Wysłany: 28-08-09, 16:39 Szybkie i przyjemne zmniejszanie obrazków
Wielu komiksiarzy obrazki zmniejsza metodą "jeden za drugim", czyli każdy oddzielnie. Teraz jest na to świetna rada!
Istnieje mała wtyczka do systemu Windows XP o nazwie Image Resizer - PowerToys XP. Wystarczy ściągnąć ten plik: http://di.com.pl/programy/pobierz/84.html
Rozpakować i zainstalować. Po instalacji nie szukajcie programu czy czegoś w tym rodzaju, to jest instalowane bezpośrednio do plików Windows. Wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na obrazek i wybrać opcje "Resize Image" i gotowe! Oprócz czterech podstawowych rozmiarów mamy również "custom" czyli możemy zmieniać rozmiar wedle swojego upodobania. A teraz największy plus tej wtyczki. Zaznaczamy 100 obrazków klikamy "Resize Image", ustawiamy rozmiary i... Po chwili mamy wszystkie obrazki w danym rozmiarze! To niesamowicie ułatwia pracę, zwłaszcza komiksiarzom.
Uwaga! "Programik" zapisuje zmniejszone bądź powiększone pliki oddzielnie czyli w tym samym folderze w którym obrazek się znajduje, ale pod inną nazwą. Więc zamiast "Obrazek" będzie "Obrazek (Custom)" albo "Obrazek (1280x1024)", chyba każdy rozumie o co chodzi Więc nie bulwersujcie się (jak ja) gdy zobaczycie że oryginalny plik nadal ma tę samą rozdzielczość, na dole znajdziecie ten sam plik w doskonałej jakości!
To tyle, mam nadzieję, że ułatwiłem pracę wielu komiksiarzom