Pan Simpson jest biznesmanem, właśnie kupił wielki i bogato zdobiony dom z tarasem, mnóstwo rzeźb, obrazów i biżuterii - łakomy kąsek dla złodzieji. Oczywiście, willa jest odpowiednio strzeżona: Okna antywłamaniowe, drzwi wejściowe których nie da się wyważyć i kamery. Jednakże - następnego dnia dom został ogołocony z zasobów, jak to się stało? (Nie była to przeprowadzka tylko ktoś okradł ten dom)
Safirka, Tak się składa, że pamiętałem tą 19 stronę
Na brzegu rzeki stoi przewoźnik, który musi przewieźć na drugą stronę wilka, kozę i kapustę. Przewoźnik ma tak małą łódkę, że oprócz niego zmieści się w niej jeszcze tylko kapusta albo jedno z przewożonych zwierząt. Problem polega na tym, że na jednym brzegu nie można zostawić bez opieki wilka z kozą (bo wilk zje kozę) ani kozy z kapustą (bo koza zje kapustę). Co powinien zrobić przewoźnik, aby wilk, koza i kapusta znalazły się na drugim brzegu?
Wiezie na drugi brzeg kozę, a potem wraca po kapustę. Oddając kapustę na drugi brzeg zabiera kozę i odkłada na 1. Bierze stamtąd wilka, zawozi go i wraca po kozę.
_________________ Piszę poprawnie po polsku.
Moja twórczość:
Zawieszone:
Asasyn Shargan - opowiadanie
Jest 5 wazonów ustawionych w szeregu. W 1 i 2 są róże, a w 4 i 5 tulipany. 3. jest pusty. Jak można przełożyć róże do wazonów 4 i 5, a tulipany 1 i 2, przekładający je pojedynczo, można pominąć jeden wazon, a środkowy może służyć jako tymczasowy dla któregoś z kwiatów?
Moja twórczość:
Zawieszone:
A wiec tak: przełożyć tulipan z numery 4 do 3, róże z 2 do 4, tulipan z 3 do 2, tulipan z 5 do 3, róże z 4 do 5, cofnąć tulipan z 3 do 4, różę z 1 przenieść do 3, posunąć tulipan z 2 do 1, tulipan z 4 do 2 i w końcu róże z 3 do 4. TADA!
Nad chmurami leciały na tej samej wysokości dwa szybowce. W pewnej chwili jeden skręcił w lewo, drugi w prawo. Potem leciały obok siebie. Jak na początku leciały szybowce?
Przez bystrą i głęboką rzekę chce się przeprawić dwóch przyjaciół. Mają oni tylko jedną łódkę, na której może znajdować się tylko jedna osoba. Obojgu jednak udało się przeprawić. W jakim wypadku jest to możliwe ?
Na statku płynął pewien ciekawski chłopak. Chciał sprawdzić jak uda mu się przedłużyć skok. Zaczął od skakania razem z kierunkiem płynięcia statku, a następnie w drugą stronę. Jaki otrzymał wynik?
Moja twórczość:
Zawieszone: