graczy uważa że grafika w grach jest ważna, następne 89% uważa że nie jest ważna(Albo na odwrót ). Jeśli należysz do tych 89% wklej to do podpisu.
Piszę poprawnie po Polsku
Z latarnika Wyborczego: PiS 81%
Z Testu Politycznego: Chrześcijański Demokrata.
Zdziwił mnie ten drugi test, gdyż jestem za karą śmierci, a to raczej nie jest postawa chrześcijańska.
_________________ Ej, ty!!! Tak, o ciebie chodzi. Jeśli chcesz mieć ocenę z komiksu/zapowiedzi/MK, to pisz śmiało do mnie na PW. Jak mam czas, to ocenię każdy komiks, jaki zostanie mi zaproponowany.
Zdziwił mnie ten drugi test, gdyż jestem za karą śmierci, a to raczej nie jest postawa chrześcijańska.
Kościół Katolicki dopuszcza stosowanie kary śmierci.
A tak przy okazji: moje poglądy gospodarcze wykręciły ostro w prawo, więc...
Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)
Wolność gospodarcza: 62
więcej od 84.9% uczestników testu
Tradycjonalizm:69
więcej od 97% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-21
więcej od 8.7% uczestników testu
I jeszcze mały opis:
Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
Cytat: Recepta generała Pinocheta jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła, czyli chrześcijańskie wymagania moralne odnośnie życia gospodarczego i społecznego i tym różni się od innych "cudów" gospodarczych współczesnych... ~ x. Michał Poradowski
_________________ "Pro Fide, Rege et Lege" - "Za Wiarę, Króla i Prawo" "Sic transit gloria mundi." - "Tak przemija chwała świata."
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -4
więcej od 21% uczestników testu
Tradycjonalizm:29
więcej od 74.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-17
więcej od 10.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Chrześcijańska demokracja
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -53
więcej od 4.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:17
więcej od 61.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:9
więcej od 40.5% uczestników testu
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -20
więcej od 10.5% uczestników testu
Tradycjonalizm:-38
więcej od 6.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:21
więcej od 55.7% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Socjaldemokracja
Wytłumaczenie:
Socjaldemokracja jest lewicową ideologią, dążącą do uspołecznienia gospodarki rynkowej poprzez silny interwencjonizm. Socjaldemokraci - w przeciwieństwie do komunistów - nie negują prywatnej własności środków produkcji, przy czym dążą do zmniejszenia nierówności społecznych poprzez prowadzenie silnej progresji podatkowej i polityki socjalnej. W kwestiach obyczajowych socjaldemokraci zazwyczaj prezentują poglądy liberalne.Partie posiadające frakcje socjaldemokratyczne: Polska Partia Pracy, Racja Polskiej Lewicy, Unia Pracy, Samoobrona RP, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracja Polska
Test Polityczny:
Wolność gospodarcza: 14
więcej od 45.5% uczestników testu
Tradycjonalizm:32
więcej od 77% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-10
więcej od 13.9% uczestników testu
Chrześcijańska demokracja jest ideologią opartą na katolickiej nauce społecznej. Zakłada ona solidaryzm społeczny, decentralizację władzy, gospodarkę opartą na koncepcji społecznej gospodarki rynkowej, sprzeciw wobec liberalizmu światopoglądowego. Współczesne partie chadeckie niejednokrotnie mają w swoich szeregach również ateistów i wyznawców innych wyznań. Chadecy wciąż jednak utrzymują konserwatywne podejście do spraw obyczajowych, są przeciwnikami aborcji na życzenie i rejestrowanych związków homoseksualnych.
Partie posiadające frakcje chadeckie:Prawo i Sprawiedliwość, Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Platforma Obywatelska
Ostatnio przeżyłem rewolucję polityczną. A oto moje nowe wyniki
Wolność gospodarcza: -11
więcej od 16.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:19
więcej od 63.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-10
więcej od 13.9% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Nacjonalizm (narodowa demokracja)
Nacjonalizm (narodowa demokracja) jest ideologią, stawiającą na pierwszym miejscu dobro narodu jako wspólnoty. Polski nacjonalizm oparty jest przede wszystkim na ideologii Romana Dmowskiego, głównego ideologa ruchu narodowego. Wielu narodowych demokratów było zwolennikami wolnorynkowej gospodarki (Roman Rybarski, Edward Taylor) oraz dużego wpływu katolickiej nauki społecznej na życie publiczne.
