Był sobie bogacz, który miał wielką posiadłość. Była ona dużo warta, więc nic dziwnego, że się o nią bał. Zatrudnił więc nocnego stróża do pilnowania posiadłości. Pewnego dnia zdarzyło się tak, że bogacz musiał lecieć do Nowego Jorku w interesach. Lecz stróż przyszedł do niego i mówi:
- Dzisiaj w nocy mi się śniło, że samolot którym ma pan lecieć się rozbije.
Bogacz pomyślał - "A tam, co mi szkodzi polecę pojutrze!". Następnego dnia w wiadomościach usłyszał, że samolot, którym miał lecieć się rozbił. Zawołał więc stróża do siebie i mówi:
- W związku z tym, że uratowałeś mi życie dostaniesz dużą nagrodę, ale muszę cie zwolnić.
Dlaczego musiał być zwolniony?
Userzy na ,,K''
Niestety błędne odpowiedzi
EDIT: Dałem małą podpowiedź gdzie szukać
Eragornie- Dobra odpowiedź !!!
Ostatnio zmieniony przez Miłosz 07-07-10, 08:54, w całości zmieniany 2 razy
Gdyż stróż miał prorocze, i niekoniecznie dobre sny na temat bogacza, a ten nie chciał ich dalej słyszeć, gdyż bał się? Dodatkowo stróż dostanie dużą nagrodę, bo bogacz ma tym zamiarem nadzieję udobruchać los, lecz musi być zwolniony by nie mieć z nim jakichkolwiek kontaktów?
Kupiłem talerze na wyprzedaży. W domu okazało się, że 2/3 wszystkich talerzy było wyszczerbionych, połowa popękanych, a 1/4 zarówno wyszczerbionych, jak i popękanych. Jedynie dwa talerze nie miały żadnych pęknięć ani wyszczerbień.
Pewna karawana kupiecka poruszała się traktem do pewnego państwa. Po drodze jednak zaatakowali ich zbójnicy. Wszystkich wymordowali, jednak jednemu udało się uratować. Doszedł do miasta i chciał wynająć pokój na noc, jednak miał tylko 2 talary i łańcuch (obrazek). Właściciel powiedział, że 2 talary to stanowczo za mało na noc, jednak stwierdził, że opłatą może być jedno ogniwo łańcucha za noc. Kupiec chciał od razu wynająć na tydzień, płacąc z góry, jednak właściciel powiedział, że codziennie będzie mu przybywać jedno ogniwo i polecił mu płatnerza, który może ów łańcuch podzielić. Płatnerz jednak zażądał talara od cięcia. Kupcowi zatem wystarczyło tylko na 2 cięcia. Jak musi łańcuch pociąć, żeby dawać właścicielowi gospody jedno ogniwo dziennie?
_________________ Piszę poprawnie po polsku.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Asasyn Shargan - opowiadanie
?le. Płatnerz bierze talara od cięcia i go guzik obchodzi, że to niewiele więcej roboty. Na dodatek karczmarz nie przyjmuje połówek. Przykro mi, ale tacy ci ludzie złośliwi.
Moja twórczość:
Zawieszone:
_________________ "gdybym miał no koncie więcej niż trzy zera odpier**** bym zajebisty melanż" "teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"
Przykładamy do siebie złączenia po prawej od środkowego ogniwa, przecinamy, potem złączenia po lewej od środkowego ogniwa, przecinamy i mam siedem osobnych ogniw.
Uwaga! Zaktualizowałem obrazek, przez co jest bardziej czytelny! Jeśli teraz pojawi się błędna odpowiedź podam rozwiązanie, a zagadka pójdzie w niepamięć.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Kupiec chciał od razu wynająć na tydzień, płacąc z góry, jednak właściciel powiedział, że codziennie będzie mu przybywać jedno ogniwo i polecił mu płatnerza, który może ów łańcuch podzielić.
Kto był najbliżej? Wszyscy hen - hen daleko. Jednak dam podpowiedź. Zagadka nie tkwi w oszukaniu/przechytrzeniu płatnerza. Czyste dwa cięcia rozdzielające ogniwa. Podpowiem bardziej. Jeśli się głębiej zastanowicie, dojdziecie do wniosku, że nie trzeba każdego ogniwa mieć osobno, a i tak można płacić jedno dziennie. Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Ile razy mam powtarzać! Za złożenie, bierze płatnerz więcej bo to jest więcej cięć. Co z tego, że wystarczy pociągnąć dalej? Biznes is biznes. Jutro o 20:00 zmieniam zagadkę. I mam to gdzieś.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Hmm... a ten gość koniecznie musi mieć ten pokój cały tydzień? Na początku chyba chciał na jedną noc... no to tnie u płatnerza jedno ogniwo, daje za nocleg i rusza dalej w drogę?
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.
Przecinamy ogniwa pionowo, w złączeniach trzeci od lewej, i trzeci od prawej. Dzięki temu będziemy mieli jedno wolne ogniwo, i 2x po trzy połączone ogniwa. Pierwszego dnia daje jedno ogniwo, drugiego dnia daje od razu trzy, dzięki czemu ma trzy kolejne dni z głowy. W piątym dniu daje znów trzy połączone ogniwa, i ma nocleg przez cały tydzień... Nikt przecież nie powiedział, że nie można kilkoma ogniwami zapłacić 'z góry'
Kupiec chciał od razu wynająć na tydzień, płacąc z góry, jednak właściciel powiedział, że codziennie będzie mu przybywać jedno ogniwo i polecił mu płatnerza, który może ów łańcuch podzielić.
A jednak
_________________ Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Pumo.
Zapoznaj się z regulaminem.