Wysłany: 19-08-08, 09:01 Jak zrobić komiks? - Sposób Eregrina
Widziałem inne podobne tematy. Ja mam jednak jeszcze inny sposób. Jeśli uważacie ten temat za zbędny, proszę o jego usuniecie. To samo zamieściłem na Tawernie Gothic. Tam mam nick Eregrin, a tutaj czekam na zmianę nicku na tamten. Oto mój poradnik:
W tym poradniku dowiesz się:
Co jest potrzebne do robienia komiksu.
W jaki sposób robić komiksy.
Informacje podstawowe
Poradnik pisany głównie dla początkujących. Zanim ktoś zacznie robić komiksy, niech przeczyta poniższy poradnik – zaoszczędzi to wiele nerwów, zmęczenia i nudy.
Robienie komiksów jest proste i przyjemne, pod warunkiem, że wie się, jak to zrobić. Zanim zaczniemy myśleć o komiksie, musimy mieć do tego odpowiednie rzeczy:
- Gra Gothic
- Paint
- FRAPS [Download Fraps 2.9.4]
- Picasa - program, który również może nam się przydać. [Download i inne informacje odnośnie programu]
- Photoshop - to właśnie tam dobierzemy odpowiednie rozmiary dla obrazka.
FRAPS – podstawowa obsługa programu i informacje ogólne.
Po co nam FRAPS? Właśnie po to, ze można nim robić screeny, bez wychodzenia z gry! Screeny zapisują się automatycznie w folderze programu. Bardzo wielu początkujących twórców komiksów, robi screeny metodą: wejdź w grę, zrób screena, wyjdź, przerób w Paincie i powtarzaj tą czynność niewiadomo ile razy. Nie powinno być większych trudności z obsługą programu, jednak na wszelki wypadek wyjaśnię co trzeba zrobić.
Klikamy na „Screenshots”. Teraz w miejscu pod napisem „Screen Capture Hotkey” ustawiamy jakim przyciskiem będziemy robić screeny (Polecam „F10”, ponieważ nie przyda nam się w grze, a my będziemy mogli swobodnie robić screeny). Gdy już wszystko ustawione, włączamy grę.
Gothic – Jak robić komiksy?
Na początku fachowa pomoc. Znajdziemy ją na:
gothickomiksy - forum założone przez Piotra_PL, na którym znajdziemy wszelkie porady, sposoby i kody. Polecam TEN temat.
Jednak umieszczę podstawowe informację:
Aby zrobić komiks, musimy znać odpowiednie kody. Cały komiks opiera się właśnie na nich. Jak mamy grę, wciskamy klawisz "B", wpisujemy "marvin" i klikamy ponownie "B". Jak zrobiliśmy to dobrze, w lewym górnym rogu pojawi nam sie napis "marvin mode". Teraz musimy tylko znać odpowiednie kody i wiedzieć, jak ich użyć. Przed screenem, musimy wpisać w konsoli toogle deskopt - to spowoduje, że znikną wszelkiego rodzaju paski życia, napisy etc. Po screenie, wpisujemy ponownie "toogle deskopt", byśmy mieli możliwość normalnego wyjścia z gry. Zresztą tego dowiecie sie na forum.
Edycja obrazka
Jak masz już screena, musisz go odpowiednio przerobić.
Rozmiary obrazka
Polecam do tego program Photoshop. W nim możemy dobrać odpowiednie rozmiary dla obrazka - nie wpłynie to na wygląd, ponieważ będzie to zwykłe zmniejszenie. Rozmiary muszą być odpowiednie w stosunku do hostingu, na którym chcemy zamieścić nasze prace. Rzecz jasna obrazki muszą mieć rozszerzenie JPG - w tedy obrazki mają znacznie mniejszą "wagę".
Dodawanie "dymków" i opisów
To zrobimy w Programie "Paint". Oczywiście nie muszę tłumaczyć, jak dodawać opisy . Na dymki jest wiele sposobów, więc wystarczy obejrzeć parę komiksów i zrobić dymek, który najbardziej nam sie podobał.
Napisał Eregrin - zakaz rozpowszechnianie, kopiowania poradnika, bądź jego części bez mojej zgody. Poradnik umieszczony również na forum gothic.gram.pl, w lekko zmienionej wersji (Konkretnie, chodzi mi o TO).
--
Jak czegoś brakuje w poradniku, bądź też zauważyłeś jakieś błędy, byłbym wdzięczny za ich pokazanie