Okej, ten temat zrobiłem po to aby umieszczać tu wszelkiego rodzaju triki mogące być przydatne w tworzeniu komiksów. Dlaczego umieszczam kilka sztuczek w jednym temacie? A no bo nie wypada dla każdego robić oddzielnego tematu. Są po prostu zbyt "małe". Aha, i jeżeli odkryję w Gothicu coś nowego to obiecuję umieścić to w tym temacie. (I innych też do tego zachęcam.)
1."Aura Beliara".
Dla tych którzy chcieli by szybko nadać obrazkom w komiksie nieco mroczniejszą atmosferę.
Najpierw podejdź do kapliczki Beliara.
I zacznij się przy niej modlić:
Ale nie wybieraj opcji "módl się" tylko naciśnij klawisz F2 i wpisz kod goto waypoint.
Kiedy przeniesiesz się w jakieś miejsce wybierz po prostu koniec.
I naciśnijF8 bo jak zauważysz pasek życia zniknie a ty nie będziesz mógł się poruszać. No i gotowe.
2. Zatopiona miejscówka
Teraz będzie jeszcze łatwiej...
Stań nad brzegiem morza (albo jakiegokolwiek zbiornika wodnego na tyle głębokiego abyś mógł w nim zanurkować)
I wskocz do wody... (chyba cię nie zaskoczyłem? )
Będąc pod wodą wpisz goto waypoint start (możesz wpisać co chcesz ale musi to być kod na teleportację do jakiegoś budynku albo zamkniętego pomieszczenia. Przenosząc się na otwarty ten trik sie nie uda
Dobra i jesteś w wieży Xardasa. Tyle, że zatopionej.
Taaa... Niby pod wodą jestem a pochodnia się pali... Uważaj na to jakby co.
3.Efekty magiczne.
Bierzesz jakąś runę, naciskasz spację, w konsoli (pojawiającej się po wciśnięciu f2 wpisujesz play ani t_practicemagic( i numer od 2 do 4 albo wogóle nie wpisuj numeru. To zależy jaki efekt chcesz wybrać)
No i gotowe... Całkiem fajnie to wygląda. Być może wykorzystam to w moim komi... No i wygadałem się. (Ale ciiiiii )
Ehh... No dobra, teraz będzie następny trik. I też równie łatwy. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
Najpierw przyzwij lodowego golema. (Insert icegolem)
Chyba wszyscy znają tego pana. Czyż nie?
Dobra, to teraz przyzwijcie ognistego golema. (Insert firegolem
Okej, teraz wcielcie się w ognistego golema, naciśnijcie klawisz F6
(żeby stał nieruchomo) i wcielcie się w lodowego golema (wcielamy się klawiszem o - to dla tych co zapomnieli ). Będąc lodowym golemem podchodzimy do nieruchomego ognistego olbrzyma i zabijamy go kodem kill (Tak jest najszybciej). Zauważcie, że ognisty golem choć martwy, nadal stoi w miejscu i można przez niego swobodnie przenikać, jak gdyby był duchem. O taki efekt właśnie chodziło. Teraz ostrożnie i powoli musisz "wejść" w ognistego golema, lodowym golemem żeby wyglądały jak jeden stwór. W rezultacie otrzymujemy takie coś:
W komiksie to może być np. ognisty golem zamrożony jakimś czarem...
Dobra, nie jest tego za wiele ale może niektórzy nie znali tych trików. Dlatego kończę pisać tego posta w nadziei, że te sztuczki mogą komuś pomóc przy tworzeniu komiksów.
_________________ Mieć milion i nie mieć miliona, to razem dwa miliony.
Hehe...ciekawy trick. To samo można zrobić z Kamiennym . Ogólnie może się przydać. A teraz ja dam pewną sztuczkę...Jest ona zbyt mała, a zresztą wiele osób może ją znać tak więc nie tworzę nowego wątku...
Otóż potrzebny nam będzie koleś z łukiem np.:
Teraz czas na sztuczkę:
1.
2.
Otóż jak uzyskać taki efekt? Nic nie będziemy wycinać nic nie będziemy wpisywać ani się męczyć. Jest to najłatwiejsza, a zarazem jedna z najbardziej przydatnych porad na forum!!!
