Witam. Niedawno pisaliśmy pracę na język polski o smutku. Ja postanowiłem napisać wiersze. Dostałem z niego 5-, ale postanowiłem dać go tutaj. Tak więc oto i on:
Marsz Żałobny
Śmierć życie goni
w szaleńczej pogoni.
Wyrusza co dzień na żniwa,
by zniszczyć życie napięte jak w łuku cięciwa.
Nie patrzy na przyjaźń, rodzinę, miłości.
Widzi w nas tylko kupę kości.
Używa swej kosy strasznej,
by włożyć nas do trumny ciasnej.
Pojawia się tylko smutek, smutek, smutek.
I słychać już odgłos tych cichych nutek.
"Marsz Żałobny".
Ten dźwięk okropny.
Wytwarza w nas żal głęboki jak morze,
jasny, niby zorze -
- każdy go widzi.
I za śmierć się wstydzi.
Za ten żal jej nienawidzi.
I czujesz smutek, smutek, smutek.
Lepiej już słychać odgłos tych nutek,
nutek okropnych:
"Marsz Żałobny".
Co uczynić mogę
I z kim się zbratam,
Aby to zachować,
Lodem zmrozi twoją duszę.
No wiesz, może być. Wezmę się jednak do roboty i rozpiszę
Nastrój wiersza jest smutny, ponury itd. To się chwali, ale:
Fortuno napisał/a:
I czujesz smutek, smutek, smutek.
jest na siłę. Brzmi jak w jakiejś piosence. I to nie ponurej. To minus. Można było to zrobić nieco inaczej.
Rymy dobrano dość dobrze. Pierwsza liga to to nie jest, ale zgadzam się z twoim nauczycielem
Temat wiersza ciekawy, dający do myślenia i skłaniający do refleksji. Brawo za sam zamysł. Chwytliwy.
Zgrzytów nie ma zbyt wiele (no, na końcu dałbym "..." ), treść wiersza trafna i cikekawa. Na 7-10 zasłużyłeś.
Nie znam nauczyciela, ktory nie dałby za to piony
Szczerze? Oceny nie chcesz znać. To wiersz na j. polski, więc u know, poziom tzw. szkolnego wypracowania... Ale krótko: rymy są częstochowskie jak cholera, non stop A-B; A-B. Przesłania jako takiego też nie widzę za bardzo, ponadto wiersz przepełniony wręcz patosem, wszystko podane jak na dłoni - tak naprawdę to zero z prawdziwego wiersza.
Jednak nie zrażaj się moją oceną, po prostu jestem przyzwyczajony do dużo lepszych prac... Jednak jak na początek... Jeśli to twój pierwszy wiersz, to nie jest tak źle