Oda do Bezimiennego, którego nie zobaczymy już w 4 części Gothic'a.
Oda do Bezimiennego, który zabił Śniącego
O Bezimienny, dawny skazańcze
Ty byłeś naszym dawnym wybrańcem
Zesłali cię Bogowie nieznani
Nie wiadomo za co zostałeś skazany
Odmieniłeś losy całej Myrthany
Te wszystkie rzeczy zawdzięczamy tobie
Zniknęły smoki, zniknęli orkowie
To dzięki tobie, zło zostało zniszczone
Dlaczego mogłeś aż tak zawinić?!
Zabiłeś Kruka, obroniłeś Khorinis
Wypłynąłeś i śladu nie zostawiłeś
Lecz już cię nie zobaczymy, gdyż zawiniłeś!
Zeszedłeś na złą ścieżkę, dlaczego to zrobiłeś?
Dalszych twych przygód już nie zobaczymy
Twojego głosu już nie usłyszymy
Zostałeś królem, złym królem
Więc żegnamy cię z wielkim bólem
Może jeszcze w jakichś dodatkach
Modach, skryptach i innych łatkach
Zostawisz choć odrobinę cienia
Co za gniot, prosta rymowanka, "Dlaczego mogłeś aż tak zawinić?!", nie rozumiem o co Ci w tym chodzi, pieprzysz coś o modach,dodatkach, skryptach i łatkach... Po prostu głupie opowiadanie, moja ocena to 2/10.
Ja myślę że ten wiersz jest bardzo dobry fajne rymy, są tutaj opisane niektóre czyny Bezimiennego, ogólnie bardzo mi się podobało, błędy też są już poprawione i czyta się to całkiem przyjemnie (przynajmniej jak dla mnie). Daje 10/10.
_________________ Jestem nowy, na stronę wchodzę już od bardzo dawna i przeczytałem już sporo komiksów ale zarejestrowałem się dopiero niedawno.
No, naprawdę niezłe, czasami nie było rymów, ale ogólnie dobrze. Masz nawet i do wierszy talent, ale... masz 8/10, bo czasami nie było rymów, więc nieźle, naprawdę nieźle.
_________________ Strzeżcie się Lorda Sithów!
"Jeżeli nie wierzysz w Szatana, jesteś moim wrogiem. Jeżeli wierzysz w Szatana, nienawidzę cię. Jeżeli w nic nie wierzysz, jesteś zmarłym."
Lordsith [na konferencji prasowej w dupie]
Podoba mi się. Fajny pomysł, dobre wykonanie, a wspomnienie o modach, skryptach i łatkach mnie rozbawiło. Dostajesz 9/10.
Karlos_Is_Back, Rymowanka, nie opowiadanie.
Jak sam tytuł wskazuje podmiot liryczny wspomina czyny Bezimiennego który odciął łeb przysłowiowej hydrze zabijając smoki, Kruka, wyzwalając Myrtane itp.
Co do wersu którego się tak czepiasz to w Gothic 4 Bezimienny miał podobno wystąpić jako zły król. Niestety, nie powiem ci czy to fakt czy zwykła plotka bowiem nie jestem na bieżąco. Odsyłam do odpowiednich serwisów.
Tak więc podmiot liryczny stawia retoryczne pytanie skierowane do Bezimiennego który wkroczył na ścieżkę Zła zostając królem-tyranem.
Wspomnienie o łatkach, patchach i skryptach to nawiązanie do modderskiej sceny naszego Gothica, bowiem pewnikiem już tylko dzięki modyfikacjom możemy przeżywać nowe przygody Bezimiennego, a to ze względu na zmianę bohatera w G4.