Wyciągamy łuk i po prostu wciskamy F, następnie F6 i efekt
mamy taki jak na 1. obrazku. A aby był taki jak na drugim to po prostu napinamy cięciwę i wtedy wciskamy F i F6. Czyż to nie wspaniałe? Minimum wysiłku, a efekt jest ŚWIETNY!!!
Zastosowanie? Proszę bardzo...Sami oceńcie...
Możemy pozbawić strażnika życia:
Bądź przestrzelić mu kolano:
Zapomniałem dodać że działa to także z czarami:
Możemy wbić strzałę w drzewo:
Możliwości jest wiele, a trick na 100% się przyda .
Nie wiem czy coś takiego było, w każdym razie sam do tego doszedłem A więc chodzi o coś takiego jak u Ado'o ze strzałami i czarami, tylko ja opiszę o mieczach i innych przedmiotach
A więc:
Chcemy kogoś przebić mieczem, ale żeby nie było drugiej postaci, co robić ?? Najpierw tak, ustawiamy postać z mieczem tak jak chcemy by broń była wbita, następnie wklepujemy w konsolę set model...(wyskoczy) -99999 (albo inna duża liczba na minusie) i postać znika
Dzieki za uwagę Efekty mozecie zobaczyć w moim MK Areny Innos + ;D
Taki jeden mini - trik do gothica 1 pt. "Mgła" (i to bardzo gęsta)
No więc tak: w konsolę wpisujemy set c(reszta sama wyskoczy) i dajemy na 0
Można tak zrobić efekt np. nowego czaru, albo normalnie dlaklimaciku ale uwaga, mamy w tedy bardzo małe pole widzenia
Jak powrócić do normalnego widoku? po prostu dajemy set c(zgadnijcie co się stanie) i dajemy 1
trick mały do gothic 1 mianowicie wyrzucamy miecz topór pałke cokolwiek ale nie kusze i łuk dajemy edit focus i damagetype 40 i miecz zadaje ogniste obrażenia dowód
PS:jeżeli taki trick był to przepraszam ale go nie zauważyłem i tego tricka nie skopiowałem znikąd
No to czas na kontynuację sztuczek, którą pokazał bugs . Co zrobić, by postać, którą chcemy wzbić powietrze, nie musiała walczyć z trollem? Otóż, przeszukując czary, typy obrażeń itd. w Gothicu I znalazłem ciekawy typ obrażeń. Wyrzucając dowolną broń białą (dla niekapujących - miecze, topory, pałki itd...), wklepujemy w konsoli Edit Focus i w damagetype wpisujemy 50, potem celujemy w potwora/npc i wychodzi nam taki efekt:
Można to wykorzystać do komiksu, ale jak? To już wasz problem XD. Acha, nie działa to zawsze, ale to chyba wina tego, że jakiś NPC coś robi.. albo ma za mocną zbroję na dane obrażenia bronią . Sam nie wiem dokładnie.
Przedstawiam filmik, w którym pokazano duzo naprawde przezarąbistych sztuczek do komiksów. Fimik NIE JEST ZROBIONY PRZEZEMNIE, wyczaiłem go na YT. Ale jest tak zarąbisty, że postanowiłem go wam polecić. Jeśli szukacie łatwych i cwanych rozwiązań, to obejrzyjcie go!
http://pl.youtube.com/watch?v=rJR3nq2aTWM
Trick nr. 1 G2+NK
Checie mieć człowieka bez głowy? nic trudnego.
1. wpisujecie w konsoli ch
2.wchodzicie w ch za pomocą "o"
3.wpisujecie kod skeleton i szybko wchodzicie w szkieleta za pomocą "o" (musi być szybko żeby nie zdąrzył wyciągnąć broni)
4.Gadacie szkieletem z ch
5.wybieracie gildie brak
6 zakładacie jakiś pancerz bez hełmu.
7. A jeśli chcecie mieć pustą zbroję robicie tak jak powyżej tylko, że zakładacie pancerz z hełmem.
Niektórzy mogą nie znać tego cudownego wręcz (mini)tricka. Przyda on się zarówno tym, którzy korzystają z TDES, jak i tym, którzy "zasłaniają" paski życia itp.
