Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez:
Dartam
14-02-10, 10:46
Symfonia Nocy
Autor Wiadomość
Ado'o 

Monet: 19
Medale: 4

Wysłany: 28-12-09, 01:08   Symfonia Nocy  

No i jest! Wreszcie mi się udało...od 12 września od kiedy wysłałem zapowiedź cały czas starałem się co jakiś czas robić komiks i w końcu po tych ponad 3 miesiącach ukończyłem pierwszy rozdział Symfonii Nocy. Akcji tradycyjnie jak to na początku jest mało, póki co chciałem przedstawić bohaterów i ogólnie wprowadzić w klimat komiksu. Tyle ględzenia:

Rozdział I - Przysięga:

(W jednym z dialogów pomiędzy Gabrielem, a Makarem, Gabriel mówi "brahu" jest to napisane z błędem ortograficznym, ponieważ Pumo pomógł (a raczej przypomniał) mi o pewnej rzeczy w komiksie i ja na gadu napisałem dokładnie tak samo jak to powiedział Gabriel w komiksie :) )

[EDIT]
A tak! Przypomniało mi się po komentarzu Keba, te szare teksty na końcu...to zabieg który ma na celu określenie głośności mówienia bohatera. Jasno szary to szept, ciemno szary to półgłos, a czarny to oczywiście normalna rozmowa :] . Jeżeli wam się nie podoba to nie będę tego stosował w kolejnych częściach.
Droga Arkhana

Aktualnie pracuję:
Symfonia Nocy

Zawieszone:
Soldier
Droga Arkhana II

Ostatnio zmieniony przez Ado'o 28-12-09, 01:24, w całości zmieniany 1 raz  

Keb-fan Gothica 

Monet: 2
Medale: 2

Wysłany: 28-12-09, 01:19     

Załapałem się jako pierwszy bo w nocy mało kto przychodzi. Ale dobrze. Trzeba ocenić.

Podoba mi się. Jeżeli chodzi o fabułę, to "trzyma poziom i pion". Jest dobra, chociaż motyw zemsty jest lekko zwietrzały. Nie ma o nim wiele komiksów, ale wielu nad nim myślało. Są zaręczyny - jest plus. Za oryginalność :D I chociaż dalej toczyło się w miarę przewidująco, to myślę że dalsze części będą lepsze.

Graficznie jest bardzo dobrze. Tylko te szare litery na końcu mnie zdemotywowały. Ale ta czcionka jest idealnie wpasowana.

Reszta się nie wyróżnia. Jest dobra.

Myślę, że z czystym sumieniem mogę wystawić 8.5/10. Jeżeli dalsze rozdziały będą tak dobre jak ten, to spokojnie dojdzie do dziewiątki.

EDIT: Ja cieeee, te litery to szept? XD Thx for the info Daw :D

Ostatnio zmieniony przez Keb-fan Gothica 28-12-09, 02:33, w całości zmieniany 1 raz  

Dawcor 

Monet: 11

Wysłany: 28-12-09, 02:15     

No cóż, napisałem na SB, że Ci ocenię to już się nie wywinę XD. Ale zmusiłem się do przeczytania i powiem Ci, że nie był to nudny czas. Akcja komiksu jest trochę przewidująca. Wiedziałem, że z Nią się coś stanie, i się nie przeliczyłem. Trochę szkoda, że tak wiadome to było, ale mam nadzieję, że pozostałe rozdziały będą znacznie lepsze i zaskakujące w fabule ;) . Co do reszty, te kolory do szeptów i do normalnej rozmowy są dobrym pomysłem, zamiast ciągłego pisania ''<szepcze>'' etc. Tak trzymaj. No cóż... nie wiem, co jeszcze oceniać. Niech będzie 8/10. Mam nadzieję, że za resztę będę mógł wystawić 9, albo nawet 10 :D .

"Pokora i spokój wewnętrzny idą z sobą w parze."

KamilzLasu 

Monet: 34
Medale: 3

Wysłany: 28-12-09, 07:50     

"Gabrielu, może wstrzymamy się do nocy poślubnej" - heh, to mnie rozwaliło XD
Komiks jest świetny. Cholernie klimatyczny. Mimo braku jakiejkolwiek akcji, nie nudziłem się. Świetny klimat. Niezłe teksty. Dobre wykonanie. To wszystko daje ocenę 8+/10. Z większą "wstrzymam się" ( :P ) do wydania kolejnych - mam nadzieję, że równie dobrych - epizodów.

LEGENDA

Generał 

Monet: 12
Medale: 1

Wysłany: 28-12-09, 08:21     

Nie wiem co powiedzieć. Komiks o wątku miłosnym :/ nie przypadł mi za bardzo do gustu.

Fabuła: już ten schemat gdzieś widziałem. Kochająca się para; przeddzień ślubu śmierć; przysięga. I to chyba było jakimś w filmie akcji/miłosnym. Ale że to pierwszy taki komiks jaki wiedzę, to już plus. (7/10).

Wykonanie: generalnie wszystko dobrze, tylko te paski na lewych krawędziach obrazków, wyglądające jak były źle posklejane. (9/10).

Teksty: bez błędnie, stylistycznie, same plusy, zero minusów. (10/10).

Podsumowując: 8+/10.

Indiana 

Monet: 24

Wysłany: 28-12-09, 09:17     

Komiks z wątkiem miłosnym też mi za bardzo się nie podobał. Po prostu uważam, że nie pasuje on do Gothica. Interesująco zaczeło być gdy ta cała Maria zginęła. Przynajmniej coś się działo. Ale wcześniej trochę się nudziłem. Natomiast wykonanie i teksty są bez zarzutu. Mimo wszystko uważam, że ten rozdział zasługuje na 7/10.

Sid 

Monet: 4

Wysłany: 28-12-09, 09:25     

A mi ten wątek miłosny pasuje ;) .
Komiks cholernie wciąga, ma zaczepisty klimat :) . Te czcionki mi się podobały (gdy szepcze, gdy mówi itd). Wykonanie, bez zarzutu.

8.7\10 :D Czekam na kolejną część.

Pierwszy Userbar - by Sid - trochę nie wyszedł :(

Eskel 

Monet: 8

Wysłany: 28-12-09, 10:08     

Wątek miłosny w komiksie? Podobało mi się. :P Ogólnie fabuła komiksu jest ciekawa, na początku komiks mnie lekko przynudzał ale po tym jak ta Maria zginęła to zaczęło się coś dziać. Co do wykonania i tekstów. Są one dobre. Ten Rozdział zasługuje na ocenę: 8+/10

Kastet 
I'm a collector!

Monet: 92
Medale: 7

Wysłany: 28-12-09, 11:34     

Ciekawi mnie, czy ostatecznie się wstrzymali? ;)

-Komiks spodobał mi się. Tak jak było to wcześniej nadmienione - mimo braku większej akcji czuje się, że nie jest nudno; a nawet ciekawie :)
Było wiadomo, że Maria zginie (może dlatego, że czytałem zapowiedź?), aczkolwiek ciekaw jestem, co lub kto ją zabiło, no i czy Gabriel ostatecznie przywróci jej życie.
-Zdziwił mnie natomiast brak interpunkcji, nie licząc kropek oczywiście.

Na razie dostajesz 7/10, zobaczymy jak będzie dalej ;)

Hos 

Wysłany: 28-12-09, 12:36     

Wątek miłosny w Gothicu ? Mi to pasuje ;)

Fabuła jest intrygująca...bardzo intrygująca.Jestem ciekaw , co zabiło Marie i czy główny bohater dotrzyma przysięgi .
Co do wykonania , szare napisy są bardzo dobrym sposobem na pokazania szeptu.

Z niecierpliwością czekam na drugi rozdział .
Na razie daje 8+/10 . Zobaczymy jak potoczy się fabuła.

Lestek147 
Oyashiro-sama

Monet: 12

Wysłany: 28-12-09, 13:07     

Fajne. Ale tylko fajne. Fabuła... średniawa, chociaż to ze ślubem było ... oryginalne. Wykonanie i teksty średnie. To będzie.... 7/10.