Współcześnie do idei endecji odwołują się: Liga Polskich Rodzin, Narodowe Odrodzenie Polski
Wolność gospodarcza: 1
więcej od 35% uczestników testu
Tradycjonalizm:21
więcej od 66.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:0
więcej od 21.8% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Nacjonalizm (narodowa demokracja)
Nacjonalizm (narodowa demokracja) jest ideologią, stawiającą na pierwszym miejscu dobro narodu jako wspólnoty. Polski nacjonalizm oparty jest przede wszystkim na ideologii Romana Dmowskiego, głównego ideologa ruchu narodowego. Wielu narodowych demokratów było zwolennikami wolnorynkowej gospodarki (Roman Rybarski, Edward Taylor) oraz dużego wpływu katolickiej nauki społecznej na życie publiczne.
Współcześnie do idei endecji odwołują się: Liga Polskich Rodzin, Narodowe Odrodzenie Polski
Wolność gospodarcza: 29
więcej od 58.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:-4
więcej od 28.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-1
więcej od 21% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Faszyzm
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -31
więcej od 7.5% uczestników testu
Tradycjonalizm:46
więcej od 87.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:11
więcej od 43% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatyzm
Cóż, wybierałem odpowiedzi nie z poszanowania dla tradycji, ale z rozsądku.
Wolność gospodarcza: 19
więcej od 49.5% uczestników testu
Tradycjonalizm:0
więcej od 32.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:25
więcej od 61.2% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm
Cytat:
Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi.
Czyli jestem tolerancyjny? Mi pasuje
_________________ Gdy wy stawiacie 10/10, ja próbuje wyciągnąć na 7/10.
Niech żyje energia atomowa!
Kupcie mi na urodziny pierogi. Ucieszę się. Loris chce na urodziny nowe łożysko.
Wolność gospodarcza: 4
więcej od 37.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:47
więcej od 87.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:2
więcej od 33.1% uczestników testu
Cytat:
Chrześcijańska demokracja jest ideologią opartą na katolickiej nauce społecznej. Zakłada ona solidaryzm społeczny, decentralizację władzy, gospodarkę opartą na koncepcji społecznej gospodarki rynkowej, sprzeciw wobec liberalizmu światopoglądowego. Współczesne partie chadeckie niejednokrotnie mają w swoich szeregach również ateistów i wyznawców innych wyznań. Chadecy wciąż jednak utrzymują konserwatywne podejście do spraw obyczajowych, są przeciwnikami aborcji na życzenie i rejestrowanych związków homoseksualnych.
Partie posiadające frakcje chadeckie:Prawo i Sprawiedliwość, Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Platforma Obywatelska
Wolność gospodarcza: 11
więcej od 43% uczestników testu
Tradycjonalizm:4
więcej od 46.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-2
więcej od 20.2% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm
Cytat:
Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
Ogólnie mogę się z tym wynikiem zgodzić, chociaż (zabrzmi to głupio) w niektórych pytaniach brakowało mi pewnego rodzaju odpowiedzi, których wybór bardziej by mi pasował.
Widząc, że wszyscy robią ten test ja także spróbowałem, a oto co mi wyszło:
Wolność gospodarcza: 0
więcej od 24.4% uczestników testu
Tradycjonalizm:-3
więcej od 29.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:1
więcej od 32.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Narodowy socjalizm
Narodowy socjalizm jest kojarzony przede wszystkim jako totalitarna ideologia Adolfa Hitlera i jego partii, NSDAP. Charakterystyczny dla tej ideologii jest rasizm, odrzucenie demokracji na rzecz przywództwa wodza oraz szeroko posunięty interwencjonizm państwa, jednak bez sprzeciwu wobec istnienia własności prywatnej. Po II wojnie światowej i klęsce III Rzeszy istnieją ugrupowania neonazistowskie, różniące się odrzuceniem pangermanizmu i przejściem na rzecz panaryjskiego pojmowania narodów Europy.