Gdy chcemy zrobić jakąś scenę, denerwuje was zapewne napis nad głową lub/i podświetlanie NPC(szczególnie w scenach nocnych) Co trzeba zrobić, aby podświetlenie znikło? Krótki acz przydatny trick:
1. Ustawiamy wszystkie postacie
2. Wcielamy się w podświetloną postać([O] na MARVINie)
3. I wuala! napisy i podświetlenia znikają!
Trick raczej przyda się nowym. Mam nadzieję, że pomogłem
_________________ Jako że wszyscy umieszczają w podpisach linki do swoich BatellKinght'ów(itp.), zrobionych komiksów, ja tego(na razie) nie zrobię.
A ty się tak nie interesuj i nie czytaj każdego napotkanego podpisu!
Miłego dnia życzę.
Porada malutka, a na pewno okaże się przydatna. Oczywiście na początku trzeba wejść w okno statystyk (B), wpisać "marvin" i zamknąć je.
Jak uzyskać taki efekt?
Potrzebny nam będzie jakiś ognisty czar (polecam Duża Kula Ognia), oraz ktoś, kto mógłby go rzucić. Np.:
Dla lepszego efektu, poczekajmy aż czar osiągnie maksymalne rozmiary.
Rzucamy czar.
Gdy już leci, naciskamy przycisk "F9". Gra się zatrzyma. Teraz, by móc operować kamerą, wciskamy "F6". (Uwaga, kamera będzie się znacznie szybciej poruszała. Jeśli jednak chcemy osiągnąć "prędkość światła" (:P), przytrzymujemy Shift)
Zapewne każdy ma problem z gestykulowaniem w gothic 2 lub Gothic2:NK ale jest na to sposób. To jest TYLKO dla tych którzy mają właśnie ten problem.
1.Podchodzimy do jakiegoś npc'a.
2.Wpisujemy kod na gestykulację.
3.Dajemy rozmowę.
4.Wpisujemy w konsoli Toggle Desktop.
5.Wciskamy 2 razy insert i wciskamy enter.
I robimy tak do woli tyle, że tylko raz wciskamy insert i nie widać teraz co NPC lub nasz bohater/NPC mówi i nie pokazuje się okno rozmowy. Jeżeli chcecie inne gestykulacje to musicie dawać insert i usuwamy 2 liczby i wpisujemy na ślepo.
Hehłe. Jak zrobić, żeby koleś szedł do przodu, a nasz też?
1. Bierzemy tego, co ma sobie iść.
2. Idziemy do przodu tym kolesiem.
3. Po drodze wcielamy się w drugiego.
i git majonez! tamten koleś idzie sobie do przodu. Ale tylko do przodu, nie skręca
Porada 2.
1. Wcielamy się w kolesia.
2. Wpisujemy w konsoli "aigoto waypoint" i wpisujemy nazwę waypointa."
3. Po drodze wcielamy się we wcześniej przygotowanego.
4. Tamten sobie biegnie.
Pewnie dużo osób zna ten trick ale niektórzy pewnie nie jest to mały trick po prostu jak chcecie się gdzieś dostać np. do górnego miasta w g1 albo 2 wyciągacie broń podbiegacie do strażników i mówiom żebyś odłożył broń wtedy wbiegacie i chowacie broń
Mogłeś chociaż jakiegoś sccrena cyknąć, ale niech Ci będzie. - DartaM
Jak mieć chodzącą zbroje w gothic mt:
1.Wpisujemy kod(lub zdobywamy) pierścień niewidzialności
2.Zakladamy go
3.Zakladamy zbroje i uzbrojenie(bo po zalożeniu pierścienia zbroja i uzbrojenie zostają automatycznie zdjęte)
I mamy chodzącą pustą zbroje.
Trik może się przydać
Nowe ciosy w Gothicu?
Teorytycznie jest to niemożliwe, no chyba, że ktoś pogrzebie w skryptach etc. A tu wystarczy mieć grę! No i klawiaturę (myszka też wskazana ). Nie da się tym walczyć, jedynie przyda się do komiksów.
http://kamilzlasu.wrzuta.pl/obraz/juDSdmyZKU/
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą
To jedna z najprostszych sztuczek komiksowych w Gothic. Nie będziemy wpisywać żadnych dziwnych kodów.
Jak uzyskać taki efekt?
1.
2.
Najpierw przywołujemy kamiennego golema, za pomocą kodu
Kod:
insert stonegolem
Teraz zabijamy go za pomocą "kill".