Pumo 
Full-Time Employee

Monet: 16
Medale: 7

Wysłany: 28-12-09, 13:39     

Noo, kolej na mnie. Ostatnia rzecz jakiej się spodziewałem dziś w nocy to to, że Ado'o wrzuci jakiś komiks XD Jeśli chodzi o pierwszy rozdział, to raczej niewiele się w nim dzieje. Oczywiście jest ten przewodni motyw ze śmiercią żony (dość oryginalny jeśli chodzi o komiksy, ale oklepany ogólnie :P ) Ciekawe pomysły ze snami, przysięgą itp. Klimat jest, jednak obrazki są jasne, komiks nie jest za cholerę mroczny, a podejrzewam że taki powinien być. Co mi się nie podoba... Kiedy Gabriel znalazł martwą żonę i idzie do Cassi, to mówi "Znalazłem ją, niestety nieżywą". Równie dobrze mogłeś napisać "Aaa no wiesz, gdzieśtam leżała ale tak się akurat niefortunnie złożyło... że nie żyje! Ciekawe nie?" Zginęła mu żona a on rzuca tekstem kompletnie bez emocji. To już lekarz jak mówi komuś o śmierci, jest bardziej przekonujący. Teraz strona techniczna - Ciekawy patent z siwą czcionką, pamiętam jak w Ultarisie robiłem szept to po prostu otoczyłem dymki przerywaną linią i... beznadziejnie wyszło XD Fajna czcionka z Soul Reavera jako tytuł :D No cóż, ale pierwszy rozdział to niestety za mało żebym mógł wystawić jakąś sensowną ocenę. Dobra, masz 8/10 bo komiks dobrze się zapowiada :D
| Biała Śmierć | Dwa Światy

Jeśli popierasz Nową Prawicę, wklej to do podpisu.

lordwik 

Monet: 1

Wysłany: 28-12-09, 18:58     

Komiks niesamowicie wciąga. XD
Fabuła na kolejne arkusze bosko się zapowiada. ;)
Mi tam nie przeszkadza ten wątek miłosny ( i tak nie trwa on długo).
Nie mogę się doczekać kolejnych arkuszy. :]

Matis 

Monet: 4

Wysłany: 28-12-09, 19:40     

Fabuła wciągająca, wątek z zemstą oklepany ale to jak z filmami jak pokarzesz to oryginalnie to będzie dobrze. Te szare napisy jak dla mnie mogą być nie przeszkadza to w czytaniu. Jak na razie dam ci 8/10. Czekam na kolejne arkusze.

Klikać ludzie.

Elminster 
1/2/3/24/4

Monet: 8
Medale: 3

Wysłany: 31-12-09, 12:52     

Klimatyczny komiks! Oczywiście co pierwsze rzuca się w oczy to oryginalność pomysłu-czyli zaręczyny. Zemsta nie jest już tak oryginalna :P Mimo że to początek to sporo się działo i pozwoliło mi to wczuć się w klimat komiksu. Teksty są bez zarzutu. Podobały mi się niektóre zwroty które użyłeś: "podchmielony", "brachu" itp. świetnie budowały klimat. Komiks ma również jeden element humorystyczny "Zaczekajmy z tym do nocy poślubnej"-No lałem z tego jakieś 5 minut po prostu :D Wykonanie całkiem ładne. Podobał mi się zwłaszcza obrazek z pierścionkiem. Ciężko mi wystawić jakąkolwiek ocenę za ten komiks...wstęp do komiksu raczej. Niby ma ogrom plusów jednak nic treściwego, żadnego rozwinięcia akcji tylko obietnicę zemsty. Najlepiej więc będzie jak wystawię...nic nie wystawę :P

"the smell of your flesh
so rancid and fresh
it keeps me alive"
~Bloodbath - Cry My Name

xxxl 

Wysłany: 31-12-09, 13:15     

Tak... komiks bardzo klimatyczny. Wątek miłosny... ciekawe... zemsta już mniej, aczkolwiek pierwsze wrażenie dobre.
Długość: 9,75/10
Grafika: Linie oddzielające obrazki mogłyby być grubsze, ogólnie grafika nie jest powalająca, ale bardzo dobra 8/10
Fabuła: Cóż... świetna, bardzo mi się podoba... daję 9/10
Teksty: Zmiany kolorów w zależności od głośności wypowiedzi to dobry pomysł, ogólnie dobrze wymyślone, błędów nie zauważyłem, tekst z nocą poślubną wymiata XD 10/10
Ogólnie: 9,25/10

http://gothickomiksy.pl/viewtopic.php?t=1969

Komentujcie i oceniajcie.

lordsith 

Wysłany: 06-01-10, 21:30     

No no, świetne. Szkoda, że tylko 3 arkusze, bo ciekawie się zapowiada. Ale to ten klimat... No, więc cóż, te kolory to nawet niezły pomysł, tylko rzadko tego używałeś. Od początku wiadomo było, jak to się zakończy, ale to jak Moda na Sukces chyba, przewidywalne od samego początku. Następne arkusze pewnie będą bardziej ciekawe i jeszcze lepsze. No, na razie 8/10 i czekam na dalszy ciąg.

"Jeżeli nie wierzysz w Szatana, jesteś moim wrogiem. Jeżeli wierzysz w Szatana, nienawidzę cię. Jeżeli w nic nie wierzysz, jesteś zmarłym."
Lordsith [na konferencji prasowej w dupie]

Garrador 
Arcymag arcylisz

Monet: 13

Wysłany: 06-01-10, 21:48     

No taak... czekałem na ten komiks ;) Jak narazie jest fajny :D Ciekawy wątek się rodzi... jestem ciekawy kto jest mordercą i w... jaki sosób zemści się nasz bohater ^^
Wykonanie oczywiście perfekcyjne, teksty poprawne. 9/10 jak nic, mi się komiks spodobał i czekam na dalsze części.

"Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!

Malbert 
Filtrator komiksowy

Monet: 16

Wysłany: 07-01-10, 10:26     

Klimat. Niesamowicie wciąga. Nie wiem o co wam chodzi, bracia, że nie podoba się wam wątek miłosny xD To bardzo dobrze wpasowuje się w klimaty Gothica i praca dzięki temu jest oryginalna. Wątek zemsty raczej oklepany, ale daje radę. Poza tym... Jeśli ten komiks będzie nie tylko akcji, lecz trochę będzie również zagadek i śledztwa, to już nawet wiem jak się zakończy, za dużo thrillerów ostatnio czytałem i zacząłem zgadywać zakończenia książek po przeczytaniu połowy xD
Szkoda tylko, że tak mało, bo chce się krzyczeć "Więcej!". Mam nadzieję, że szybko zrobisz kolejne arkusze. na razie bez oceny.

Myrtan 

Wysłany: 07-01-10, 19:49     

Komiks ciekawy, watek miłosny nieźle ujęty... A ta przysięga to zemsta? Bo tak to odebrałem... Fabuła... będzie polegac na zemście bosko :D Teksty niezłe. Błędów nie zauważyłem zbytnio. Hm... co by Ci tu jeszcze powiedziec... Kontynuuj go! :)

Dix 

Wysłany: 08-01-10, 19:09     

Komiks jest bardzo dobry ;)
Odkąd Maria przyjęła zaręczyny, coś mi cały czas wskazywało, że wydarzy się coś złego... Napięcie budowało się z każdą chwilą, przewidziałem, że coś się stanie Marii, ale nie przewidziałem kiedy, więc czułem atmosferę :) Ciekawy wątek z Gabrielem topiącym rozpacz po stracie Marii w alkoholu i tajemniczym starcem. Wykonanie w normie, niestety tylko w normie, oprócz świecącego pierścienia nie było żadnych wybić ponad nią.
Ode mnie masz 9-/10 bo komiks jest świetny, choć ma kilka małych wad :)

Ado'o 

Wysłany: 10-01-10, 00:05     

Ej...ej...ludzie. No naprawdę "Wiedziałem że coś się stanie z Marią.", przecież to oczywiste. To nie miało być zatajone! Przecież od razu podawałem w zapowiedzi sam początek fabuły, te 3 arkusze to typowy prolog. Kolejne części niestety nie ukażą się szybko, strasznie mozolnie idą mi prace, ale idą :D .
Droga Arkhana

Aktualnie pracuję:
Symfonia Nocy

Zawieszone:
Soldier
Droga Arkhana II

ArcyMag 
mI$HCz K0mIQóFf 666

Monet: 23
Medale: 5

Wysłany: 15-02-10, 12:07     

Czas ocenić i to :)

Fabuła, pięknie, bardzo mi się spodobała. Wątek miłosny i ten niesamowity klimat, dawno nie czytałem tak klimatycznego dzieła ;) Co tu dużo mówić, wprost kocham takie fabuły, zemsta na podłożu miłosnym... takie coś wciąga jak cholera, mam nadzieję, że rozwiniesz to tak jak trzeba. Do tego punktu komiksu nie mam zastrzeżeń, jest wyśmienicie ;)

Wykonanie, na wysokim poziomie, ładne ujęcia i ustawienie postaci. Te przytulenia nie wyglądają tak sztucznie jak w niektórych przypadkach :) Do tego pierścień wklejony bezbłędnie + to "świecenie". Jedyne co mogę zarzucić w tym punkcie to te paski po lewej stronie obrazka, proszę Cię, ucinaj to ;) Bo mąci strukturę arkusza i trochę rozprasza :? Stosowanie nieopisanych screenów odpowiednie, nie za dużo nie za mało :D To chyba tyle na tym etapie.

Teksty, określanie tonu wypowiedzi kolorem czcionki... GENIALNE! W końcu to komiks, im więcej można wywnioskować z tego co się zobaczy, a nie przeczyta tym lepiej :D To powinno na stałe wejść do podstaw robienia komiksu, naprawdę świetny pomysł. Pozostałe teksty są OK, budują świetny klimat i nie mają błędów, w każdym razie nie dojrzałem ;)

Podsumowując, kolejne świetne dzieło twojej roboty. Już nie mogę się doczekać kolejnych odsłon :) Wystawiam ++9/10, z chęcią na dziesiątkę za całokształt ;)
Witto, :D
Przyszłość GK, xD
Snaf, xD
Areny Innos +
Zemsta Gilberta
CI: Braterska Złość
CII: Leże Bestii
Arcyś?
:D praca się gotuje :? zawieszony ;) planowany xD skończony

Nie chcem ale muszem! Jeśli chcesz dostać komentarz, PW!

Bartek 120 

Monet: 7

Wysłany: 15-02-10, 15:55     

No i ja ocenię. O ile się nie mylę to pierwszy komiks o wątku miłosnym. Plus za to. ;) Fabuła jak sam piszesz to dopiero prolog, więc wszystko się rozkręca, czyli fabuła jest na razie nie brana pod uwagę. Teksty dobre ortów nie ma. Wykonanie całkiem niezłe. Dam ci 8+\10 i czekam na kolejne arkusze.

Pomóż mi uzbierać 120 złotych. xD

bedamen 

Wysłany: 15-02-10, 18:49     

bardzo fajny komiks ale to narazie początek więc nie ocenie a i Gratuluje!!!! własnego działu

EDIT: Po dłuższym zastanowieniu jednak dam 10/10

Piszę poprawnie po polsku
.

http://gfx.efotek.pl/imag...npk0r8z0a0i.png

fajna gra

Opowiadania

Powrót do Khornis
http://gothickomiksy.pl/viewtopic.php?t=4806

Ado'o 

Wysłany: 16-02-10, 23:22     

ArcyMag napisał/a:
paski po lewej stronie obrazka, proszę Cię, ucinaj to

Z tym będzie problem, ponieważ powstają one w wyniku zmniejszania obrazków :/ . A jakby nie było to na ich wycinaniu straciłbym dużo czasu, więc tego niestety raczej nie poprawię w następnych arkuszach.
Droga Arkhana

Aktualnie pracuję:
Symfonia Nocy

Zawieszone:
Soldier
Droga Arkhana II

Jakoob 

Wysłany: 17-02-10, 17:21     

Nie no mi się bardzo podobało ale było kilka mniej istotnych szczegółów które niezbyt wpłyną na ocenę. Na razie to tylko prolog ale i tak z niecierpliwością czekam na następne części ;)

Masz tu 9/10 :)
"teraz mam szacunek u najlepszych graczy w kieleckim podziemiu, to nie te czasy gdy ctg było w cieniu, a teraz zobacz do czego doszło ? kur** teraz to wstyd wyjść na osiedle w bluzie prosto, gdy najlepszym raperom zaczęło się pier*** w baniach"

Odpowiedz do tematu