Ogłoszenie

Oscary GothicKomiksy 2012!
Zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie!

Został edytowany regulamin porad. Od dziś zezwalamy na komentarze w tym dziale.

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez:
Dartam
07-02-12, 22:01
Jak zrobić komiks? Sposób darth_kranka
Autor Wiadomość
darth_kranek 

Monet: 8
Medale: 1

Wysłany: 22-06-08, 12:08   Jak zrobić komiks? Sposób darth_kranka  

Jest już temat Piotrapl jak zrobić komiks, ale wielu userów dalej ma z tym problemy, dlatego postanowiłem zrobić ten oto poradnik (chyba prostrzy), mam nadzieję że komuś się przyda :D
Będziemy do tego potrzebowali gry, np. Gothica, programu do robienia screenshotów, plecam FRAPS,
oraz jakiegoś hostingu dla arkuszy komisków, polecam FOTOSIK.

Jeżeli mamy już wszystkie potrzebne rzeczy to zabieramy się za komiks :D .

1. Włączamy frapsa i zaznaczamy okienko: "Enable screen capture", domyślnie przycisk Num Lock.

2. Włączamy grę, np. Gothica. Gdy jesteśmy już w grze, wklepujemy w statystykach bohatera: "Marvin". Teraz gdy wciśniemy F6 postać zostaje spałzowana i możemy swobodnie manipulować kamerą, aby wrócić do stanu wyjściowego wciskamy F4.
Nie przejmujcie się zbytnio wyświetlaniem klatek na ekranie, na screenach tego nie będzie :wink: .

3. Gdy już mamy screeny, powinniśmy je zgrabnie obrobić, np:
:arrow: Mamy tu "surowy" obrazek:

:arrow: Mała uwaga! Nie wpisujcie togle deskotop (czy jakoś tak) bo jest to zbędne! Jeżeli nie chcemy żeby nam latało imię nad postacią podczas tej sceny to robimy tak:
:arrow: przykładowo robimy atak z biegu najemnikem, tak aby podświetlił się strażnik i pałzujemy go! Wcielamy się teraz w strażnika i robimy blok w stronę najemnika i pałzujemy, wcielamy się znów w najemnika i nie lata nam żadne imię! :D . Ten kod przydaje się naprzykład przy screenach ze skrzynkami i drabinami.

Teraz bierzmy się za wycinanie, odradzam bawienia się w zaznacz/wytnij.
Otwieramy nowy dokument paint robimy ramkę o gróbości np. 3 pikseli.
Teraz tylko na każdy obrazek wklejamy ramkę no i gitara! :D

:arrow: A tu po dodaniu ramki, wypowiedzi, narratora, numeracji (do textów polecam czcionke Arial 10 pogrubiona, a do numeracji obrazków Arial 20 pogrubiona):

4.Teraz wystarczy tylko usunąć resztę z poza ramki, skleić wszystkie screeny w jeden arkusz,
wrzucić na jakiś hosting i komiks gotowy! :D

Zabrania się kopiowania całości, bądź części poradnika i rozpowszechniania, bez zgody autora, którym jestem ja :]

Nie zauważyłem poradnika o podobnej treści dlatego jeżeli jest super ekstra zbędny to go wywalcie, dziekuje za uwagę :)

Daj monetę autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono monet: 3:
Dartam, Itachi798, kris2001
Odpowiedz do tematu