Przywołujemy jeszcze kilku i robimy z nimi to samo. Teraz tylko odpowiednia operacja kamerą...
I gotowe.
PS.
A tak przy okazji, mógłby ktoś zmienić nazwę mojego poradnika "Jak zrobić komiks? - Sposób Lorda Arthas'a", na "Jak zrobić komiks? - Sposób Eregrina"? Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez Eregrin 24-01-09, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
Otrzymałem PW z pytaniem "Jak to zrobiłeś?". W takim razie, podzielę się moją sztuczką z całym forum.
Dodam też, że jeśli chodzi om inne istoty niż pół ork, to nie wiem. Musi to być istota, na którą da się nałożyć pancerz i mniej więcej wzrostu naszego bohatera. Nie nastawiajcie się zatem na półsmoka, czy półtrolla.
Trik ten będzie dotyczył mojego "sześciorękiego Wrzóda" z mojego MK. W końcu wielu się mnie już pytało jak to zrobiłem.
A więc bierzemy w tym przypadku Wrzoda który będzie miał sześć rąk i Bezia. Wrzoda ustawiamy tak żeby był zaznaczony bezio i bierzemy kod play ani t_dialoggesture_05. To jest kod na taką gestykulację:
Gdy pozycja rąk nas zadowoli blokujemy Wrzoda (F6) i wchodzimy w bezia. No i teraz możemy albo przywołać nowego Wrzoda albo wziąć kogoś innego. Tak czy inaczej robimy to samo co z pierwszym Wrzodem tylko że ustawiamy nasze "nowe dwie ręce" za nim. Ale nadal musi być zaznaczony bezio. Wpisujemy po prostu play ani t_dialoggesture_05, F6 i wcielamy się w bezia. Tylko że tą drugą osobę zabijamy killem. I tak dalej, aż będziemy mieli odpowiednią ilość rąk. W końcu może nam wyjść coś takiego.
Może niektórzy wiedzą, jak to zrobić, ale za pewne niektórzy nie.
Chcieliście nie raz zrobić komiks o szkielecie w G1, ale gdy tracił broń niemógł jej podnieść? poprostu robicie tak:
1. Zabijacie go, by nie miał broni. ( potem ożywiacie. )
2. Zapisujecie grę.
3. Wczytujecie.
4. Widziecie, że szkielet ma broń. chociaż jej nie miał. no i teraz, zabijcie go, ma tą broń CAŁY CZAS. ( kiedy zostaje kupka kości ożywnie go ) .
dzięki temu nie musicie się męczyć z ciąglym przywoływaniem szkieleta i usuwaniem tamtego. jak pokombinujecie to zrobicie że szkielet np. chodzi jak człowiek ( zrobilem tak ale niewiem jak )
_________________ "Śmierć, Zemsta i Furia to trzy podstawowe składniki Chaosu"
I believe i am pie!
1. Jak zwinąć się w kępkę kości?
Działa to w G1 i G2.
W konsoli wpisujemy apply overlaymds humans_skeleton. Następnie wpisujemy w konsoli play ani t_dead. I mamy kępkę kości.
2. Jak mieć widok z pierwszej osoby podczas walki, czarowania czy strzelania z łuku?
Być może to wiecie, ale wymaga grzebania w plikach gry. Nic bardziej mylnego!
1. Włączamy Gothic II (nie wiem, czy działa w jedynce, ale raczej nie).
2. Odpalamy Marvina (B-Marvin-B).
3. Wyciągamy broń jaką chcemy. Można później ją zmienić, wtedy, gdy mamy już widok FPS.
4. Wpisujemy w konsoli literkę F (kod firstperson)
5. No i wuala Wrażenia są wtedy o wiele większe, a i do komiksu niektóre sceny mogą się przydać:
3. Efekty broni
1. Włączamy Gothic II
2. Odpalamy Marvina.3
3. Wyrzucamy broń. Gdy mamy na nią skierowane, wpisujemy edit focus. Teraz tak:
Może się komuś przyda
Do efektów na broni jest jeszcze spellfx_firearmor_smoke-taki duży dym. - Gavin
_________________ Robię jakiś komiks. Życzcie mi powodzenia, po roku ich nie robienia nie pamiętam nawet jak się steruje kamerą